I denna artikel går vi igenom och recenserar de bästa jordnötssmören på marknaden.

Bästa Jordnötssmör 2023

Jordnötssmör är en populär spread runt om i världen, älskad av både barn och vuxna. Ursprungligen introducerad i USA på 1900-talet, har denna krämiga produkt blivit en stapelvara i många hushåll.

Men medan många njuter av smaken och användbarheten av jordnötssmör, är det viktigt att förstå vad man ska leta efter när man köper det. Många varumärken innehåller tillsatser, som socker eller onödiga fyllnadsmedel, som kan minska dess näringsvärde.

En studie publicerad i Journal ofFood Science and Nutrition visade att konsumtion av rent jordnötssmör kan ha flera hälsofördelar, inklusive att stödja hjärt-kärlhälsa och ge en bra källa till protein. Men de positiva effekterna kan motverkas av de tillsatser och sockermängder som finns i vissa kommersiella produkter.

Det är därför viktigt att alltid kontrollera etiketten när du köper jordnötssmör. Söker man efter en hälsosam variant, bör man leta efter en produkt som har jordnötter som den primära ingrediensen, med minimala eller inga tillsatser.

Genom att välja ett mer naturligt jordnötssmör kan man njuta av denna läckra spread samtidigt som man får de hälsofördelar som jordnötter har att erbjuda.

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bäst i test

Så här ser bäst i test produkten Star Nutrition Peanut Butter 1 kg Crunchy ut.

Star Nutrition Peanut Butter 1 kg Crunchy

Med en perfekt balans av smak, konsistens och näringsvärde står Star Nutrition’s Peanut Butter ut som den bästa produkten. Dess naturliga ingredienser, rikedom på protein och kostfiber, och den krispiga konsistensen gör den till en favorit för många.

Mest prisvärda

Så här ser den mest prisvärda produkten CorePeanut Butter ut.

CorePeanut Butter

När det gäller att få mest för pengarna, är CorePeanut Butter svår att slå. Dess rena sammansättning, utsökta smak och näringsvärde gör den till ett utmärkt val för dem som vill ha kvalitet utan att bryta banken. Inte långt bakom Star Nutrition, Peanut Butter.

Bästa budgetvalet

Så här ser det bästa budgetvalet Kung Markatta Jordnötssmör utan Salt ut.

Kung Markatta Jordnötssmör utan Salt

För dem som vill ha ett ekonomiskt men ändå näringsrikt alternativ är Kung Markatta Jordnötssmör det bästa valet. Utan tillsatt salt och med endast naturliga ingredienser, erbjuder det en ren smakupplevelse som inte kompromissar med kvaliteten trots sitt lägre pris.

Star Nutrition Peanut Butter 1 kg Crunchy

4,6/5,0

Så här ser bäst i test produkten Star Nutrition Peanut Butter 1 kg Crunchy ut.

Star Nutrition Peanut Butter är den renaste formen av jordnötssmör du kan hitta på marknaden. Trots att jordnötter tekniskt sett inte är nötter, utan tillhör ärtväxternas familj, ger de en lika robust och tilltalande smak som de mest eftertraktade nötterna. Med Star Nutritions jordnötssmör får du en smakrik produkt som endast innehåller 100 % jordnötter, utan tillsatser som salt, socker eller andra ingredienser.

Varje burk väger 1 kg, vilket ger dig rikligt med denna ljuvliga produkt att njuta av. Vare sig du föredrar din peanut butter silkeslen eller med bitar, har Star Nutrition ditt behov täckt med sina Smooth och Crunchy varianter. För den som är ute efter ett äkta och oförfalskat jordnötssmör är Star Nutrition det självklara valet.

 • 100% naturliga jordnötter utan tillsatser.
 • Inget tillsatt salt eller socker.
 • Två utsökta varianter att välja mellan: Smooth och Crunchy.

Plus:

 • Renhet: Star Nutritions jordnötssmör är fri från alla onödiga tillsatser, vilket betyder att du får en produkt som är så nära naturens avsikt som möjligt.
 • Hög proteinhalt: Med 28g protein per 100g, fungerar denna produkt som en utmärkt källa till protein, vilket är fördelaktigt för dem som söker efter proteinrika alternativ.
 • Mångsidig: Inte bara är den god på bröd, men den kan också användas som smaksättning i kvarg, gröt, bakning och matlagning.

Värt att fundera över:

 • Konsistens: Eftersom produkten är 100% jordnötter, kan naturliga oljeskiktningar uppträda över tiden, och omrörning kan vara nödvändig före användning.

CorePeanut Butter

4,6/5,0

Så här ser den mest prisvärda produkten CorePeanut Butter ut.

Core Peanut Butter representerar den enkelhet och renhet som många konsumenter söker i moderna livsmedel. Tillverkat av enbart rostade jordnötter utan tillsats av olja, salt eller konserveringsmedel, erbjuder detta jordnötssmör en ren, autentisk smak av nötter. Jordnötterna har varsamt rostats för att framhäva sin naturliga sötma och rika smakprofil.

Produkten kommer i två varianter – smooth för dem som föredrar en silkeslen konsistens och crunchy för de som uppskattar en lite krispigare konsistens. Denna mångsidiga produkt är inte bara en utmärkt spread, utan kan också förhöja smaken på allt från gröt och pannkakor till smoothies. Förpackad i en behändig 1kg storlek, erbjuder Core Peanut Butter både kvalitet och kvantitet.

 • Tillverkad endast av rostade jordnötter.
 • Finns i två varianter: smooth och crunchy.
 • Fri från tillsatt olja, salt och konserveringsmedel.

Plus:

 • Naturlig och ren: Tillverkad utan några tillsatser, ger detta jordnötssmör en oförstörd och autentisk jordnötssmak.
 • Hög proteinhalt: Med 25.7g protein per 100g, fungerar den som en utmärkt källa till protein, vilket kan vara särskilt värdefullt för dem som följer en vegetarisk eller vegansk diet.
 • Mångsidighet: Core Peanut Butter är inte bara för toast eller smörgås. Den kan lyfta upp dina frukostar, mellanmål, smoothies och även bakverk.

Värt att fundera över:

 • Förvaring: Eftersom produkten är 100% naturlig och fri från konserveringsmedel, bör den förvaras i kylskåp efter öppnandet för bästa hållbarhet.

Kung Markatta Jordnötssmör utan Salt

4,2/5,0

Så här ser det bästa budgetvalet Kung Markatta Jordnötssmör utan Salt ut.

Kung Markatta Jordnötssmör utan Salt är den perfekta föreningen av renhet, smak och kvalitet. Denna produkt från det väletablerade märket Kung Markatta är inte bara helt ekologisk, utan är även Kravmärkt, vilket betyder att den uppfyller de högsta standarderna av miljömedveten produktion. Med sitt osaltade recept ger detta jordnötssmör en autentisk och opåverkad smak av jordnötter.

Jordnötterna i produkten rostas varsamt för att maximera deras rika smak innan de mals ner till en krämig pasta, vilket sedan blir till detta utsökta jordnötssmör. Eftersom inga tillsatser används kan en naturlig oljeskiktning uppträda på ytan. Denna oljeskiktning är helt naturlig och allt du behöver göra är att omröra smöret innan användning. Vare sig du väljer att inkludera detta jordnötssmör i din matlagning, bakning eller helt enkelt njuta av det på en smörgås, kommer det att lägga till en touch av organisk godhet i din kost.

 • Tillverkad av 100% ekologiska jordnötter.
 • Kravmärkt – uppfyller höga miljöstandarder.
 • Fri från tillsatser och osaltad för en naturlig smak.

Plus:

 • Ekologisk & Ren: Tillverkad av 100% ekologiska jordnötter utan några tillsatser, vilket ger en ren och autentisk smak.
 • Miljövänlig: Som en Kravmärkt produkt garanteras det att produktionen skedde på ett sätt som är skonsamt mot miljön.
 • Mångsidig Användning: Perfekt för både bakning och matlagning eller som en läcker pålägg på din smörgås.

Värt att fundera över:

 • Segmentering: En naturlig oljeskiktning kan uppträda över tiden på grund av produkten rena innehåll. Omrörning rekommenderas innan användning.

Protein 100% JORDNÖTSSMÖR 500G

3,6/5,0

Så här ser produkten Protein 100% JORDNÖTSSMÖR 500G ut.

Protein, 100% JORDNÖTSSMÖR, är en ren njutning för de som söker naturliga alternativ till sina måltider. Med 100% jordnötter som dess enda ingrediens, kommer detta jordnötssmör från de finaste källorna i Argentina. Jordnötterna luftrostas varsamt till en temperatur av 42 °C, vilket optimerar den rika smaken utan att förlora de näringsmässiga fördelarna.

Detta jordnötssmör, med sin silkeslena och släta konsistens, innehåller varken tillsatt salt, sockerarter, konserveringsmedel eller andra konstgjorda ingredienser. Därför representerar det ett rent och skuldfritt alternativ för dem som följer en ”clean eating” livsstil. Den mångsidiga användningen av produkten gör den perfekt för allt från att toppa ditt rostade bröd till att ge en extra smakrik dimension till dina smoothies eller andra recept.

 • Tillverkad av 100% jordnötter med ursprung från Argentina.
 • Luftrostade till 42 °C för en optimerad och naturlig smak.
 • Inga tillsatser som salt, sockerarter, konserveringsmedel eller konstgjorda ingredienser.

Plus:

 • Ren & Naturlig: Tillverkad av 100% jordnötter, utan några tillsatser, vilket ger en ren och autentisk smak av jordnötter.
 • Näringsrik: Med sin höga proteinhalt och andra näringsämnen erbjuder det inte bara smak utan även näringsvärde.
 • Mångsidig Användning: Dess släta konsistens gör den perfekt för en rad användningsområden, från pålägg till ingrediens i diverse recept.

Värt att fundera över:

 • Förvaring: För att bibehålla sin färskhet och konsistens bör produkten förvaras på en sval och torr plats.

Urtekram Jordnötssmör Crunchy 230 g

3,5/5,0

Så här ser produkten Urtekram Jordnötssmör Crunchy 230 g ut.

Urtekram, känd för sina ekologiska produkter, presenterar Jordnötssmör Crunchy – en äkta läckerhet för jordnötsälskare. Denna speciella variant är inte bara ekologisk utan erbjuder också en riklig knaprig konsistens tack vare de gyllenrostade jordnötterna och det tillsatta himalayasaltet.

Varje sked av detta jordnötssmör avslöjar en symfoni av knaprigt, knastrande nötighet, vilket skapar en nästan oemotståndlig upplevelse för dina smaklökar. Kombinationen av den kraftiga smaken av jordnötter och den distinkta smaken av himalayasalt gör att detta kanske är det godaste jordnötssmöret du någonsin kommer att prova. Med den extra touchen av himalayasalt förhöjs smaken ytterligare, vilket skiljer sig från traditionella jordnötssmör på marknaden.

 • Tillverkad av ekologiska jordnötter och berikad med himalayasalt.
 • Knaprig, knastrande konsistens tack vare de gyllenrostade jordnötterna.
 • Utan tillsatta konserveringsmedel eller artificiella ingredienser.

Plus:

 • Ekologiskt Val: Tillverkad av 100% ekologiska jordnötter, vilket ger en ren och autentisk smak.
 • Unik Knaprig Konsistens: Den gyllenrostade processen kombinerat med himalayasaltet erbjuder en knaprig och knastrande upplevelse.
 • Ren & Naturlig: Utan onödiga tillsatser eller konserveringsmedel, vilket gör det till ett hälsosamt alternativ.

Värt att fundera över:

 • Saltinnehåll: Medan himalayasalt erbjuder distinkta smakfördelar, bör de som övervakar sitt saltintag vara medvetna om detta.

HealthyCo ECO Peanutbutter 350 g

3,9/5,0

Så här ser produkten HealthyCo ECO Peanutbutter 350 g ut.

Låt oss presentera HealthyCo ECO Peanutbutter, en fantastisk produkt från FCB, First Class Brands, som utlovar högsta kvalitet och näringsvärde. Detta jordnötssmör är mer än bara ett vanligt pålägg – det är en källa till protein, nyttigt fett och fiber, vilket gör det till ett utmärkt val för de som är hälsomedvetna och följer olika koster eller dieter. Med 99,3% ren jordnöt i sammansättningen, garanterar detta jordnötssmör en rik och autentisk smakupplevelse.

Till skillnad från många andra jordnötssmör är HealthyCo ECO Peanutbutter fritt från onödiga tillsatser, och behåller istället jordnötens naturliga egenskaper, vilket reflekteras i dess näringsinnehåll. Vare sig du vill berika din smoothie, ditt bakverk, din matlagning eller bara breda den på ditt morgonbröd, erbjuder detta jordnötssmör en flexibel och smakrik lösning.

 • Tillverkat av 99,3% ren jordnöt med en lätt touch av salt.
 • Rik på protein, nyttigt fett och fiber.
 • Flexibel användning: Perfekt för smoothies, bakning, matlagning eller som pålägg.

Plus:

 • Högkvalitativ Källa: Med en sammansättning av nästan 100% jordnöt garanterar detta jordnötssmör en äkta och ren smak.
 • Näringsrik: Utöver sin smak är detta jordnötssmör en utmärkt källa till protein, nyttiga fetter och fiber, vilket gör det till ett hälsosamt val.
 • Mångsidighet: Med sitt neutrala och rika smakprofil kan detta jordnötssmör användas i allt från drycker till matlagning.

Värt att fundera över:

 • Förvaring: För att bevara produktens kvalitet och smak, bör den förvaras på en sval och torr plats.

Womens Best Smart Peanut Butter 500 g

3,3/5,0

Så här ser produkten Womens Best Smart Peanut Butter 500 g ut.

Njut av smaken av 100% naturligt jordnötssmör från Womens Best, designat specifikt för att komplettera din träning och kost. Detta jordnötssmör är inte bara en utsökt delikatess, utan även en balanserad proteinkälla som gör att du kan njuta av dina mellanmål med ett hälsosamt och näringsrikt alternativ. Oavsett om du använder det i dina shakes, smoothies eller bara vill ha ett krämigt pålägg på ditt bröd, äppelskivor eller selleristänger, kommer detta jordnötssmör att överträffa dina förväntningar.

Med ingredienser som uteslutande kommer från färska jordnötter från Brasilien, behandlas och förädlas i Tyskland för att säkerställa högsta kvalitet. Det erbjuder en rikedom av vitaminer, mineraler och omättade fettsyror som är hjärtvänliga. Och det bästa av allt? Inget tillsatt socker, salt eller palmolja – bara ren, naturlig godhet.

 • Tillverkad av 100% rostade jordnötter utan tillsatser.
 • En rik källa till protein, vitaminer, mineraler och hjärtvänliga omättade fettsyror.
 • Fri från tillsatt socker, salt och palmolja.

Plus:

 • Ren Ingredienslista: Tillverkad av 100% rostade jordnötter utan några skadliga tillsatser, vilket ger en naturlig och ren smakupplevelse.
 • Näringsrik: Förutom att vara en utmärkt proteinkälla, tillhandahåller detta jordnötssmör också viktiga vitaminer, mineraler och omättade fettsyror som är bra för hjärtat.
 • Flexibel Användning: Perfekt för smoothies, shakes eller som pålägg, vilket gör det till en mångsidig produkt för ditt kök.

Värt att fundera över:

 • Doseringsrekommendation: Det rekommenderas att konsumera 3 matskedar dagligen för att dra nytta av alla hälsofördelar.

PB2 Foods PowderedPeanut Butter 184 g

3,4/5,0

Så här ser produkten PB2 Foods PowderedPeanut Butter 184 g ut.

PB2 Powdered Peanut Butter är revolutionen inom jordnötssmör; en dekadent smak med betydligt färre kalorier. Till skillnad från traditionellt jordnötssmör ger PB2 dig möjligheten att njuta av den älskade jordnötssmörssmaken med 85% mindre kalorier. Denna innovation är inte bara ett pulveriserat jordnötssmör, utan är även framställt från 100% naturliga ingredienser och är helt fritt från artificiella tillsatser.

Fettreduktionen i PB2 görs genom en kemfri process, vilket bevarar den naturliga godheten av jordnötter. Du kan blanda PB2 med vatten för att få den traditionella konsistensen av jordnötssmör eller så kan du tillsätta det direkt i dina smoothies, bakverk eller gröt. Med varje servering som innehåller 4-6g protein, är PB2 ett utmärkt tillskott för alla – från atleten till vardagsmotionären.

 • Jordnötssmör i pulverform med 85% färre kalorier jämfört med vanligt jordnötssmör.
 • 100% naturligt utan artificiella tillsatser.
 • Flexibel användning: Blandas med vatten eller tillsätts direkt i rätter och drycker.

Plus:

 • Kalorisnål Alternativ: PB2 erbjuder den autentiska smaken av jordnötssmör med 85% mindre kalorier, vilket gör det till ett fantastiskt val för de som övervakar sitt kaloriintag.
 • Flera Användningsområden: Tack vare sin pulverform kan PB2 användas på olika sätt – blandas med vatten för traditionell konsistens eller tillsätts direkt i mat och dryck.
 • Ren och Naturlig: Tillverkad med 100% naturliga ingredienser, utan några artificiella tillsatser, vilket garanterar renhet och kvalitet i varje sked.

Värt att fundera över:

 • Dosering: Följ rekommenderad dosering av 2 matskedar PB2 pulver blandat med 1 matsked vatten för bästa konsistens.

Superfruit Foods Jordnötssmör Crunchy EKO 500 g

3,8/5,0

Så här ser produkten Superfruit Foods Jordnötssmör Crunchy EKO 500 g ut.

Superfruit Foods Jordnötssmör Crunchy EKO representerar en naturlig blandning av ekologisk kvalitet och smakfull njutning. Detta jordnötssmör är skapat med ekologiskt odlade jordnötter som varsamt har rostats för att erbjuda en rund och fyllig smak. Ett distinkt drag hos detta jordnötssmör är dess extra crunch, vilket kommer från små bitar av jordnöt inblandade i smöret.

Perfekt som ett pålägg på smörgåsar, pannkakor, en tillsats i smoothies eller som en ingrediens i bakning, detta jordnötssmör är fritt från onödiga tillsatser, vilket betonar Superfruits engagemang för renhet. Som en extra fördel, för de som uppskattar en touch av exklusivitet i sina ingredienser, är detta jordnötssmör saltat med himalayasalt.

 • Ekologiskt jordnötssmör med en rund och fyllig smak.
 • Saltat med himalayasalt för en distinkt smakprofil.
 • Fritt från onödiga tillsatser med extra crunch från små bitar av jordnöt.

Plus:

 • Ekologiskt Ursprung: Tillverkat av 100% ekologiska jordnötter, vilket garanterar en produkt utan skadliga kemikalier eller bekämpningsmedel.
 • Naturlig Crunch: Den unika blandningen med små bitar av jordnöt ger en trevlig knaprig känsla vid varje tugga.
 • Mångsidig Användning: Kan användas i en mängd olika recept och som ett pålägg, vilket gör det till ett måste i varje kök.

Värt att fundera över:

 • Förvaring: För bästa kvalitet och hållbarhet, bör produkten förvaras på en torr och sval plats, borta från direkt solljus.

Nuts Fabriken Jordnötssmör Himalayan Salt Extra Crunchy 1kg

3,7/5,0

Så här ser produkten Nuts Fabriken Jordnötssmör Himalayan Salt Extra Crunchy 1kg ut.

Nuts Fabriken presenterar ett unikt jordnötssmör – Himalayan Salt Extra Crunchy. Detta jordnötssmör tar det klassiska konceptet av ett jordnötssmör och förhöjer det med en oväntad vridning. Genom att kombinera rika och kraftfulla jordnötter med en nypa himalayasalt, erbjuds konsumenten en unik smakupplevelse som sticker ut från mängden.

Den extra krispiga konsistensen ger en njutbar tuggkänsla, vilket är perfekt för dem som söker lite extra textur i sina smörgåsar, smoothies eller bakverk. Utöver dess fantastiska smak och konsistens är detta jordnötssmör skapat med hänsyn till olika kostbehov. Det är glutenfritt, laktosfritt, mjölkfritt, sockerfritt, sojafritt och veganskt, vilket gör det lämpligt för nästan alla dieter.

 • Jordnötssmör med en unik kombination av jordnötter och himalayasalt.
 • Extra krispig konsistens för en förhöjd smakupplevelse.
 • Passar många dieter: Glutenfri, Laktosfri, Mjölkfri, Sockerfri, Sojafri, Vegansk.

Plus:

 • Unik Smak: Himalayasaltet tillför en distinkt och exklusiv smak som skiljer sig från traditionella jordnötssmör.
 • Mångsidig Dietvänlighet: Passar de flesta dieter, vilket gör det till ett idealiskt val för personer med olika kostrestriktioner.
 • Rik Textur: Den extra krispiga konsistensen erbjuder en behaglig och tillfredsställande tuggkänsla.

Värt att fundera över:

 • Förvaring: För att bevara den krispiga konsistensen och färskheten, bör jordnötssmöret förvaras på en torr och sval plats borta från direkt solljus.

BODYLAB PEANUT BUTTER (500 G) – SUPER SMOOTH

4,2/5,0

Så här ser produkten BODYLAB PEANUT BUTTER (500 G) - SUPER SMOOTH ut.

Bodylab Peanut Butter – Super Smooth är ett jordnötssmör som tagits fram med hänsyn till kvalitet, naturlighet och renhet. Tillverkat enbart från noga utvalda, torrostade kvalitetsjordnötter, representerar denna produkt en 100% naturlig och ren jordnötssmörsupplevelse. Dessutom skiljer det sig från andra produkter på marknaden genom att vara helt fri från tillsatt socker, salt, palmolja och rapsolja, vilket gör det till en föredragen produkt för hälsomedvetna individer.

Med 27g protein per 100g, erbjuder Bodylab Peanut Butter inte bara smakrikedom utan även näring som stödjer muskeltillväxt och återhämtning. Det är inte bara ett tilltugg utan även en källa till kvalitetsprotein och fett. Super Smooth-varianten ger en traditionell mjuk och krämig konsistens, vilket gör den perfekt för alla som föredrar en silkeslen smörjning. Vare sig du gör en snabb smörgås eller experimenterar med mer komplexa recept, är Bodylab Peanut Butter – Super Smooth ett måste i din hälsosamma livsstilsrutin.

 • 100% naturligt och rent jordnötssmör tillverkat från kvalitetsjordnötter.
 • Fri från tillsatt socker, salt, palmolja och rapsolja.
 • Innehåller 27g protein per 100g för att stödja muskeltillväxt.

Plus:

 • Renhet: Tillverkad uteslutande från torrostade kvalitetsjordnötter utan några onödiga tillsatser.
 • Högt Proteininnehåll: Med 27g protein per 100g är den ett utmärkt tillskott för dem som letar efter proteinrika snacks.
 • Flexibilitet: Perfekt för användning i både enkla smörgåsar och mer avancerade recept.

Värt att fundera över:

 • Naturligt sockerinnehåll: Trots avsaknaden av tillsatt socker, innehåller den naturligt socker från jordnötter.

BioTechUSA Peanut Butter 1 kg

3,5/5,0

Så här ser produkten BioTechUSA Peanut Butter 1 kg ut.

BioTechUSA Peanut Butter är inte bara ett jordnötssmör; det är ett högkvalitativt tillskott till din kost som endast innehåller naturliga ingredienser utan tillsatser och konserveringsmedel. Det är känt att jordnötssmör är en utmärkt källa till protein, nyttiga fetter och fiber, och med BioTechUSA får du just dessa fördelar och mycket mer.

Detta jordnötssmör är rikt på protein och kostfiber, vilket gör det till en optimal källa till energi och näring för dem som följer en aktiv livsstil. Veganer kommer särskilt att uppskatta detta jordnötssmör, eftersom det är helt veganskt. Oavsett om du är ute efter den silkeslena och krämiga konsistensen eller föredrar den krispiga textur med bitar av jordnötter, har BioTechUSA dig täckt. Det är också mångsidigt i användning, vilket gör det till en idealisk ingrediens för smoothies, gröt, matlagning, bakning eller helt enkelt som ett läckert pålägg.

 • Tillverkad av 100% naturliga ingredienser utan tillsatser och konserveringsmedel.
 • Rik på protein och kostfiber, vilket stödjer en hälsosam kost.
 • Veganvänlig, lämplig för de som följer en strikt vegansk kost.

Plus:

 • Naturlighet: Tillverkad enbart från naturliga ingredienser, vilket ger dig renhet och kvalitet.
 • Näringsrik: En utmärkt källa till protein, nyttiga fetter och fiber, vilket stödjer muskeltillväxt och övergripande välbefinnande.
 • Mångsidighet: Använd den i dina favoritrecept eller som ett pålägg för att ge dina måltider ett extra skjuts av smak och näring.

Värt att fundera över:

 • Förvaring: Det är viktigt att förvara jordnötssmöret på en sval och torr plats under 25 °C för att bevara dess optimala konsistens och smak.

Komplett köpguide – Tänk på det här innan du gör ditt val av Jordnötssmör:

När du står inför valet att köpa jordnötssmör kan det ibland kännas överväldigande med alla de alternativ som finns på marknaden. Den här guiden kommer att hjälpa dig att förstå de olika alternativen och vad du bör titta efter för att göra det bästa valet för just dig.

 • Ingredienslista:
  1. Rena produkter: Det bästa jordnötssmöret innehåller oftast bara en ingrediens: jordnötter.
  2. Tillsatser: Vissa jordnötssmör kan innehålla tillsatser som salt, socker, palmolja eller andra oljor för smak, konsistens eller hållbarhet. Om du föredrar en renare produkt, leta efter jordnötssmör med minimala ingredienser.
 • Smooth vs. Crunchy: Enligt preferens kan du välja mellan krämig (smooth) eller bitig (crunchy) konsistens. Vissa föredrar den smidiga känslan medan andra gillar att ha små bitar av jordnötter i sitt smör.
 • Näringsvärde: Titta på näringsinformationen för att få en uppfattning om protein, fett och kolhydratinnehåll. Ett bra jordnötssmör bör ha en anständig mängd protein och en majoritet av hälsosamma fetter.
 • Förvaring och separation: Vissa jordnötssmör kan separera, vilket innebär att oljan kommer att flyta till toppen. Detta är naturligt för jordnötssmör utan tillsatser. Ett tips är att förvara burken upp och ner för att minska separationen.
 • Certifieringar: Beroende på dina personliga preferenser kan du leta efter jordnötssmör som är ekologiska, glutenfria, laktosfria eller veganvänliga.
 • Pris: Medan pris ofta reflekterar kvalitet, är detta inte alltid fallet. Det är bra att jämföra priset med ingredienslistan och näringsinnehållet för att säkerställa att du får valuta för pengarna.
 • Allergiinformation: Även om det kan verka uppenbart, om du eller någon i din familj har en jordnötsallergi, bör jordnötssmör undvikas. Dessutom kan vissa jordnötssmör vara tillverkade i anläggningar som också behandlar andra nötter eller allergiframkallande ämnen.
 • Miljöhänsyn: Titta efter jordnötssmör som är palmoljefria för att stödja hållbara jordbruksmetoder. Överdriven produktion av palmolja är en av orsakerna till avskogning i vissa delar av världen.
 • Märke och ursprung: Ursprungslandet kan ge dig en uppfattning om kvaliteten på jordnötterna. Vissa märken kan också ha ett bättre rykte när det gäller kvalitet och hållbarhetspraxis.
 • Smakprov (om möjligt): Om du har möjlighet att smaka innan du köper, eller om det finns små förpackningsstorlekar tillgängliga, kan det vara en bra idé att prova flera märken för att hitta den som smakar bäst för dig.

Vanliga frågor och svar om Jordnötssmör


Är jordnötssmör nyttigt?

Jordnötssmör innehåller hälsosamma fetter, protein och andra värdefulla näringsämnen. Även om det är kaloririkt kan det vara en del av en hälsosam diet när det konsumeras i måttliga mängder.


Kan jordnötssmör hjälpa till med viktminskning?

Jordnötssmör kan hjälpa till att dämpa hungern tack vare dess protein- och fiberinnehåll. Dock, eftersom det är kaloritätt, bör man vara medveten om portionstorlekar när man inkluderar det i en viktminskningsplan.


Är jordnötssmör bra för träning och muskelbyggnad?

Ja, jordnötssmör erbjuder en bra källa till protein och energi, vilket kan vara användbart för att stödja muskelåterhämtning och energiförnyelse efter träning.


Vilka hälsofördelar finns med jordnötssmör?

Jordnötssmör är rik på hjärt-hälsosamma enkelomättade fetter, antioxidanter, protein och kostfiber. Det kan också bidra till att förbättra blodsockerreglering.


Varför skiljer sig jordnötssmör i konsistens?

Konsistensen av jordnötssmör kan variera beroende på bearbetningsmetod och ingredienser. Exempelvis kan jordnötssmör med tillsatta oljor eller andra fyllmedel ha en annan konsistens än naturligt jordnötssmör.


Hur förvarar man bäst jordnötssmör?

För bästa hållbarhet bör jordnötssmör förvaras i ett svalt och mörkt skafferi. Vissa sorter kan också förvaras i kylskåpet för att förlänga hållbarheten.


Kan jordnötssmör orsaka allergiska reaktioner?

Ja, jordnötsallergi är en av de vanligaste matallergierna. Personer som är allergiska mot jordnötter bör undvika jordnötssmör och andra produkter som innehåller jordnötter.


Är jordnötssmör lämpligt för vegetarianer och veganer?

Generellt ja, eftersom det är gjort av jordnötter. Men det är alltid bäst att läsa etiketterna eftersom vissa varianter kan innehålla tillsatser som inte är lämpliga för vegetarianer eller veganer.


Kan hundar äta jordnötssmör?

Ja, de flesta hundar kan äta jordnötssmör i måttliga mängder. Dock bör man undvika märken med tillsatt xylitol, en sötningsmedel som kan vara giftigt för hundar.


Hur tillverkas jordnötssmör?

Jordnötssmör tillverkas genom att malda jordnötter till en pasta. Beroende på varumärket kan det också tillsättas olja, salt, sötningsmedel eller andra ingredienser för smak och konsistens.Disclaimers:

#1. Innehållet på Träningsliv.se är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell rådgivning.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på Träningsliv.se även i framtiden.