Putmage – Hur du blir av med din putmage effektivt

Att bli av med din putmage kan verka som en utmanande uppgift, men med rätt tillvägagångssätt är det helt möjligt att uppnå. Putmage, ofta känd som bukfetma, är inte bara en estetisk fråga, utan kan också ha negativa konsekvenser för hälsan. Det ansamlade fettet runt magområdet kan leda till flera hälsoproblem, däribland ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes. Därför är det viktigt för dig att förstå de olika metoderna för att effektivt minska bukfetman och främja en hälsosammare livsstil.

Det finns ingen universallösning för att bli av med en putmage, men en kombination av en balanserad kost och regelbunden fysisk aktivitet är de grundläggande komponenterna i varje effektiv strategi. Att justera dina matvanor genom att inkludera mer fiberrikt och näringsrikt föda kan bidra till att reducera bukfetman. Dessutom är det viktigt att inkludera både styrketräning och konditionsträning i din träningsrutin då detta främjar en ökning av muskelmassan och en förbättring av ämnesomsättningen.

Även om det kan ta tid att se resultat, är konsekventhet och tålamod nyckeln till framgång. Att sätta upp realistiska mål och gradvis öka intensiteten i din träning kan hjälpa dig att bibehålla motivationen. Kom ihåg att varje persons kropp reagerar olika och det är därför viktigt att lyssna på din egen kropp och vid behov göra justeringar i din plan för att nå ditt personliga hälsomål.

Förstå Putmage: Orsaker och Effekter

För att effektivt hantera putmage är det viktigt att förstå de underliggande orsakerna samt vilka effekter det kan ha på din kropp.

Kroppens Fysiologi

Din putmage kan vara resultatet av flera fysiologiska faktorer som obalans i kosten, för lite motion eller hormonella förändringar. Ett viktigt hormon i sammanhanget är kortisol, som ofta kallas för ”stresshormonet”. Överdriven produktion av kortisol kan leda till ökad lagring av fett kring midjan, vilket kan resultera i putmage.

Stressens Påverkan på Magen

Stress är en av de huvudsakliga bovarna bakom svullnad och utvecklingen av putmagen. Livsstilsrelaterade stressfaktorer kan öka produktionen av kortisol, vilket inte bara bidrar till viktuppgång, men även kan orsaka andra problem såsom matsmältningsbesvär. Att identifiera och hantera dessa stressfaktorer är alltså kritiskt för att ta kontroll över din mage.

 • Exempel på stressfaktorer:
  • Högt arbetstempo
  • Personliga konflikter
  • Sömnbrist

Vikten av att Känna till Midjemåttet

Att mäta ditt midjemått kan ge insikter i riskerna med din putmage. Ett ökat midjemått förknippas med flera hälsorisker, inklusive typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. För män anses ett midjemått över 94 cm och för kvinnor över 80 cm som ökad risk.

 • Riktlinjer för midjemått
  • Män: >94 cm = Ökad risk
  • Kvinnor: >80 cm = Ökad risk

Genom att förstå din kropps fysiologi, ta itu med stress och hålla koll på midjemåttet, kan du ta de första stegen för att hantera och minska din putmage.

Nutritionens Roll För Mindre Putmage

För att effektivt minska din putmage bör du vara medveten om din kosts innehåll och hur specifika livsmedel kan påverka din kropp. Ett balanserat intag av näringsämnen främjar fettförbränning medan vissa livsmedel kan bidra till uppblåsthet och fettansamling.

Viktiga Näringsämnen

Kolhydrater: Begränsa snabba kolhydrater som finns i produkter som vitt bröd och sockerhaltiga livsmedel. Istället bör du inkludera komplexa kolhydrater som finns i fullkornsprodukter och grönsaker, vilket ger en långsammare energiutsöndring och håller dig mätt längre.

 • Fibrer: Finns i frukt, grönsaker och hela korn. Fibrer hjälper till att reglera matsmältningen och kan förhindra uppblåsthet.
 • Proteiner: Viktigt för att bygga och reparera muskler, vilket ökar din ämnesomsättning. Bra källor inkluderar kyckling, fisk, ägg, och laktosfria mjölkprodukter om du är laktosintolerant.

Skadliga Livsmedel för Magen

Undvik livsmedel som kan skapa gaser eller orsaka inflammation i mag-tarmkanalen. Exempel på sådana är:

 • Bearbetat socker och fruktos:
  • Läsk och godis kan bidra till viktökning och putmage.
  • Frukt innehåller fruktos men är samtidigt rik på fibrer och vitaminer, vilket gör dem till ett bättre alternativ i måttliga mängder.
 • Laktos: Om du är laktosintolerant bör mjölk och mjölkprodukter som yoghurt undvikas eller ersättas med laktosfria alternativ för att minska risken för uppblåsthet.

Laktos och Mjölkprodukters Effekter

Mjölkprodukter innehåller både laktos och protein. Om du är laktosintolerant kan laktosen orsaka gasbildning och obehag.

 • Laktosfria produkter: Är ett bra alternativ för att bibehålla intaget av näringsämnen utan de negativa effekterna av laktos.
 • Protein: Yoghurt och andra mjölkprodukter är bra proteinkällor men kan ersättas med laktosfria versioner om laktos skapar digestive problem för dig.

Effektiv Träning för Plattare Mage

För att effektivt minska bukfett och stärka magmusklerna, behöver du kombinera riktade magövningar med core styrketräning och en övergripande helkroppsträning. Denna kombination hjälper till att bygga muskelmassa och öka din ämnesomsättning.

Magövningar

Fokusera först på magövningar som riktar sig specifikt till mageområdet. Sit-ups är en klassisk övning som stärker de övre magmusklerna, medan övningar som benlyft och plankan mer effektivt aktiverar de nedre magmusklerna. Variera dina övningar för att träffa alla områden av magen.

 • Sit-ups/Crunches:
  • Repetitioner: 3 set × 15-20 reps
  • Viktning: utan vikter/för ökad svårighet håll en viktplatta.
 • Plankan:
  • Varaktighet: 3 set × 30-60 sekunder
  • Progression: på tårna och med raka armar/underarmar.

Core Styrketräning

Utöver magövningar är core styrketräning avgörande för att bygga en stabil bål. Övningar som burpees, mountain climbers och ryska vridningar stärker hela coreområdet och hjälper till att bränna bukfett.

 • Mountain Climbers:
  • Repetitioner: 3 set × 30-45 sekunder
  • Intensitet: hög tempo, fokus på stabilitet.
 • Ryska Vridningar:
  • Repetitioner: 3 set × 10-15 reps per sida
  • Viktning: använd medicinboll för ökad motstånd.

Helkroppsträning och Muskelmassans Vikt

Helkroppsträning spelar en viktig roll i att öka ämnesomsättningen och bygga muskelmassa vilket bidrar till förbränningen av bukfett. Implementera övningar som knäböj, marklyft och armhävningar för att träna hårt och bygga styrka i hela kroppen.

 • Knäböj:
  • Repetitioner: 3 set × 10-12 reps
  • Teknik: Håll ryggen rak och gå djupt ner i böjen.
 • Marklyft:
  • Repetitioner: 3 set × 8-10 reps
  • Teknik: För rätt form, håll höfterna bak och lyft med benen.

Vanliga Misstag och Hur du Undviker Dem

När du strävar efter att bli av med din putmage är det lätt att falla för vanliga misstag inom kost och träning. Att känna till dessa hjälper dig att effektivisera dina ansträngningar.

Diet Fällor

Att ändra ditt kostintag är avgörande för att minska bukfett, men undvik följande fällor:

1. För högt intag av enkla kolhydrater: En kost rik på enkla kolhydrater som vitt bröd och läsk kan leda till viktuppgång. Välj fullkornsprodukter och håll dig hydrerad med vatten istället.

2. För lite variation i kosten: Att endast utesluta vissa livsmedel som potatis och vetemjöl är inte lösningen. Det handlar om en välbalanserad kost rik på protein, fibrer och nyttiga fetter.

3. Övertro på snabba lösningar: Dietprodukter och extrem kost som lovar snabba resultat är ofta ohållbara och kan leda till att du går upp i vikt igen. Satsa på långsiktiga, hållbara kostförändringar.

Träningsmyter

För att optimera din träning och undvika missförstånd som kan hämma din framgång, tänk på följande:

1. ”Sit-ups bränner magfett”: Fokusering enbart på magövningar som sit-ups kommer inte bränna bukfett. En kombination av styrketräning och kondition är mer effektiv för viktnedgång.

2. Ignorera hela kroppen: Att enbart träna magmusklerna är ett stort misstag. Hela kroppens styrka och uthållighet är viktiga för en välbalanserad fysik och effektiv fettförbränning.

3. För lite återhämtning: Träna inte varje dag utan ge din kropp tid att återhämta sig. Vila är avgörande för att förbättra prestanda och minska risken för skador.

Genom att undvika dessa kost- och träningfällor är du på god väg att minska din putmage på ett hälsosamt och hållbart sätt.

Mål och Motivation: Upprätthålla Framsteg

Att sätta tydliga mål är fundamentalt för att bli av med din putmage. Identifiera konkreta mål, såsom att utföra en specifik mängd magövningar varje vecka eller att minska midjemåttet med ett visst antal centimeter. Skriv ner dina mål och placera dem där du kan se dem varje dag. Det hjälper till att hålla dig fokuserad och motiverad.

Träningsrutin:

 • Konsistens är nyckeln: Träna regelbundet, minst tre gånger i veckan.
 • Variation: Inkludera olika typer av magövningar för att engagera alla muskler i magen.
VeckaMagövningarFrekvens
1-4Crunches, Plankan3 ggr/v
5-8Sit-ups, Leg raise4 ggr/v
9-12Russian twist4 ggr/v

När det gäller din kost, satsa på en välbalanserad kost som stödjer ditt träningsprogram. Proteinrika livsmedel bygger muskler, medan fiberrik kost hjälper till att minska kroppsfett. Missa inte:

 • Magra proteinkällor (kyckling, fisk, tofu)
 • Fibrer (grönsaker, hela korn, bönor)

Din motivation kan fluktuera, och det är okej. Det viktiga är att inte ge upp. För att upprätthålla motivationen, följ dessa steg:

 1. Sätt upp delmål och belöna dig själv när du uppnår dem.
 2. Håll en träningsdagbok för att spåra dina framsteg.
 3. Sök stöd från vänner eller grupper som delar samma mål.

Kom ihåg att resan mot en starkare kropp och platt mage är individuell. Anpassa träning och kost efter dina egna behov och förmågor. Med engagemang och rätt inställning kommer dina ansträngningar att visa sig i din mage och övergripande hälsa.

Vanliga frågor

Att adressera vanliga frågor hjälper dig att få en mer målinriktad strategi för att minska din putmage. Följande avsnitt täcker centrala områden som effektiv hemmaträning, specifika övningar, kostråd efter 50 år, post-graviditetsmage, och att bli av med en ölmage snabbt.

Hur tränar jag bort magen effektivt hemma?

För att effektivt träna bort magen hemma, bör du inkludera övningar som aktiverar flera muskelgrupper samtidigt, exempelvis plankor, sit-ups, och burpees, som kan utföras utan specialutrustning.

Vilka övningar fokuserar på att stärka de inre magmusklerna?

Övningar som fokuserar på att stärka de inre magmusklerna inkluderar bland annat båtövningen, benlyft och Russian twists, där fokus läggs på att aktivera transversus abdominis.

Finns det specifika kostråd för att minska bukfettet efter 50 år?

Efter 50 års ålder är det viktigt att anpassa kosten genom att minska kaloriintaget och öka intaget av fibrer, protein, samt att äta balanserade måltider för att motverka en minskad ämnesomsättning och hormonella förändringar.

Vilken typ av träning är mest effektiv för att förbränna bukfett?

Högintensiv intervallträning (HIIT) och styrketräning är effektiva metoder för att förbränna bukfett eftersom de förbättrar din ämnesomsättning och bygger muskelmassa som i sin tur ökar fettförbränningen.

Hur kan jag reducera min mage efter graviditeten?

För att reducera magen efter graviditeten är det viktigt att försiktigt återgå till träning, fokusera på bäckenbottenträning och core-stabilitet, samt att ge kroppen tid att återhämta sig samtidigt som du följer en näringsrik kost.

Är det möjligt att snabbt bli av med en ölmage och hur?

Att snabbt bli av med en ölmage kräver en kombination av kostanpassningar, för att minska energiintaget, och regelbunden träning, särskilt övningar som höjer din puls och stärker dina magmuskler.

Foto av författare

Anton Olsson