I denna artikel går vi igenom och recenserar de bästa b12-tillskotten på marknaden.

Bästa B12-tillskott 2023

B12, även känt som kobalamin, är ett vattenlösligt vitamin som är avgörande för en rad funktioner i kroppen, från nervsystemets hälsa till energiproduktion och DNA-syntes. Trots dess betydelse är det inte alltid lätt för vissa människor, särskilt vegetarianer, veganer och äldre vuxna, att få tillräckligt med B12 från deras kost.

Brist på vitamin B12 kan leda till flera hälsofrågor, däribland trötthet, svaghet, förstoppning, aptitlöshet och nervproblem. Om den inte behandlas kan en brist leda till allvarliga neurologiska problem eller blodsjukdomar.

Tänk dig en äldre dam vid namn Anna. Hon har ätit en vegetarisk kost i över 20 år. På senare tid har hon känt sig särskilt trött och svag, och hon har problem med balansen. Efter en läkarkontroll visar det sig att hon har en allvarlig B12-brist. Om Anna hade känt till vikten av B12-tillskott, särskilt för vegetarianer, kanske hon hade kunnat förhindra dessa symtom.

För de som inte får tillräckligt med B12 från deras kost eller har svårt att absorbera det, kan B12-tillskott vara en livsförändrande lösning. De finns i flera former: tabletter, sublingualalozenger, nässpray och injektioner.

Genom att ta rätt dos av B12-tillskott kan individer som Anna förbättra sin energinivå, nervfunktion och övergripande välbefinnande, samtidigt som de minskar risken för potentiellt farliga hälsofrågor kopplade till B12-brist.

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bäst i test

Så här ser bäst i test produkten Solgar Vitamin B12 1000 ut.

Solgar Vitamin B12 1000

Mest prisvärda

Så här ser den mest prisvärda produkten Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad ut.

Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad

Bästa budgetvalet

Så här ser det bästa budgetvalet Weightworld B12-Vitamin ut.

Weightworld B12-Vitamin

Solgar Vitamin B12 1000

4,7/5,0

Så här ser bäst i test produkten Solgar Vitamin B12 1000 ut.

Solgar Vitamin B12 1000 är ett kosttillskott som riktar sig specifikt till vegetarianer och andra individer som kan ha svårt att få tillräckligt med B12 från deras vanliga kost. Vitamin B12, som naturligt återfinns i kött och fisk, är avgörande för en rad kroppsfunktioner. Solgar har tagit fram en högdoserad mängd B12 i form av vegetabiliska sugtabletter för att säkerställa att de som inte konsumerar kött eller fisk får sitt dagliga behov av detta viktiga vitamin.

Det är välkänt att B12 spelar en central roll i vår kropps normala blodbildning och nervsystemets funktion. Dessutom bidrar det till att minska trötthet och utmattning, vilket gör det till ett värdefullt tillskott, särskilt för dem som ofta känner sig trötta. Solgar Vitamin B12 1000 kommer i en förpackning med 100 tabletter, vilket innebär att en enda förpackning kan räcka i upp till 100 dagar, givet att den rekommenderade dosen på en tablett per dag följs.

 • Tillverkare: Solgar
 • Huvudingrediens: Vitamin B12 (kobalamin)
 • Form: Vegetabiliska sugtabletter
 • Dosering: 1000 µg per tablett, vilket är 40000% av dagligt referensintag

Plus:

 • Särskilt framtagen för vegetarianer som kan ha svårt att få i sig tillräckligt med B12.
 • Högdoserad för att säkerställa optimalt upptag och effekt.
 • Hjälper till att minska trötthet och utmattning samt stödjer nervsystemets normala funktion.

Värt att fundera över:

 • Förvara alltid kosttillskott utom räckhåll för små barn.

Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad

4,4/5,0

Så här ser den mest prisvärda produkten Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad ut.

Healthwell Vitamin B12 1000 Metylerad är ett kraftfullt kosttillskott, speciellt designat för att ge optimalt B12-intag. Formulerad med metylkobalamin, en aktiv och lättupptaglig form av B12, garanterar detta tillskott maximal absorption. Tillsatsen av 400 mikrogram folsyra per kapsel förstärker effekterna av B12, eftersom både vitamin B12 och folsyra bidrar till normal blodbildning och ämnesomsättning.

Vitamin B12, även kallat kobalamin, spelar en avgörande roll i flera kroppsfunktioner, som blodbildning, celldelning och nervsystemets normala funktion. För de som äter en vegansk kost eller begränsar sitt köttintag kan det vara särskilt utmanande att få tillräckligt med detta viktiga vitamin från maten, vilket gör Healthwell’s metylerade B12-tillskott till ett utmärkt val.

 • Tillverkare: Healthwell
 • Huvudingrediens: Metylerad Vitamin B12 (metylkobalamin) och Folsyra
 • Form: Vegetabiliska kapslar
 • Dosering: 1000 µg B12 (40000% DRI) och 400 µg Folsyra (200% DRI) per kapsel

Plus:

 • Innehåller metylkobalamin, en aktiv och lättupptaglig form av B12, vilket säkerställer effektiv absorption.
 • Förstärkt med folsyra, vilket bidrar till bildningen av röda blodkroppar och cellernas ämnesomsättning.
 • Passar utmärkt för veganer eller de som begränsar sitt intag av animaliska livsmedel.

Värt att fundera över:

 • Även om både B12 och folsyra är vattenlösliga vitaminer och eventuellt överskott utsöndras i urinen, bör den rekommenderade dosen inte överskridas.

Weightworld B12-Vitamin

4,3/5,0

Så här ser det bästa budgetvalet Weightworld B12-Vitamin ut.

Weightworlds B12-Vitamin är ett högkvalitativt kosttillskott designat för att stödja kroppens energiproduktion och minska trötthet och utmattning. Med en potent styrka av 1000 mcg per tablett, kan detta tillskott vara särskilt fördelaktigt för de som inte får tillräckligt med denna viktiga vitamin genom sin kost, särskilt vegetarianer och veganer.

Denna produkt använder 100% ren metylkobalamin, en form av B12 som lätt kan användas av kroppen. Förpackningen innehåller 400 tabletter, vilket innebär att den räcker i över ett år vid daglig konsumtion, vilket ger en enastående valuta för pengarna. Den specifika formuleringen av tabletterna är utformad för att vara lätta att svälja, vilket gör dem till ett bekvämt alternativ för dem som söker B12-tillskott.

 • Tillverkare: Weightworld
 • Form: Tabletter
 • Huvudingrediens: Vitamin B12 (metylkobalamin) 100% ren
 • Dosering: 1000 mcg B12 (40000% NRV) per tablett

Plus:

 • Bidrar till att minska trötthet och utmattning, vilket hjälper till att hålla energinivåerna höga.
 • Vitamin B12 bidrar till en normal psykologisk funktion och är viktig för en korrekt funktion av nervsystemet.
 • Med en förpackning som innehåller 400 tabletter, ger det en fantastisk valuta för pengarna med över ett års förbrukning.

Värt att fundera över:

 • Kosttillskott bör inte användas som ersättning för en varierad kost.

GAAM Vitamin B12

3,9/5,0

Så här ser produkten GAAM Vitamin B12 ut.

GAAM Vitamin B12 90 caps är ett kraftfullt kosttillskott avsedd för dem som kanske inte får tillräckligt med B12 genom sin dagliga kost. Eftersom vitamin B12 huvudsakligen finns i animaliska livsmedel som lever, skaldjur och kött, är denna produkt idealisk för dem som har ett lågt intag av dessa livsmedel.

Varje kapsel av GAAM Vitamin B12 levererar en kraftig dos av 1000 μg B12, vilket bidrar till normal blodbildning, stöder nervsystemets funktion och hjälper till att minska trötthet. Denna produkt är särskilt värdefull för dem som kanske har en vegansk eller vegetarisk kost, eftersom B12 huvudsakligen kommer från animaliska källor.

 • Tillverkare: GAAM
 • Form: Kapslar
 • Huvudingrediens: Vitamin B12 (cyanokobalamin)
 • Dosering: 1000 μg B12 (40000% DRI) per kapsel

Plus:

 • Bidrar till en normal energiomsättning, vilket hjälper till att minska trötthet.
 • Stöder nervsystemets normala funktion samt immunsystemets hälsa.
 • Idealisk för dem som har ett begränsat intag av animaliska livsmedel eller följer en vegansk eller vegetarisk kost.

Värt att fundera över:

 • Produkten är i gelatinkapslar och kan därför inte vara lämplig för vegetarianer eller veganer.

Elexir B-12 Vitamin Vegan

3,6/5,0

Så här ser produkten Elexir B-12 Vitamin Vegan ut.

Elexir B-12 Vitamin Vegan är ett veganskt kosttillskott speciellt framtaget för att stödja neurologiska funktioner och bidra till normal psykologisk funktion. Detta tillskott hjälper också till att minska trötthet och utmattning, vilket kan vara fördelaktigt för dem som ofta känner sig trötta.

En av de framstående egenskaperna hos detta tillskott är dess innehåll av aktiv B12 i form av metylkobalamin, som kompletteras med folsyra från Quatrefolic® – en högbiotillgänglig form av folsyra. För dem som följer en vegetarisk eller vegansk diet, där B12 naturligt kan vara lågt på grund av avsaknaden av animaliska produkter, erbjuder detta tillskott en värdefull källa till denna viktiga vitamin. Tabletterna har en frisk citronsmak och erbjuds som sugtabletter, vilket gör dem enkla och trevliga att ta.

 • Tillverkare: Elexir
 • Form: Sugtabletter
 • Huvudingrediens: Metylkobalamin (B12) och folsyra (Quatrefolic®)
 • Dosering: B12: 1000 µg (40.000% DRI) och Folsyra: 400 µg (200% DRI) per tablett

Plus:

 • Hjälper till att minska trötthet och utmattning, vilket kan öka daglig energi.
 • Vegansk formel, vilket gör den idealisk för dem som följer en vegetarisk eller vegansk diet.
 • Innehåller högbiotillgänglig folsyra (Quatrefolic®), vilket kan öka kroppens förmåga att absorbera och använda detta viktiga näringsämne.

Värt att fundera över:

 • Förvara på en torr plats, utom räckhåll för barn.

Helhetshälsa B12-vitamin 500µg

3,5/5,0

Så här ser produkten Helhetshälsa B12-vitamin 500µg ut.

Helhetshälsa erbjuder ett högdoserat B12-tillskott som är framställt i den aktiva formen av B12 – metylkobalamin. Varje kapsel levererar en imponerande dos av 500 μg B12, vilket motsvarar 20 000% av det rekommenderade dagliga intaget. Denna starka dosering är särskilt utformad för att säkerställa att även individer med nedsatt tarmabsorption kan dra nytta av denna viktiga vitamin.

En unik egenskap hos Helhetshälsa B12 är att den enbart innehåller den biologiskt aktiva formen av B12, vilket innebär att ingen ytterligare omvandling krävs i kroppen. B12-vitamin är känt för att spela en central roll i en mängd olika kroppsfunktioner, inklusive energiändring, psykologisk funktion, nervsystemets funktion, bildning av röda blodkroppar och immunsystemets normala funktion. Kapseln är vegetabilisk och tillverkad av cellulosa från träd, vilket gör den lämplig för de som följer en vegetarisk livsstil.

 • Tillverkare: Helhetshälsa
 • Form: Kapslar
 • Huvudingrediens: Metylkobalamin (B12)
 • Dosering: B12: 500 µg (20 000% DRI) per kapsel

Plus:

 • Högdoserad B12-formel säkerställer optimal absorption, även för individer med nedsatt tarmfunktion.
 • Innehåller enbart den biologiskt aktiva formen av B12, vilket innebär att ingen extra omvandling krävs i kroppen.
 • Vegetabilisk kapsel gör produkten lämplig för vegetarianer.

Värt att fundera över:

 • Förvara produkten på en torr plats, utom räckhåll för barn.

Healthwell Vitamin B12 1000

4,1/5,0

Så här ser produkten Healthwell Vitamin B12 1000 ut.

Healthwell Vitamin B12 1000 är en specialformulerad sugtablett designad för att leverera en kraftfull dos av 1000 mikrogram vitamin B12 i en metylerad form. Denna metylerade form av B12, känd som metylkobalamin, är redan aktiv och behöver inte ytterligare omvandlas i kroppen, vilket säkerställer optimal absorption och effektivitet.

Med en välsmakande svartvinbärssmak gör dessa sugtabletter det inte bara enkelt, utan också njutbart att säkerställa ditt dagliga B12-intag. Vidare är dessa tabletter förstärkta med folsyra, vilket ger ytterligare hälsofördelar. Speciellt framtagen för dem som inte kan metylera B12 effektivt på egen hand, ger denna produkt ett pålitligt sätt att få denna viktiga näringsämne.

B12 är avgörande för många kroppsfunktioner, inklusive hjärnans och nervsystemets funktion, minskning av trötthet och utmattning, samt normal blodbildning. Även om B12 naturligt finns i animaliska produkter kan det vara en utmaning för vegetarianer och veganer att få tillräckligt med detta vitamin, vilket gör detta tillskott särskilt värdefullt för dem.

 • Tillverkare: Healthwell
 • Form: Sugtabletter
 • Huvudingrediens: Metylkobalamin (B12)
 • Dosering: B12: 1000 µg (40,000% DRI) och Folsyra: 400 µg (200% DRI) per tablett
 • Smak: Svartvinbär

Plus:

 • Använder metylerad form av B12 (metylkobalamin) för bästa upptag och effekt.
 • Förstärkt med folsyra för ytterligare hälsofördelar.
 • Behaglig svartvinbärssmak för en njutbar konsumtionsupplevelse.

Värt att fundera över:

 • Eftersom produkten innehåller sötningsmedel bör individer vara medvetna om detta, särskilt om de har överkänslighet mot vissa sötningsmedel.

Holistic B-12 + Folsyra

3,6/5,0

Så här ser produkten Holistic B-12 + Folsyra ut.

Holistic introducerar sina B-12 sugtabletter smaksatta med en uppfriskande citrusnyans, utformade för att komplettera ditt dagliga intag av vitamin B-12 och folsyra. Varje tablett levererar en betydande mängd av 1000 µg B-12 och 400 µg folsyra. Vitamin B-12 är väsentlig för en rad kroppsfunktioner, inklusive att stödja nervsystemets hälsa, bidra till en normal homocysteinomsättning, stödja psykologisk funktion, bidra till röda blodkroppars bildning, stärka immunsystemet och mycket mer.

Tillsammans med folsyra, som också har flera fördelaktiga funktioner som att stödja normal aminosyrasyntes och bidra till celldelningsprocessen, ger dessa tabletter en kraftfull kombination för att bekämpa trötthet och utmattning. Med sin bekväma sugtablettform kan de enkelt konsumeras när som helst under dagen, antingen genom att suga eller tugga.

 • Tillverkare: Holistic
 • Form: Sugtabletter
 • Smak: Citrus
 • Huvudingredienser: Metylkobalamin (B-12) och Pteroylmonoglutaminsyra (folsyra)
 • Dosering: B-12: 1 000 µg (40,000% DRI) och Folsyra: 400 µg (200% DRI) per tablett

Plus:

 • Innehåller en kraftfull kombination av B-12 och folsyra för att bekämpa trötthet och stödja flera kroppsfunktioner.
 • Bekväm sugtablettform som kan sugas eller tuggas, vilket gör det enkelt att konsumera när som helst under dagen.
 • Uppfriskande citrusmak för en njutbar konsumtionsupplevelse.

Värt att fundera över:

 • Tabletterna bör inte sväljas hela; de är avsedda att sugas eller tuggas.

Great Earth Vitamin B12 500 µg

3,3/5,0

Så här ser produkten Great Earth Vitamin B12 500 µg ut.

Great Earth’s Vitamin B12 500 µg är ett speciellt utformat tillskott med hög styrka som speciellt riktar sig till individer som följer en vegetarisk eller vegansk kost. Denna produkt innehåller sugtabletter som snabbt löser sig när de placeras under tungan, vilket ger en snabb absorption av B12. Vitamin B12 är avgörande för många kroppsfunktioner, inklusive energiproduktion, nervfunktion och produktion av röda blodkroppar.

Det bidrar också till immunsystemets normala funktion, vilket gör det till ett oumbärligt tillskott för de som vill bibehålla en optimal hälsa. För dem som väljer att äta färre animaliska produkter finns det en ökad risk att inte få i sig tillräckligt med B12, vilket gör detta tillskott extra värdefullt. Dessutom har produkten en behaglig skogsbärssmak, vilket gör det till ett smakfullt sätt att säkerställa ditt dagliga B12-intag.

 • Sugtabletter för snabb absorption
 • Bidrar till normal energiomsättning och bildning av röda blodkroppar
 • Särskilt utformad för vegetarianer och veganer

Plus:

 • Smidigt Intag: Sugtabletternas design gör att de snabbt löses upp under tungan, vilket möjliggör en direkt absorption av B12.
 • Hög Dosering: Med 500 µg B12 per tablett säkerställer detta tillskott en robust daglig dos, särskilt värdefull för dem som kan ha en risk för brist.
 • Växtbaserad Vänlig: Detta tillskott är särskilt viktigt för veganer och vegetarianer som kanske inte får tillräckligt med B12 från sin kost.

Värt att fundera över:

 • Förvaras på en torr plats i rumstemperatur och borta från barns räckhåll.

Vitaprana Vitamin B12

3,8/5,0

Så här ser produkten Vitaprana Vitamin B12 ut.

Vitaprana presenterar sin förbättrade Vitamin B12 i en ny design med en genomtänkt receptur. I varje kapsel av pullulan, kombinerar Vitaprana två biologiskt aktiva former av B12: metylkobalamin och adenosylkobalamin. Denna sammansättning garanterar hög biotillgänglighet, vilket innebär att vitaminen snabbt och effektivt absorberas av kroppen.

För att bibehålla produktens renhet har onödiga tillsatser undvikits och rismjöl har valts som det enda fyllmedlet. Vitamin B12 är ett essentiellt vitamin som stöder normal blodbildning och funktionen av nervsystemet. Den medföljande förpackningen har också en miljövänlig design, tillverkad av 70% återvunnet PET och ett återvinningsbart metalllock.

 • Tillverkare: Vitaprana
 • Form: Kapslar
 • Huvudingredienser: Metylkobalamin och Adenosylkobalamin
 • Dosering: 1 000 µg vitamin B12 per kapsel
 • Förpackning: 70% återvunnen PET med återvinningsbart metallock

Plus:

 • Kombinerar två biologiskt aktiva former av B12 för optimal upptagning.
 • Fri från onödiga tillsatser, med endast rismjöl som fyllmedel.
 • Miljövänlig förpackning med återvunnet material och återvinningsbart lock.

Värt att fundera över:

 • Vitamin B12 bör tas med en måltid för bästa absorption.

Core Vitamin B12

3,7/5,0

Så här ser produkten Core Vitamin B12 ut.

Core Vitamin B12 framträder som en extra högdoserad källa till detta essentiella vitamin, med en styrka av 1000 µg per tablett. Till skillnad från många andra B12-tillskott innehåller Core’s produkt den aktiva formen, metylkobalamin, vilket säkerställer att vitaminet snabbt och effektivt absorberas av kroppen. Speciellt utformad för dem som söker ett pålitligt sätt att säkerställa sitt dagliga B12-intag, tabletterna är små, runda och lätta att svälja, tillverkade enbart av vegetabiliska ingredienser.

Vitamin B12 spelar en central roll i bildandet av röda blodkroppar, vilket är avgörande för att transportera syre till kroppens alla delar. Detta bidrar till att minska trötthet och utmattning, vilket är särskilt värdefullt för dem som är aktiva eller tränar regelbundet. Förutom dessa fördelar stödjer B12 även ett hälsosamt nervsystem, hjärnfunktion och immunsystem.

 • Dosering: 1000 µg per tablett
 • Form: Metylerad (aktiv) form av B12
 • Design: Små, lättsvalda tabletter
 • Antal Tabletter: 90 st
 • Ingredienser: Vegetabiliska

Plus:

 • Aktiv, metylerad form av B12 för optimal absorption.
 • Små, lättsvalda tabletter för bekvämlighet.
 • Stödjer flera kroppsfunktioner, inklusive syretransport, nervsystemets funktion och immunsystemets hälsa.

Värt att fundera över:

 • Bör intas i samband med en måltid för bästa absorption.

Pharma Nord BioActive B12

3,4/5,0

Så här ser produkten Pharma Nord BioActive B12 ut.

Pharma Nord BioActive B12 är speciellt framtaget för de som söker ett veganskt tillskott av vitamin B12. Denna produkt innehåller metylkobalamin, vilket representerar den aktiva formen av B12, vilket säkerställer optimal upptagning av kroppen. Varje tablett levererar en potent dos av 600 mikrogram B12, vilket är speciellt användbart för vegetarianer och veganer som kanske inte får tillräckligt med B12 från sin kost, eftersom vitaminet huvudsakligen finns i kött- och mejeriprodukter.

Det unika med dessa tabletter är att de kan sugas eller tuggas och kommer med en uppfriskande smak av pepparmynta. Vitamin B12 är avgörande för många kroppsfunktioner, inklusive bildning av röda blodkroppar och stöd för ett normalt fungerande nervsystem.

 • Dosering: 600 mcg B12 per tablett
 • Format: Sug- & tuggtabletter
 • Smak: Pepparmynta
 • Antal Tabletter: 60 st
 • Ingredienser: Veganska

Plus:

 • Innehåller den aktiva formen av B12 för snabbare och effektivare absorption.
 • Vegansk, vilket gör den idealisk för vegetarianer och veganer.
 • Uppfriskande pepparmyntssmak som kan njutas genom att suga eller tugga.

Värt att fundera över:

 • Produkten bör förvaras i rumstemperatur, skyddad från direkt solljus och utom räckhåll för barn.

WellAware Vitamin B12

3,7/5,0

Så här ser produkten WellAware Vitamin B12 ut.

WellAware Vitamin B12 erbjuder en förpackning innehållande 180 tabletter av högvärdigt vitamin B12, där varje tablett levererar en dos på 250 µg. Denna mängd är avsedd att stödja en rad viktiga kroppsfunktioner, inklusive energiomsättning, nervsystemets funktion och immunsystemets effektivitet. Vitamin B12 är avgörande för normal psykologisk funktion, och det är känt för att minska känslor av trötthet och utmattning.

Utöver detta bidrar det till bildningen av röda blodkroppar, normal homocysteinomsättning och spelar en nyckelroll i celldelningsprocessen. WellAware’s produkt är särskilt utformad för att vara fri från allergener som soja, ris, gluten och palmojla, vilket gör den lämplig för ett brett spektrum av individer.

 • Dosering: 250 µg vitamin B12 per tablett
 • Funktion: Stödjer energiomsättning, nervsystemets funktion och immunsystemets effektivitet
 • Förpackning: 180 tabletter
 • Ingredienser: Fri från soja, ris, gluten och palmojla

Plus:

 • Högvärdig dosering av B12 som stödjer flera kroppsfunktioner.
 • Produkten är formulerad utan vanliga allergener, vilket gör den tillgänglig för fler individer.
 • Praktisk förpackning med 180 tabletter, vilket säkerställer en lång användning.

Värt att fundera över:

 • Följ rekommenderad dosering (1 tablett per dag) för att undvika överkonsumtion.

BioSalma B12-vitamin 1mg + Folsyra

3,8/5,0

Så här ser produkten BioSalma B12-vitamin 1mg + Folsyra ut.

BioSalma B12-vitamin 1mg + Folsyra är ett kraftfullt tillskott som kombinerar de vitala fördelarna med vitamin B12 och folsyra i en enda tablett. Med 1mg B12 per tablett säkerställer detta tillskott att du får en rejäl dos av detta viktiga näringsämne, vilket är särskilt användbart för de som har svårt att få i sig tillräckligt med B12 genom kosten, som veganer och vegetarianer. Dessutom ger tillsatsen av folsyra en boost till hjärnhälsa och stöder också kroppens förmåga att skapa röda blodkroppar.

Vitamin B12 är känt för sina fördelar när det gäller energiproduktion och att stödja nervsystemets funktion. Folsyra, å andra sidan, är en kritisk komponent för DNA-syntes och reparation. Tillsammans bildar dessa två näringsämnen en stark duo som kan hjälpa till att stödja kroppens övergripande välbefinnande.

 • Kombinerar fördelarna med vitamin B12 och folsyra
 • 1000 μg B12 per tablett, idealisk för de som behöver en högre dos
 • Stöder energiproduktion och nervsystemets funktion

Plus:

 • Dubbelverkande Formula: Kombinationen av B12 och folsyra i en tablett ger omfattande stöd för energi, hjärnhälsa och röda blodkroppars produktion.
 • Hög Dos: Med 1000 μg B12 garanterar detta tillskott att du får en betydande mängd av detta viktiga näringsämne, vilket gör det idealiskt för de som har ett ökat behov.
 • Bred Applicering: Lämplig för de flesta individer.

Värt att fundera över:

 • Precis som med alla tillskott, rekommenderas det att konsultera en läkare eller hälsoexperten innan du börjar använda produkten, särskilt om du är gravid, ammar eller tar mediciner.

Komplett köpguide – Tänk på det här innan du gör ditt val av B12-tillskott:

Vitamin B12 är ett kritiskt näringsämne som är nödvändigt för många av kroppens funktioner. Om du överväger att köpa ett B12-tillskott, är här några viktiga saker att tänka på:

1. Ditt Behov

 • Livsstil: Veganer och vegetarianer är särskilt utsatta för B12-brist eftersom B12 huvudsakligen finns i animaliska produkter.
 • Hälsa: Vissa sjukdomstillstånd, såsom perniciös anemi eller vissa mag-tarm-sjukdomar, kan minska B12-absorptionen.

2. Form av B12

Det finns flera former av B12, de mest populära är:

 • Cyanokobalamin: Den mest vanliga och stabila formen. Omvandlas i kroppen till aktiva former av B12.
 • Metylkobalamin: En biologiskt aktiv form av B12, ofta rekommenderad för dem som har svårt att konvertera cyanokobalamin.

3. Dosering

 • Rekommenderad daglig dos för vuxna ligger generellt runt 2.4 mikrogram, men doseringen kan variera beroende på individens behov.
 • Tänk på att överskrida inte den rekommenderade dosen om det inte rådgjorts av en läkare.

4. Berikade Livsmedel vs Tillskott

Vissa livsmedel är berikade med B12, som växtbaserade mjölkalternativ eller flingor. Jämför dessa med tillskott för att avgöra vilken källa som bäst uppfyller dina behov.

5. Innehållsförteckning

Kontrollera ingredienserna för att se till att det inte finns några fyllmedel, konserveringsmedel eller allergener som du kanske vill undvika.

6. Tilläggsfördelar

Vissa B12-tillskott kan även innehålla andra näringsämnen, såsom folsyra eller andra B-vitaminer, vilket kan vara fördelaktigt beroende på dina näringsbehov.

7. Pris och Mängd

Se till att jämföra priset med antalet doser per förpackning. Det billigaste alternativet kanske inte alltid ger bäst värde för pengarna.

8. Form av Tillskott

B12 finns i olika former, inklusive tabletter, kapslar, smältande tabletter, vätskor och sprayer. Välj den form som du tycker är mest bekväm och effektiv för dig.

Vanliga frågor och svar om B12-tillskott


Varför behöver man ta B12-tillskott?

B12-tillskott är vanligtvis nödvändigt för personer som inte får tillräckligt med detta vitamin genom sin kost, såsom veganer, vegetarianer eller äldre individer. Det kan också vara nödvändigt för personer med vissa sjukdomstillstånd eller de som har svårt att absorbera B12 från maten.


Vilka symtom kan man ha vid B12-brist?

Symtom på B12-brist kan variera, men inkluderar ofta trötthet, svaghet, förstoppning, aptitförlust, viktminskning, dålig balans, nervskador, svårigheter med att gå, domningar eller stickningar i händer och fötter, svårigheter med minnet och humörsvängningar.


Hur vet jag om jag behöver ett B12-tillskott?

Det bästa sättet att veta om du behöver ett B12-tillskott är att genomgå ett blodprov. Om du misstänker att du har brist på B12 bör du konsultera en läkare.


Kan jag ta för mycket B12?

B12 anses vara icke-toxiskt, även i stora doser. Men som med alla kosttillskott är det viktigt att inte överdriva. Stora mängder kan ibland orsaka biverkningar som hudutslag eller andra allergiska reaktioner.


Vilka livsmedel innehåller naturligt B12?

B12 finns naturligt i animaliska produkter som kött, fjäderfä, fisk, ägg och mejeriprodukter.


Är B12-tillskott lämpliga för veganer och vegetarianer?

Ja, B12-tillskott är särskilt viktiga för veganer och vegetarianer eftersom B12 främst finns i animaliska produkter. Det finns speciella B12-tillskott som är veganska.


Vilken dos B12 bör jag ta dagligen?

Rekommenderad daglig dos varierar beroende på ålder, kön och hälsotillstånd. Generellt rekommenderas vuxna att ta 2.4 mikrogram per dag, men individer med specifika förhållanden eller dietrestriktioner kan behöva mer. Konsultera alltid en hälsoexpert.


Hur snabbt kan jag förvänta mig att se resultat med B12-tillskott?

Om du har en B12-brist och börjar ta tillskott kan du märka förbättringar i energinivåer och andra symtom inom några dagar till några veckor.


Kan jag ta B12 tillsammans med andra mediciner eller kosttillskott?

B12 interagerar generellt inte med de flesta mediciner eller kosttillskott, men det är alltid bäst att konsultera en läkare eller apotekare om du är orolig för potentiella interaktioner.


Finns det några biverkningar av att ta B12-tillskott?

B12-tillskott är generellt säkra för de flesta människor när de tas i rekommenderade doser. Dock kan vissa personer uppleva biverkningar som klåda, utslag, eller diarre. Om du upplever några oväntade biverkningar, bör du sluta ta tillskottet och konsultera en läkare.Disclaimers:

#1. Innehållet på Träningsliv.se är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell rådgivning.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på Träningsliv.se även i framtiden.