I denna artikel går vi igenom och recenserar de bästa bcaa-tillskotten på marknaden.

Bästa BCAA-tillskott 2023

BCAA, som står för de grenade aminosyrorna leucin, isoleucin och valin, har under årens lopp stigit i popularitet som ett av de mest eftertraktade kosttillskotten bland fitness-entusiaster.

Med en marknad översvämmad av en myriad av kosttillskott, varav alla hävdar att erbjuda överlägsna resultat, uppstår ett dilemma. Hur skiljer man vetenskapligt underbyggda fakta från ren marknadsföringshype, speciellt när det gäller BCAA-tillskott?

Tänk dig en hängiven tränande individ som investerar flera timmar varje vecka på gymmet, alltid på jakt efter de mest effektiva strategierna för återhämtning och prestanda. Trots att de har stött på information om BCAA-tillskott, kvarstår osäkerheten om dess verkliga fördelar.

För att fastställa värdet av BCAA-tillskott behöver vi dyka djupare in i ämnet. Det innebär att undersöka tillgängliga vetenskapliga studier som berör BCAAs inverkan på muskelåterhämtning, prestanda och eventuella andra associerade hälsofördelar.

Genom en noggrann granskning av den vetenskapliga litteraturen kan tränande individer, oavsett deras specifika mål, fatta informerade beslut om BCAA-tillskott. Med en vetenskaplig bas snarare än påverkan av intensiv marknadsföring, kan man göra beslut som verkligen matchar ens personliga tränings- och hälsomål.

Fem Hälsofördelar med BCAA-tillskott.

 • Muskelåterhämtning
 • Reducerad träningsinducerad trötthet
 • Minskar muskelnedbrytning
 • Stöd för leverhälsa
 • Blodsockerreglering

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bäst i test

Så här ser bäst i test produkten Optimum Nutrition Gold Standard BCAA ut.

Optimum Nutrition Gold Standard BCAA

Optimum Nutrition är känt för sin strävan efter perfektion, och deras Gold Standard BCAA lever upp till namnet. Denna produkt skiljer sig från mängden med sin unika formula som inte bara erbjuder BCAA i ideala proportioner men också inkluderar välgörande elektrolyter och ingredienser för att stödja immunförsvaret. Den utformades specifikt för att maximera återhämtning och minska trötthet, vilket gör den till en oersättlig produkt för dem som tar sitt träningspass seriöst. Med en smakprofil som är lika överlägsen som dess innehåll är det inget under att vi har utsett den till ”Bäst i Test” för 2023.

Mest prisvärda

Så här ser den mest prisvärda produkten Star Nutrition Ultimate BCAA 285 g ut.

Star Nutrition Ultimate BCAA 285 g

Star Nutrition’s Ultimate BCAA levererar inte bara en kraftfull dos av grenade aminosyror men också till ett pris som är svårt att matcha. Formulerad för att stödja muskelreparation och tillväxt, den här produkten är det självklara valet för dem som vill ha hög kvalitet utan att bryta banken. Den uppfriskande äppelsmaken är bara en bonus. Denna kombination av effektivitet och prisvärdhet gör att vi med självförtroende kan utnämna den som ”Mest Prisvärd” för 2023.

Bästa budgetvalet

Så här ser det bästa budgetvalet Core BCAA Caps ut.

Core BCAA Caps

För de som är på jakt efter ett kostnadseffektivt sätt att införliva BCAA i sin träningsrutin, behöver man inte leta längre än Core BCAA Caps. Denna produkt erbjuder grenade aminosyror i en praktisk kapselform av högsta kvalitet. Det är en rakt på sak produkt som ger allt du behöver utan extra krusiduller. Dess enkelhet, kombinerat med dess pris, gör det till vårt val för ”Bästa Budgetvalet” 2023.

Optimum Nutrition Gold Standard BCAA

4,3/5,0

Så här ser bäst i test produkten Optimum Nutrition Gold Standard BCAA ut.

Gold Standard BCAA är en del av Optimum Nutritions premiumserie och fokuserar på att leverera högkvalitativa ingredienser. Denna produkt skiljer sig från andra BCAA-tillskott på marknaden genom att inte bara innehålla de viktiga grenade aminosyrorna (BCAA) i ett optimalt 2:1:1-förhållande, utan även en rad andra näringsämnen som vitaminer, mineraler, rosenrot och Wellmune® (betaglukaner). Magnesium, en av de viktigaste mineralerna i produkten, bidrar till att minska trötthet och utmattning och säkerställer normal muskelfunktion. Wellmune® lägger till en kvalitetsingrediens som erbjuder betaglukaner, vilket kan ha positiva effekter på immunförsvaret. Produkten finns tillgänglig i flera aptitretande smaker, vilket gör den till ett både näringsrikt och välsmakande tillskott för både träning och vardagligt intag.

 • Ingår i Optimum Nutritions premiumserie.
 • Innehåller 5000 mg BCAA i ett 2:1:1-förhållande.
 • Berikad med vitaminer, mineraler, rosenrot och Wellmune® (betaglukaner).

Plus:

 • Kombination av BCAA med andra viktiga näringsämnen, vilket gör den till ett omfattande tillskott för både träning och daglig konsumtion.
 • Wellmune® betaglukaner kan hjälpa till att stärka immunförsvaret.
 • Magnesiumtillskottet stöder muskelfunktion och reducerar trötthet och utmattning.

Värt att fundera över:

 • Är avsedd för friska individer över 18 år; gravida, ammande eller individer under medicinsk behandling bör rådgöra med en läkare innan användning.

Star Nutrition Ultimate BCAA 285 g

4,1/5,0

Så här ser den mest prisvärda produkten Star Nutrition Ultimate BCAA 285 g ut.

Star Nutrition Ultimate BCAA är ett kvalitativt kosttillskott speciellt framtaget för den kräsne atleten som vill ha det bästa. Med en imponerande dosering på 6 000 mg BCAA per servering i ett 4:1:1 förhållande och från en helt vegansk källa, denna produkt står ut från mängden. Vad som gör det ännu mer attraktivt är att den är helt fri från socker och kolhydrater. Dess unika sammansättning betyder att du får en produkt som fokuserar helt på att ge dig de förgrenade aminosyror du behöver utan några extra tillsatser. Lösningen har även förbättrats tack vare instantisering av aminosyrorna, vilket garanterar en otrolig löslighet. Med smaker som är både fräscha och välbalanserade kommer du inte att märka den typiska beska eller kvarhängande sötma som vissa aminosyratillskott kan lämna efter sig.

 • Tillverkare: Star Nutrition
 • Mängd BCAA: 6 000 mg per servering
 • Förhållande av BCAA: 4:1:1
 • Källa: Vegansk
 • Egenskaper: Instantiserat, otroligt lättlösligt, fri från kolhydrater

Plus:

 • Hög dosering av BCAA, vilket ger utmärkt stöd för muskelåterhämtning och tillväxt.
 • Kommer från en vegansk källa, vilket gör det lämpligt för de som följer en vegansk livsstil.
 • Lättlöslig formula, vilket innebär en smidig och klumpfri blandning varje gång.

Värt att fundera över:

 • Produkten bör inte användas som en ersättning för en varierad och balanserad kost.

Core BCAA Caps

4,3/5,0

Så här ser det bästa budgetvalet Core BCAA Caps ut.

Core BCAA Caps är ett högkoncentrerat kosttillskott i kapselform som innehåller grenade aminosyror av högsta kvalitet. Dessa aminosyror är speciellt formulerade för att stödja och främja muskelbyggning och hämma muskelnedbrytning, vilket gör det till ett oumbärligt tillskott för seriösa atleter och motionärer. Med en imponerande proportion på 8:1:1, där L-leucin tar överhand, aktiveras muskeltillväxt på ett mer framstående sätt. L-leucin är känt för att vara den primära aminosyran som triggar muskeluppbyggnad. Core BCAA Caps är också berikad med vitamin B6, vilket garanterar optimal effektivitet och absorption i kroppen. Oavsett om du tränar intensivt eller följer en specifik diet, hjälper denna produkt dig att behålla befintlig muskelmassa och stödja uppbyggnaden av ny muskelmassa. Dess kapselform ger enkel dosering och snabb absorption utan behovet av blandning eller mätning.

 • Tillverkare: Core
 • Innehåller 2 400 mg BCAA per portion
 • Proportioner av BCAA: 8:1:1 (L-leucin, L-isoleucin, L-valin)

Plus:

 • Främjar muskelbyggning och hämmar nedbrytning.
 • Högkoncentrerat tillskott med extra hög halt av L-leucin.
 • Berikad med vitamin B6 för maximal effekt och upptag.

Värt att fundera över:

 • Följ rekommenderad doseringsanvisning och undvik att överskrida den.

Chained Nutrition BCAA Hardcore 264 g

4,5/5,0

Så här ser produkten Chained Nutrition BCAA Hardcore 264 g ut.

BCAA Hardcore från Chained Nutrition är en överlägsen produkt som sedan länge har varit ett populärt val bland idrottare när det kommer till BCAA-tillskott. Med imponerande 4 900 mg BCAA och 2 500 mg L-Glutamin per servering är det ett kraftpaket av aminosyror designat för maximal muskelsupport. BCAA, särskilt framträdande i mänsklig muskelvävnad, utgör omkring 30% av aminosyrainnehållet i musklerna. Tillsammans med glutamin ger det en perfekt kombination för de som söker optimal muskelreparation och tillväxt. Dessutom har BCAA Hardcore en högsta möjliga kvalitet av råvaror och alla aminosyror finns i fri form, vilket innebär omedelbart upptag utan behov av spjälkning. Den fria formen garanterar också en exceptionell löslighet i vatten, vilket gör produkten lättblandad. Oavsett om det är före, under eller efter träningen, eller till och med som en måltidsersättning eller mellan måltider, är BCAA Hardcore ett mångsidigt tillskott som kan integreras i nästan vilket kosttillskottsregime som helst.

 • Innehåller 4 900 mg BCAA och 2 500 mg L-Glutamin per servering.
 • Högkvalitativa fria aminosyror för snabbt upptag.
 • Användbar före, under eller efter träning, samt som måltidsdryck.

Plus:

 • Erbjuder en kraftfull kombination av BCAA och L-Glutamin för optimal muskelstöd.
 • Råvaror av högsta kvalitet och lättblandad formula.
 • Mångsidig användning, kombinerbar med andra tillskott och anpassningsbar efter individuella mål.

Värt att fundera över:

 • BCAA Hardcore är ett kosttillskott och bör inte ersätta en balanserad och varierad kost.

Core BCAA Powder

4,1/5,0

Så här ser produkten Core BCAA Powder ut.

Core BCAA Powder är en avancerad produkt från Svenskt Kosttillskott som erbjuder grenade aminosyror (BCAA) av högsta kvalitet. Denna produkt är speciellt framtagen för dem som ägnar sig åt styrketräning och önskar stärka och bevara sin muskelmassa. Den innehåller essentiella aminosyror i fri form, med en extra hög halt av leucin, en aminosyra som är särskilt viktig för muskelbyggnad. Denna BCAA-produkt är inte bara funktionell, utan kommer även i flera läskande smaker som ger en behaglig upplevelse vid intag. Med sina noll gram kolhydrater och fett, är den ett utmärkt tillskott för dem som vill undvika onödiga kalorier. Den rekommenderade doseringen är enkel att följa, och den kan även blandas med andra pre-workout produkter för att skapa en kraftfull träningsdryck.

 • Tillverkare: Svenskt Kosttillskott
 • Innehåller essentiella aminosyror i fri form med hög halt L-leucin
 • Kommer i flera läskande goda smaker

Plus:

 • Bidrar effektivt till muskeluppbyggnad och återhämtning vid träning.
 • Innehåller inga onödiga kalorier, med 0g fett och kolhydrater.
 • Lätt att dosera och blanda, med flexibilitet att kombinera med andra produkter.

Värt att fundera över:

 • Produkten innehåller aspartam, vilket kan vara en känslig ingrediens för vissa individer.

GAAM BCAA 400 g

4,0/5,0

Så här ser produkten GAAM BCAA 400 g ut.

GAAM BCAA har stigit i popularitet och är nu en av Sveriges mest sålda BCAA-produkter. Den har blivit populär inte bara på grund av sina unika smaker som är inspirerade av kända godissorter, men också på grund av dess noggranna formulering för optimala träningsresultat. BCAA står för Branched Chained Amino Acids, och består av de grenade aminosyrorna leucin, isoleucin och valin. Leucin spelar en central roll i proteinsyntesen, vilket är kritiskt för muskeluppbyggnad. Med GAAM BCAA, får du en rejäl dos av aminosyror med 6:1:1 blandning, 6000 mg L-Leucin, och totalt 12 g aminosyror per servering. Produkten innehåller även extra tillsatt glutamin och vitamin B6. Glutamin stödjer immunsystemet, vilket är särskilt viktigt vid intensiv träning och kaloribrist. Dessutom är produkten 100% glutenfri och kommer i en mängd goda smaker, från apelsin till vattenmelon, som garanterat tillfredsställer dina smaklökar.

 • Tillverkare: GAAM Nutrition
 • Huvudingredienser: BCAA (L-Leucin, L-Isoleucin, L-Valin), Glutamin, Vitamin B6
 • Särskilda Funktioner: 6:1:1 blandning, 6000 mg L-Leucin, Extra tillsatt Glutamin & Vitamin B6

Plus:

 • Varierade smaker: Med en rad olika godisliknande smaker, finns det något för alla smaklökar.
 • Optimerad för muskelbyggande: Den innehåller aminosyror i rätt proportioner som hjälper till med proteinsyntesen, vilket stödjer muskeltillväxt.
 • Extra hälsofördelar: Tillsatt glutamin stödjer immunsystemet, särskilt viktigt för dem som tränar hårt.

Värt att fundera över:

 • Denna produkt är ett kosttillskott och bör inte användas som en ersättning för en varierad och balanserad kost.

BetterYou BCAA Pulver

3,9/5,0

Så här ser produkten BetterYou BCAA Pulver ut.

Better You BCAA Pulver är särskilt framtaget för den som vill optimera sin muskeluppbyggnad och återhämtning efter träning. BCAA står för branched-chain amino acids och innehåller de tre aminosyrorna leucin, isoleucin och valin. Dessa aminosyror har visat sig vara av högsta betydelse för muskelutveckling och reparation. Med en specifik fördelning på 6:1:1 prioriterar denna produkt leucin, som är sex gånger mer koncentrerad än de andra två, på grund av dess överlägsna effekt på muskeluppbyggnad. Vad som skiljer detta BCAA pulver från andra är att det är naturligt sötat med stevioglykosider, vilket är hämtat från steviaplantan. Detta gör det till ett utmärkt val för den som inte bara värdesätter funktionen utan också produktens innehåll. Dessutom är pulvret smaksatt med naturliga smakämnen, vilket bidrar till en mer autentisk och behaglig smakupplevelse.

 • Innehåller de viktiga aminosyrorna leucin, isoleucin och valin
 • 6:1:1 fördelning med betoning på leucin
 • Naturligt sötad med stevioglykosider
 • Inkluderar naturliga smakämnen
 • Tillverkad enligt HACCP och GMP standard

Plus:

 • Naturlig sötning: Till skillnad från många andra produkter som använder artificiella sötmedel är Better You BCAA Pulver sötat med stevioglykosider, vilket ger en naturlig sötma utan onödiga tillsatser.
 • Hög dos leucin: Med en 6:1:1 fördelning är leucin mer koncentrerad än de andra två aminosyrorna, vilket optimerar muskeluppbyggnaden.
 • Kvalitetsstandard: Produkten är tillverkad enligt HACCP och GMP standard, vilket säkerställer en hög produktkvalitet.

Värt att fundera över:

 • Även om denna produkt erbjuder många fördelar bör den inte ses som en ersättning för en varierad och balanserad kost.

Scivation Xtend BCAA

3,8/5,0

Så här ser produkten Scivation Xtend BCAA ut.

Xtend BCAA från Scivation är det optimala kosttillskottet för dig som söker överlägsen muskelåterhämtning och prestationsförmåga, både före, under och efter ditt träningspass. Denna produkt är inte bara ett BCAA-tillskott; den kombinerar de grenade aminosyrorna L-Leucin, L-Isoleucin och L-Valin i det fördelaktiga förhållandet 2:1:1 med andra nyckelingredienser som Glutamin och L-Citrulline för att förbättra återhämtningen och blodflödet. Detta resulterar i ökad muskelvolym, bättre uthållighet, snabbare återhämtning och en märkbar pump under träning. Xtend är unik med sin förmåga att öka energinivåerna både fysiskt och mentalt, trots att den är fri från koffein. Med sin praktiskt taget socker- och kalorifria sammansättning, tillsammans med uppfriskande smaker, är det inte konstigt att Xtend har blivit ett av de mest populära aminosyratillskotten på marknaden.

 • Kombinerar BCAA i förhållandet 2:1:1 med Glutamin och L-Citrulline
 • Bidrar till snabb återhämtning och ökad muskelvolym
 • Fri från socker, kalorier och koffein
 • Förbättrar fysisk och mental energi
 • Tillverkad av Scivation i Europa med mindre färgämnen

Plus:

 • Optimal Aminosyramix: Med en perfekt kombination av BCAA, Glutamin och L-Citrulline ger Xtend de nödvändiga byggstenarna för muskelreparation och tillväxt.
 • Socker- och Koffeinfri: Perfekt för individer som vill hålla sig borta från onödiga tillsatser men ändå uppleva ökad energi.
 • Tillverkad i Europa: Garanterar hög produktstandard med färre färgämnen och minimala smakvariationer.

Värt att fundera över:

 • Följ doseringsanvisningarna noggrant och överskrid inte den rekommenderade dosen.

Mutant BCAA 9.7

3,7/5,0

Så här ser produkten Mutant BCAA 9.7 ut.

Mutant BCAA 9.7 är inte din genomsnittliga BCAA-produkt. Medan många produkter på marknaden endast innehåller BCAA som sin huvudingrediens, tar Mutant BCAA 9.7 det ett steg längre genom att kombinera BCAA med ytterligare fem andra aminosyror och det effektivitetsförstärkande ämnet BioPerine®. Det är denna sammansättning som gör att denna produkt är en favorit bland atleter, särskilt under deras mest utmanande träningspass.

Med en solid dos av 9,7 gram aminosyror per portion, varav 7,2 gram är grenade aminosyror (BCAA) i ett 2:1:1-förhållande, försäkrar du dig om att din kropp får de nödvändiga byggstenarna den behöver. Denna produkt löser sig dessutom enkelt i vatten, vilket gör det enkelt att konsumera under ditt träningspass. Smakerna är också värt att nämna – de är raffinerade och utsökta, precis som man kan förvänta sig av Mutant.

 • Innehåller 9,7 gram aminosyror per portion med 7,2 gram BCAA
 • Förstärkt med BioPerine® för ökad effektivitet
 • Kombinerar BCAA med fem andra aminosyror
 • Lättlöslig i vatten
 • Finns i delikata smaker

Plus:

 • Avancerad Aminosyrablandning: Utöver BCAA innehåller Mutant BCAA 9.7 också andra aminosyror, vilket ger en mer omfattande muskelstödsformula.
 • BioPerine® Förstärkning: Tillsatsen av varumärkesskyddad BioPerine® säkerställer bättre upptag och effektivitet av aminosyrorna.
 • Svårslagen Smak: En produkt som smakar så gott som den fungerar, vilket gör att du ser fram emot varje dosering.

Värt att fundera över:

 • Används bäst innan, under eller efter träningen för optimalt resultat.

Protein BCAA PROTEINDRINK

3,8/5,0

Så här ser produkten Protein BCAA PROTEINDRINK ut.

Protein, BCAA PROTEINDRINK är inte bara en vanlig proteindryck, den är speciellt framtagen för att ge dig en överlägsen smakupplevelse utan att kompromissa med näringsvärdet. Med imponerande 83g protein per 100g är detta en av de mest proteinrika dryckerna på marknaden. Den innehåller också aminosyrorna Leucin, Isoleucin och Valin i det optimala förhållandet 4:1:1, vilket är särskilt utformat för att stödja muskelproteinsyntes och snabb återhämtning efter träning. Denna drink är 100% vegansk och kommer helt utan tillsatt socker, kolhydrater och fett, vilket gör den perfekt för den medvetna atleten. Den innehåller även lättabsorberade aminosyror som hjälper till att minska muskelnedbrytningen och påskynda återhämtningen. Vare sig du tränar hårt eller bara letar efter något gott och nyttigt att njuta av, är BCAA PROTEINDRINK det självklara valet.

 • 83g protein per 100g utan tillsatt socker, kolhydrater eller fett
 • 100% Vegansk
 • Optimalt förhållande av aminosyror (4:1:1) för muskelåterhämtning
 • Producerad i Sverige
 • Perfekt före, under och efter träning

Plus:

 • Hög Proteinhalt: En av de mest proteinrika dryckerna tillgängliga, vilket ger kroppen en överlägsen återhämtning efter träning.
 • Perfekt Näringsprofil: Utan tillsatt socker, kolhydrater och fett, passar denna dryck perfekt för den som är hälsomedveten eller följer en strikt diet.
 • 100% Vegansk: Perfekt för dem som söker växtbaserade alternativ utan att göra avkall på kvalitet och smak.

Värt att fundera över:

 • Blanda enligt instruktionerna (1 – 1.5 skopa med 2-5 dl vatten) för bästa smak och konsistens.

SOLID Nutrition BCAA 300 g

4,1/5,0

Så här ser produkten SOLID Nutrition BCAA 300 g ut.

SOLID Nutrition BCAA sticker ut från mängden inte bara på grund av dess utsökta smak, utan även tack vare sin högkvalitativa formula och svenska ursprung. Denna veganska BCAA, tillverkad av svenska råvaror, fokuserar på att stödja muskeltillväxt och optimerar återhämtningen. Formulan är baserad på en BCAA-ratio om 4:1:1, vilket betyder att den innehåller en högre andel av L-leucin – den mest potenta aminosyran för muskeluppbyggnad.

Förutom BCAA innehåller produkten också citrullinmalat, som hjälper till att minska mjölksyran och öka uthålligheten under intensiv träning. Denna BCAA rekommenderas att tas i samband med träning men kan också intas på vilodagar, särskilt på morgonen. En ytterligare bonus är dess allergivänliga profil, vilket innebär att den är sockerfri, laktosfri och glutenfri.

 • BCAA i ratio 4:1:1 med extra tillsatt L-leucin
 • Tillverkad i Sverige med svenska råvaror
 • Vegansk, sockerfri, laktosfri, glutenfri
 • Innehåller citrullinmalat för ökad uthållighet
 • Rekommenderas före och/eller under träning

Plus:

 • Optimerad Återhämtning: Med en större mängd L-leucin och andra essentiella aminosyror stöder den muskeltillväxt och snabbare återhämtning.
 • Allsidig Användning: Kan tas både under träning och vilodagar, vilket gör den till en flexibel del av din träningsrutin.
 • Svensk Kvalitet: Tillverkad i Sverige med svenska råvaror, vilket garanterar hög kvalitet och hållbarhet.

Värt att fundera över:

 • Använd enligt rekommenderad dosering, och kombinera inte med andra källor av fenylalanin om du är känslig.

Olimp BCAA Xplode 500 g

3,5/5,0

Så här ser produkten Olimp BCAA Xplode 500 g ut.

Olimp BCAA Xplode är en högpresterande aminosyratillskott, utvecklad speciellt för träningsentusiaster som eftersträvar en snabbare återhämtning och byggande av fettfri muskelmassa. Denna kraftfulla formula presenterar en kombination av de tre aminosyrorna L-Leucin, L-Isoleucin och L-Valin i en optimal 2:1:1-ratio.

Dessutom har den berikats med L-glutamin, en aminosyra känd för att stärka immunförsvaret och vitamin B6. Olimp BCAA Xplode är inte bara effektivt utan också smakrikt, erbjuds i flera delikata smaker som apelsin, citron, cola, jordgubb och mojito. Det är en komplett lösning för dem som vill förhindra muskelnedbrytning, öka matsmältningen och förstärka immunförsvaret.

 • Innehåller 6000mg BCAA per portion i 2:1:1-ratio.
 • Berikad med L-Glutamin och vitamin B6.
 • Hjälper till att bygga muskler och påskynda återhämtning.
 • Kan tas innan, under och efter träningen.
 • Finns i flera smakalternativ: Apelsin, Citron, Cola, Jordgubb, Mojito.

Plus:

 • Förhindrar Muskelnedbrytning: Med en potent kombination av BCAA och L-glutamin, fungerar detta tillskott som en sköld mot muskelnedbrytning och trötthet under intensiva träningspass.
 • Optimerad Återhämtning: Formulerad för att snabbt påskynda återhämtning efter träning, hjälper den dig att komma tillbaka till träning snabbare.
 • Immunstärkande Egenskaper: Med innehåll av L-glutamin stärker produkten immunförsvaret, vilket är avgörande för aktiva individer.

Värt att fundera över:

 • Grumlighet i blandningen kan uppträda men detta påverkar inte produktens effektivitet.

Komplett köpguide – Tänk på det här innan du gör ditt val av BCAA-tillskott:

BCAA-tillskott är populära bland träningsentusiaster, bodybuilders och idrottare. Men innan du ger dig ut för att köpa ditt första eller nästa BCAA-tillskott, här är några viktiga saker att ha i åtanke:

 • Förstå Vad BCAA Är: BCAA står för ”branched-chain amino acids” och inkluderar tre viktiga aminosyror: leucin, isoleucin och valin. Dessa aminosyror kan inte produceras av kroppen själv, så de måste erhållas från kosten eller genom tillskott.
 • Förhållandet mellan aminosyrorna: De flesta BCAA-produkter kommer i ett förhållande av 2:1:1 (leucin: isoleucin: valin), vilket anses vara det mest effektiva. Men det finns andra förhållanden som 4:1:1 eller till och med 8:1:1 på marknaden. Välj den som bäst uppfyller dina behov.
 • Ingredienserna: Läs etiketten noga. Kontrollera om det finns några tillsatta ingredienser som kan vara skadliga eller onödiga, såsom fyllmedel, konstgjorda sötningsmedel eller färgämnen.
 • Kvalitet och Renhet: Se till att BCAA-produkten inte innehåller några oönskade tillsatser eller fyllmedel. Ett certifierat och renat tillskott kommer att erbjuda mest värde.
 • Form av BCAA: BCAA finns i olika former, inklusive pulver, kapslar och tabletter. Pulverformen är ofta den mest populära eftersom den kan blandas med vatten eller din favoritdryck och intas före, under eller efter träningen.
 • Smak och löslighet: Om du väljer ett BCAA-pulver, överväg smak och löslighet. En del människor föredrar smaklösa versioner som kan blandas med andra drycker, medan andra vill ha något smakrikt att njuta av som en stand-alone dryck.
 • Pris och Mängd: Jämför priset per dosering snarare än bara den totala kostnaden för produkten. Det kan vara ekonomiskt att köpa i bulk, men bara om du regelbundet använder produkten.
 • Varumärke och Tillförlitlighet: Det är alltid klokt att köpa tillskott från välkända och respekterade varumärken. Läs recensioner och forskning företaget innan du gör ett köp.
 • Allergener och Dietanpassning: Om du är allergisk mot vissa ingredienser eller följer en specifik diet (som vegan), se till att du väljer ett BCAA-tillskott som uppfyller dina behov.
 • Förvaring och Hållbarhet: Kontrollera bäst före-datum och förvara BCAA-tillskott på en sval, torr plats borta från direkt solljus.

Vanliga frågor och svar om BCAA-tillskott


Vad är BCAA?

BCAA står för ”branched-chain amino acids” vilket på svenska blir ”grenade aminosyror”. Det representerar tre specifika aminosyror: leucin, isoleucin och valin. Dessa aminosyror är unika eftersom de kan brytas ner direkt i musklerna snarare än i levern, vilket gör dem särskilt värdefulla för muskelbyggnad och återhämtning.


Varför ska man ta BCAA?

BCAA tros ha flera fördelar, inklusive att stödja muskeluppbyggnad, minska muskelnedbrytning, minska träningsrelaterad trötthet, och främja snabbare återhämtning efter träning.


När ska man ta BCAA?

Det är vanligt att konsumera BCAA antingen före, under, eller efter en träning. Vissa föredrar att ta det före och efter träningen för att maximera muskelproteinsyntesen och minska muskelnedbrytning, medan andra kan ta det under träningen för att minska trötthet.


Finns det några biverkningar av BCAA?

För de flesta individer är BCAA säkra att konsumera i rekommenderade doser. Biverkningar är sällsynta men kan inkludera illamående, smärta, huvudvärk och förhöjd blodtrycksökning.


Kan BCAA hjälpa med viktminskning?

Även om BCAA främst associeras med muskelbyggnad kan de också spela en roll i viktminskning. De kan hjälpa till att förbättra träningsprestanda och minska trötthet, vilket kan leda till intensivare träningspass.


Hur skiljer sig BCAA från andra aminosyror?

BCAA skiljer sig från andra aminosyror genom sin kemiska struktur och hur de metaboliseras i kroppen. Istället för att brytas ner i levern, bryts BCAA direkt ner i musklerna.


Kan vegetarianer och veganer få BCAA från sin kost?

Även om BCAA är rikligt i animaliska produkter, kan vegetarisk och vegansk kost också ge dessa aminosyror från källor som bönor, linser, nötter, sojaprodukter och fullkorn.


Behöver jag BCAA om jag redan tar ett proteinpulver?

Eftersom proteinpulver, särskilt vassle, redan innehåller BCAA, kan extra BCAA-tillskott vara överflödigt. Men om man tränar intensivt eller vill ha en snabb källa till dessa aminosyror kan ett BCAA-tillskott vara fördelaktigt.


Kan jag ta BCAA varje dag?

Ja, det är säkert att ta BCAA dagligen om man följer rekommenderade doseringsanvisningar. Men som med alla tillskott är det viktigt att konsultera en läkare eller näringsexpert innan man börjar en ny regim.


Vilka är de bästa livsmedelskällorna för BCAA?

BCAA finns i höga mängder i kyckling, fisk, nötkött, ägg, mjölk, ost samt vissa vegetabiliska källor som linser, bönor och quinoa.Disclaimers:

#1. Innehållet på Träningsliv.se är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell rådgivning.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på Träningsliv.se även i framtiden.