I denna artikel går vi igenom och recenserar de bästa D-vitaminkosttillskotten på marknaden.

Bästa D-vitamin 2023

D-vitamin, ofta kallad ”solskensvitaminen”, är ett unikt näringsämne som spelar en avgörande roll för vår hälsa. Det är en av de få vitaminer kroppen kan producera på egen hand, men endast under rätt förutsättningar.

Trots dess tillgänglighet har brist på D-vitamin blivit en global hälsofråga. Många individer får inte tillräckligt med D-vitamin, särskilt under vintermånaderna då solens strålar är svaga. Denna brist kan leda till en rad hälsoproblem, från benskörhet till nedsatt immunfunktion.

Till exempel har studier visat att en tillräcklig nivå av D-vitamin kan hjälpa till att reglera kalcium och fosfor i blodet, vilket är avgörande för att upprätthålla starka ben. Brist kan leda till skelettsjukdomar som rakit hos barn och benskörhet hos vuxna.

Det är därför viktigt att säkerställa att man får tillräckligt med D-vitamin, antingen genom kost, kosttillskott eller genom att spendera tid utomhus i solljus. Individer bör också överväga att testa sina D-vitamin-nivåer, särskilt om de tillhör en riskgrupp eller bor i regioner med låga solljusnivåer.

Genom att vara proaktiv och se till att få tillräckligt med D-vitamin kan individer bidra till att stärka sina ben, stödja sitt immunsystem och upprätthålla övergripande god hälsa. Det är en liten förändring som kan ha en stor inverkan på vårt välbefinnande.

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bäst i test

Så här ser bäst i test produkten Healthwell Vitamin D3 5000 IE ut.

Healthwell Vitamin D3 5000 IE

Med en kraftig dosering av 5000 IE är Healthwell Vitamin D3 5000 IE inte bara ett av de mest potenta D-vitamintillskotten på marknaden, men den garanterar också hög kvalitet och renhet. För de som är ute efter det absolut bästa och vill ha en garanterad effekt, är Healthwell Vitamin D3 5000 IE det självklara valet.

Mest prisvärda

Så här ser den mest prisvärda produkten WellAware Super Vitamin D3 5000IE ut.

WellAware Super Vitamin D3 5000IE

WellAware Super Vitamin D3 kombinerar en kraftig dosering på 5000 IE med en generös mängd kapslar per förpackning (180 tabs). Med tanke på kostnaden per dosering, ger det utomordentligt värde för pengarna. För de som söker optimala hälsofördelar är WellAware Super Vitamin D3 5000IE ett utmärkt val.

Bästa budgetvalet

Så här ser bästa budgetvalet Healthwell Vitamin D3 1000 IE ut.

Healthwell Vitamin D3 1000 IE

För dem som är nya med D-vitamintillskott eller kanske bara vill ha ett grundläggande skydd under de mörkare månaderna, är Healthwell Vitamin D3 1000 IE ett prisvärt alternativ. Med en mildare dosering på 1000 IE per kapsel är det ett bra instegsval för de som inte nödvändigtvis behöver en högre dos. Dess lägre pris per förpackning gör det till ett ekonomiskt val för de som vill testa vattnet utan att göra en stor initial investering.

Healthwell Vitamin D3 5000 IE

4,7/5,0

Så här ser bäst i test produkten Healthwell Vitamin D3 5000 IE ut.

Under de mörka vintermånaderna kan det vara en utmaning för många i Sverige att upprätthålla tillräckliga nivåer av D-vitamin. Healthwell presenterar sin mest högdoserade D-vitamintillskott: Vitamin D3 5000 IE. Denna essentiella vitamin spelar en avgörande roll i flera kroppsfunktioner, inklusive att stärka immunsystemet, befrämja hälsosamma ben och tänder, och även påverka chanserna för graviditet genom IVF.

Tillskottet utvinns från ett naturligt fett i fårull, vilket gör det fettlösligt och därför nödvändigt att konsumera med en viss mängd fett för optimal upptagning. Detta högdoserade tillskott är särskilt lämpligt under vinterhalvåret, då solens strålar i Sverige inte är tillräckligt starka för att stimulera produktionen av D-vitamin genom huden.

 • Tillverkare: Healthwell
 • Naturligt fett från fårull som källa
 • Extra högdoserat: 5000 IE

Plus:

 • Stödjer ett normalt immunsystem: Denna höga dos av D-vitamin bidrar till att upprätthålla ett starkt och fungerande immunsystem.
 • Bidrar till kalciumupptaget: Optimalt upptag av kalcium är nödvändigt för friska ben och tänder.
 • Lättupptaglig form: Med naturligt fårullsfett garanterar produkten en bättre upptagningskapacitet i kroppen jämfört med vissa andra former.

Värt att fundera över:

 • Eftersom det är en fettlöslig vitamin, bör den tas tillsammans med en måltid som innehåller en viss mängd fett för bästa upptagning.

WellAware Super Vitamin D3 5000IE

4,4/5,0

Så här ser den mest prisvärda produkten WellAware Super Vitamin D3 5000IE ut.

Vitamin D är av yttersta vikt för människokroppen, särskilt för oss nordbor som under vissa årstider har en begränsad exponering för solens strålar, som är en naturlig källa till D-vitamin. Med detta i åtanke har WellAware lanserat sitt högdoserade kosttillskott, Super Vitamin D3, som erbjuder hela 5000 IE vitamin D3 per tablett.

Förutom att stödja immunsystemets normala funktion, hjälper detta tillskott också till att upprätthålla en normal muskelfunktion, samt sunda ben och tänder. Ytterligare fördelar inkluderar bidrag till reglering av kalciumnivåerna i blodet och optimering av kroppens upptag av kalcium och fosfor. Den innebär även en roll i celldelningsprocessen, vilket stärker dess nödvändighet för god hälsa.

 • Tillverkare: WellAware
 • Aktiv Ingrediens: Vitamin D3, 5000 IE per tablett
 • Betydande funktioner: Förbättrar immunförsvaret, stödjer muskelfunktion, bidrar till benhälsa

Plus:

 • Stärker immunförsvaret: Med en riktig dosering kan D-vitamin bidra till ett mer robust och reaktivt immunsystem.
 • Stödjer muskulär hälsa: Det hjälper till att bibehålla en normal muskelfunktion, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för dem som är aktiva eller idrottare.
 • Framjar Benhälsa: Genom att reglera kalciumnivåerna spelar det en central roll i att upprätthålla sunda ben och tänder.

Värt att fundera över:

 • Denna produkt är fettlöslig och bör tas tillsammans med en måltid som innehåller fett för optimal absorption.

Healthwell Vitamin D3 1000 IE

4,1/5,0

Så här ser bästa budgetvalet Healthwell Vitamin D3 1000 IE ut.

Med en mängd av 1000 IE D-vitamin hämtad från fårull, erbjuder Healthwell Vitamin D3 1000 IE ett lättdoserat och effektivt kosttillskott. Perfekt för dem som kämpar med att erhålla tillräckligt med D-vitamin genom sin dagliga diet, eller som söker att komplettera sin nuvarande vitamintillskott.

Denna D-vitamin spelar en central roll i flera av kroppens funktioner. Det stärker inte bara immunförsvaret, utan gynnar även vårt nervsystem och skelett. Den lättupptagliga formen, förpackad i smidiga kapslar, gör detta tillskott både praktiskt och effektivt. Många i Norden har svårt att få i sig den rekommenderade dagsdosen av D-vitamin, särskilt under vinterhalvåret, vilket gör detta tillskott till en idealisk lösning.

 • Källa: 1000 IE D3-vitamin från fårull
 • Fördelar: Stärker immunsystemet, reglerar kalciumbalansen, gynnar tänder och skelett
 • Form: Lättupptagliga kapslar

Plus:

 • Optimal dosering: Med doseringar från 1000 IE till 3000 IE (1-3 kapslar) kan användaren anpassa sitt intag baserat på sina individuella behov.
 • Lättupptaglig Form: Den smidiga kapseldesignen, kombinerad med den lättdoserade formen av D-vitamin, ger en snabb och effektiv absorption.
 • Naturlig källa: D3-vitaminen härstammar från fårull, vilket kan vara en preferens för dem som prioriterar naturliga ingredienser.

Värt att fundera över:

 • För bästa absorption bör kapslarna intas tillsammans med en måltid, särskilt en som innehåller fett, då D-vitamin är fettlösligt.

Better You Vitamin D3

3,9/5,0

Så här ser produkten Better You Vitamin D3 ut.

Better You Vitamin D3 är ett högkvalitativt kosttillskott som levererar en kraftfull dos av 4000 IE D-vitamin per tablett. Denna produkt kommer i synnerhet till nytta för individer i regioner som Sverige, där solljus är begränsat under vinterhalvåret, vilket kan leda till en brist på D-vitamin. Denna form av vitamin D, kolekalciferol, liknar mest den D-vitamin som vår kropp naturligt producerar när den utsätts för sol.

Det är också värt att notera att Better You har valt att inkludera en tillsats av kokosolja i sin formulering, vilket optimerar upptaget av detta fettlösliga vitamin. Dessutom kommer D-vitaminet från naturliga källor, vilket ger ytterligare fördelar för de som föredrar naturliga ingredienser. Den centrala rollen som D-vitamin spelar för vårt immunsystem och kalciumupptag gör detta tillskott till en viktig del av en hälsosam kost.

 • Källa: Kolekalciferol (D3-vitamin) med 4000 IE per tablett
 • Fördelar: Stärker immunsystemet, optimerar kalciumupptaget
 • Speciella funktioner: Innehåller tillsatt kokosolja för förbättrat upptag

Plus:

 • Hög Potens: En enda tablett ger en kraftfull dos av 4000 IE D-vitamin, vilket är särskilt användbart för de som riskerar att ha en brist.
 • Förbättrat Upptag: Tillsatsen av kokosolja säkerställer att det fettlösliga vitaminet tas upp effektivt i kroppen.
 • Naturliga Ingredienser: Vitamin D3 härrör från naturliga källor, vilket gör det till ett bra alternativ för de som värderar naturliga tillskott.

Värt att fundera över:

 • Det är viktigt att svälja kapseln hel, alternativt tömma innehållet direkt i vatten för intag.

Core Vitamin D3 5000 IE+

4,3/5,0

Så här ser produkten Core Vitamin D3 5000 IE+ ut.

Core Vitamin D3 5000 IE+ erbjuder en högkvalitativ dos av D-vitamin kombinerat med kolin i en och samma kapsel. Denna kraftfulla dos av D-vitamin, med 5000 IE per kapsel, spelar en avgörande roll i att reglera kalciumbalansen, stärka skelett och tänder, samt främja immunsystemets normala funktion. Många upplever en brist på D-vitamin, särskilt under vintermånaderna, vilket kan leda till symtom som trötthet och utmattning.

Core Vitamin D3 5000 IE+ är designad för att bekämpa detta genom att tillhandahålla en daglig dos med bara en kapsel. Utöver D-vitamin inkluderar denna produkt kolin, en viktig näringsämne för normal fettomsättning i våra celler. Kolin spelar också en vital roll i kalciumupptag och stöder inlärnings- och prestationsförmågan.

 • D-vitamin: Högdoserat vitamin D3 med 5000 IE per kapsel
 • Tillägg: Innehåller kolin för normal fettomsättning och inlärningsförmåga
 • Fördelar: Bidrar till immunsystemet, stärker skelett och tänder

Plus:

 • Dubbel Verkan: Inte bara en rik källa till D-vitamin, produkten inkluderar även kolin, vilket förstärker fettomsättningen och kalciumupptaget.
 • Enkel Dosering: Endast en kapsel behövs dagligen för att tillgodose ditt behov av D-vitamin och kolin.
 • Skelett och Tänder: Förutom att stärka immunsystemet, hjälper denna produkt också till med att upprätthålla hälsan av skelett och tänder.

Värt att fundera över:

 • Produkten bör intas i samband med en måltid för bästa upptag.

GAAM Vitamin-D

4,1/5,0

Så här ser produkten GAAM Vitamin-D ut.

GAAM Vitamin-D 100 caps har genomgått en ny design men bibehåller sitt välkända och kraftfulla innehåll av D-vitamin. Denna essentiella vitamin är central för många av kroppens funktioner och bidrar stort till vårt övergripande välbefinnande. D-vitamin främjar celltillväxt, nervsystemets hälsa och kan även förstärka resultaten av fysisk träning. För dem som prioriterar sin skeletthälsa, erbjuder D-vitamin stöd genom att reglera kalciumbalansen i skelettet och tänderna, vilket i sin tur kan motverka benskörhet och karies.

GAAM Vitamin-D går utöver detta och erbjuder fördelar som förbättrat upptag av mineraler, reglering av hormonbalansen, och stöd till immunsystemet. Med en praktisk dosering av endast en tablett per dag, gör denna produkt det enkelt att införliva dessa hälsofördelar i din dagliga rutin.

 • Viktig Funktion: D-vitamin som stödjer celltillväxt, nervsystemet och skeletthälsa.
 • Mångsidiga Fördelar: Främjar fettförbränning, reglerar hormonbalansen, stärker immunsystemet och mer.
 • Praktiskt Format: 100 kapslar per förpackning, med en enkel dosering av en tablett per dag.

Plus:

 • Allsidig Hälsofördel: Bortom skeletthälsa, stödjer D-vitamin ett spektrum av funktioner som att förbättra fettförbränning, reglera hormoner och boosta immunförsvaret.
 • Motverkar Vanliga Hälsoproblem: Erbjuder lindring från trötthet, depression, och hjälper till att förebygga förkylning och influensa.
 • Enkel Daglig Dos: En tablett om dagen ger all den D-vitamin du behöver, vilket gör det smidigt att inkludera i din dagliga rutin.

Värt att fundera över:

 • Produkten bör förvaras torrt, svalt, väl förslutet och utom räckhåll för barn för att bibehålla dess effektivitet och säkerhet.

Pureness Premium D-Vitamin

3,7/5,0

Så här ser produkten Pureness Premium D-Vitamin ut.

Pureness introducerar sin Premium D-Vitamin, ett kosttillskott som går utöver det vanliga. Istället för att endast erbjuda vitamin D, tar Pureness tillskottet till nästa nivå genom att införa en bas av torskleverolja, vilket naturligt inkluderar vitamin A samt de viktiga fettsyrorna EPA och DHA. Eftersom vitamin D är fettlösligt, optimerar torskleveroljans närvaro absorptionen av vitamin D.

Produkten innehåller också tillsatt vitamin E, vilket förstärker dess hälsomässiga fördelar. Vitamin D är känt för sina fördelar för skelett, muskler, celldelning och speciellt för ett fungerande immunförsvar. Med endast en kapsel per dag får du alla dessa fördelar, vilket gör att en förpackning varar i hela 120 dagar.

 • Komplett Formulering: Innehåller vitamin D3, A och E, tillsammans med EPA och DHA.
 • Optimal Absorption: Torskleveroljebas förbättrar upptag av fettlöslig vitamin D.
 • Långvarig: En förpackning räcker i hela 120 dagar med endast en kapsel per dag.

Plus:

 • Mångsidigt Tillskott: Förutom vitamin D, får du även vitamin A, E och viktiga fettsyror, vilket gör detta till ett mycket omfattande tillskott.
 • Optimerad Absorption: Tack vare torskleveroljebasen garanteras en bättre upptagning av den fettlösliga vitaminen.
 • Hög Kvalitet: Som med alla produkter från Pureness, håller denna produkt en hög standard, vilket ger dig trygghet i ditt val.

Värt att fundera över:

 • Följ den rekommenderade doseringen och överskrid inte den rekommenderade dagliga dosen.

Holistic D3-vitamin 5000 IE

4,2/5,0

Så här ser produkten Holistic D3-vitamin 5000 IE ut.

Holistic introducerar D3-vitamin 5000 IE, ett högdoserat D-vitamin kosttillskott, som är särskilt viktigt under de mörka vintermånaderna. Med solen som vår främsta källa till D-vitamin, blir tillskott som detta avgörande när soltimmar minskar. D-vitamin spelar en central roll i att stödja ett normalt fungerande immunsystem och reglerar även mineralet kalcium, vilket bidrar till en sund benstomme.

Det unika med Holistics D3-vitamin är att det utvinns från fårullsfett, vilket motsvarar samma typ av D-vitamin som vi vanligtvis erhåller från solen. Med 90 högdoserade kapslar per förpackning garanterar Holistic D3-vitamin kvalitet och effektivitet.

 • Naturligt Ursprung: D3-vitamin utvunnet ur fårullsfett.
 • Högdoserad: 5000 IE per kapsel för optimal effekt.
 • För Immunsystemet: Stödjer immunsystemets normala funktion.

Plus:

 • Säsongsoberoende: Perfekt tillskott under mörka vintermånader när exponering för solen är begränsad.
 • Benstommens Välgörare: Bidrar till reglering av kalcium och stödjer därmed en normal benstomme.
 • Naturlig Källa: Liknar den typ av D-vitamin som kroppen naturligt får från solen, tack vare dess ursprung från fårullsfett.

Värt att fundera över:

 • Produkten ska förvaras torrt, svalt och utom räckhåll för barn.

NOW VitaminD-3 5000IU

3,4/5,0

Så här ser produkten NOW VitaminD-3 5000IU ut.

NOW® Vitamin D-3 Softcaps erbjuder en värdefull källa till D-vitamin i en mycket absorberbar form – en flytande mjukgel med högt biologiskt värde. Medan D-vitamin huvudsakligen erhålls från kosten eller produceras av huden genom ultraviolett strålning från solen, är den inte alltid tillräcklig från dessa källor.

Detta gör NOW Vitamin D-3 Softcaps till en nödvändighet för många som önskar säkerställa en optimal D-vitaminförsörjning, särskilt när man minskar solexponering. Tillskottet är formulerat med tanke på biotillgänglighet, vilket direkt påverkar individens välbefinnande.

 • Hög Biologiskt Värde: Mjukgelkapslar för maximal absorption.
 • Solexponeringens Ersättare: Perfekt för dem som minimerar sin tid i solen.
 • Ren Ingredienslista: Fri från jäst, vete, gluten, soja, majs, mjölk, ägg, fisk, skaldjur eller sesam.

Plus:

 • Ökad Absorption: Softgelkapslar säkerställer snabbare och effektivare upptag av vitamin D.
 • Mångsidig Användning: Passar dem som undviker solexponering eller har svårt att få D-vitamin från sin kost.
 • Rena Ingredienser: Tillverkad utan många vanliga allergener vilket gör den lämplig för de flesta individer.

Värt att fundera över:

 • Följ den rekommenderade dosen noggrant och överskrid inte angiven daglig dos.

Puori D-vitamin

3,8/5,0

Så här ser produkten Puori D-vitamin ut.

D3 D-vitamin från Puori är en högkvalitativ källa till detta viktiga vitamin i kapselform. Med tanke på att vitamin D är fettlösligt har Puori smart integrerat kokosolja i sina kapslar för att förbättra absorptionen. I nordiska länder som Sverige, där soliga dagar kan vara få, blir det svårt att få tillräcklig mängd vitamin D naturligt, vilket gör detta tillskott till en viktig del av daglig näring för många.

Varje kapsel levererar en imponerande mängd av 62,5 µg vitamin D3, vilket överstiger det dagliga rekommenderade intaget. Detta garanterar att användaren får en adekvat dos för att stödja allt från benhälsa till immunfunktion. Förutom dess näringsmässiga fördelar, står Puori ut för sin stränga kvalitetskontroll, som inkluderar oberoende tester för över 130 potentiella föroreningar.

 • Hög dosering: 62,5 µg (2500 IE) vitamin D3 per kapsel.
 • Optimal Absorption: Innehåller kokosolja för förbättrad upptag.
 • Certifierad kvalitet: Testad och godkänd av IFIT och oberoende tredjepartslaboratorier.

Plus:

 • Hälsosam dos: Varje kapsel tillhandahåller en mängd vitamin D3 som överstiger det dagliga rekommenderade intaget.
 • Naturlig förstärkning: Kapseln innehåller kokosolja, vilket förbättrar absorptionen av detta fettlösliga vitamin.
 • Kvalitetsförsäkran: Produkten genomgår rigorösa kvalitetstester för att säkerställa renhet och överensstämmelse med etiketten.

Värt att fundera över:

 • Användare bör följa den rekommenderade dagliga dosen och inte överskrida den angivna mängden.

Elexir D3-vitamin

4,0/5,0

Så här ser produkten Elexir D3-vitamin ut.

Elexir D3-vitamin är en kraftfull källa till naturligt D-vitamin, förpackad i en smidig kapselform som gör det enkelt att tillföra detta viktiga vitamin till din dagliga rutin. Med tanke på Norden’s klimat och den begränsade mängden solstrålning under större delen av året, är det vanligt att många individer upplever en brist på detta viktiga vitamin.

Elexir’s D3-kapslar innehåller imponerande 2500 IE (62,5 µg, vilket motsvarar 625% av det rekommenderade dagliga intaget) D3-vitamin per kapsel, vilket garanterar att du får en rejäl dos i varje tugga. En unik egenskap med dessa kapslar är deras bas av kokosolja, vilket ökar kroppens förmåga att absorbera vitaminet. Som en bonus innehåller varje kapsel också rosmarinextrakt som ett naturligt antioxidationsmedel, vilket ger ytterligare hälsofördelar.

 • Hög dosering: 62,5 µg (2500 IE) D3-vitamin per kapsel.
 • Förbättrad upptagning: Innehåller en bas av kokosolja för optimal absorption.
 • Tillsatt antioxidation: Berikad med rosmarinextrakt som ett naturligt antioxidationsmedel.

Plus:

 • Stark D-vitaminkälla: Varje kapsel tillhandahåller en hög dos av D-vitamin, vilket hjälper till att kompensera för bristen på naturligt solljus i Norden.
 • Optimal absorption: Kokosoljan i kapseln garanterar att D-vitaminet lättare tas upp av kroppen.
 • Antioxidativa fördelar: Rosmarinextraktet fungerar som ett naturligt antioxidationsmedel, vilket ger extra hälsofördelar.

Värt att fundera över:

 • Precis som med alla kosttillskott bör Elexir D3-vitamin förvaras på en plats skyddad från direkt solljus och utom räckhåll för barn.

Thorne Vitamin D-5000

3,0/5,0

Så här ser produkten Thorne Vitamin D-5000 ut.

Thorne Vitamin D-5000 står ut som ett premium D-vitamintillskott, inte bara för den imponerande doseringen av 5000 IE per kapsel utan också för sitt engagemang för renhet och kvalitet. Till skillnad från många andra D-vitamintillskott på marknaden innehåller Thorne Vitamin D-5000 inga konserveringsmedel. Istället används E-vitamin som ett naturligt antioxidationsmedel. Denna dubbla nytta säkerställer att konsumenterna får både fördelarna med D-vitamin och de antioxidativa egenskaperna hos E-vitamin.

D-vitamin är känt för att bidra till normala kalciumnivåer i blodet, stödja en sund benstomme och muskelfunktion samt fungera som en nyckelspelare för immunsystemets hälsa, vilket är särskilt värdefullt under de mörkare månaderna av året i regioner med begränsat solljus. Med tanke på dess rena ingredienser och höga dosering är Thorne Vitamin D-5000 ett idealiskt val för dem som söker ett pålitligt D-vitamintillskott.

 • Ingen konserveringsmedel: Rent D-vitamintillskott med E-vitamin som antioxidationsmedel.
 • Stark dosering: Innehåller 5000 IE D-vitamin per kapsel.
 • Multifunktionellt: Stödjer immunsystemet, benstomme och muskelfunktion.

Plus:

 • Ren formel: Utan konserveringsmedel och tillsatta fyllnadsmedel för en naturlig upplevelse.
 • Antioxidantstöd: Innehåller E-vitamin som naturligt antioxidationsmedel, som ger extra hälsofördelar utöver D-vitaminets egenskaper.
 • Överlägsen styrka: Med 5000 IE per kapsel, ger det en kraftfull dos D-vitamin, särskilt användbart under mörkare månader när solljus är begränsat.

Värt att fundera över:

 • För bästa hållbarhet bör förvaring ske på en sval och torr plats, och alltid utom räckhåll för barn.

Komplett köpguide – Tänk på det här innan du gör ditt val av D-Vitamin:

D-vitamin spelar en central roll i vår hälsa, särskilt när det gäller benhälsa, immunfunktion och mer. Att välja rätt D-vitamintillskott kan dock vara förvirrande. Här är en guide som hjälper dig att navigera i valet.

1. Dosering:

 • Rekommenderad daglig dos (RDD): För vuxna ligger den rekommenderade dagliga dosen för D-vitamin mellan 600 till 800 IE, men behovet kan variera beroende på ålder, hälsotillstånd och livsstil.
 • Högdoserat: Vissa produkter erbjuder doser upp till 5000 IE eller mer. Sådana tillskott kan vara lämpliga för dem med diagnostiserad brist eller specifika hälsobehov, men det är viktigt att rådfråga en läkare innan man tar höga doser.

2. Typ av D-vitamin:

 • D2 vs. D3: Det finns två huvudtyper av D-vitamin: D2 (ergokalciferol) och D3 (kolekalciferol). D3 är den form som bäst efterliknar det som naturligt produceras av kroppen när den utsätts för solljus och anses generellt vara mer effektivt.

3. Ursprung:

 • Animaliskt vs. vegetabiliskt: Många D3-tillskott kommer från animaliska källor, såsom fiskleverolja eller fårull. För vegetarianer och veganer finns det D3 från lav, vilket är ett vegetabiliskt alternativ.

4. Ytterligare ingredienser:

 • Fyllmedel och konserveringsmedel: Läs ingredienslistan noga. Vissa produkter kan innehålla onödiga tillsatser.
 • Kombinerade produkter: Vissa D-vitamintillskott kombineras med andra näringsämnen, som kalcium eller K2-vitamin, vilket kan ha fördelar för benhälsan.

5. Kostnad per dos:

 • Även om en produkt verkar dyr vid första anblicken, titta på kostnaden per dosering och jämför med andra produkter på marknaden.

6. Form av tillskottet:

 • Kapslar, tabletter eller droppar: Välj den form som är mest bekväm för dig. Vissa föredrar droppar eftersom de kan blandas i mat eller dryck, medan andra föredrar kapslar eller tabletter för enkel dosering.

7. Certifieringar:

 • Leta efter produkter som har certifierats för renhet och styrka av oberoende tredje part, vilket garanterar att du får vad som står på etiketten.

8. Säsongsvariationer:

 • Beroende på var du bor, kan ditt behov av D-vitamin variera under olika tider på året. I norra delar av världen där solen är svag under vintern kan ett tillskott vara särskilt värdefullt.

9. Rådfråga en expert:

 • Om du är osäker på ditt specifika behov av D-vitamin, tala med en läkare eller näringsexpert.

Vanliga frågor och svar om D-Vitamin


Vad är D-vitamin?

D-vitamin är ett fettlösligt vitamin som är viktigt för många olika funktioner i kroppen. Det hjälper till att reglera kalcium- och fosfornivåerna i blodet, vilket är viktigt för skelettets hälsa. D-vitamin spelar också en roll i immunsystemets funktion och i att minska risken för vissa kroniska sjukdomar.


Hur får man i sig D-vitamin?

Den främsta källan till D-vitamin är solljus. När huden utsätts för solljus producerar den vitamin D. Man kan också få i sig D-vitamin genom att äta vissa livsmedel, till exempel fet fisk, ägg och mjölkprodukter.


Vilka är symptomen på D-vitaminbrist?

Symtomen på D-vitaminbrist kan vara muskelsvaghet, trötthet, ömhet i skelettet och benbrott. I svåra fall kan D-vitaminbrist leda till rakit hos barn och osteomalaci hos vuxna.


Vad är riskerna med D-vitaminbrist?

D-vitaminbrist har kopplats till en ökad risk för vissa kroniska sjukdomar, till exempel benskörhet, hjärt-kärlsjukdomar och cancer.


Hur mycket D-vitamin behöver man?

Rekommendationen för D-vitaminintag är 10 mikrogram (μg) per dag för vuxna. För barn och ungdomar är rekommendationen lägre.


Kan man få för mycket D-vitamin?

Ja, det är möjligt att få för mycket D-vitamin. För mycket D-vitamin kan leda till för höga nivåer av kalcium i blodet, vilket kan orsaka symtom som illamående, kräkningar, trötthet och njurproblem.


Vad är den bästa tiden på dagen att ta D-vitamin?

Den bästa tiden på dagen att ta D-vitamin är på morgonen, eftersom det är då solens strålar är som mest effektiva för att producera vitamin D i huden.


Kan man ta D-vitamin tillsammans med andra mediciner?

Ja, det är i allmänhet säkert att ta D-vitamin tillsammans med andra mediciner. Men det är alltid en bra idé att rådgöra med en läkare innan man tar några kosttillskott, särskilt om man tar andra mediciner.


Är D-vitamintillskott nödvändiga?

D-vitamintillskott kan vara nödvändiga för personer som inte får tillräckligt med D-vitamin från solen eller kosten. Detta inkluderar personer som bor i områden med lite sol, personer som har mörkare hud och personer som inte äter mycket fet fisk.


Var kan man köpa D-vitamin?

D-vitamintillskott finns receptfritt på apotek och i hälsokostbutiker.Disclaimers:

#1. Innehållet på Träningsliv.se är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell rådgivning.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på Träningsliv.se även i framtiden.