I denna artikel går vi igenom och recenserar de bästa energidryckerna på marknaden.

Bästa Eneridryck 2023

I en värld där produktivitet och prestanda värderas högt är det ofta en utmaning att hålla energinivåerna på topp. Eftermiddagslunken på kontoret, före träningen, eller inför en lång bilresa, vi alla har ögonblick när vi känner oss trötta och behöver ett uppsving.

Kaffe och te har länge varit traditionella val för att öka energinivåerna, men de är inte alltid det mest praktiska eller snabba alternativet. Dessutom kan de ibland komma med biverkningar som magirritation eller en diuretisk effekt.

Tänk dig en situation där man behöver ett snabbt och pålitligt energitillskott utan att behöva vänta på att en kaffemaskin ska bli klar eller att brygga en kopp te. Ett ögonblick då du behöver vara på topp snabbt och effektivt.

Det är här energidrycker kommer in. De är särskilt formulerade för att ge omedelbart uppsving, ofta förpackade med en kombination av koffein, vitaminer och andra ingredienser som främjar alertness. Genom att ha några burkar i skrivbordslådan, träningsväskan eller bilen kan man snabbt få den energikick man behöver.

Att kunna vända sig till en pålitlig energikälla kan förvandla en långsam dag till en produktiv och framgångsrik en. Energidrycker erbjuder den snabbhet och bekvämlighet som många av oss behöver för att hålla takten i dagens snabba värld.

Fem hälsofördelar med energidryck:

 • Ökad energi: Den mest uppenbara fördelen; koffein och andra ingredienser i energidrycker kan ge en omedelbar ökning av energi och vakenhet.
 • Förbättrad fysisk prestanda: Vissa energidrycker kan innehålla ingredienser som aminosyror och B-vitaminer som kan öka uthållighet och minska träningsvärk.
 • Mental skärpa: Koffein och andra stimulantia kan förbättra koncentration, uppmärksamhet och reaktionstid.
 • Snabb återhämtning efter träning: Vissa energidrycker innehåller elektrolyter eller andra komponenter som hjälper till att återställa vätskenivåerna och minska träningsvärk efter intensiv fysisk aktivitet.
 • Stöd för humör: Koffein kan ha en upplyftande effekt på humöret, minska känslan av trötthet och öka känslan av välbefinnande.

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bäst i test

Så här ser bäst i test energidrycken Celsius 355 ml ut.

Celsius 355 ml

Celsius står ut som den överlägsna energidrycken med sin naturliga sammansättning av ingredienser. Med en koffeinhalt av 200 mg per burk från naturliga källor som grönt te-extrakt och guarana, ger den en ren och naturlig energikälla utan att överstimulera kroppen. Kombinationen av koffein och 7 essentiella vitaminer gör inte bara Celsius till en effektiv energidryck, utan även ett stöd för kroppens allmänna välbefinnande. Därför är det inte förvånande att Celsius tar hem titeln som ”Bäst i Test”.

Mest prisvärda

Så här ser den mest prisvärda produkten Monster Energy Sockerfri 500 ml ut.

Monster Energy Ultra White Sockerfri 500 ml

Monster Energy, med en koffeinhalt på 160 mg per burk, har länge varit en dominerande aktör på energidrycksmarknaden. Deras Ultra White-version levererar samma kraftfulla kick som originalet men utan socker. För den som söker en högpresterande energidryck som inte kompromissar med smak eller effekt, men som samtidigt är prisvärd, så är Monster Energy Ultra White det självklara valet. Med dess större volym på 500 ml får du också mer för pengarna, vilket gör den till det mest prisvärda alternativet.

Bästa budgetvalet

Så här ser bästa budgetvalet GAAM Energy 330 ml ut.

GAAM Energy 330 ml

GAAM Energy 330 ml Mixflak är perfekt för de som behöver en pålitlig energikälla på en budget. Med en koffeinhalt på 100 mg per burk, levererar den en uppfriskande smak och tillräckligt med energi för att hålla dig igång. Trots sitt låga pris, kompromissar inte GAAM Energy med kvaliteten, vilket gör den till det bästa budgetvalet på marknaden.

Celsius 355 ml

4,6/5,0

Så här ser bäst i test energidrycken Celsius 355 ml ut.

Celsius är en energidryck som snabbt har vunnit popularitet bland aktiva och hälsomedvetna individer. Det som skiljer Celsius från andra energidrycker på marknaden är dess unika blandning av naturliga ingredienser, som ger användaren en hälsosam energikick. Denna dryck är laddad med antioxidanter som härrör från vitaminer, grönt te, ingefära och guarana.

Det är guaranan, tillsammans med koffeinet, som ger den stimulerande effekten. Med mängden koffein som motsvarar två koppar kaffe, är den ett utmärkt alternativ för dem som söker en uppiggande effekt. Celsius innehåller inget socker, vilket gör den till ett kalorisnålt alternativ. Istället är den sötad med naturliga smak- och färgämnen, vilket betyder att den kan konsumeras med gott samvete av dem som är hälsomedvetna. Dessutom finns den i flera goda smaker, vilket innebär att det finns en smak för alla.

 • Huvudingredienser: Antioxidanter, vitaminer, grönt te, ingefära, guarana, koffein.
 • Sockermängd: 0 g (sockerfri)
 • Koffeinmängd: 200 mg per burk
 • Speciella funktioner: Innehåller naturliga smak- och färgämnen, helt sockerfri, rik på antioxidanter.

Plus:

 • Hälsosamt Alternativ: Till skillnad från många andra energidrycker på marknaden är Celsius helt fri från socker och endast sötad med naturliga smakämnen, vilket gör den till ett hälsosamt alternativ.
 • Rik på Antioxidanter: Celsius är inte bara en energikälla. Den är också laddad med antioxidanter från ingredienser som grönt te, ingefära och guarana.
 • Mångsidighet: Oavsett om du behöver en energikick under ett träningspass, en lång arbetsdag, eller bara en uppfriskande dryck, passar Celsius för varje tillfälle.

Värt att fundera över:

 • Hög Koffeinhalt: Med 200 mg koffein per burk, vilket motsvarar ungefär två koppar kaffe, bör personer som är känsliga för koffein konsumera den med försiktighet. Dessutom rekommenderas den inte för barn, gravida, ammande eller personer som är särskilt känsliga för koffein.

GAAM Energy 330 ml

4,5/5,0

Så här ser bästa budgetvalet GAAM Energy 330 ml ut.

GAAM Energy är inte bara en vanlig energidryck, den är skapad för dem som behöver både mental skärpa och fysisk energi under dagens alla timmar. Förpackad med en robust 180 mg koffein, hjälper den att skärpa sinnet och öka uppmärksamheten, vilket gör den idealisk för både arbetsdagen och de mest krävande träningspassen.

Samtidigt tar den hand om din kropp genom att inkludera en hälsosam dos av vitamin B6 och B12, som båda är kända för att stärka immunförsvaret och hjälpa till med mental skärpa. Den är även vegansk, sockerfri och tillverkad i Sverige. Och med en mängd olika smaker att välja mellan.

 • Sockerfri
 • Innehåller 180 mg koffein
 • Vegansk
 • Berikad med vitamin B6 och B12

Plus:

 • Hög koffeinhalt (180 mg): Perfekt för dem som behöver en omedelbar energikick och vill förbättra sin fokus.
 • Sockerfri: För de hälsomedvetna som vill ha energi utan den extra sockerbelastningen.
 • Vitaminberikad: Med tillsatta vitaminer B6 och B12, får du inte bara energi utan också stöd för ditt immunsystem och mental skärpa.

Värt att fundera över:

 • Konsumtionsgräns: Av hänsyn till koffeininnehållet bör man begränsa sig till max 2 burkar per dag.

Monster Energy Ultra White Sockerfri 500 ml

4,4/5,0

Så här ser den mest prisvärda produkten Monster Energy Sockerfri 500 ml ut.

Monster Energy är inte bara en energidryck – det är ett globalt varumärke som synonymt förklaras med intensiv energi och styrka. Med sitt rika innehåll av uppfriskande koffein och essentiella B-vitaminer, ger Monster Energy Ultra White, som är sockerfri, den skjuts du behöver, oavsett om du tränar, spelar spel eller studerar.

Dess unika formula, som inkluderar ingredienser som panax ginseng och L-karnitin, är designad för att öka din koncentration och minska trötthet, samtidigt som den ger din kropp de nödvändiga näringsämnena den behöver för att fungera optimalt. Med 24 burkar i en förpackning, kan du vara säker på att ha den energi du behöver vid din sida. Dessutom är den sockerfria formeln perfekt för dem som vill hålla koll på sitt sockerintag utan att kompromissa med smak och energi.

 • Innehåller 160 mg koffein
 • Berikad med vitaminer som B3, B6 och B12
 • Sockerfri

Plus:

 • Sockerfri: Perfekt för de som vill ha en energikick utan extra socker.
 • Hög koffeinhalt: Med ca 32 mg koffein per 100 ml, ger den en omedelbar energikick när du behöver den som mest.
 • B-vitaminberikad: Med B3, B6 och B12, hjälper den till att minska trötthet och utmattning samtidigt som den stödjer normal energimetabolism.

Värt att fundera över:

 • Hög koffeinhalt: Med ca 32 mg koffein per 100 ml, bör man konsumera med omdöme och inte dricka för mycket under en kort tid.

NOCCO BCAA 330 ml

4,2/5,0

Så här ser produkten NOCCO BCAA 330 ml ut.

NOCCO BCAA är inte bara en kolsyrad dryck, det är en optimal kombination av uppfriskande smaker, energi och näringsämnen. Denna dryck är en uppskattad kompanjon till såväl träningsentusiaster som de som bara behöver en energiboost i vardagen. Med 3g BCAA, 180mg koffein per burk, och ett urval av viktiga vitaminer, är den designad för att stödja kroppens energimetabolism, minska trötthet och höja koncentration.

Tack vare dess sockerfria komposition och låga kaloriinnehåll kan den njutas av de flesta utan att oroa sig för extra kalorier. NOCCO, känd för sin innovation inom smak och innehåll, erbjuder med denna dryck en produkt som är svår att motstå när törsten eller energibehovet gör sig påmind.

 • Innehåller 3g BCAA och 180mg koffein per burk
 • Berikad med utvalda vitaminer
 • Sockerfri och lågt energiinnehåll
 • Passar både till vardags och träning

Plus:

 • BCAA & Vitaminer: Varje burk ger 3g BCAA, vilket stödjer muskelreparation och tillväxt, samt vitaminer som D, Biotin, Folsyra, Niacin, B6 och B12.
 • Hög koffeinhalt: 180mg koffein per burk stödjer ökad vakenhet och koncentration.
 • Sockerfri: En hälsosam val för dem som vill njuta av en törstsläckare utan att oroa sig för socker.

Värt att fundera över:

 • Koffeinmängd: Innehåller hög koffeinhalt (55mg per 100ml), så konsumtion bör ske med omdöme särskilt bland dem känsliga för koffein.

NOCCO FOCUS 330 ml

4,2/5,0

Så här ser produkten NOCCO FOCUS 330 ml ut.

NOCCO FOCUS, som tar över stafettpinnen från sin föregångare NOCCO BCAA. Denna dryck är designad för den aktiva individen, oavsett om du är en gamer, student, yrkesverksam eller träningsentusiast. Denna kolsyrade dryck är inte bara förfriskande utan också helt fri från socker och kalorier.

Med en robust mängd koffein på 180 mg per burk och en hel del vitaminer, erbjuder NOCCO FOCUS den extra skjutsen av energi och fokus som behövs för att prestera på topp. Med smakalternativ som Pearade, Ramonade, Raspberry Blast och Cola, finns det ett smakval för alla.

 • Efterföljare till populära NOCCO BCAA
 • Koffeinberikad med 180 mg per burk
 • Kalorifri, sockerfri och fettfri
 • Finns i flera unika smaker

Plus:

 • Energikick: Med 180 mg koffein per burk, ger NOCCO FOCUS den extra energin du behöver för att vara på topp.
 • Näringsrik: Förutom koffein, innehåller drycken även viktiga vitaminer som D, B6, B12, Biotin, Folsyra och Niacin.
 • Sockerfritt Alternativ: NOCCO FOCUS är helt fri från socker, vilket gör den till ett hälsosamt val för dem som söker en uppfriskande törstsläckare.

Värt att fundera över:

 • Koffeinhalt: Drycken har en hög koffeinhalt (55mg per 100ml). Rekommenderas inte för barn, gravida, ammande eller personer känsliga för koffein.

ENERGI & FOKUS ENERGIDRYCK 250 ML

3,7/5,0

Så här ser produkten ENERGI & FOKUS ENERGIDRYCK 250 ML ut.

Energy Boozt är mycket mer än bara en vanlig energidryck. Detta är en kombination av uppfriskande smaker, energigivande ingredienser och näring för att optimera din prestation, vare sig det är på gymmet, på jobbet, eller i vardagslivet. Denna kolsyrade dryck är skapad med syftet att öka både fokus och viktkontroll. Med naturligt koffein, hjälper den inte bara till att förbättra mental prestation, men också att bevara minnet.

Dess innehåll av Acetyl-L-Karnitin fungerar som en katalysator för att omvandla fett till energi, genom att föra fettsyror till cellens energifabriker, mitokondrierna. Kombinerat med grönt te, som kan assistera i viktkontroll, och en rad viktiga B-vitaminer, erbjuder Energy Boozt en sockerfri boost när du behöver det som mest.

 • Innehåller Acetyl-L-Karnitin för fett till energi omvandling
 • Berikad med vitaminer B2, B3, B5, B6, B12, Folsyra, och Biotin
 • 100 mg koffein per burk
 • Inkluderar grönt te för potentiell viktkontroll

Plus:

 • Holistic Approach: Förutom att ge en energikick, hjälper Energy Boozt till med viktkontroll tack vare ingredienser som Acetyl-L-Karnitin och grönt te.
 • Sockerfri Energikälla: Drycken erbjuder en uppiggande upplevelse utan att lägga till socker i din diet.
 • Naturligt Koffein: Med 100 mg naturligt koffein per burk, kan du förvänta dig en förbättrad mental prestation och skärpa.

Värt att fundera över:

 • Mångsidig Användning: Perfekt för olika tillfällen men konsumera med omsorg för att undvika för mycket koffeinintag på en dag.

Latitude 65

3,1/5,0

Så här ser produkten Latitude 65 ut.

Latitude 65 är en unik funktionsdryck med rötterna djupt förankrade i den norrländska naturen. Denna uppfriskande, kolsyrade dryck är designad för att erbjuda en ökad vakenhet och koncentration tack vare sin väl avvägda dos av 180 mg koffein per burk. Utöver detta är den berikad med flera essentiella vitaminer som bidrar till kroppens allmänna välbefinnande. Det som särskilt utmärker Latitude 65 från andra energidrycker på marknaden är de unika norrländska smakerna, inspirerade av den vilda och orörda naturen i Norrland.

Trots dess uppiggande egenskaper är Latitude 65 helt fri från socker, vilket gör den till ett hälsosammare val jämfört med många andra produkter på marknaden. Med dess snygga design och norrländska charm, är Latitude 65 den perfekta partnern när du behöver en extra energikick, oavsett om det är inför ett träningspass eller en lång arbetsdag.

 • Kolsyrad funktionsdryck med 180 mg koffein per burk
 • Norrländska smaker inspirerade av den vilda naturen
 • Berikad med essentiella vitaminer, inklusive B6, B9, och B7

Plus:

 • Stark Energitillskott: Med 180 mg koffein per burk, Latitude 65 garanterar ökad vakenhet och koncentration.
 • Hälsosamt Val: Trots sitt kraftfulla energiinnehåll är drycken helt sockerfri, vilket gör den till ett bättre alternativ för dem som är hälsomedvetna.
 • Unik Norrländsk Touch: De distinkta smakerna inspirerade av Norrland särskiljer Latitude 65 från andra funktionsdrycker på marknaden.

Värt att fundera över:

 • Koffeinhalt: Med 180 mg koffein per burk bör drycken konsumeras med försiktighet av dem som är känsliga för koffein.

The Hills Funktionsdryck Yerba Mate

3,4/5,0

Så här ser produkten The Hills Funktionsdryck Yerba Mate ut.

The Hills Yerba Mate representerar en ny era av funktionsdrycker som drar fördel av naturligt uppiggande ämnen. Ursprungligen hämtat från den sydamerikanska yerba mate-växten, kombinerar denna dryck både koffein och teobromin för att ge en balanserad energikick. Till skillnad från många andra funktionsdrycker, erbjuder The Hills Yerba Mate färre bieffekter tack vare dess naturliga ingredienser.

Drycken kommer i tre delikata smaker: Guava, Machu Peachu (persika), och Patagonia (skogsbär), vilket ger dig flera valmöjligheter att upptäcka din favorit. Yerba mate är inte bara känd för sin uppiggande effekt utan även för innehållet av teobromin, som återfinns i kakao, vilket ger en känsla av lycka. Med en minimal mängd socker och ett rikt innehåll av vitaminer och mineraler, är denna dryck designad för den moderna individen som söker en naturlig energikick.

 • Naturlig energikick med koffein och teobromin från yerba mate
 • Färre bieffekter jämfört med andra funktionsdrycker
 • 120 mg koffin per burk
 • Finns i tre smaker: Guava, Machu Peachu och Patagonia

Plus:

 • Naturligt Uppiggande: Drar fördel av koffein och teobromin från yerba mate för en balanserad energiupplevelse.
 • Lågt Sockerinnehåll: Med endast 0.04 g socker per 100 ml, är det ett hälsosammare val för dem som undviker överflödigt socker.
 • Rik på Vitaminer och Mineraler: Innehåller en mängd viktiga näringsämnen, inklusive Vitamin D, C, B12 och Zink.

Värt att fundera över:

 • Hög Koffeinhalt: Innehåller 36 mg koffein per 100 ml, så rekommenderas inte för personer känsliga för koffein, barn, gravida och ammande.

NOCCO BCAA+ Koffeinfri 330 ml

4,2/5,0

Så här ser produkten NOCCO BCAA+ Koffeinfri 330 ml ut.

NOCCO BCAA+ representerar den optimala törstsläckaren designad för den aktiva individen. Drycken, som har blivit en favorit inom fitnessvärlden, kombinerar det bästa av smak och funktion för att stödja dina träningsmål. Med sina uppfriskande fruktiga smaker, erbjuder NOCCO BCAA+ en perfekt kombination av grenade aminosyror (BCAA) och sex viktiga vitaminer.

Lätt kolsyrad, denna dryck kommer att ge en förfriskande smaksensation, särskilt när törsten slår till. Inte nog med det, är NOCCO BCAA+ helt sockerfri, vilket gör den till det ideala valet för de som strävar efter en hälsosam livsstil. Oavsett om du tränar eller bara vill njuta av en uppfriskande dryck under dagen, är NOCCO BCAA+ ditt bästa val.

 • Färdigblandad dryck med BCAA och sex viktiga vitaminer.
 • Koffeinfri med fruktiga smaker, perfekt för alla tillfällen.
 • 100% sockerfri för en hälsosammare konsumtion.

Plus:

 • Rik på Aminosyror: Med 5000 mg BCAA per portion, hjälper den till att stödja muskelåterhämtning och tillväxt.
 • Vitaminrikt: Innehåller viktiga vitaminer som D, B6, B12, Biotin, Folsyra och Niacin som stödjer allmän hälsa.
 • Sockerfri: För de som letar efter en läskande dryck utan extra socker.

Värt att fundera över:

 • Koffeinfri

Star Nutrition Amino Energy 330 ml

3,8/5,0

Amino Energy från Star Nutrition är mer än bara en dryck; det är en härligt uppfriskande kombination av fria aminosyror i form av både EAA och BCAA, med tillsatt koffein för att ge dig den extra energikicken när du behöver den mest. Särskilt utformad för dem som söker en snabb och effektiv energikälla, erbjuder denna sockerfria, kolsyrade dryck en explosion av smak i varje klunk.

Med 180 mg koffein per burk, garanterar Amino Energy förbättrad vakenhet och koncentration, vilket gör den till det perfekta valet före ett träningspass. Tillverkad i Sverige, denna veganska dryck är inte bara god, utan även ansvarsfullt producerad. Oavsett om du letar efter något att höja din energi under dagen eller att komplettera ditt träningspass, är Amino Energy ditt bästa val.

 • Kombinerar EAA och BCAA för ett brett spektrum av aminosyror.
 • Innehåller 180 mg koffein för ökad energi och fokus.
 • Helt fri från socker med endast 16-17 kcal per burk.

Plus:

 • Dubbel Aminosyra-kraft: Med både EAA och BCAA, ger denna dryck dig ett komplett spektrum av aminosyror utan att behöva välja mellan dem.
 • Högt Koffeininnehåll: Med 180 mg koffein per burk, hjälper den att höja din energinivå och öka din koncentration.
 • Sockerfritt: Håller kaloriinnehållet lågt och passar dem som vill undvika onödigt socker.

Värt att fundera över:

 • Koffeinhalt: Produkten innehåller höga mängder koffein (55 mg / 100 ml) och rekommenderas därför inte för barn och gravida.

Red Bull Energidryck 250 ml

4,3/5,0

Så här ser produkten Red Bull Energidryck 250 ml ut.

Red Bull Energidryck är inte bara en vanlig energidryck, det är ett fenomen. Med en historia som går tillbaka till 1980-talet har Red Bull revolutionerat energidrycksindustrin och skapat en ny produktkategori.

Varje 250 ml burk av denna sommarutgåva innehåller ingredienser av högsta kvalitet som koffein, taurin, B-vitaminer och sockerarter. Med 80 mg koffein, motsvarar det ungefär samma mängd som finns i en kopp kaffe. Sockerhalten är jämförbar med den i äppel- eller apelsinjuice, med 11 g per 100 ml.

 • Innehåller 80 mg koffein per 250 ml, jämförbart med en kopp kaffe.
 • 11 g socker per 100 ml, likvärdig med naturliga juicer.
 • Burkar tillverkade av 100% återvinningsbar aluminium.

Plus:

 • Energikick: Med 80 mg koffein per burk ger det en omedelbar energiboost, perfekt före träning, studier eller bilresor.
 • Vitaminberikad: Innehåller flera B-vitaminer som stödjer kroppens normala funktioner.
 • Miljövänlig Förpackning: Tillverkad av 100% återvinningsbar aluminium, vilket är bra för miljön.

Värt att fundera över:

 • Hög Koffeinhalt: Med 32 mg koffein per 100 ml rekommenderas produkten inte för barn, gravida eller ammande kvinnor.

IQfuel 330 ml

3,6/5,0

Så här ser produkten IQfuel 330 ml ut.

iQ Fuel representerar nästa generations funktionella drycker, speciellt framtagna för elitidrottare som verkar på högsta nivå, men de är även utformade för att passa alla aktivitetsnivåer och fysiska aktiviteter. Tillverkad i Sverige med trippelfiltrerat vatten, garanterar iQ Fuel optimalt upptag av innehållet. Ett unikt drag med dessa drycker är att de är helt fria från koffein, taurin och socker, vilket gör dem lämpliga för individer i alla åldrar, oavsett tidpunkt på dagen.

Beroende på din preferens kan du välja mellan smakerna blåbär/lime eller mango/ananas från deras HYDRATE-serie, som fungerar som en avancerad vätskeersättning, eller passionsfrukt och grapefrukt från FOCUS-serien, som främjar koncentration utan negativa biverkningar. Med en rad vitaminer, elektrolyter, ginseng, rosenrot och många andra nyttiga ingredienser, står iQ Fuel redo att stödja din prestanda och välbefinnande.

 • Fri från: Koffein, taurin, socker och gluten
 • Huvudingredienser: Vitaminer (D, C, B6, B12), L-Acetylkarnitin, Kolinbitartrat, Panax ginseng extrakt, Rosenrot extrakt

Plus:

 • Svensktillverkad med trippelfiltrerat vatten för optimalt upptag av näringsämnen.
 • Innehåller inget socker, koffein eller taurin, vilket gör den lämplig för alla åldrar.
 • Rik på vitaminer, mineraler och andra ämnen som stödjer både fysisk prestanda och mentalt fokus.

Värt att fundera över:

 • Även om drycken är koffeinfri, bör man alltid konsumera den i måttliga mängder.

Komplett köpguide – Tänk på det här innan du gör ditt val av Energidryck:

Energidrycker har blivit alltmer populära de senaste åren, särskilt bland unga vuxna och idrottare. Dessa drycker marknadsförs ofta som medel för att öka energi, vakenhet och uthållighet. Men med den stora mängden märken och varianter på marknaden kan det vara förvirrande att avgöra vilken som är bäst för dig. Här är en guide för att hjälpa dig att göra ett informerat val när det gäller energidrycker:

1. Ingredienser

 • Koffein: Den mest kända stimulansen i energidrycker. Kontrollera mängden koffein per portion. För höga doser kan leda till hjärtklappning, ångest och sömnstörningar.
 • Taurin: En aminosyra som ofta finns i energidrycker. Dess effekt i kombination med koffein är fortfarande under diskussion.
 • B-vitaminer: Dessa bidrar till energiproduktion i kroppen.
 • Sockermängd: Många energidrycker är höga i socker, vilket kan leda till snabba energipikar följt av plötsliga dalar. Det finns också sockerfria alternativ.

2. Portionsstorlek

 • Vissa flaskor eller burkar kan innehålla flera portioner, vilket kan leda till ofrivilligt högt intag av koffein och socker.

3. Tillsatta ämnen

 • Vissa energidrycker innehåller örter, adaptogener eller andra tillsatta ämnen. Var medveten om dessa och deras potentiella effekter.

4. Kaloriinnehåll

 • Om du är medveten om ditt kaloriintag, jämför kalorimängden i olika energidrycker.

5. Pris och varumärke

 • Dyra drycker är inte nödvändigtvis bättre. Jämför ingredienser och se om du betalar för varumärket eller produktens kvalitet.

6. Smak och smakalternativ

 • Om du planerar att konsumera energidrycker regelbundet, hitta en smak du gillar. Många märken erbjuder ett brett utbud av smakalternativ.

7. Intended Use

 • Vissa energidrycker marknadsförs specifikt till idrottare och kan innehålla tillskott som aminosyror eller elektrolyter.

8. Hälsokonsekvenser

 • Regelbunden och hög konsumtion av energidrycker kan ha negativa effekter på hjärtat och andra organ. Konsumera måttligt och lyssna på din kropp.

9. Recensioner och rekommendationer

 • Läs recensioner online eller fråga vänner och familj för att få insikt i vilka produkter som är mest populära eller effektiva.

Vanliga frågor och svar om Energidryck


Vad innehåller en energidryck?

Energidrycker innehåller oftast koffein, taurin, B-vitaminer, socker eller sötningsmedel, och aminosyror. De kan även innehålla örter och andra tillsatser.


Är energidrycker skadliga?

Måttlig konsumtion av energidrycker anses generellt vara säkert för de flesta människor. Men överdriven konsumtion kan leda till biverkningar som hjärtklappning, sömnstörningar, ångest och mer. Även en stor mängd socker i vissa energidrycker kan vara skadlig.


Hur mycket koffein finns det i en energidryck?

Mängden koffein varierar mellan olika märken och produkter, men kan ligga mellan 50 mg till över 300 mg per burk. Det är viktigt att jämföra detta med den rekommenderade dagliga gränsen, som ofta är runt 400 mg för vuxna.


Kan barn och ungdomar dricka energidrycker?

Många experter rekommenderar att barn och ungdomar undviker energidrycker på grund av den höga koffeinhalt och andra stimulerande ingredienser.


Vad är skillnaden mellan energidrycker och sportdrycker?

Energidrycker är avsedda att öka vakenhet och energi, oftast genom koffein. Sportdrycker är avsedda att återställa elektrolyter och ge kolhydrater efter fysisk aktivitet.


Vad händer om man blandar energidrycker med alkohol?

Blandning av energidrycker med alkohol kan dölja effekterna av alkohol, vilket kan leda till att man dricker mer än man inser. Detta kan öka risken för alkoholförgiftning och andra skador.


Hur påverkar energidrycker blodtrycket?

På grund av koffeininnehållet kan energidrycker temporärt höja blodtrycket. De som redan har högt blodtryck eller hjärtproblem bör vara särskilt försiktiga.


Varför får jag huvudvärk efter att ha druckit en energidryck?

Vissa personer kan uppleva huvudvärk som en biverkning av koffein. Dessutom kan plötslig avhållsamhet från koffein efter regelbunden konsumtion orsaka abstinenssymtom som huvudvärk.


Är det säkert att träna efter att ha druckit en energidryck?

Även om vissa människor konsumerar energidrycker för att öka sin prestation under träning, kan de ökade mängderna av koffein och andra stimulantia öka risken för hjärtkomplikationer under intensiv träning.


Hur beroendeframkallande är energidrycker?

Energidryckernas beroendepotential kommer främst från koffein. Människor som konsumerar stora mängder koffein regelbundet kan utveckla ett beroende och uppleva abstinenssymtom om de plötsligt slutar.Disclaimers:

#1. Innehållet på Träningsliv.se är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell rådgivning.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på Träningsliv.se även i framtiden.