I denna artikel går vi igenom och recenserar de bästa folsyra-tillskotten på marknaden.

Bästa Folsyra 2023

Folsyra, även känd som vitamin B9, är en vattenlöslig vitamin som är avgörande för många av kroppens funktioner, inklusive DNA-syntes och reparation, celldelning och tillväxt. Den är särskilt känd för sin betydelse under graviditeten för att förhindra neuralrörsdefekter hos spädbarn.

Trots dess väldokumenterade hälsofördelar, inklusive sin roll i att förhindra vissa typer av anemi, är det många individer som inte får i sig tillräckligt med folsyra från sin dagliga kost. Hur kan man identifiera och adressera ett potentiellt underskott av denna viktiga vitamin?

Tänk dig en kvinna i fertil ålder som planerar att bli gravid inom den närmaste framtiden. Hon har hört talas om folsyras viktiga roll under graviditeten men är osäker på hur hon ska säkerställa ett optimalt intag.

För de som är i riskzonen för ett folsyraunderskott eller de som planerar en graviditet, rekommenderas det ofta att börja med ett folsyratillskott. Dessutom bör individer sträva efter att inkludera livsmedel rika på folat, den naturliga formen av folsyra, i sin kost, såsom mörkgröna bladgrönsaker, baljväxter och fullkorn. Konsultation med en läkare eller näringsexpert kan ge individuella rekommendationer.

Genom att förstå betydelsen av folsyra och vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa ett lämpligt dagligt intag, kan individer undvika potentiella hälsofördelar, särskilt under graviditetens kritiska perioder. Att säkerställa adekvat folsyra bidrar till bättre övergripande hälsa och välbefinnande.

Fem hälsofördelar med Folsyra.

 • Fosterutveckling: Folsyra spelar en kritisk roll under tidig fosterutveckling och kan minska risken för neuralrörsdefekter, som spina bifida, hos nyfödda.
 • DNA-syntes och reparation: Folsyra är avgörande för korrekt DNA-syntes och reparation, vilket är viktigt för celltillväxt och delning.
 • Blodbildning: Vitamin B9 stödjer produktionen av röda och vita blodkroppar, vilket förhindrar anemi orsakad av folsyrabrist.
 • Aminosyrametabolism: Folsyra deltar i metabolismen av vissa aminosyror, särskilt homocystein, och kan därför hjälpa till att sänka förhöjda homocysteinnivåer i blodet.
 • Stödjer mental hälsa: Det finns bevis som tyder på att folsyra kan vara gynnsam för humöret och kognitiv funktion, och kan även minska risken för vissa neurologiska tillstånd och depression.

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bäst i test

Så här ser bäst i test produkten Healthwell Folsyra 400 ut.

Healthwell Folsyra 400

Healthwell Folsyra 400 står ut som den överlägset bästa produkten på grund av flera skäl. Dess första fördel är doseringen, som ger en optimal mängd folsyra för att stödja olika kroppsfunktioner. Dessutom är produkten lättillgänglig, tillverkad av en pålitlig leverantör och erbjuder en enkel konsumtion. Healthwell har alltid haft ett rykte om att leverera högkvalitativa tillskott, och denna produkt är inget undantag. När man jämför med andra produkter på marknaden, ger den den bästa kombinationen av kvalitet, effektivitet och värde.

Mest prisvärda

Så här ser den mest prisvärda produkten WellAware Folsyra ut.

WellAware Folsyra

WellAware Folsyra, med sina 180 tabletter, ger utmärkt värde för pengarna. Förutom att erbjuda en generös mängd tabletter i förpackningen, ger produkten också en stabil dos folsyra som kan stödja en rad hälsofördelar. Med tanke på produktens pris jämfört med dess kvalitet och kvantitet, är det lätt att den anses vara mest prisvärd.

Bästa budgetvalet

Så här ser det bästa budgetvalet Hjärtats Folsyra ut.

Hjärtats Folsyra

För dem som söker ett mer ekonomiskt alternativ utan att kompromissa alltför mycket med kvaliteten, är Hjärtats Folsyra det bästa valet. Trots sitt lägre pris erbjuder den fortfarande en solid dos folsyra som kan vara särskilt användbar för dem som behöver komplettera sin diet. Hjärtats är också ett känt varumärke, vilket ger ytterligare försäkran om produktens kvalitet.

Healthwell Folsyra 400

4,6/5,0

Så här ser bäst i test produkten Healthwell Folsyra 400 ut.

För de kvinnor som är eller planerar att bli gravida, är intaget av rätt mängd näringsämnen avgörande för en sund graviditet. Healthwell Folsyra 400, också känt som vitamin B9, är en toppkandidat i denna kategori. Varje vegetabilisk kapsel är speciellt framtagen för att innehålla exakt 400 mcg folsyra, vilket är den rekommenderade dosen för att stödja en normal fosterutveckling.

Detta gör det till ett idealiskt val för kvinnor i deras reproduktiva ålder. Utöver sin viktigaste funktion i samband med graviditet, fyller folsyra också en avgörande roll för cellproduktion och genreglering. Detta tillskott från Healthwell kommer i en smidig kapsel, vilket gör det enkelt att inta och integrera i den dagliga rutinen. Med 150 kapslar per förpackning kan kvinnor känna sig trygga med att de får sitt dagliga behov av denna avgörande vitamin.

 • Innehåller 400 µg folsyra per vegetabilisk kapsel.
 • Speciellt framtagen för att stödja en normal fosterutveckling.
 • Totalt 150 kapslar per förpackning, optimalt för dagligt intag.
 • Enkelt doseringsförslag anpassat för gravida kvinnor.
 • Tillverkad med högkvalitativa ingredienser som rismjöl.

Plus:

 • Optimerad Dosering: Med 400 mcg folsyra per kapsel, följer det rekommendationerna för dagligt intag, särskilt för kvinnor som är eller planerar att bli gravida.
 • Vegetabiliskt Tillskott: För de som föredrar växtbaserade alternativ är dessa kapslar helt vegetabiliska.
 • Långvarig Förbrukning: Med 150 kapslar i varje förpackning, ger det en längre varaktighet av användning.

Värt att fundera över:

 • Gravida kvinnor bör rådfråga en läkare eller näringsexpert innan de startar med ett folsyratillskott, även om det är allmänt rekommenderat.
 • Kapseln bör intas i samband med måltid för bästa upptag.
 • Förvara produkten på en torr och sval plats, borta från barns räckhåll.

WellAware Folsyra

4,2/5,0

Så här ser den mest prisvärda produkten WellAware Folsyra ut.

WellAware presenterar en premium folsyratablett, paketerad i en behållare som innehåller 180 lätt att svälja minitabletter. Folsyra, även känd som vitamin B9, har blivit en nyckelingrediens i många människors kosttillskottsrutin på grund av sina mångfacetterade hälsofördelar.

För det första spelar det en central roll i att upprätthålla immunsystemets normala funktion, vilket är avgörande för kroppens försvarsmekanism. Därtill främjar folsyra en normal psykologisk funktion, vilket understryker dess betydelse för den mentala hälsan. Förutom detta bidrar folsyra till att minska känslor av trötthet och utmattning, vilket gör det till en ovärderlig resurs för dem som ständigt känner sig dränerade.

För gravida kvinnor har folsyra visat sig spela en viktig roll genom att stödja normal vävnadstillväxt. Dessutom medverkar detta vitamin till normal blodbildning, homocysteinomsättning och aminosyrasyntes. Med dessa överväganden kan det sägas att WellAware Folsyra fungerar som en omfattande lösning för att upprätthålla kroppens välbefinnande.

 • Högkvalitativ folsyra i lätt svalda minitabletter.
 • Stödjer immunsystemets normala funktion och bidrar till psykologisk balans.
 • Speciellt designad för att minska trötthet och utmattning.
 • Viktigt för normal celldelning och vävnadstillväxt under graviditet.
 • Innehåller 180 tabletter med 500 µg folsyra varje.

Plus:

 • Omnikompetens: Folsyra i WellAware bidrar till allt från immunsystemets hälsa till minskning av trötthet och psykologisk balans.
 • Graviditetsstöd: Det stödjer aktivt normal vävnadstillväxt hos gravida, vilket gör den särskilt användbar för dem som väntar barn eller planerar att bli gravida.
 • Rent innehåll: Produkten har stabiliseringsmedel fria från vanliga allergener som soja och gluten och undviker användning av palmolja.

Värt att fundera över:

 • Trots folsyrans många fördelar bör de som planerar att inta den alltid konsultera en läkare, särskilt gravida kvinnor.

Hjärtats Folsyra

4,4/5,0

Så här ser det bästa budgetvalet Hjärtats Folsyra ut.

När det gäller att planera en familj eller att vara i de tidiga stadierna av graviditeten, är näring något som varje kvinna måste tänka på. Hjärtats Folsyra är utformad just för detta ändamål. Denna produkt är ett kosttillskott speciellt framtaget för kvinnor som är eller planerar att bli gravida. Varje tablett levererar en kraftfull dos av 500 µg folsyra, vilket inte bara bidrar till en väsentlig celldelningsprocess, men även stödjer vävnadstillväxten hos gravida kvinnor. Dessutom spelar folsyra en avgörande roll i bildandet av röda blodkroppar.

Vad som gör denna produkt än mer imponerande är dess dedikation till naturlighet; den innehåller inga animaliska ingredienser. Sammansatt av noggrant utvalda ingredienser som mikrokristallin cellulosa, dikalciumfosfat och folsyra, erbjuder denna produkt det bästa för förväntande mödrar. Med 100 tabletter per förpackning kan kvinnor känna sig trygga med att de får sitt dagliga behov av denna essentiella vitamin.

 • Speciellt utformad för gravida eller de som planerar graviditet.
 • Levererar en stark dos av 500 µg folsyra per tablett.
 • Stöder vävnadstillväxt och bidrar till bildandet av röda blodkroppar.
 • Fri från animaliska ingredienser.
 • Praktisk förpackning med 100 tabletter.

Plus:

 • Särskilt Framtagen för Gravida: Perfekt för kvinnor som vill säkerställa att de får den rekommenderade dagliga dosen av folsyra under graviditeten.
 • Naturliga Ingredienser: Formulerad utan några animaliska ingredienser, vilket gör den till ett bra val för vegetarianer och veganer.
 • Bekväm Dosering: Med 100 tabletter i varje förpackning, är den designad för långvarig användning.

Värt att fundera över:

 • Konsultera alltid en läkare eller näringsexpert innan du startar ett kosttillskott, särskilt under graviditet.

Healthwell Folsyra+B6+B12+D

4,3/5,0

Så här ser produkten Healthwell Folsyra+B6+B12+D ut.

Healthwell Folsyra + B6 + B12 + D är ett kraftfullt multitillskott särskilt utformat för att tillgodose kroppens behov av viktiga B-vitaminer och D-vitamin. För kvinnor i fertil ålder eller de som redan är gravida, är detta tillskott särskilt betydelsefullt eftersom folsyra är av yttersta vikt för fostrets utveckling. Utöver folsyra, som bidrar till normal bildning av celler och blodkroppar, är denna produkt också berikad med vitamin B6, B12 och D3.

B6 är avgörande för nervfunktionen, B12 stöder blodbildning och cellmetabolism, medan D3 stärker immunsystemet samt upprätthåller hälsosamt skelett och tänder. En av de största fördelarna med detta tillskott är dess kombinerade effekt, vilket innebär att du får all dessa viktiga näringsämnen i en enda kapsel, vilket eliminerar behovet av att ta separata tillskott.

 • Kombinerat tillskott med folsyra, B6, B12 och D3.
 • Stödjer normal blodbildning och cellmetabolism.
 • Främjar immunsystemets funktion och nervfunktion.
 • Rekommenderat för gravida kvinnor eller de i fertil ålder.
 • Innehåller 90 kapslar, vilket motsvarar en 90 dagars förbrukning.

Plus:

 • Allt-i-ett Tillskott: En komplett lösning som eliminerar behovet av att ta separata kapslar eller tabletter för varje näringsämne.
 • Optimal Dosering: Med 400 mcg folsyra per dagsdos, erbjuder det den rekommenderade dosen för gravida kvinnor och dem som planerar att bli gravida.
 • Vegetabiliska Ingredienser: Kapslarna är tillverkade av vegetabiliska ingredienser, vilket gör dem lämpliga för veganer och vegetarianer.

Värt att fundera över:

 • Innan du startar ett kosttillskott, särskilt under graviditet eller planering av sådan, bör du alltid rådfråga en läkare eller näringsexpert.

Solgar FolatMetafolin 400 mcg

3,7/5,0

Så här ser produkten Solgar FolatMetafolin 400 mcg ut.

Solgar FolatMetafolin är en unik produkt som erbjuder folsyra i dess mest naturliga och aktiva form. Denna folsyra, även känd som vitamin B9, spelar en avgörande roll i kroppen, särskilt för dem som planerar att bli gravida eller är i början av sin graviditet. Detta beror på folsyrans bevisade förmåga att stödja fostrets tillväxt. Med en dos av 400 mikrogram per tablett matchas rekommendationerna för dagligt intag av folsyra för gravida kvinnor.

Men denna produkt har mer än bara fördelar för gravida kvinnor. Folsyra är också känt för att bidra till ett normalt immunsystem, en normal blodbildning samt till en optimal psykologisk funktion. Denna produkt erbjuder alltså en rad hälsofördelar, vilket gör den till ett oumbärligt tillskott för de som vill upprätthålla en balanserad och hälsosam kropp.

 • Aktiv och naturlig form av folsyra (vitamin B9).
 • Specifikt utformad för gravida kvinnor med 400 µg per dos.
 • Folsyra stödjer normal fosterutveckling, immunsystem, blodbildning och psykologisk funktion.
 • Innehåller 50 tabletter, vilket motsvarar 50 portioner.
 • Lätt att ta – bara en tablett per dag i samband med en måltid.

Plus:

 • Naturligt och aktivt: Folsyra i Solgar Folat Metafolin är i sin mest naturliga och aktiva form, vilket säkerställer optimal absorption och effektivitet i kroppen.
 • Optimal dosering: Med 400 µg per tablett matchar det rekommenderat dagligt intag för gravida kvinnor, vilket ger dem sin nödvändiga dagliga dos i en enda tablett.
 • Mångsidiga hälsofördelar: Förutom att stödja fosterutveckling bidrar folsyra också till ett normalt immunsystem, blodbildning och psykologisk funktion.

Värt att fundera över:

 • Även om folsyra är viktigt för gravida kvinnor, bör de alltid konsultera en läkare innan de börjar med något kosttillskott.

Holistic B12 Folsyra

4,4/5,0

Så här ser produkten Holistic B12 Folsyra ut.

Holistic B12 Folsyra är en kraftfull kombination av Vitamin B12 och Vitamin B9 (folsyra), båda kända för sina viktiga roller i cellfunktion och särskilt vid bildandet av röda blodkroppar. Medan B12 ofta framhålls för sin roll i energiproduktionen och nervsystemets funktion, är folsyra särskilt viktigt för gravida kvinnor för fostrets hälsa.

Holistic har valt formen metylkobalamin för B12, som är lättupptaglig, vilket innebär att kroppen kan använda det effektivt. För att förbättra upplevelsen och uppmuntra regelbunden dosering, är produkten formulerad som en god, syrlig sugtablett. Denna unika form gör också att tabletten kan sugas eller tuggas för optimal absorption, i stället för att bara sväljas.

 • Kombination av Vitamin B12 (metylkobalamin) och Vitamin B9 (folsyra).
 • 400 µg Folsyra per dos.
 • Presenteras som en syrlig sugtablett för förbättrad smakupplevelse.
 • Lättupptaglig form av B12 för optimal absorption.
 • Innehåller 90 sugtabletter, vilket motsvarar en 90 dagars förbrukning.

Plus:

 • Optimerad Absorption: Metylkobalaminformen av B12 är särskilt lättupptaglig, vilket säkerställer att kroppen får maximal nytta av tillskottet.
 • Två-i-ett Formula: Få fördelarna med både B12 och folsyra i en enda tablett, vilket minskar behovet av att ta separata tillskott.
 • Användarvänlig: Den goda, syrliga smaken av sugtabletten gör det till ett njutbart sätt att ta ditt dagliga vitamin.

Värt att fundera över:

 • Det rekommenderas att tablett inte sväljs hel, utan sugas eller tuggas för bästa resultat.

Healthwell Järn Folsyra B12

3,5/5,0

Så här ser produkten Healthwell Järn Folsyra B12 ut.

Healthwell Järn, Folsyra, B12 är ett mångsidigt tillskott framtaget för att stärka och stödja kroppens blodbildning samt koncentrationsförmåga. Denna produkt kombinerar tre viktiga näringsämnen: Järn, i sin skonsamma form järnbisglycinat; Folsyra, känd för dess roll i cellbildning och blodbildning; och Vitamin B12 i sin metylerade form, som bidrar till normal blodbildning samt hjärnans och nervsystemets funktion.

Dessutom är detta tillskott berikat med vitamin C, känt för att förbättra järnupptaget. Den vegetabiliska kapseln gör det även lämpligt för veganer. I stället för att ta flera olika kapslar kan användare dra nytta av dessa viktiga näringsämnen i en enda bekväm kapsel.

 • Kombination av Järn, Folsyra och metylerad B12.
 • Inkluderar Vitamin C för att förbättra järnupptaget.
 • Järn i skonsam form (järnbisglycinat) för optimal absorption och magkomfort.
 • Bidrar till normal blodbildning, minskad trötthet och stödjer koncentrationsförmåga.
 • 400 µg per dos.

Plus:

 • Allt-i-ett-lösning: Kombinerar tre viktiga näringsämnen i en kapsel, vilket eliminerar behovet av att ta flera tillskott separat.
 • Skonsamt för magen: Användningen av järnbisglycinat säkerställer en skonsam effekt på magen samtidigt som optimal absorption uppnås.
 • Förstärkt absorption: Tillägget av Vitamin C ser till att järn absorberas effektivt, maximera fördelarna.

Värt att fundera över:

 • Innan du börjar med tillskottet bör du konsultera en läkare, särskilt om du är gravid eller planerar graviditet.

Great Earth Folsyra

3,5/5,0

Så här ser produkten Great Earth Folsyra ut.

Great Earth Folsyra är en speciellt framtagen produkt som innehåller metylfolat, en lättupptaglig form av folsyra. Folsyra är en essentiell B-vitamin som spelar en kritisk roll i celldelningsprocessen och bidrar till vävnadstillväxt, särskilt hos gravida kvinnor. Av denna anledning rekommenderas folsyra speciellt för de som är eller planerar att bli gravida.

Dessutom är folsyra känd för att bidra till normal psykologisk funktion och hjälpa till att minska symtom på trötthet och utmattning. Med Great Earth Folsyra får användare en optimal dosering av detta viktiga näringsämne i en praktisk tablettform som är lätt att ta med i vardagen.

 • Innehåller metylfolat, en lättupptaglig form av folsyra.
 • Bidrar till vävnadstillväxt och stödjer gravida kvinnors behov.
 • Understödjer normal psykologisk funktion.
 • 400 µg per dos.
 • Innehåller 60 tabletter, doseringsförslag: 1 tablett dagligen.

Plus:

 • Optimerad för upptag: Metylfalt är en form av folsyra som kroppen kan använda direkt, vilket garanterar maximal nytta av tillskottet.
 • Mångsidiga hälsofördelar: Från stöd för gravida kvinnor till att minska känslor av trötthet och utmattning, detta tillskott är utformat för att uppfylla en rad hälsobehov.
 • Praktisk och lätt dosering: Med endast en tablett dagligen får du en optimal dos av folsyra utan krångel.

Värt att fundera över:

 • Även om folsyra är viktigt för gravida kvinnor, bör de som är eller planerar att bli gravida konsultera sin läkare innan de tar några tillskott.

BioSalma B12 Vitamin + Folsyra

3,7/5,0

Så här ser produkten BioSalma B12 Vitamin + Folsyra ut.

BioSalma erbjuder en högkvalitativ kombination av B12-vitamin och folsyra i en läcker tuggtablett med citronsmak. Med tanke på att vitamin B12 huvudsakligen finns i animaliska livsmedel, kan veganer och de med begränsade källor i sin kost dra nytta av detta tillskott. Tabletterna är utformade för att vara lätta att konsumera, vilket gör dem idealiska även för dem som har svårigheter att svälja traditionella tabletter eller kapslar.

B12-vitamin är känd för sin viktiga roll i nervsystemets funktion, särskilt genom att understödja bildningen av myelinskidor runt nervceller. Dessutom är B12 avgörande för produktionen av röda blodkroppar, vilket är viktigt för syretransport och energiproduktion. Detta tillsammans med folsyran förstärker produkten som ett måste för övergripande välbefinnande.

 • Innehåller både B12-vitamin och folsyra.
 • Tuggtabletter med uppfriskande citronsmak.
 • 400 µg per dos.
 • Särskilt användbart för veganer och de med begränsat intag av B12 från mat.
 • Mängd: 100 tabletter per förpackning.

Plus:

 • Smidig konsumtion: Tuggtablettformatet gör det enkelt att inta, särskilt för de som ogillar att svälja piller.
 • Kombinerade fördelar: Med både B12 och folsyra får användaren dubbelt upp av väsentliga näringsämnen för övergripande hälsa.
 • Mångsidiga hälsofördelar: B12 stöder nervsystemet, röda blodkroppars produktion, kognitiv funktion och humörreglering.

Värt att fundera över:

 • Följ den rekommenderade doseringen noggrant; överkonsumtion kan orsaka oönskade bieffekter.

Alpha Plus B12 med Folsyra

3,3/5,0

Så här ser produkten Alpha Plus B12 med Folsyra ut.

Alpha Plus introducerar sin unika B12 med Folsyra i en sug-/smälttablettform, särskilt utformad för att säkerställa optimal absorption och fördelar. Varje tablett levererar en imponerande mängd av 1 000 µg B12-vitamin och 400 µg folsyra. Båda dessa komponenter har visat sig vara väsentliga för att främja en rad hälsofördelar, inklusive stöd för normal psykologisk funktion, minskning av trötthet och utmattning samt att spela en viktig roll i celldelningsprocessen.

B12-vitamin är också viktig för energiomsättning, nervsystemets funktion, och produktion av röda blodkroppar. Folsyra, å andra sidan, är avgörande för vävnadstillväxt hos gravida, aminosyrasyntes och normal blodbildning. Med en läcker apelsinsmak gör dessa smälttabletter det lätt och behagligt att inkludera dessa viktiga näringsämnen i din dagliga rutin.

 • Innehåller både B12-vitamin och folsyra.
 • Apelsinsmakade sug-/smälttabletter för bättre absorption.
 • Bidrar till minskning av trötthet och utmattning.
 • Stöder immunsystemets och nervsystemets normala funktion.
 • Veganvänlig produkt.

Plus:

 • Smidig Konsumtion: Apelsinsmakade smälttabletter som smälter under tungan för enkel intag och bättre absorption.
 • Mångsidiga Hälsofördelar: Bidrar till normal psykologisk funktion, energiomsättning, celldelning, och immunförsvar bland många andra fördelar.
 • Veganvänlig: Produkten är lämplig för veganer, vilket ger ett mer inkluderande alternativ.

Värt att fundera över:

 • Det är viktigt att inte överskrida den rekommenderade dosen.

Komplett köpguide – Tänk på det här innan du gör ditt val av Folsyra:

Folsyra, även känt som vitamin B9, är en vattenlöslig vitamin som spelar en nyckelroll i många kroppsfunktioner, inklusive DNA-syntes och celltillväxt. Den är särskilt viktig för gravida kvinnor, eftersom den kan hjälpa till att förebygga vissa fosterskador. Här är några saker att tänka på när du överväger att köpa folsyratillskott:

1. Form av tillskottet

 • Folsyra finns oftast i tablettform, men den kan även finnas som kapslar, pulver eller i flytande form. Välj den form som passar bäst för dina behov och preferenser.

2. Dosering

 • Rekommenderad daglig dos av folsyra varierar beroende på ålder, kön och livssituation (t.ex. graviditet). Kontrollera doseringen på produkten och jämför med rekommendationer eller råd från en läkare.

3. Ingredienser

 • Titta på innehållsförteckningen för att se om det finns några tillsatser eller fyllnadsmedel. Om du har några allergier, se till att produkten inte innehåller något som du är känslig för.

4. Naturlig vs syntetisk

 • Folsyra kan vara syntetiskt framställd eller komma från naturliga källor. Om du föredrar en naturlig källa, leta efter produkter som specificerar detta.

5. Certifieringar

 • Kolla efter certifieringar som indikerar produktens kvalitet, som t.ex. organiska, GMO-fria eller tredjepartstestade.

6. Pris och mängd

 • Jämför priset per dos mellan olika produkter för att hitta det mest kostnadseffektiva alternativet.

7. Förvaring

 • De flesta folsyratillskott bör förvaras i en sval, torr plats. Kontrollera produktens förvaringsinstruktioner för att säkerställa optimal hållbarhet.

8. Interaktioner med mediciner

 • Folsyra kan interagera med vissa mediciner. Rådfråga din läkare eller apotekare om du tar andra mediciner regelbundet.

9. Varumärkets rykte

 • Välj produkter från pålitliga märken med goda kundrecensioner och en historia av kvalitetsprodukter.

10. Folat vs. Folsyra

 • Folat är den naturliga formen av vitamin B9 som finns i många livsmedel, medan folsyra är den syntetiska formen. Vissa människor föredrar att ta folat istället för folsyra. Kontrollera produktens etikett för att fastställa vilken form den innehåller.

Vanliga frågor och svar om Folsyra


Vad är folsyra?

Folsyra är en syntetisk form av vitamin B9 som oftast finns i kosttillskott och berikade livsmedel. Naturligt förekommande B9 kallas folat och finns i vissa livsmedel.


Varför är folsyra viktig?

Folsyra spelar en viktig roll i celldelning och är avgörande för syntesen av DNA och RNA. Det är också viktigt för produktionen av röda blodkroppar.


Varför rekommenderas folsyra för gravida kvinnor?

Folsyra kan minska risken för neuralrörsdefekter hos nyfödda, såsom spina bifida. Därför rekommenderas att kvinnor som planerar att bli gravida eller är i tidig graviditet tar folsyratillskott.


I vilka livsmedel hittar jag folat/folsyra?

Folat finns naturligt i livsmedel som gröna bladgrönsaker, baljväxter, frukt och fullkornsprodukter. Folsyra finns i berikade livsmedel som bröd och flingor samt i kosttillskott.


Vad är den rekommenderade dagliga dosen av folsyra?

Dosen kan variera beroende på ålder, kön och livssituation (som graviditet). Men generellt rekommenderas oftast en daglig dos av 400–800 mikrogram för vuxna.


Kan jag ta för mycket folsyra?

Ja, överdriven konsumtion av folsyra från tillskott eller berikade livsmedel kan leda till negativa hälsoeffekter. För mycket folsyra kan maskera en brist på vitamin B12, vilket kan leda till permanenta nervskador om det inte behandlas.


Vilka är symptomen på folsyrabrist?

Symptomen kan inkludera trötthet, svaghet, blekhet, hjärtklappning och andfåddhet. Brist kan också leda till höga halter av homocystein i blodet, vilket ökar risken för hjärtsjukdomar.


Är det någon skillnad mellan folat och folsyra?

Ja, folat är den naturligt förekommande formen av vitamin B9 som finns i livsmedel, medan folsyra är den syntetiska formen som används i tillskott och berikade livsmedel.


Hur påverkar folsyra homocysteinhalterna?

Folsyra hjälper till att sänka nivåerna av homocystein i blodet. Höga homocysteinhalter har associerats med en ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar.


Kan jag ta folsyra tillsammans med andra mediciner?

Vissa mediciner kan påverka folsyraupptaget eller vice versa. Det är viktigt att rådfråga en läkare eller apotekare om du planerar att ta folsyratillskott tillsammans med andra mediciner.Disclaimers:

#1. Innehållet på Träningsliv.se är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell rådgivning.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på Träningsliv.se även i framtiden.