I denna artikel går vi igenom och recenserar de bästa glutamin-tillskotten på marknaden.

Bästa Glutamin 2023

I takt med att intresset för sportnutrition och kroppsoptimering växer, är många nyfikna på Glutamin-tillskott och dess potential att förbättra muskelåterhämtning och immunförsvar.

Trots att Glutamin är populärt inom sport- och träningskretsar, är det fortfarande en viss förvirring kring dess verkliga fördelar, dosering och eventuella biverkningar, samt hur det skiljer sig från andra aminosyratillskott.

Genom att djupdyka i aktuell forskning, kliniska studier och expertuttalanden kommer vi att ge en genomgripande översikt över Glutamin-tillskott, deras potential och hur man bäst kan integrera dem i en hälsosam livsstil.

Denna information riktar sig till en bred publik, från träningsentusiaster som vill optimera sin återhämtning, till hälso- och träningsprofessionella som söker vetenskapligt underbyggda rekommendationer för sina klienter.

Vårt mål är att presentera denna information på ett lättillgängligt och informativt sätt. Vi strävar efter att bygga en relation av förtroende med läsarna genom att erbjuda saklig, opartisk och aktuell information om Glutamin-tillskott.

Fem hälsofördelar med Glutamin-tillskott

 • Stödjer tarmhälsa: Glutamin kan bidra till att upprätthålla tarmens barriärfunktion och stödja hälsosam tarmvävnad.
 • Förbättrar muskelåterhämtning: Kan minska muskelnedbrytning och stödja muskelreparation efter träning.
 • Stärker immunförsvaret: Glutamin spelar en viktig roll för immunsystemets celler, som lymfocyter och makrofager.
 • Reglerar syra-basbalansen: Under intensiv träning hjälper glutamin till att upprätthålla kroppens optimala pH-värde.
 • Stödjer produktion av andra aminosyror och glukos: Under stressförhållanden kan kroppen omvandla glutamin till glukos för energi.

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bäst i test

Så här ser bäst i test produkten Self Omninutrition Real Glutamine 500 g ut.

Self Omninutrition Real Glutamine 500 g

Med sin rena och högkvalitativa L-glutaminformel erbjuder Self Omninutrition Real Glutamine ett överlägset tillskott för dem som vill ha det bästa för sina muskler och återhämtning. Dessutom, med 5 g L-glutamin per portion, garanterar den optimalt stöd för muskelåterhämtning och immunfunktion.

Mest prisvärda

Så här ser den mest prisvärda produkten SmartSupps L-glutamine 1 kg ut.

SmartSupps L-glutamine 1 kg

SmartSupps L-glutamine erbjuder ett generöst innehåll av 1 kg rent L-glutamin, vilket ger användaren ett kostnadseffektivt alternativ utan att kompromissa med kvaliteten. Denna produkt ger både mängd och kvalitet till ett konkurrenskraftigt pris, vilket gör den till det mest prisvärda valet.

Bästa budgetvalet

Så här ser det bästa budgetvalet Core Glutamine ut.

Core Glutamine

För de som letar efter ett pålitligt glutamintillskott men kanske inte vill spendera mycket, är CoreGlutamine det bästa budgetvalet. Trots sitt lägre pris fortsätter Core att leverera kvalitativt glutamin som stöder muskelåterhämtning och immunfunktion.

Self Omninutrition Real Glutamine 500 g

4,4/5,0

Så här ser bäst i test produkten Self Omninutrition Real Glutamine 500 g ut.

Self Omninutrition Real Glutamine är ett kosttillskott som levererar en ren och kraftfull dos av L-glutamin, den mest förekommande fria aminosyran i kroppen. Glutamin fyller många viktiga funktioner, inklusive stöd för immunförsvaret, stimulering av proteinsyntes och deltagande i kroppens avgiftningssystem genom produktion av glutation.

Denna produkt är särskilt designad för individer som genomgår intensiv fysisk träning eller har specifika medicinska behov, eftersom brist på glutamin kan uppstå under dessa förhållanden. Real Glutamine kommer i pulverform, vilket gör det enkelt att blanda med drycker eller smoothies.

Det är naturellt i smak, vilket innebär att det inte har några tillsatta smakämnen och kan därför läggas till i en mängd olika recept. Varje förpackning innehåller 500g av produkten, vilket motsvarar 100 portioner, med varje portion levererar 3g av L-Glutamin.

 • Tillverkare: Self Omninutrition
 • Material: 100% L-Glutamin
 • Särskilda funktioner: Stimulerar proteinsyntes, stödjer immunförsvaret, bidrar till avgiftningssystemet

Plus:

 • Stödjer immunförsvaret: Glutamin är känt för att bidra till ett ökat immunförsvar, vilket kan vara fördelaktigt, särskilt under perioder med intensiv träning eller stress.
 • Främjar muskelåterhämtning: Med över hälften av muskelns aminosyrepool bestående av glutamin, kan detta tillskott bidra till snabbare muskelåterhämtning och ökad energi efter träning.
 • Renhet: Produkten består av 100% L-Glutamin, vilket garanterar att användaren får en ren dos av denna viktiga aminosyra utan några fyllnadsmedel eller tillsatser.

Värt att fundera över:

 • Smak: Eftersom produkten är naturell i smak, kan vissa användare uppleva att den är smaklös eller har en lätt bitter eftersmak. Detta kan dock lätt avhjälpas genom att blanda pulvret med en smakrik dryck eller smoothie.

SmartSupps L-glutamine 1 kg

4,3/5,0

Så här ser den mest prisvärda produkten SmartSupps L-glutamine 1 kg ut.

L-Glutamine från SmartSupps är ett kosttillskott som är utformat för att tillföra kroppen högkvalitativt glutamin, en av de mest förekommande fria aminosyrorna i musklerna. Denna produkt skryter med 100% ren glutamin, vilket innebär att den är fri från tillsatser och andra ingredienser som kan påverka produktens renhet. Det som gör denna produkt särskilt unik är dess mängd; en rejäl förpackning på hela 1 kg, vilket garanterar att den varar länge.

Tack vare dess neutrala smak, kan den enkelt blandas med nästan vilken dryck som helst, vilket ger användaren en mångsidig användning – oavsett om det är under eller efter träningspasset. Denna produkt är inte bara för atleter men har visat sig vara en stabil produkt för dem, som många ofta använder året runt.

 • Tillverkare: SmartSupps
 • Huvudingrediens: 100% rent L-Glutamin
 • Speciella egenskaper: Lättlöslig, Neutral smak, Stor förpackning (1 kg)

Plus:

 • Hög Kvalitet: Med 100% ren glutamin av högsta kvalitet, kan användare lita på produktens renhet och effektivitet.
 • Långvarig: Med 200 portioner per förpackning, får användarna valuta för sina pengar och behöver inte ständigt köpa påfyllning.
 • Mångsidighet: Tack vare dess neutrala smak kan L-Glutamine blandas med nästan vilken dryck som helst, vilket gör det lätt att införliva i olika rutiner.

Värt att fundera över:

 • Förvaring: För att behålla produktens kvalitet, bör den förvaras på en sval och torr plats, borta från direkt solljus.

Core Glutamine

4,4/5,0

Så här ser det bästa budgetvalet Core Glutamine ut.

Core Glutamine är ett rent och högkvalitativt tillskott av den vanligaste aminosyran som finns i muskelvävnaden – glutamin. Denna aminosyra spelar en central roll i energiomsättningen, särskilt eftersom den står för hela 35% av det kväve som transporteras till musklerna. Även om glutamin inte är en essentiell aminosyra, är den ändå en av de 20 aminosyror som fungerar som byggstenar i proteiner.

Dessutom har den betydelse för matsmältningen och kroppens näringsupptag. Särskilt under perioder av hård träning, feber eller bantning, ökar kroppens förbrukning av glutamin. Med Core Glutamine får du 100% rent L-glutamin av högsta kvalitet. Varje förpackning innehåller 250 g av produkten, vilket räcker till 50 portioner. Dessutom medföljer en skopa i förpackningen för att underlätta dosering.

 • Tillverkare: Core
 • Huvudingrediens: 100% rent L-Glutamin
 • Speciella egenskaper: Högkvalitativt, Lämpligt för magen, Skopa medföljer i förpackningen

Plus:

 • Muskelbyggande: Med glutamin som den mest förekommande aminosyran i muskelvävnaden, bidrar denna produkt till en optimal muskelbyggnad och återhämtning.
 • Stödjer Matsmältning och Näringsupptag: Glutamin är också viktig för matsmältningen och hjälper till med näringsupptaget i kroppen.
 • För Perioder av Hård Träning: Core Glutamine är särskilt användbart under perioder av intensiv träning, när kroppens behov av glutamin ökar.

Värt att fundera över:

 • Dosering: Rekommenderad dosering är 5-10 gram dagligen. Det är viktigt att inte överskrida rekommenderad dos för bästa effekt och säkerhet.

GAAM Glutamine 250 g

4,0/5,0

Så här ser produkten GAAM Glutamine 250 g ut.

GAAM Glutamine är ett svensktillverkat kosttillskott som levererar en kraftfull dos av 100% rent, mikroniserat L-Glutamin av högsta kvalitet. Glutamin, en av människokroppens mest kritiska aminosyror, utgör nästan 60% av alla fria aminosyror i kroppen. Under intensiv och frekvent träning kan mängden av denna aminosyra minska kraftigt, vilket kan resultera i minskad styrka, uthållighet och en förlängd muskelåterhämtning.

GAAM Glutamine utmärker sig med sin neutrala smak, utmärkta löslighet och snabba absorption av kroppen. Den neutrala smaken gör det enkelt att blanda i valfri dryck utan att förändra smakprofilen. Efter intensiv träning kan det ta kroppen upp till en vecka att återställa sina glutaminnivåer, och detta tillskott hjälper till att förkorta denna tid.

Utöver muskelbyggande och återhämtningsegenskaper har L-glutamin visat sig vara viktigt för ett robust immunsystem, optimal ämnesomsättning, god sömn, samt att hjälpa med sötsug och viktminskning.

 • Tillverkare: GAAM
 • Huvudingrediens: 100% rent, mikroniserat L-Glutamin
 • Speciella egenskaper: Neutral smak, God löslighet, Svensktillverkat

Plus:

 • Snabb Återhämtning: GAAM Glutamine accelererar återhämtningen efter träning, fyller på glutaminnivåerna snabbare och förhindrar drastiska minskningar som kan påverka prestanda.
 • Stärker Immunförsvaret: L-glutamin är känt för att stärka immunförsvaret, vilket är särskilt viktigt för de som tränar hårt och är mottagliga för sjukdomar.
 • Minskar Sötsug och Stödjer Viktminskning: Förutom muskelbyggande fördelar kan L-glutamin hjälpa till att reglera sötsug och stödja en hälsosam viktminskningsprocess.

Värt att fundera över:

 • Dosering: Blanda 1 skopa (cirka 5 g) med vatten eller valfri dryck och inta både på morgonen och kvällen. På träningsdagar, ta ytterligare en portion före träning.

Core Glutamine Caps

4,2/5,0

Så här ser produkten Core Glutamine Caps ut.

Core Glutamine Caps representerar en högkvalitativ källa till aminosyran L-glutamin. Även om glutamin inte är en essentiell aminosyra, spelar den en central roll i många av kroppens funktioner. Det är den aminosyra som finns mest lagrad i skelettmuskulaturen, vilket gör den avgörande för muskelmassans tillväxt och återhämtning. Vid sidan av dess roll i muskeltillväxt spelar glutamin även en viktig roll i matsmältning och näringsupptag.

Den fungerar som bränsle för tarmcellerna, särskilt colonocyterna i tjocktarmen, vilket bidrar till en hälsosam tarmflora genom att bekämpa skadliga bakterier. Glutamin är också en central reglerare av syra-/basbalansen och stödjer njurarna i att utsöndra överflödiga syror. Core Glutamine Caps är särskilt användbara under perioder av intensiv träning, deff, eller diet, när kroppens naturliga reserver kan minska.

 • Tillverkare: Core
 • Huvudingrediens: Högkvalitativ L-glutamin
 • Speciella egenskaper: Främjar muskeltillväxt, Stödjer matsmältning och näringsupptag, Balanserar syra-/basbalansen

Plus:

 • Muskulär Återhämtning: Glutamin är avgörande för muskelmassans tillväxt och återhämtning, vilket gör dessa kapslar perfekta under intensiva träningsperioder.
 • Digestivt Stöd: Glutamin fungerar som bränsle för tarmens celler och stödjer en hälsosam tarmflora, vilket kan gynna matsmältningen och näringsupptag.
 • Praktisk Kapselform: Core Glutamine Caps erbjuder en enkel och bekväm metod för att inta glutamin, vilket är särskilt användbart för personer på språng.

Värt att fundera över:

 • Dosering: För optimal effekt, intag 3 kapslar på morgonen och 3 kapslar före nattsömn. På träningsdagar kan du ta en extra dos före träning.

Healthwell Glutamin Pulver

4,1/5,0

Så här ser produkten Healthwell Glutamin Pulver ut.

Healthwell Glutamin Pulver är ett kosttillskott som levererar den aminosyra känd som glutamin i en ren, koncentrerad pulverform, redo att blandas med valfri dryck. Glutamin är den mest förekommande aminosyran i kroppen och fungerar som en central byggsten i protein. Även om kroppen har förmågan att producera glutamin av sig själv, kan det finnas tillfällen när behovet av denna aminosyra överstiger produktionen, särskilt under perioder av intensiv fysisk aktivitet.

Under dessa omständigheter kan ett tillskott av glutamin vara gynnsamt. Utöver att stödja muskeluppbyggnad och -reparation, tjänar glutamin också som bränsle för vita blodkroppar, vilket är avgörande för ett väl fungerande immunsystem. Healthwell’s version av detta tillskott är av högsta kvalitet, naturligt framtagen genom fermentering för att garantera dess renhet och effektivitet.

 • Tillverkare: Healthwell
 • Huvudingrediens: Högkvalitativ L-glutamin
 • Speciella egenskaper: Stödjer immunsystemet, Främjar muskeluppbyggnad, Naturligt framtagen genom fermentering

Plus:

 • Muskelstöd: Glutamin spelar en avgörande roll i muskeluppbyggnad och reparation, vilket gör detta tillskott idealiskt för dem som är aktiva eller tränar regelbundet.
 • Immunstärkande: Glutamin fungerar som en bränslekälla för vita blodkroppar, vilket kan bidra till att stärka och upprätthålla ett friskt immunsystem.
 • Naturlig Kvalitet: Healthwell Glutamin Pulver är framställt på ett naturligt sätt genom fermentering, vilket garanterar en ren och högkvalitativ produkt.

Värt att fundera över:

 • Dosering: För bästa effekt, intag 1-3 skopor (3-9 g) blandat med en dryck på morgonen och kvällen. Om du inte gillar smaken av glutamin rekommenderas det att blandas med en syrlig dryck eller juice.

Solgar L-Glutamine

3,6/5,0

Så här ser produkten Solgar L-Glutamine ut.

Solgar L-Glutamine är ett specialdesignat kosttillskott som levererar 500 mg av aminosyran L-glutamin per kapsel. Glutamin, även om den räknas som en icke-essentiell aminosyra, vilket betyder att kroppen kan producera den själv, är vital för flera kroppsfunktioner.

Den bidrar till att underlätta matsmältningen, optimera näringsupptaget från den konsumerade maten och stödjer muskelfunktion genom att transportera kväve till dem. Glutamin spelar en avgörande roll i återhämtningen och reparationen av muskler efter intensiv träning, vilket gör det till ett oumbärligt tillskott för atleter och de som leder en aktiv livsstil.

Medan kroppen vanligtvis kan syntetisera tillräcklig mängd glutamin, finns det situationer, som extrem stress eller vissa sjukdomar, där kroppen behöver ytterligare stöd. Solgar L-Glutamine kapslar erbjuder ett enkelt och bekvämt sätt att säkerställa att du får den nödvändiga dosen av denna kritiska aminosyra.

 • Tillverkare: Solgar
 • Huvudingrediens: L-Glutamin (500 mg per kapsel)
 • Speciella egenskaper: Stöder matsmältningen, Optimera näringsupptaget, Främjar muskelåterhämtning

Plus:

 • Muskulär Återhämtning: Glutamin hjälper kroppen att reparera och återhämta muskler efter intensiv fysisk aktivitet, vilket minskar träningsvärk och förbättrar prestanda.
 • Optimerat Näringsupptag: Glutamin främjar en effektiv matsmältning och näringstransport, vilket säkerställer att kroppen drar full nytta av den konsumerade maten.
 • Naturligt Stöd: Även om glutamin är en icke-essentiell aminosyra, fyller denna produkt behovet under tider då kroppen inte kan producera tillräckligt.

Värt att fundera över:

 • Dosering: Den rekommenderade dosen är en kapsel dagligen tillsammans med vatten, på fastande mage. Det är viktigt att inte överskrida rekommenderad dos.

Holistic L-Glutamin

4,0/5,0

Så här ser produkten Holistic L-Glutamin ut.

Holistic L-Glutamin är ett högkvalitativt kosttillskott som innehåller 100% rent glutamin. Glutamin, som är den mest rikligt förekommande aminosyran i muskelvävnad, spelar en kritisk roll i energiomsättningen och bidrar till muskelns uppbyggnad och återhämtning. Den ingår även bland de 20 essentiella aminosyrorna som tjänar som byggstenar i kroppens proteiner.

Med sin polära och hydrofila natur är glutamin kritisk för en mängd kroppsfunktioner. Holistic, känt för sina högkvalitativa produkter, erbjuder denna glutamintillskott som upprätthåller en konsekvent renhet och kvalitet, vilket gör den till en utmärkt komplettering för de som är aktiva och tränar regelbundet.

 • Tillverkare: Holistic
 • Huvudingrediens: L-Glutamin (3 g per portion)
 • Speciella egenskaper: 100% rent glutamin, Högsta kvalitet, Populär aminosyra för tränande individer

Plus:

 • Muskelåterhämtning: Glutamin spelar en kritisk roll i energiomsättningen och stöder muskelns uppbyggnad och återhämtning, vilket är särskilt viktigt för aktiva individer.
 • Högkvalitativt: Holistic är känt för sina högkvalitativa produkter och deras L-Glutamin upprätthåller denna tradition genom att erbjuda 100% rent glutamin.
 • Mångsidig användning: L-Glutamin kan tas av en mängd olika personer, från professionella idrottare till vardagliga träningsentusiaster, för att stödja deras muskelhälsa och återhämtning.

Värt att fundera över:

 • Ren Ingrediens: Produkten innehåller endast L-Glutamin, vilket är bra för de som letar efter en ren produkt utan tillsatser.

Komplett köpguide – Tänk på det här innan du gör ditt val av Glutamin:

Glutamin är den mest förekommande fria aminosyran i kroppen och spelar en avgörande roll i många metabola processer. Även om kroppen vanligtvis producerar tillräckligt med glutamin, kan det finnas tillfällen, som intensiv träning eller vissa medicinska tillstånd, när tillskott kan vara fördelaktiga. Om du överväger att köpa glutamin-tillskott, finns det flera aspekter att beakta. Denna guide kommer att hjälpa dig att göra ett informerat val.

1. Form av Glutamin

 • Glutamin-tillskott finns i flera former, däribland L-glutamin (den mest vanliga formen) och glutaminpeptid. Bestäm vilken form som är bäst lämpad för dina behov.

2. Dosering

 • Mängden glutamin som rekommenderas kan variera beroende på individuella behov. Generellt sett ligger doseringen mellan 5-20 gram per dag, men det är viktigt att konsultera en läkare eller näringsexpert.

3. Form av Tillskottet

 • Glutamin finns i både kapsel- och pulverform. Pulver kan vara lättare att blanda med drycker eller smoothies, medan kapslar kan vara mer praktiska för vissa användare.

4. Renhet och Kvalitet

 • Sök efter tillskott som inte innehåller onödiga fyllnadsmedel, färgämnen eller tillsatser. Renhet kan ofta verifieras genom certifikat från tredjepartslaboratorier.

5. Syntetisk vs Naturlig

 • Vissa glutamintillskott produceras syntetiskt medan andra härstammar från naturliga källor. Beroende på dina preferenser kan du välja det ena eller det andra.

6. Pris och Varumärke

 • Jämför priser mellan olika märken och produkter. Välj produkter från ansedda varumärken med goda kundrecensioner. Kom ihåg att högre pris inte alltid betyder högre kvalitet.

7. Smak och Löslighet (för pulver)

 • Om du väljer ett pulveriserat tillskott, fundera på om smak är viktigt för dig. Läs recensioner för att få en uppfattning om smak och hur väl pulvret löser sig i vätska.

8. Förvaring och Hållbarhet

 • Kontrollera produkten för bäst före-datum. Glutamin bör förvaras på en sval, torr plats för att bibehålla dess effektivitet.

9. Kundrecensioner

 • Läs recensioner från andra användare. Detta kan ge insikt i produktens effektivitet, biverkningar, och allmän kvalitet.

10. Kontraindikationer och Biverkningar

 • Medan glutamin generellt anses vara säkert för de flesta individer, bör de med vissa medicinska tillstånd, som lever- eller njurproblem, rådfråga en läkare innan de tar tillskottet.

Vanliga frågor och svar om Glutamin


Vad är glutamin?

Glutamin är en aminosyra som finns naturligt i kroppen och är den mest rikligt förekommande fria aminosyran i blodet.


Varför tar folk glutamin-tillskott?

Glutamin-tillskott tas ofta av idrottare för återhämtning efter intensiv träning. Det används också för att stödja immunfunktionen, tarmhälsan och för att bidra till muskelproteinsyntesen.


Hur kan glutamin hjälpa återhämtning efter träning?

Efter intensiv träning kan muskelglutamin-nivåerna sjunka, och tillskott kan hjälpa till att återställa dessa nivåer, vilket kan påskynda återhämtning och minska muskelnedbrytning.


Är det säkert att ta glutamin?

För de flesta människor är glutamin-tillskott säkra när de tas i rekommenderade doser. Överdriven intag bör dock undvikas.


Vilka är potentiella biverkningar av glutamin-tillskott?

Även om glutamin generellt betraktas som säkert kan vissa människor uppleva biverkningar som magbesvär, huvudvärk och svettningar.


Hur doseras glutamin-tillskott?

Dosering kan variera, men vanliga doser ligger i intervallet 5-20 gram per dag, uppdelat i flera doser. Det är viktigt att följa produktspecifika anvisningar.


I vilka livsmedel finns glutamin naturligt?

Glutamin finns i proteinrika livsmedel som nötkött, kyckling, fisk, ägg och mejeriprodukter.


Kan glutamin hjälpa tarmhälsan?

Ja, glutamin spelar en roll i att upprätthålla barriärfunktionen i tarmen, vilket kan bidra till en hälsosam tarm. Det har också studerats för användning vid tillstånd som inflammatorisk tarmsjukdom.


Är glutamin-tillskott nödvändigt för idrottare?

Även om många idrottare tar glutamin för potentiella återhämtningsfördelar, är det inte strikt ”nödvändigt”. En välbalanserad kost med tillräckligt med protein bör ge tillräckliga mängder glutamin.


Hur påverkar glutamin immunsystemet?

Glutamin är viktig för snabbt delande celler, inklusive immunceller. Under vissa stressiga förhållanden, som intensiv träning eller sjukdom, kan extra glutamin hjälpa till att stödja immunfunktionen.Disclaimers:

#1. Innehållet på Träningsliv.se är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell rådgivning.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på Träningsliv.se även i framtiden.