I denna artikel går vi igenom de bästa jodtabletterna på marknaden.

Bästa Jodtabletter 2023

I ett samhälle där näringsbrister kan vara dolda men signifikanta, spelar jod en avgörande roll för att upprätthålla en balanserad och hälsosam funktion hos sköldkörteln.


Brister i jod kan gå obemärkta under lång tid, och med ett ökande antal människor som konsumerar mindre jodberikade livsmedel, ökar riskerna för hälsoproblem relaterade till sköldkörteln.


Jodtillskott erbjuder en enkel och effektiv lösning för att komplettera näringsintaget, särskilt för dem som lever i områden där jodbrist är vanlig eller för individer som följer specifika kostrestriktioner.


Att inkludera ett högkvalitativt jodtillskott i den dagliga kosten kan hjälpa till att förebygga de negativa effekterna av jodbrist och främja optimal sköldkörtelhälsa. Det är viktigt att välja en pålitlig leverantör som garanterar produkternas renhet och styrka.


En korrekt dosering av jod kan säkerställa adekvat sköldkörtelfunktion, vilket leder till bättre energinivåer, viktreglering och övergripande välbefinnande. Detta gör jodtabletter till en vital komponent i en proaktiv hälsoplan.

5 hälsofördelar med Jodtabletter:

 • Sköldkörtelhälsa: Jod är avgörande för produktionen av sköldkörtelhormoner, vilka är nödvändiga för normal metabolism, tillväxt och utveckling.
 • Förbättrad kognitiv funktion: Adekvat jodintag är viktigt för hjärnans utveckling, och brist kan leda till kognitiva störningar.
 • Fosterutveckling: Under graviditet är jod essentiellt för normal utveckling av fostret, särskilt för hjärnan och nervsystemet.
 • Förebyggande av struma: Ett tillräckligt intag av jod kan förebygga utvecklingen av struma, en sjukdom som orsakar onormal förstoring av sköldkörteln.
 • Reglerar metabolisk hastighet: Genom att påverka sköldkörtelhormonproduktionen spelar jod en viktig roll i att reglera kroppens metaboliska hastighet.

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bäst i test

Så här ser bäst i test produkten Healthwell Jod Kelp 200 ut.

Healthwell Jod Kelp 200

Healthwell Jod Kelp 200 är ett kosttillskott som står ut i kategorin för bäst i test på grund av dess naturliga källa till jod från kelp. Detta tillskott är speciellt formulerat för att stödja sköldkörtelns normala funktion genom att tillhandahålla en optimal dos av jod.

Mest prisvärda

Den mest prisvärda produkten WeightWorld Jod 400 mcg ser ut så här.

WeightWorld Jod 400 mcg

WeightWorld Jod 400 mcg kombinerar ekonomi med effektivitet och är ett idealiskt val för dem som söker en hög dos av detta viktiga näringsämne utan att kompromissa med kvaliteten.

Bästa budgetvalet

Bästa budgetvalet Better You Jod ser ut så här.

Better You Jod

Better You Jod kvalificerar sig som det bästa budgetvalet baserat på dess tillgänglighet och kostnadseffektivitet. Utformat för att vara enkel att integrera i den dagliga rutinen och erbjuder en stabil joddos som stödjer sköldkörtelns hälsa till ett lägre pris.

Healthwell Jod Kelp 200

4,4/5,0

Så här ser bäst i test produkten Healthwell Jod Kelp 200 ut.

Healthwell Jod Kelp 200 är ett kosttillskott designat för att ge en naturlig och stabil källa till jod. Denna vitala mineral är avgörande för flera kroppsfunktioner, däribland sköldkörtelns hormonproduktion, kognitiv funktion och energiomsättning. Produkten är baserad på kelp, en alg som är naturligt rik på jod och som trivs i de marina ekosystemen.

Varje tablett av Healthwell Jod Kelp 200 levererar 200 mikrogram jod, vilket motsvarar 133% av det dagliga referensintaget (DRI), därmed täcker det enskilda behovet för de flesta individer. Produkten är också anpassad för veganer och är framställd genom en skonsam process som bevarar kelpalgens naturliga näringsvärden.

 • Naturlig jodkälla: Innehåller jod extraherat från kelpalg, vilket är en hållbar och naturlig källa.
 • Stödjer sköldkörteln: Jod är essentiellt för produktionen av sköldkörtelhormoner, vilket är vitalt för kroppens ämnesomsättning.
 • Veganvänlig: Innehåller inga animaliska produkter och är tillverkad med veganska hjälpämnen som cellulosa och kokosolja.

Plus:

 • Komplett Dagligt Behov: Ett bekvämt sätt att säkerställa fullt dagligt intag av jod, speciellt viktigt i dieter som saknar jodrika livsmedel.
 • Multifunktionellt Stöd: Förutom att stödja sköldkörtelfunktionen, hjälper det även till att upprätthålla normal energiomsättning och nervsystemsfunktion.
 • Högkvalitativa Ingredienser: Tillverkad med högkvalitativa, naturliga ingredienser och utan onödiga tillsatser.

Värt att fundera över:

 • Dosering: Det är viktigt att inte överskrida den rekommenderade dagliga doseringen eftersom överdrivet intag av jod kan leda till rubbningar i hormonproduktionen.

WeightWorld Jod 400 mcg

4,2/5,0

Den mest prisvärda produkten WeightWorld Jod 400 mcg ser ut så här.

Jod 400 mcg är ett kosttillskott framtaget för att stödja sköldkörtelns hälsa och funktion. Varje kapsel innehåller 400 mcgkaliumjodid, vilket är en essentiell komponent i produktionen av sköldkörtelhormoner som reglerar ämnesomsättningen. Kaliumjodid har historiskt använts för att behandla en rad tillstånd, inklusive struma och åderförkalkning, och i detta tillskott syftar det till att förebygga jodbrist.

En flaska innehåller 365 kapslar, vilket är tillräckligt för ett årsförbrukning vid rekommenderad dosering om en kapsel per dag, företrädesvis tillsammans med en huvudmåltid och rikligt med vatten. Produkten är tillverkad med naturliga ingredienser och utformad för att bidra till bibehållen normal ämnesomsättning, nervfunktion och kognitiva förmågor.

 • Högt innehåll av kaliumjodid för optimal sköldkörtelfunktion
 • Förebygger jodbrist och dess associerade symtom som trötthet och viktuppgång
 • 1 års tillgång med enkel daglig dosering för bekvämlighet

Plus:

 • Stödjer ämnesomsättningen: Jod är avgörande för produktionen av sköldkörtelhormoner som styr ämnesomsättningen, vilket gör detta tillskott essentiellt för dem som behöver stödja sin metaboliska hälsa.
 • Kognitiva funktioner: Genom att tillgodose kroppens behov av jod kan kapslarna bidra till att upprätthålla normala kognitiva funktioner och nervsystemets hälsa.
 • Beprövade ingredienser: Kaliumjodid är ett välkänt ämne med dokumenterad effekt för att förebygga och behandla jodbristrelaterade tillstånd.

Värt att fundera över:

 • Intagbegränsning: Det är viktigt att inte överskrida den rekommenderade dagliga dosen på 400 mcg då ett för högt intag av jod kan störa sköldkörtelns funktion och hormonbalans.

Better You Jod

4,0/5,0

Bästa budgetvalet Better You Jod ser ut så här.

Better You Jod är ett noggrant framtaget kosttillskott som levererar 250 mcg jod per vegetabilisk kapsel. Detta essentiella spårmineral är fundamental för en mängd biologiska processer i kroppen, inklusive vitaliteten i sköldkörtelfunktionen. Jod, huvudsakligen lagrat i sköldkörteln, är avgörande för syntesen av sköldkörtelhormoner, vilka i sin tur är kritiska för kroppens energiomsättning och reglering av metabolism.

Dess betydelse sträcker sig även till att upprätthålla normal psykologisk funktion. Varje förpackning av Better You Jod innehåller 120 kapslar och ger därför en försörjning som räcker i flera månader. Med sin enkla dagliga dosering på en kapsel per dag, erbjuder detta tillskott en praktisk metod för att säkerställa att du erhåller tillräckligt med detta kritiska näringsämne, särskilt om du har en diet som är låg på jodrika livsmedel som sjömat och mejeriprodukter.

 • Innehåller 250 mcg jod per vegetabilisk kapsel.
 • Stöder sköldkörtelns normala funktion och bidrar till effektiv energiomsättning.
 • Hjälper till att bibehålla normal psykologisk funktion.

Plus:

 • Bidrar till optimal sköldkörtelhälsa genom att stödja produktionen av nödvändiga hormoner.
 • Stödjer energiomsättningen, vilket kan leda till förbättrad energinivå och övergripande vitalitet.
 • Främjar kognitiva funktioner, vilket kan leda till bättre koncentration och mental klarhet.

Värt att fundera över:

 • Överskrid inte den rekommenderade dagliga dosen, då ett överintag av jod kan orsaka sköldkörtelrubbningar och andra hälsoproblem.

Närokällan Jod EKO

4,3/5,0

Så här ser produkten Närokällan Jod EKO ut.

Närokällan Jod EKO tar ett steg närmare naturen med sitt ekologiska jodtillskott, som erbjuder en generös dos av 375 mikrogram per kapsel. Detta tillskott är särskilt utformat för att stödja kroppens sköldkörtelfunktion och kognitiva hälsa. Jod, som är en kritisk komponent i produktionen av sköldkörtelhormoner, är nödvändigt för energiomsättningen och hjärnans funktion.

Närokällan har valt en hållbar och miljömedveten väg genom att extrahera sitt jod från ekologiskt odlade sjögräs som skördats försiktigt utanför Skottlands kust. Denna process säkerställer inte bara ett högkvalitativt tillskott utan också skyddet av marina ekosystem.

Varje flaska innehåller 90 kapslar, vilket ger en tillgänglig källa till detta viktiga näringsämne, speciellt för dem som kanske inte får tillräckligt genom kosten. Tillskottet är också fritt från bindemedel och kommer i vegetabiliska kapslar, vilket gör det till en utmärkt produkt för veganer och de som är känsliga för tillsatser i kosttillskott. Närokällan Jod EKO garanterar att du får i dig en betydelsefull mineral på det mest naturliga sättet.

 • Ekologiskt och hållbart utvunnen jod från sjögräs.
 • Bidrar till normal sköldkörtelfunktion och kognitiv hälsa.
 • Kapslar fria från bindemedel, lämpliga för veganer.

Plus:

 • Stärker sköldkörtelns funktion och understödjer en hälsosam ämnesomsättning tack vare dess höga jodinnehåll.
 • Främjar mental klarhet och stödjer hjärnans normala funktioner genom att bidra till kognitiv hälsa.
 • Ekologiskt certifierad och hållbart skördad, vilket ger en ren produkt samtidigt som man tar hänsyn till miljön.

Värt att fundera över:

 • Som med alla kosttillskott som innehåller jod bör du inte överskrida den rekommenderade dagliga dosen utan att konsultera en hälsovårdspersonal, särskilt om du har en sköldkörtelsjukdom.

Thorne Jod & Tyrosin

4,0/5,0

Så här ser produkten Thorne Jod & Tyrosin ut.

Thorne Jod & Tyrosin är ett noggrant sammansatt kosttillskott avsedd att stödja sköldkörtelns funktion och bidra till optimalt nervsystem och energiomsättning. Detta tillskott kombinerar 225 mikrogram av det essentiella mineralet jod, i form av lättupptagligt kaliumjodid, med 500 mg av aminosyran L-tyrosin. Jod är avgörande för syntesen av sköldkörtelhormoner, medan L-tyrosin är en byggsten för bland annat tyroxin, ett hormon som spelar en central roll i regleringen av kroppens metabolism.

Med 60 vegetabiliska kapslar per förpackning tillhandahåller Thorne ett tillskott som är både bekvämt och effektivt. Kapslarna innehåller inga onödiga utfyllnadsämnen och är utformade för att passa även vegetarianer. De bidrar till att upprätthålla en stabil hormonproduktion och energinivåer, vilket gör det till ett värdefullt tillskott för de som vill stödja sin sköldkörtelhälsa.

 • Kombinerar jod och L-tyrosin för optimal sköldkörtelfunktion.
 • Stödjer nervsystemet och energiomsättning.
 • Lämplig för vegetarianer och fri från onödiga tillsatser.

Plus:

 • Stödjer produktionen av sköldkörtelhormoner för en balanserad ämnesomsättning.
 • Bidrar till nervsystemets funktion, vilket kan förbättra mental klarhet och reaktionstid.
 • Högkvalitativt tillskott med aktiva ingredienser i biotillgänglig form för effektivt upptag.

Värt att fundera över:

 • Den rekommenderade dosen bör inte överskridas, och som alltid när det gäller kosttillskott, bör du konsultera en hälsovårdspersonal innan du börjar använda produkten, särskilt om du har befintliga medicinska tillstånd eller tar andra mediciner.
 • Förvaring är viktigt för att bibehålla tillskottets integritet; det bör förvaras på ett torrt, mörkt och svalt ställe för att säkerställa dess hållbarhet och effektivitet.

Alpha Plus TyroPlus

3,6/5,0

Så här ser produkten Alpha Plus TyroPlus ut.

Alpha Plus TyroPlus är ett omfattande kosttillskott framtaget för att understödja en normal sköldkörtelfunktion och ämnesomsättning. Denna balanserade formula kombinerar essentiella vitaminer och mineraler med spårämnen för att skapa en synergistisk effekt som kan bidra till en sund hormonproduktion och energinivåer. Med en sammansättning som inkluderar vitamin A, D3, E, B-gruppens vitaminer samt magnesium, zink, koppar, selen och jod, är TyroPlus speciellt utvecklad för att möta behoven hos personer som önskar stöd för sköldkörtelns funktion och för dem som upplever trötthet och utmattning.

Denna produkt innehåller 60 kapslar och rekommenderas att intas 1-2 gånger dagligen med måltid, vilket gör den till en praktisk del av din dagliga rutin. Varje kapsel levererar betydande delar av det dagliga rekommenderade intaget av flera näringsämnen, stärkande kroppens förmåga att upprätthålla energi och vitalitet.

 • Formulerad för att stödja normal sköldkörtelfunktion och ämnesomsättning.
 • Innehåller en rad viktiga vitaminer, mineraler och spårämnen.
 • Utformad för att minska trötthet och bidra till ökade energinivåer.

Plus:

 • Verkar för en balanserad hormonproduktion tack vare innehåll av jod och selen som är viktiga för sköldkörtelns funktion.
 • Hjälper till att minska trötthet och utmattning med hjälp av B-vitaminer, folsyra och magnesium som stödjer energiomsättningen.
 • Innehåller antioxidanter som vitamin A, C och E som bidrar till att skydda kroppens celler från oxidativ stress.

Värt att fundera över:

 • Det är viktigt att inte överskrida det rekommenderade dagliga intaget och att komplettera med en varierad och balanserad kost.
 • För personer som har sköldkörtelsjukdom eller andra medicinska tillstånd är det klokt att rådgöra med en läkare innan man börjar ta detta tillskott för att säkerställa att det inte interagerar med andra mediciner eller påverkar sjukdomstillståndet.

Komplett köpguide – Jodtabletter:

Jod är ett essentiellt näringsämne som kroppen behöver för att producera sköldkörtelhormoner, vilka reglerar metabolism, tillväxt och funktion av nyckelorgan. Nedan är de aspekter som är viktiga att tänka på när du köper jodtabletter:

1. Behov och Dosering

 • Jodbehovet varierar beroende på ålder, kön och hälsotillstånd. De flesta får tillräckligt med jod genom kosten, så det är viktigt att inte överkonsumera jod eftersom det kan leda till hälsoproblem. Konsultera en hälsovårdsexpert för att bestämma rätt dosering för dig.

2. Form av Jod

 • Jodtillskott kommer i flera former, inklusive kaliumjodid, natriumjodid och molekylärt jod. Kaliumjodid är den vanligaste formen. Var noga med att välja den form som passar dina behov bäst.

3. Renshet och Kvalitet

 • Sök efter tillskott som är tredjeparts testade för renhet och kvalitet. Certifieringar från oberoende organisationer kan hjälpa till att säkerställa att produkten innehåller vad etiketten påstår.

4. Allergi och Känslighet

 • Om du har allergier eller är känslig mot vissa ingredienser, kontrollera att jodtabletterna inte innehåller några allergener eller onödiga tillsatser.

5. Interaktioner med Andra Mediciner

 • Jod kan interagera med vissa läkemedel, såsom sköldkörtelhormonmediciner och vissa diuretika. Diskutera med din läkare om du tar andra mediciner.

6. Användningsområde

 • Jodtabletter används ibland som skydd mot strålning i nödsituationer. Dessa är vanligtvis högdoserade och bör inte användas som kosttillskott. För kosttillskott, leta efter jodtabletter avsedda för dagligt intag med rätt dosering.

7. Tillsatser och Hjälpämnen

 • Välj tillskott med minimala tillsatser. Tillskott utan artificiella färger, smaker och konserveringsmedel är att föredra.

8. Pris och Paketering

 • Jämför priser mellan olika märken och paketstorlekar för att hitta det mest kostnadseffektiva alternativet. Se även till att förpackningen skyddar mot ljus och fukt för att bevara jodets potens.

9. Vegetarisk/Vegansk Status

 • Om du är vegetarian eller vegan, kontrollera att kapslarna är fria från gelatin och andra animaliska produkter.

10. Hållbarhetsdatum

 • Se till att produkten har ett långt hållbarhetsdatum så att du kan använda den under en längre tid utan kvalitetsförlust.

Vanliga frågor och svar om Jodtabletter


Vad är jodtabletter?

Jodtabletter är kosttillskott som innehåller det mineral jod, oftast i form av kaliumjodid eller natriumjodid.


Varför behöver vi jod?

Jod behövs för att producera sköldkörtelhormonerna tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3), vilka reglerar kroppens ämnesomsättning.


Vilka är tecken på jodbrist?

Tecken på jodbrist inkluderar förstoring av sköldkörteln (struma), trötthet, viktuppgång, hårförlust och ändringar i hjärtfrekvens.


Hur mycket jod behöver jag?

Rekommenderat dagligt intag varierar beroende på ålder, kön och livsstadium (som graviditet). Vuxna behöver vanligtvis cirka 150 mikrogram per dag.


Kan jag ta för mycket jod?

Ja, för mycket jod kan vara skadligt och kan leda till tillstånd som kallas jodinducerad hypertyreos, struma eller sköldkörtelinflammation.


Vem bör ta jodtabletter?

De som är mest i riskzonen för jodbrist, såsom de som inte konsumerar joderade salt eller som lever i områden med lågt jodinnehåll i marken, kan överväga jodtillskott efter att ha rådfrågat en läkare.


När är bästa tiden att ta jodtabletter?

Det finns inget fastslaget ”bästa” tillfälle att ta jodtabletter, men de bör tas konsekvent och helst vid samma tid varje dag.


Kan barn ta jodtabletter?

Barn behöver jod för tillväxt och utveckling, men de bör inte ta jodtabletter utan att först konsultera en barnläkare.


Finns det några matkällor som är rika på jod?

Jodrika matkällor inkluderar havsprodukter som fisk och skaldjur, mejeriprodukter, ägg, och joderat bordssalt.


Vad är skillnaden mellan jodtabletter och kaliumjodidtabletter för nödsituationer?

Kaliumjodidtabletter för nödsituationer är avsedda att förhindra upptag av radioaktivt jod i sköldkörteln vid en kärnkraftsolycka eller annan radiologisk händelse. De är mycket högre doserade än vanliga jodtillskott och bör endast användas under en faktisk nödsituation och enligt anvisningar från hälsovårdsmyndigheter.Disclaimers:

#1. Innehållet på Träningsliv.se är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell rådgivning.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på Träningsliv.se även i framtiden.