I denna artikel går vi igenom och recenserar de bästa Matsmältningsenzymerna på marknaden.

Bästa Matsmältningsenzymer 2023

I en tid när kosten ofta består av bearbetade livsmedel och när många upplever mag- och tarmbesvär, blir en optimal matsmältning alltmer centralt för en hälsosam livsstil.


Ständiga känslor av uppblåsthet, gaser och obehag kan göra vardagen besvärlig. Medan vissa försöker ändra sin kost eller söka medicinska lösningar, letar andra efter naturliga metoder att stödja sin matsmältning.


Matsmältningsenzymer, tillskott som hjälper till att bryta ner och assimilera näringsämnen från maten vi äter, har blivit ett populärt alternativ för dem som vill förbättra sin matsmältning. Dessa enzymer, som normalt produceras av kroppen, kan minska i mängd på grund av ålder eller andra faktorer.


Att införliva matsmältningsenzymer i den dagliga rutinen kan ge kroppen den extra hjälp den behöver för att bryta ner och absorbera näringsämnen, vilket kan leda till minskad uppblåsthet och bättre matsmältning. Innan man väljer ett specifikt tillskott är det viktigt att konsultera en hälsospecialist och försäkra sig om att produkten är lämplig och av hög kvalitet.


Genom att stödja matsmältningen med dessa enzymer kan individer uppleva ett förbättrat näringsupptag, mindre obehag och en övergripande bättre maghälsa. Detta kan i sin tur bidra till en bättre livskvalitet där man känner sig lättare, mer energifylld och fri från ständiga matsmältningsbesvär.

Fem hälsofördelar med Matsmältningsenzymer:

 • Förbättrad matsmältning: Matsmältningsenzymer hjälper kroppen att bryta ner och absorbera näringsämnen från mat, vilket kan minska symtom som uppblåsthet, gasbildning och obehag efter att ha ätit.
 • Minskar intoleranssymtom: Enzymer som laktas kan hjälpa personer med laktosintolerans att smälta laktos, vilket minskar symtom som magkramper, diarré och gasbildning.
 • Underlättar näringsupptag: Genom att bryta ner maten effektivt kan kroppen lättare absorbera och använda näringsämnen som vitaminer och mineraler.
 • Lindring vid pankreasinsufficiens: Personer med nedsatt pankreasfunktion kan dra nytta av externa enzymer för att hjälpa till med matsmältningen och minska matsmältningssymtom.
 • Stöd vid specifika kostbehov: Enzymer som proteas, amylas och lipas kan stödja smältning av proteiner, kolhydrater och fetter, vilket kan vara användbart för personer med specifika kostrestriktioner eller behov.

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bäst i test

Så här ser bäst i test produkten Pureness Stark Matsmältningsenzym ut.

Pureness Stark Matsmältningsenzym

Den här produkten tar förstaplatsen i vår lista, och det är lätt att förstå varför. ”Pureness Stark Matsmältningsenzym” kombinerar en kraftfull blandning av matsmältningsenzymer som är utformade för att stödja kroppens naturliga förmåga att bryta ner och absorbera näringsämnen. För dem som söker den bästa kombinationen av kvalitet, effektivitet och förmåga att stödja matsmältningen, är det här det självklara valet.

Mest prisvärda

Så här ser den mest prisvärda produkten Holistic Måltidsenzym ut.

Holistic Måltidsenzym

Holistic är känt för att skapa högkvalitativa tillskott som är både effektiva och prisvärda. Med ”Holistic Måltidsenzym” får du en produkt som erbjuder utmärkt värde för pengarna. Den innehåller en balanserad blandning av enzymer som stödjer matsmältningen, vilket gör det till ett utmärkt val för dem som söker en produkt som är både effektiv och inte bryter banken.

Bästa budgetvalet

Så här ser det bästa budgetvalet GAAM Enzym Complex ut.

GAAM Enzym Complex

När det kommer till att hitta ett budgetvänligt alternativ som fortfarande erbjuder bra kvalitet, kommer ”GAAM Enzym Complex” definitivt att toppa listan. Trots sitt lägre pris innehåller detta tillskott fortfarande en imponerande blandning av matsmältningsenzymer och andra stödjande ingredienser. För dem som är ute efter att spara pengar utan att kompromissa med kvaliteten, är det här det bästa valet.

Pureness Stark Matsmältningsenzym

4,4/5,0

Så här ser bäst i test produkten Pureness Stark Matsmältningsenzym ut.

Pureness Stark Matsmältningsenzym är ett avancerat kosttillskott designat för att stödja och optimera kroppens matsmältningsprocess. Denna produkt innehåller en imponerande blandning av 12 enzymstammar, inklusive amylas, proteas, lipas och laktas, som alla spelar en kritisk roll i matsmältningen. Dessa enzymer fungerar synergistiskt för att effektivt bryta ner komplexa molekyler som kolhydrater, protein och fett, omvandla dem till lättanvända näringsämnen.

Vad som gör detta tillskott särskilt framstående är tekniken bakom dess tillverkning. Kapslarna är utformade för att enzymerna behåller sin funktionalitet, oavsett om de är i en sur eller alkalisk miljö i mag-tarmkanalen. Dessutom är produkten fri från onödiga tillsatser, vilket säkerställer att konsumenten får en ren och kraftfull dos av matsmältningsenzymer. Slutligen är kapselhöljet framställt av cellulosa och vatten, vilket garanterar optimal absorption.

 • Innehåller 12 unika enzymstammar.
 • Speciellt framtagen kapsel för optimal enzymfunktion i varierande pH-miljöer.
 • Fri från onödiga tillsatser, med kapselhölje för bättre absorption.

Plus:

 • Med 12 enzymstammar bryter denna produkt ner ett brett spektrum av näringsämnen, vilket gör det enkelt för kroppen att absorbera dem.
 • Tack vare dess speciella tillverkningsteknik, behåller enzymerna sin funktionalitet i både sura och alkaliska miljöer, vilket garanterar konsekvent stöd genom hela matsmältningsprocessen.
 • Fri från onödiga tillsatser och med ett kapselhölje av cellulosa och vatten, säkerställer denna produkt en ren dos av matsmältningsenzymer utan onödiga tillsatser.

Värt att fundera över:

 • Det är viktigt att följa rekommenderad dosering och inte överskrida det rekommenderade intaget.

Holistic Måltidsenzym

4,3/5,0

Så här ser den mest prisvärda produkten Holistic Måltidsenzym ut.

Holistic Måltidsenzym är ett kvalitativt kosttillskott som syftar till att förbättra och stödja kroppens matsmältningsprocess. Med en bas av vegetabiliska enzymer är det särskilt designat för att bryta ner maten på ett effektivt sätt och därmed förbättra näringsupptaget. Stress och en olämplig kost kan ofta störa kroppens normala matsmältningsfunktion, vilket kan leda till symptom som uppblåsthet och en orolig mage. Under sådana omständigheter kan produktionen av matsmältningsenzymer nedprioriteras av kroppen.

Holistic Måltidsenzym ger en lösning på detta genom att leverera en potent blandning av matsmältningsenzymer som underlättar matsmältningsprocessen och ökar upptaget av vitala näringsämnen. Med en omfattande lista av enzymer som Amylas, Proteas och Glukoamylas m.fl., säkerställer detta tillskott att maten bryts ner fullständigt, vilket resulterar i en smidigare och mer effektiv matsmältning.

 • Innehåller vegetabiliska matsmältningsenzymer.
 • Utformad för att stödja kroppens naturliga matsmältningsfunktion.
 • Rik på enzymer som Amylas, Proteas, Glukoamylas m.m.

Plus:

 • En potent blandning av matsmältningsenzymer ser till att maten bryts ner helt, vilket kan bidra till en förbättrad näringsabsorption.
 • Kan vara särskilt användbart för de som upplever uppblåsthet eller en orolig mage på grund av stress eller dålig kost.
 • Ett hälsosamt alternativ för de som söker ett rent och vegetabiliskt kosttillskott.

Värt att fundera över:

 • Det är viktigt att följa rekommenderad dosering och inte överstiga det rekommenderade intaget.

GAAM Enzym Complex

4,3/5,0

Så här ser det bästa budgetvalet GAAM Enzym Complex ut.

GAAM Enzym Complex är ett avancerat kosttillskott designat för att stödja och förbättra mag- och tarmhälsan genom en kraftfull kombination av matsmältningsenzymer. Enzymer är essentiella proteiner som kroppen kräver för effektiv nedbrytning av mat, och de finns naturligt i vissa livsmedel som frukt och grönsaker. Dock kan dessa naturligt förekommande enzymer skadas vid tillagning, vilket understryker vikten av att komplettera med ett tillskott som GAAM Enzym Complex.

Förutom att underlätta matsmältningen hjälper detta komplex till att optimera näringsupptaget, vilket är avgörande för de som är på en strikt diet, genomgår detox eller strävar efter att öka kroppsmassan. Det är känt att maghälsan är intimt kopplad till det övergripande välbefinnandet, och detta tillskott kan vara en lösning för dem som upplever symptom som uppblåsthet. Dessutom, med ålder eller under vissa kostförhållanden, kan kroppens naturliga enzymproduktion minska, vilket gör detta tillskott ännu mer värdefullt.

 • Matsmältningsenzymkomplex för optimal matsmältning.
 • Stödjer mag- och tarmhälsa och bidrar till bättre näringsupptag.
 • Vegetabiliska kapslar utan gelatin.

Plus:

 • Med en potent blandning av enzymer säkerställer detta tillskott att kroppen effektivt kan bryta ned och absorbera näringsämnen från kosten.
 • Ett enzymtillskott som detta kan bidra till att minska symtom som uppblåsthet och förbättra magens övergripande välbefinnande.
 • Oavsett om man är på en strikt diet, försöker lägga på sig massa eller bara vill upprätthålla en god hälsa, kan GAAM Enzym Complex gynna näringsupptaget.

Värt att fundera över:

 • Det är avgörande att hålla sig till den rekommenderade doseringen av tre kapslar dagligen för bästa resultat.

Healthwell Betain HCL

3,9/5,0

Så här ser produkten Healthwell Betain HCL ut.

Healthwell Betain HCL är ett specialformulerat tillskott som syftar till att stödja en effektiv och hälsosam matsmältning. Den primära komponenten, betainhydroklorid, är en fusion av aminosyran betain och hydroklorid, vilket bidrar till produktionen av saltsyra i magen, en viktig komponent för nedbrytning av mat. Produkten är också berikad med enzymet proteas, vilket spelar en avgörande roll i nedbrytningen av proteiner i magsäcken.

Denna kombination av betain HCL och proteas säkerställer att maten vi konsumerar bryts ned effektivt, vilket optimerar näringsupptaget och minskar potentiella matsmältningsbesvär. Rekommenderad för dagligt intag, speciellt i samband med större måltider, kommer tillskottet i en behändig vegetabilisk kapsel, vilket gör det lämpligt för vegetarianer och dem med specifika dietiska behov.

 • Kombination av betainhydroklorid och proteas för effektiv matsmältning.
 • Stödjer produktionen av saltsyra, avgörande för korrekt nedbrytning av mat.
 • Vegetabiliska kapslar, lämpliga för vegetarianer.

Plus:

 • HealthwellBetain HCL bidrar till att bryta ner maten effektivt, vilket säkerställer att kroppen kan dra nytta av näringsämnena i maten.
 • Med betainhydroklorid och proteas hjälper tillskottet till att optimera näringsupptaget och minska risken för matsmältningsbesvär.
 • Med vegetabiliska kapslar är denna produkt lämplig för dem med vegetariska kostval.

Värt att fundera över:

 • Det är viktigt att följa rekommenderad dosering av en kapsel dagligen, speciellt i samband med dagens största måltid, för bästa resultat.

Healthwell Enzym Balans

4,3/5,0

Så här ser produkten Healthwell Enzym Balans ut.

Healthwell Enzym Balans är ett kosttillskott speciellt framtaget för att stödja matsmältningen. Denna produkt innehåller en väl avvägd blandning av matsmältningsenzymer som verkar tillsammans för att effektivt bryta ner näringsämnen som kolhydrater, fett och protein, vilket möjliggör bättre upptag av dessa näringar i kroppen. Förutom det generösa innehållet av 50 mg enzymkomplex per kapsel, erbjuder Healthwell Enzym Balans även bromelain, ett effektivt proteinspjälkande enzym.

Produkten är särskilt användbar för de som kan uppleva magproblem eller för dem som vill maximera näringsextraktionen från sin kost. Enzym Balans är veganskt, och kapslarna sätts samman med hjälp av vegetabiliska ingredienser i form av cellulosa och kokosolja, vilket säkerställer att de är fria från animaliska ämnen. Tack vare kallpressning bevaras alla aktiva ämnen, vilket ger en skonsam och effektiv produkt.

 • Komplex med matsmältningsenzymer: Amylas, Proteas, Lipas, Cellulas, Laktas
 • Innehåller 50 mg enzymkomplex per kapsel
 • Förbättrad med bromelain för optimal proteinspjälkning
 • Vegansk produkt med vegetabiliska kapslar

Plus:

 • Stödjer effektivt matsmältningen och främjar bättre näringsupptag.
 • Innehåller en mångfald av enzymer som tillsammans verkar i matsmältningssystemet.
 • Tillverkad med kallpressning, vilket bevarar enzymer och andra aktiva ämnen.

Värt att fundera över:

 • Eftersom enzymer är känsliga, bör kapslarna förvaras på en sval och torr plats för att säkerställa deras effektivitet.

WellAware Belly Digezyme

3,4/5,0

Så här ser produkten WellAware Belly Digezyme ut.

WellAware Belly Digezyme är ett avancerat tillskott avsett för att stödja matsmältningen. Denna produkt levereras i form av 90 vegetabiliska tabletter, som var och en innehåller en balanserad kombination av matspjälkningsenzymer som amylas, proteas, lactase, lipas och cellulas. Dessa enzymer samverkar för att hjälpa kroppen att effektivt bryta ner och assimilera kolhydrater, proteiner, fett och fibrer från den mat vi konsumerar.

Genom att förbättra kroppens upptagningsförmåga, minskar WellAware Belly risken för vanliga matsmältningsproblem som uppblåsthet och magkramper. Dessutom erbjuder produkten kurkuminextrakt, vilket är känt för sina hälsofrämjande egenskaper. En hälsosam matsmältning är kopplad till övergripande välmående och ett starkt immunförsvar, vilket gör denna produkt till ett oumbärligt tillskott för dem som önskar att optimera sitt matsmältningssystem.

 • Innehåller viktiga matspjälkningsenzymer: Amylas, Proteas, Laktas, Lipas och Cellulas.
 • Förstärkt med kurkuminextrakt för extra hälsofördelar.
 • Minskar vanliga matsmältningsproblem som uppblåsthet och kramper.
 • 90 vegetabiliska tabletter per förpackning.
 • Optimerar näringsupptag och stödjer immunförsvaret.

Plus:

 • Effektivt stöd för matsmältningen, vilket förbättrar näringsupptaget.
 • Minskar vanliga besvär som uppblåsthet och magkramper.
 • Bidrar till bättre allmän hälsa genom att stödja immunförsvaret.

Värt att fundera över:

 • Produkten bör användas som ett komplement till, och inte en ersättning för, en balanserad kost och sund livsstil.

Elexir Pharma Enzymer

3,6/5,0

Så här ser produkten Elexir Pharma Enzymer ut.

Elexir Pharma presenterar sin nyaste produkt – Enzymer i form av vegetabiliska tabletter, speciellt formulerade för att förbättra matsmältningen och optimera näringsupptaget. Enzymer är kritiska för kroppens funktion och hjälper till med att snabba på kemiska reaktioner; i detta sammanhang, för att bryta ner protein, fett och kolhydrater till mindre komponenter som kroppen lätt kan absorbera. Elexir Pharmas enzymer utgörs av ett brett spektrum som inkluderar allt från proteas och bromelain till aktinidin och många andra, vilka alla är av vegetabiliskt ursprung.

Denna formulering säkerställer att de största komponenterna av vår kost – kolhydrater, proteiner, och fett – effektivt bryts ner för bättre absorption och därmed stödjer en sund matsmältning. Med rekommendationen att konsumera en tablett 30 minuter innan en måltid, gör dessa enzymer processen med matsmältning lättare och mer effektiv.

 • Bred spektrum av enzymer för effektiv nedbrytning av protein, kolhydrater och fett.
 • Lättanvända tabletter; endast en tablett krävs före varje måltid.
 • Förbättrar näringsupptaget och minimerar matsmältningsbesvär.
 • Innehåller naturliga extrakt som bromelain från ananas och papain från papaya.

Plus:

 • Främjar en effektiv och hälsosam matsmältning, vilket minimerar magproblem.
 • Assisterar i optimalt näringsupptag, vilket ger bättre energi och välbefinnande.
 • Vegetabiliska tabletter gör det till ett bra val för de som föredrar naturliga produkter.

Värt att fundera över:

 • Följ rekommenderad dosering noggrant och överskrid inte mer än tre tabletter per dag.

Delta Nutrition Enzyme Complex

3,5/5,0

Så här ser produkten Delta Nutrition Enzyme Complex ut.

Delta Nutritions ”Enzyme Complex” är ett banbrytande tillskott för alla som vill maximera sitt näringsupptag och stödja en sund matsmältning. I varje kapsel av detta tillskott kombineras en kraftfull dos av 120 miljoner mjölksyrabakterier med ett matsmältningsenzymkomplex och antioxidantrika ingredienser som gojibär och açaibär. Men det är inte allt – förutom mjölksyrabakterierna innehåller Enzyme Complex också 450 miljoner sporer av Bacillus coagulans.

Allt detta är utformat för att stödja en balanserad tarmflora, främja matsmältningen och maximera näringsupptaget. Kapslarna är särskilt utformade för att tas med måltider, med en rekommenderad dos av tre kapslar per dag. Så oavsett om du är träningsentusiast, hälsofanatiker eller bara någon som vill ha bästa möjliga stöd för din matsmältning, är Enzyme Complex ditt givna val.

 • Kombinerar 120 miljoner mjölksyrabakterier med 450 miljoner Bacillus coagulans-sporer.
 • Innehåller ett effektivt enzymkomplex för att stödja matsmältning.
 • Antioxidantrika gojibär och açaibär inkluderade.
 • Rekommenderad daglig dos är 3 kapslar, optimalt i samband med måltider.
 • Tillverkad i en anläggning med strikta kvalitetskontroller.

Plus:

 • Stödjer en sund och balanserad tarmflora.
 • Främjar optimal matsmältning och näringsupptag.
 • De naturligt förekommande antioxidanterna från gojibär och açaibär stödjer kroppens övergripande välbefinnande.

Värt att fundera över:

 • Följ rekommenderad dosering och överskrid inte tre kapslar per dag.

Komplett köpguide – Tänk på det här innan du gör ditt val av Matsmältningsenzymer:

Matsmältningsenzymer spelar en avgörande roll i hur kroppen bearbetar och absorberar näringsämnen från den mat vi äter. För individer som upplever matsmältningsbesvär kan tillskott av matsmältningsenzymer vara en potentiell lösning. Innan du dyker in i världen av dessa tillskott, här är några viktiga aspekter att tänka på:

1. Varför du behöver dem

Innan du börjar ta ett enzymtillskott, identifiera problemet. Upplever du svårigheter med att smälta specifika livsmedel, som laktos eller gluten? Eller kanske du har mer generella matsmältningsproblem? Valet av enzym bör reflektera dina specifika behov.

2. Ingredienser

 • Proteas: Bryter ner proteiner.
 • Lipas: Bryter ner fetter.
 • Amylas: Bryter ner kolhydrater.
 • Laktas: Bryter ner laktos (användbart för laktosintoleranta).
 • Cellulas: Bryter ner fiber. Beroende på din matsmältningsutmaning, leta efter en produkt som innehåller den relevanta enzymen.

3. Naturlig vs. Syntetisk

Det finns både naturliga och syntetiskt framställda enzymer. Naturliga enzymtillskott härstammar ofta från saker som ananas (bromelain) och papaya (papain).

4. Doseringsform

Enzymer finns tillgängliga i olika former såsom kapslar, tabletter, pulver och flytande form. Valet beror på personlig preferens och rekommenderad dosering.

5. Tillskotts Styrka

Vissa produkter kan ha en högre potens jämfört med andra, så det är viktigt att notera mängden aktiv enzym i varje dosering.

6. Interaktioner & Biverkningar

Matsmältningsenzymer är generellt säkra, men det är alltid klokt att rådfråga en läkare, särskilt om du tar andra mediciner eller har en befintlig sjukdom.

7. Tillverkarens Rykte

Köp produkter från etablerade och betrodda märken som har goda recensioner och kvalitetssäkringsprocesser.

8. Kostnad

Jämför priser men kom ihåg att de billigaste alternativen kanske inte alltid är av högsta kvalitet.

9. Bäst före-datum

Se till att produkten har ett långt utgångsdatum så att du kan använda det inom rekommenderad tid.

10. Certifieringar

Se efter tillskott som är testade av tredje part för kvalitet, renhet och styrka. Det garanterar att produkten innehåller vad den påstår sig innehålla och ingenting annat.

Vanliga frågor och svar om Matsmältningsenzymer


Vad är matsmältningsenzymer?

Matsmältningsenzymer är proteiner som bryter ner maten vi äter till mindre molekyler, så att kroppen kan absorbera näringsämnena.


Varför skulle någon ta ett kosttillskott med matsmältningsenzymer?

Vissa människor har en brist på specifika enzymer och kan uppleva matsmältningsbesvär som gaser, uppblåsthet eller diarré när de äter vissa livsmedel. Ett tillskott kan hjälpa till att förbättra matsmältningen.


Vilka olika typer av matsmältningsenzymer finns det?

Det finns flera, inklusive proteaser (för att bryta ner proteiner), lipaser (för att bryta ner fetter) och amylaser (för att bryta ner kolhydrater).


Är det säkert att ta matsmältningsenzymer?

För de flesta människor är det säkert att ta matsmältningsenzymer i rekommenderade doser. Dock bör individer med vissa sjukdomstillstånd eller de som tar specifika mediciner rådgöra med en läkare innan de börjar med ett enzymtillskott.


Vilka är potentiella biverkningar av matsmältningsenzymer?

Biverkningar är sällsynta men kan inkludera magbesvär, diarré, eller en allergisk reaktion.


Hur vet jag om jag behöver ett enzymtillskott?

Om du regelbundet upplever matsmältningsbesvär efter att ha ätit vissa livsmedel, kan det vara ett tecken på att du kan ha nytta av ett enzymtillskott. Rådgör med en läkare eller dietist för att få en korrekt diagnos.


Kan jag ta matsmältningsenzymer tillsammans med andra mediciner eller kosttillskott?

Vissa mediciner kan interagera med matsmältningsenzymer, så det är viktigt att konsultera en läkare innan du kombinerar dem.


Finns det några livsmedel som är naturligt rika på matsmältningsenzymer?

Ja, vissa livsmedel innehåller naturligt matsmältningsenzymer. Exempel inkluderar ananas (bromelain), papaya (papain), och kiwi.


Vilken dos matsmältningsenzymer bör jag ta?

Doseringen kan variera beroende på det specifika enzymet och tillverkarens rekommendationer. Följ alltid etiketten på produkten eller rådgör med en hälsoprofessionell.


Hur fungerar matsmältningsenzymer med probiotika?

Medan matsmältningsenzymer hjälper till att bryta ner maten i mag-tarmkanalen, hjälper probiotika till att upprätthålla en hälsosam balans av goda bakterier i tarmen. Tillsammans kan de bidra till en bättre matsmältning och allmän tarmhälsa.Disclaimers:

#1. Innehållet på Träningsliv.se är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell rådgivning.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på Träningsliv.se även i framtiden.