I denna artikel går vi igenom och recenserar de bästa pantotensyrorna på marknaden.

Bästa Pantotensyra 2023

Situation: Pantotensyra, även känd som vitamin B5, är en av de många vattenlösliga B-vitaminerna som kroppen behöver för att utföra en mängd viktiga funktioner. Den ingår i många av de livsmedel vi konsumerar och finns även tillgänglig i form av kosttillskott.

Problem: Trots vitaminens viktiga roller i energiproduktionen och syntesen av fettsyror, hormoner och neurosmitter, är det inte alla som känner till vilken roll pantotensyra spelar i kroppen. Hur vet man om man får i sig tillräckligt med denna vitamin? Och när kan det vara motiverat att ta tillskott?

Exempel: Tänk dig en person som ständigt känner sig trött och sliten, oavsett hur mycket vila hen får. Efter en del forskning upptäcker hen att pantotensyra kan spela en roll i energimetabolismen. Men hur vet man om en brist på vitamin B5 verkligen är problemet?

Åtgärdsförslag: Det första steget bör vara att göra en dietanalys för att säkerställa att man konsumerar en balanserad kost rik på alla B-vitaminer. Om man misstänker en brist, kan det vara värt att överväga ett kosttillskott med pantotensyra eller att öka intaget av livsmedel rika på detta vitamin. Rådgörande med en näringsfysiolog eller läkare rekommenderas starkt.

Resultat: Genom att förstå vikten av pantotensyra och vidta åtgärder för att säkerställa ett adekvat intag, kan individer optimera sin energimetabolism och stödja kroppens många andra funktioner som är beroende av denna viktiga vitamin. Oavsett om det är genom kost eller tillskott, kommer rätt balans av vitamin B5 att bidra till en bättre hälsa och välbefinnande.

Fem hälsofördelar med Pantotensyra B5:

 • Energiutvinning: Pantotensyra spelar en central roll i metabolismen av kolhydrater, proteiner och fetter, vilket hjälper kroppen att omvandla dessa näringsämnen till energi.
 • Syntes av kolesterol: Vitamin B5 behövs för syntesen av kolesterol, vilket i sin tur är nödvändigt för produktionen av steroidhormoner och D-vitamin.
 • Sårhelande: Det finns vissa bevis som tyder på att pantotensyra kan bidra till sårhelande och vävnadsreparation.
 • Stödjer binjurefunktionen: Pantotensyra anses vara viktig för hälsosamma binjurar och kan hjälpa kroppen att hantera stress.
 • Hårets och hudens hälsa: Brist på vitamin B5 kan leda till hudproblem och håravfall. Komplettering kan stödja hälsan för både hår och hud.

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bäst i test

Så här ser bäst i test produkten Healthwell B5 Pantotensyra 1000 ut.

Healthwell B5 Pantotensyra 1000

Detta tillskott tar toppositionen som ”Bäst i Test”. Med en potent dosering på 1000 mg pantotensyra per tablett, ger det användaren en kraftfull boost av Vitamin B5. Healthwell’s tillskott är inte bara kraftfullt men också tillverkat med högkvalitativa ingredienser, vilket säkerställer dess effektivitet och säkerhet.

Mest prisvärda

Så här ser den mest prisvärda produkten Great Earth Pantothenic Acid ut.

Great Earth Pantothenic Acid

När det kommer till att få valuta för pengarna är Great Earth Pantothenic Acid ett utmärkt val. Med 120 tabletter per förpackning, garanterar det en längre användningsperiod samtidigt som det levererar en pålitlig dos av Vitamin B5. Dess sammansättning och pris gör det till ett utmärkt val för dem som söker hög kvalitet till ett överkomligt pris.

Bästa budgetvalet

Så här ser det bästa budgetvalet GAAM Vitamin B5 ut.

GAAM Vitamin B5

För dem som letar efter ett kostnadseffektivt alternativ utan att kompromissa med kvaliteten, är GAAM Vitamin B5 det självklara valet. Med 90 kapslar per förpackning och en solid dosering av Vitamin B5, får användaren all nödvändig näring utan att bryta banken. Det är det perfekta valet för dem som är nyfikna på Vitamin B5-tillskott och vill testa utan att investera för mycket.

Healthwell B5 Pantotensyra 1000

4,5/5,0

Så här ser bäst i test produkten Healthwell B5 Pantotensyra 1000 ut.

Healthwell B5 Pantotensyra 1000 erbjuder extra högdoserade tabletter med pantotensyra, även känt som vitamin B5. Pantotensyra spelar en nyckelroll i kroppens funktioner, bidragande till att minska trötthet och utmattning samt främja normal mental prestationsförmåga. Traditionellt har denna vitamin också blivit högt värderad för dess fördelaktiga egenskaper för hud, hår och naglar.

Ett särdrag med Healthwell B5 Pantotensyra 1000 är dess vegetabiliska sammansättning, vilket gör det lämpligt för både vegetarianer och veganer. Dess höga dosering (1000 mg per tablett) innebär att endast en tablett behövs dagligen för att uppfylla ditt näringsbehov. Förpackningen innehåller 90 tabletter, vilket ger en tre månaders försörjning vid rekommenderad dosering.

 • Innehåller Pantotensyra (Vitamin B5).
 • Extra högdoserad: 1000 mg per tablett.
 • Bidrar till normal mental prestationsförmåga.
 • Veganvänligt.
 • 90 tabletter per förpackning.

Plus:

 • Hög Dosering: Med 1000 mg per tablett garanterar Healthwell B5 Pantotensyra att du får en rejäl mängd av denna viktiga vitamin dagligen.
 • Multifunktionell: Förutom dess förmåga att minska trötthet och utmattning, är pantotensyra också fördelaktigt för hud, hår och naglar.
 • Veganvänlig: Tillverkad utan animaliska produkter, vilket gör den lämplig för både veganer och vegetarianer.

Värt att fundera över:

 • Om du tar flera olika kosttillskott samtidigt, var medveten om det totala intaget av varje näringsämne för att undvika överdosering.

Great Earth Pantothenic Acid

4,2/5,0

Så här ser den mest prisvärda produkten Great Earth Pantothenic Acid ut.

Great Earth Pantothenic Acid är ett kvalitativt kosttillskott med fokus på tillhandahållandet av pantotensyra, även känt som vitamin B5. Pantotensyra spelar en väsentlig roll för kroppens välbefinnande, med bidrag till normal mental prestationsförmåga och energiomsättning. En av dess mest framstående fördelar är dess förmåga att motverka trötthet och utmattning, vilket gör den till en värdefull resurs i en hektisk livsstil.

En särskild egenskap som utmärker detta tillskott är GreatEarth’sTime Release-system. Istället för att ge en omedelbar dos av pantotensyra, utsöndras vitaminen gradvis över en 8-timmars period. Detta ger en förlängd näringsfördelning, vilket kan bidra till en jämnare energinivå genom dagen. Förpackningen innehåller 120 tabletter, med en rekommenderad dosering av 1-2 tabletter dagligen.

 • Innehåller Pantotensyra (Vitamin B5).
 • Bidrar till normal mental prestationsförmåga och energiomsättning.
 • Minskar trötthet och utmattning.
 • Great Earth’s Time Release-system: utsöndras gradvis över 8 timmar.
 • 120 tabletter per förpackning.

Plus:

 • Tidsfrisättning: Tack vare Great Earth’s Time Release-system får användaren en jämn fördelning av pantotensyra under 8 timmar, vilket kan föra med sig en konstant energinivå.
 • Hög Potens: Med en möjlighet att konsumera upp till 1000 mg pantotensyra dagligen, garanterar Great Earth Pantothenic Acid att du får en betydande mängd av denna essentiella vitamin.
 • Multifunktionell: Utöver energifördelarna är pantotensyra även känd för att förbättra mental prestationsförmåga.

Värt att fundera över:

 • När du tar kosttillskott, inklusive Great Earth PantothenicAcid, är det avgörande att se dem som ett komplement till en balanserad kost snarare än en ersättning.

GAAM Vitamin B5

4,1/5,0

Så här ser det bästa budgetvalet GAAM Vitamin B5 ut.

GAAM Vitamin B5 presenterar ett högdoserat tillskott av pantotensyra, känd som vitamin B5. Med en imponerande dos av 500 mg per dagsdos, betonar GAAM den viktiga roll vitamin B5 spelar inom kroppen, särskilt när det gäller att upprätthålla normal energiomsättning, mental prestationsförmåga och en effektiv proteinsyntes. Denna produkt är därför särskilt lämpad för individer som är aktiva, speciellt de som utsätter sig för intensiv träning eller följer en strikt diet.

En av huvudfunktionerna av GAAM Health Series Vitamin B5 är dess förmåga att bekämpa trötthet och utmattning, vilket gör det till en utmärkt resurs för dem som ständigt strävar efter att vara på toppen av sin fysiska och mentala kapacitet. Produkten levereras i en lättanvänd kapselform, med totalt 90 kapslar per förpackning.

 • Högdoserat Vitamin B5 tillskott från GAAM.
 • 500 mg pantotensyra per dagsdos.
 • Understödjer normal energiomsättning och mental prestationsförmåga.
 • Bekämpar trötthet och utmattning.
 • 90 kapslar per förpackning, rekommenderad dosering: 2 kapslar dagligen.

Plus:

 • Hög Dosering: Med 500 mg vitamin B5 per dagsdos garanterar GAAM att du får en betydande mängd av denna avgörande vitamin dagligen.
 • Mångsidig Användning: Perfekt för individer som genomgår fysisk träning eller de som behöver ett extra energilift under dagen.
 • Rena ingredienser: Fri från allergener som ägg, gluten, mjölk, soja och flera andra.

Värt att fundera över:

 • För att säkerställa maximal absorbering av vitamin B5, överväg att ta kapslarna med en måltid.

Healthwell B5 Pantotensyra 500

4,3/5,0

Så här ser produkten Healthwell B5 Pantotensyra 500 ut.

Healthwell B5 Pantotensyra 500 är ett tillskott utformat specifikt för att ge dig en hög dos av pantotensyra, känd som vitamin B5. Med en dosering på 500 mg per kapsel står denna produkt ut som en potent källa till denna vitala vitamin. Pantotensyra spelar en kritisk roll i ämnesomsättningen av alla kroppens celler, vilket gör det till en avgörande del i upprätthållandet av allmän hälsa.

Förutom dess betydelse för ämnesomsättningen har pantotensyra traditionellt varit associerad med hår, hud och naglar. Med tanke på detta har Healthwell’s version designats för att vara särskilt stödjande för dessa områden. Dessutom har pantotensyra studerats för sin relation till hudens tillstånd, speciellt när det kommer till akne.

 • Högdoserat tillskott med 500 mg vitamin B5 per kapsel.
 • Traditionellt används för att stödja kvaliteten på hår, hud och naglar.
 • Vegetabiliska kapslar, lämpliga för veganer och vegetarianer.
 • Rekommenderas att användas som en kur på 3-6 månader.
 • Studerats i samband med hudens tillstånd, inklusive akne.

Plus:

 • Hög Dosering: Med 500 mg pantotensyra per kapsel, får användaren en potent dos av detta viktiga näringsämne.
 • Hud- och Hårstöd: Speciellt formulerad för att stödja hudens och hårets kvalitet.
 • Vegetabiliska Kapslar: Gjord med växtbaserade ingredienser, vilket gör det lämpligt för veganer och vegetarianer.

Värt att fundera över:

 • När man konsumerar Healthwell B5 Pantotensyra 500 är det viktigt att följa rekommenderad dosering, vilket är en kapsel dagligen tillsammans med en måltid.

Pantoten & Biotin Beauty Caps

3,5/5,0

Så här ser produkten Pantoten & Biotin Beauty Caps ut.

Pantoten &Biotin Beauty Caps från Svenskt Kosttillskott är ett premiumtillskott avsett för att förbättra kvaliteten på din hud och ditt hår. Med en potent kombination av vitamin B5 (pantotensyra) och B7 (biotin), samt tillsatsen av folsyra, ger detta tillskott de bästa förutsättningarna för ett friskt, glänsande hår och en spänstig, ren hud. Biotin, känt som ”vitamin H” på grund av dess påverkan på hud och hår, finns i viss mängd i vår mat, men med 1000 mikrogram per kapsel, levererar denna produkt en kraftfull boost.

Pantotensyra, å andra sidan, har inte bara en viktig roll i kroppens omsättning av kolhydrater och fett, utan har också forskats för dess potentiella fördelar för huden, särskilt när det gäller akne. Kombinationen av dessa ingredienser, särskilt med tillsatsen av folsyra för att öka upptaget av pantotensyra, gör detta tillskott till ett utmärkt val för de som vill förbättra sin hud- och hårvård inifrån och ut.

 • Särskilt formulerad för huden och hårets kvalité.
 • Innehåller både vitamin B5 (pantotensyra) och B7 (biotin) för optimalt stöd.
 • Tillägg av folsyra ökar upptaget av pantotensyra.
 • Biotin-boost för att stärka och förbättra hår och hud.
 • Tillverkad enligt HACCP- och GMP-standard.

Plus:

 • Allomfattande Skönhetsstöd: Med en kombination av pantotensyra, biotin och folsyra, erbjuder detta tillskott en holistisk lösning för hår och hudvård.
 • Potent Dosering: Med 1000 mikrogram biotin och 500 mg pantotensyra per kapsel, ger produkten en kraftig dos för optimal effekt.
 • Vetenskapligt Baserad: Med ingredienser som har studerats för deras potentiella skönhetsfördelar, är detta tillskott grundat på forskning.

Värt att fundera över:

 • Användare bör följa rekommenderad dosering, vilket är 1 kapsel 1-2 gånger dagligen i samband med en måltid.

Better You Premium Vitamin B5

3,3/5,0

Så här ser produkten Better You Premium Vitamin B5 ut.

Better You Premium Vitamin B5 är ett högkvalitativt kosttillskott som har särskilt formulerats för att stödja hår, hud och kroppens energiomsättning. Varje 100% vegetabilisk och veganvänlig kapsel innehåller en kraftig dos av vitamin B5, även känd som pantotensyra, som har en omfattande närvaro i varje kroppscell. Det här betyder att vitaminet spelar en avgörande roll för kroppens funktioner, från att upprätthålla en hälsosam hud och hårtillstånd till att stödja omsättningen av kolhydrater, protein och fett för energiproduktion.

För att förstärka dess effektivitet, har BetterYou också lagt till solrosfröpulver, en naturlig källa som är rik på vitamin B5. Förutom dess centrala hälsofördelar bidrar vitamin B5 också till normal mental prestationsförmåga och hjälper till att minska trötthet och utmattning, vilket gör detta tillskott till en allomfattande lösning för dem som önskar ökat välbefinnande.

 • Kraftfull dosering av vitamin B5 (Pantotensyra) för hud, hår och energiomsättning.
 • Innehåller solrosfröpulver, en naturlig källa rik på vitamin B5.
 • 100% vegetabilisk och veganvänlig kapsel.
 • Bidrar till normal mental prestationsförmåga och minskad trötthet.
 • Fri från ägg, aspartam, fisk, gelatin, gluten, koffein, kolsyra, laktos, mjölk, mjölkprotein, nötter, palmolja, socker och soja.

Plus:

 • Allomfattande Hälsofördelar: Vitamin B5 bidrar inte bara till hudens och hårets skönhet, utan spelar också en roll i kroppens energiomsättning och mental prestationsförmåga.
 • Naturlig Förstärkning: Solrosfröpulver, som är naturligt rik på B-vitamin, förstärker produkten med sina naturliga näringsämnen.
 • Veganvänlig: Tillskottet är helt vegetabiliskt och passar perfekt för veganer och de som följer en vegetarisk diet.

Värt att fundera över:

 • Det rekommenderas att inta en kapsel dagligen tillsammans med en måltid. För dem som föredrar att undvika kapseln, kan innehållet hällas direkt i vatten eller annan valfri vätska.

Fairing Vitamin B5

3,6/5,0

Så här ser produkten Fairing Vitamin B5 ut.

Fairing presenterar ett premiumkosttillskott, Vitamin B5 Pantotensyra, som är framtaget speciellt för dem som är måna om sin hår-, hud- och nagelkvalitet. Med en häpnadsväckande dos av 500 mg vitamin B5 per kapsel, är detta produkt valet för dem som söker maximalt stöd i dessa områden. Vitamin B5, även känt som pantotensyra, är avgörande för att upprätthålla en normal ämnesomsättning och bidrar särskilt till den strålande kvaliteten på ditt hår, hud och naglar.

Vad som gör denna produkt unik är användningen av D-kalciumpantotenat, en form av B5 känd för sin höga biotillgänglighet. Detta innebär att kroppen enkelt och effektivt kan absorbera och använda den B5 som tillförs genom dessa kapslar. Trots sin höga dosering behöver du bara en kapsel per dag, vilket gör det enkelt att integrera den i din dagliga rutin. Dessutom garanterar Fairing att produkten är 100% vegansk, vilket gör den lämplig för alla, oavsett kostval.

 • Innehåller kraftfulla 500 mg vitamin B5 per kapsel.
 • Stödjer normalt hår, hud och naglar.
 • Formulerad med D-kalciumpantotenat för optimal absorption.
 • Helt vegansk produkt.
 • Räcker i 90 dagar med endast en kapsel om dagen.

Plus:

 • Hög Biotillgänglighet: Med D-kalciumpantotenat, en form av B5, säkerställer Fairing att kroppen enkelt kan absorbera och dra nytta av vitaminet.
 • Allround Skönhetsstöd: Förutom att stödja en normal ämnesomsättning, fokuserar produkten på att förbättra kvaliteten på hår, hud och naglar.
 • Veganvänlig: Formulerad utan animaliska produkter, vilket gör den perfekt för veganer och vegetarianer.

Värt att fundera över:

 • Den rekommenderade doseringen är en kapsel om dagen, och det är viktigt att inte överskrida denna rekommenderade mängd.

ELIT Pantothenic Acid Vitamin B5

3,4/5,0

Så här ser produkten ELIT Pantothenic Acid Vitamin B5 ut.

Från Elit Nutrition kommer Pantotheni cAcid, Vitamin B5 – ett potent kosttillskott designat för dem som söker en boost i sin dagliga vitaminintag. Denna 100% veganska produkt levererar en dos av 135 mg vitamin B5 per kapsel, vilket inte bara säkerställer en sund ämnesomsättning utan också stödjer mental skärpa och hjälper till att minska trötthet och utmattning. Vitamin B5, även känt som pantotensyra, är avgörande för flera av kroppens funktioner.

Tack vare dess vattenlösliga natur, kräver inte PantothenicAcid något fett för optimal absorption, vilket gör det enkelt att integrera i vilken rutin som helst. Med Elit Nutritions produkt får du också den fördelen av D-kalciumpantotenat, vilket säkerställer en hög biotillgänglighet. Vare sig du tar en eller två kapslar om dagen, får du en effektiv dos av detta essentiella vitamin för att hålla dig i toppform.

 • Levererar 135 mg vitamin B5 per kapsel.
 • Stödjer normal ämnesomsättning och mental prestation.
 • Bidrar till att minska trötthet och utmattning.
 • Innehåller D-kalciumpantotenat för optimal absorption.
 • 100% veganska kapslar, med förpackning som räcker upp till 60 dagar.

Plus:

 • Hög Biotillgänglighet: Tack vare D-kalciumpantotenat garanterar Elit Nutrition att kroppen effektivt kan absorbera och använda den B5 som tillförs genom dessa kapslar.
 • Mental Boost: Förutom att stödja en normal ämnesomsättning, bidrar detta tillskott också till normal mental prestation, vilket kan vara avgörande under stressiga tider eller krävande arbetsdagar.
 • Flexibel Dosering: Med möjligheten att inta en till två kapslar dagligen, kan användare anpassa sin dos baserat på deras specifika behov och livsstil.

Värt att fundera över:

 • Kapslarna bör förvaras i en sval och torr plats, borta från barns räckhåll.

Närokällan B5 500 mg

3,8/5,0

Så här ser produkten Närokällan B5 500 mg ut.

B5 vitamin 500 mg 90 kapslar från Närokällan är det perfekta kosttillskottet för de som vill säkerställa sitt dagliga intag av vitamin B5 i form av pantotensyra. Med en kraftfull dos på 500 mg pantotensyra per kapsel, står denna produkt ut som en av de högsta doserna på marknaden. Tillverkad helt veganskt, dessa kapslar är renodlade med endast vitamin B5, utan några utfyllnadsmedel eller onödiga tillsatser.

Vitamin B5, även känt som pantotensyra, är ett vattenlösligt vitamin som kroppen behöver dagligen för att upprätthålla normal energiomsättning, mental prestationsförmåga och andra viktiga funktioner. Eftersom kroppen inte kan lagra detta vitamin i stora mängder, blir ett dagligt tillskott av Närokällans B5 kapslar en pålitlig källa för ditt behov. Den exakta doseringen garanterar att du får den mängd du behöver, varje dag, och den långvariga förpackningen räcker i hela 90 dagar.

 • Innehåller en hög dos av 500 mg vitamin B5 per kapsel.
 • Fri från utfyllnadsmedel och andra tillsatser.
 • Förpackning som räcker i 90 dagar.
 • 100% vegansk produkt.
 • Bidrar till normal energiomsättning och mental prestationsförmåga.

Plus:

 • Renhet: Kapslarna innehåller enbart vitamin B5 utan några utfyllnadsmedel eller onödiga tillsatser, vilket ger ren och kvalitativ näring.
 • Vegansk val: Tillverkad med en 100% vegansk formel, passar den dem som söker plantbaserade alternativ för sin hälsa.
 • Exakt dosering: Med en dos på 500 mg per kapsel kan användaren vara säker på att få rätt mängd varje gång, utan gissningar.

Värt att fundera över:

 • Kapslarna bör förvaras i en sval och torr plats, borta från barns räckhåll.

WellAwareRosenrot + Vitamin B5

2,8/5,0

Så här ser produkten WellAwareRosenrot + Vitamin B5 ut.

WellAware Rosenrot + Vitamin B5 är en exklusiv kombination av rosenrot och vitamin B5, som förpackas i 240 vegetabiliska minitabletter. Rosenrot, som frodas i kyliga klimat som det svenska fjällandet, är känt som en av de mest traditionella och pålitliga naturläkemedlen. Denna växt har sedan länge varit i centrum för många huskurer tack vare dess beprövade hälsofördelar.

För att ytterligare förstärka denna produkts effektivitet har WellAware valt att tillsätta vitamin B5, eller pantotensyra. Vitamin B5 är känt för att minska känslor av trötthet och utmatning samt förbättra mental prestationsförmåga. Denna kombination av ingredienser gör dessa minitabletter till ett kraftfullt verktyg för de som vill förbättra sin dagliga energinivå och mentala skärpa.

 • Kombinerar rosenrot med vitamin B5 (pantotensyra).
 • Hjälper till att minska trötthet och förbättra mental kapacitet.
 • Innehåller 240 vegetabiliska minitabletter.
 • Tillskott som är lämpligt för veganer.
 • Innehåller även svartpepparextrakt för ökad effektivitet.

Plus:

 • Dubbel Åtgärd: Med både rosenrot och vitamin B5 arbetar denna produkt för att ge både fysiskt och mentalt stöd.
 • Veganskt Val: Tillverkat med en 100% vegansk formel, vilket gör det till ett utmärkt val för dem som följer en vegansk livsstil.
 • Praktisk Förpackning: Med 240 tabletter per förpackning, kan du enkelt följa doseringsrekommendationen utan att snabbt behöva fylla på lagret.

Värt att fundera över:

 • Betydligt mindre mängd pantotensyra då detta är ett komplement till rosenroten.

Komplett köpguide – Tänk på det här innan du gör ditt val av Pantotensyra:

Pantotensyra, även känd som Vitamin B5, är en essentiell vattenlöslig vitamin som spelar en central roll i energiproduktion och fettsyntes. Den förekommer naturligt i de flesta livsmedel men kan också tas som ett tillskott. Här är några saker att tänka på när du överväger att köpa pantotensyratillskott:

1. Form av tillskottet

 • Pantotensyra finns i flera former, såsom kapslar, tabletter, pulver och flytande form. Välj den form som bäst passar dina preferenser och behov.

2. Dosering

 • Rekommenderad daglig dos varierar beroende på ålder, kön och andra hälsotillstånd. Det är viktigt att följa rekommenderad dosering eller råd från en läkare.

3. Ingredienser

 • Undersök om tillskottet innehåller andra aktiva eller fyllnadsmedel. Om du har allergier eller är känslig för vissa tillsatser, läs innehållsförteckningen noggrant.

4. Källa

 • Vissa tillskott är framställda syntetiskt medan andra kommer från naturliga källor. Om detta är viktigt för dig, leta efter produkter som klargör deras källa.

5. Certifieringar

 • Kolla efter certifieringar som kan bevisa produktens kvalitet, t.ex. organiska, GMO-fria eller tredjepartstestade.

6. Pris och mängd

 • Jämför priset per dos mellan olika produkter för att hitta det mest kostnadseffektiva alternativet som uppfyller dina krav.

7. Förvaring

 • Se till att du förvarar pantotensyra i en sval, torr plats borta från direkt solljus för att bevara dess kvalitet.

8. Interaktioner

 • Pantotensyra kan interagera med vissa mediciner. Om du tar någon medicin, rådfråga din läkare innan du börjar med ett tillskott.

9. Varumärkets rykte

 • Välj produkter från pålitliga märken med goda recensioner och en historia av kvalitetsprodukter.

10. Miljövänliga och etiska överväganden

 • Om möjligt, överväg att välja tillskott från företag som är engagerade i hållbara och etiska praxis.

Vanliga frågor och svar om Pantotensyra


Vad är pantotensyra?

Pantotensyra, även känd som vitamin B5, är en vattenlöslig vitamin som är nödvändig för kroppens energiproduktion och syntes av fettsyror.


Var finns pantotensyra naturligt?

Pantotensyra finns i många livsmedel. Några källor inkluderar kött, ägg, mjölkprodukter, spannmål, baljväxter, avokado och svamp.


Vilken funktion har pantotensyra i kroppen?

Pantotensyra är viktig för att bilda koenzym-A, vilket spelar en central roll i cellernas energiproduktion. Den är också involverad i syntesen av många molekyler, som hormoner och neurotransmittorer.


Vad händer vid brist på pantotensyra?

Brist på pantotensyra är sällsynt eftersom vitaminen finns i så många livsmedel. Symtom kan inkludera trötthet, sömnlöshet, depression, irritabilitet, kräkningar och magkramper.


Kan jag ta för mycket pantotensyra?

Eftersom pantotensyra är vattenlöslig, utsöndras överskottet oftast i urinen. Men mycket höga doser kan orsaka diarré och andra magbesvär.


Är pantotensyra bra för huden?

Ja, det finns vissa bevis för att pantotensyra kan hjälpa till att främja hudens läkning och minska tecken på hudåldrande.


Kan jag ta pantotensyra för håravfall?

Det finns viss anekdotisk bevisning om att pantotensyra kan hjälpa mot håravfall, men vetenskapliga bevis är begränsade.


Vilka är de rekommenderade dagliga intagen av pantotensyra?

Rekommendationer kan variera beroende på land och hälsomyndighet, men generellt ligger det dagliga rekommenderade intaget för vuxna på cirka 5 mg.


Finns det biverkningar av att ta pantotensyra-tillskott?

Även om pantotensyra generellt anses vara säker, kan mycket höga doser orsaka magbesvär som diarré.


Hur fungerar pantotensyra i kombination med andra B-vitaminer?

Pantotensyra fungerar ofta synergistiskt med andra B-vitaminer, särskilt i energiproduktion och metaboliska processer. Det är därför många tar ett B-komplex-tillskott, som innehåller flera B-vitaminer.Disclaimers:

#1. Innehållet på Träningsliv.se är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell rådgivning.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på Träningsliv.se även i framtiden.