I denna artikel går vi igenom och recenserar de bästa probiotikan på marknaden.

Bästa Probiotika 2023

För personer som vill främja sin tarmhälsa och stödja sitt immunförsvar, har probiotika blivit ett centralt kosttillskott, erkänt för dess positiva effekter på matsmältning och allmän välbefinnande. Många kämpar med matsmältningsproblem och söker naturliga lösningar för att förbättra sin tarmhälsa utan biverkningar som ofta förknippas med läkemedel. Probiotika består av goda bakterier som bidrar till en balanserad tarmflora, vilket är avgörande för en god matsmältning, starkt immunförsvar och kan även ha positiva effekter på humör och energinivåer.

Idealiskt för personer som upplever matsmältningsbesvär, de som har genomgått antibiotikabehandling, och alla som vill förbättra sin tarmhälsa och allmänna hälsa. Ta hand om din tarmhälsa med de bästa probiotiska tillskotten på marknaden. Våra ingående recensioner hjälper dig att välja ett probiotikum som passar dina unika hälsobehov.

5 hälsofördelar med Probiotika:

 • Förbättrad tarmhälsa: Probiotika kan bidra till att återställa och upprätthålla en hälsosam tarmflora, vilket är viktigt för god matsmältning, näringsupptag och immunfunktion.
 • Lindring av matsmältningsstörningar: Probiotika har visat sig vara effektiva i behandling och lindring av matsmältningsstörningar såsom irritabel tarm syndrom (IBS), diarré orsakad av antibiotika, och inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns sjukdom och ulcerös kolit.
 • Stärkt immunsystem: En hälsosam tarmflora är avgörande för ett starkt immunsystem. Probiotika kan hjälpa till att skydda kroppen mot patogener genom att förbättra immunförsvarets respons.
 • Förbättrad psykisk hälsa: Forskning tyder på att det finns en koppling mellan tarmhälsa och psykisk hälsa, känd som tarm-hjärnaxeln. Probiotika kan ha en positiv inverkan på psykiska tillstånd som depression och ångest.
 • Förebyggande av allergier och eksem: Vissa studier tyder på att probiotika kan hjälpa till att minska förekomsten av allergier och eksem, särskilt när de tas under graviditet och amning, och under de första levnadsåren.

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bäst i test

Så här ser bäst i test vinnaren Dr Mercola Complete Probio ut.

Dr Mercola Complete Probio

När det kommer till övergripande kvalitet och effektivitet, sticker Dr Mercola Complete Probio ut. Dr. Mercola är ett välrenommerat märke inom kosttillskottsbranschen och den här produkten upprätthåller deras rykte för att erbjuda pålitliga och högkvalitativa probiotika.

Mest prisvärda

Så här ser den mest prisvärda produkten Puori Probiotika & Prebiotika SB3 ut.

Puori Probiotika & Prebiotika SB3

För de som vill ha hög kvalitet utan att bryta banken, är Probiotika & Prebiotika SB3 från Puori det självklara valet. Med en stark kombination av både probiotika och prebiotika, tillsammans med en extra dos vitamin C, får du en kraftfull produkt för ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Bästa budgetvalet

Så här ser den bästa budgetvalet Svenskt Kosttillskott Probiotic Active ut.

Svenskt Kosttillskott Probiotic Active

Svenskt Kosttillskotts Probiotic Active är det bästa valet för de som har en stramare budget men inte vill kompromissa för mycket med kvaliteten. Trots sitt lägre pris levererar den effektiva resultat, vilket gör den till ett förstahandsval för de som vill ha bra värde för pengarna.

Healthwell Probiotic Premium

4,1/5,0

Så här ser produkten Healthwell Probiotic Premium ut.

Healthwell Probiotic Premium är en marknadens mest potenta probiotika med en häpnadsväckande koncentration av 20 miljarder bakterier från hela 16 olika stammar. Detta tillskott har specialdesignats för att maximera effektiviteten av probiotikans fördelar, och hjälper till att stärka och balansera tarmfloran. Ett av dess mest framstående drag är den syrasäkrade kapseln, som ser till att 90% av bakterierna lyckas navigera genom magens sura miljö och nå fram till tarmen där de kan verka för fullt.

Utöver detta innehåller Healthwell Probiotic Premium också viktiga näringsämnen. Tillsatt vitamin C bidrar till immunsystemets normala funktion, medan vitamin B2 hjälper till att bibehålla kroppens naturliga slemhinnor. Produkten förstärks också med fibrer som ger näring åt bakterierna, vilket ökar chansen för dessa nyttiga organismer att trivas och växa i tarmen.

 • Tillverkare: Healthwell
 • Innehåll: 20 miljarder bakterier från 16 stammar
 • Särskilda Funktioner: Syresäkrad kapsel med 90% överlevnadsrate, tillsatt vitamin C och B2, fibrer som ger näring åt bakterierna.

Plus:

 • Hög Diversitet av Bakteriestammar: Healthwell Probiotic Premium innehåller en unik blandning av 16 olika bakteriestammar, vilket ger en bredare spektrum av hälsofördelar än många andra produkter på marknaden.
 • Skyddad Kapsel: Den syrasäkrade kapseln säkerställer att en stor majoritet av bakterierna överlever resan genom magen och når tarmen, vilket maximerar produktens effektivitet.
 • Förstärkt med Vitaminer: Den tillsatta vitamin C och B2 bidrar inte bara till immunsystemets funktion utan även till bibehållandet av normala slemhinnor, vilket förbättrar produktens allmänna hälsofördelar.

Värt att fundera över:

 • Förvaring: Efter att förpackningen öppnats, är det bäst att förvara den i kylskåp för att bevara produkten på bästa sätt.
 • Inte ett Läkemedel: Medan Healthwell Probiotic Premium har många hälsofördelar, bör den inte användas som ett alternativ till medicinering eller som en ersättning för en balanserad kost.
 • Doseringsanvisning: Det är viktigt att inte överskrida den rekommenderade doseringsanvisningen av en kapsel dagligen.

Healthwell Probiotic Vital

4,2/5,0

Så här ser produkten Healthwell Probiotic Vital ut.

Probiotic Vital är ett hälsotillskott speciellt utformad för att främja mag- och tarmhälsa. Den innehåller 10 miljarder mjölksyrabakterier från sju olika bakteriestammar, allt i en syrasäkerad kapsel känd som DRCAPS®, vilken garanterar att kapseln förblir intakt tills den når tarmarna där bakterierna gör mest nytta.

Utöver detta har produkten förstärkts med vitamin C, inulin och fruktooligosakarider (FOS), som alla bidrar till att förbättra tarmhälsan och främja en hälsosam tarmflora. En stor fördel är att denna produkt är helt vegetabilisk, vilket gör den lämplig även för vegetarianer. Denna produkt är inte bara en källa till probiotika, utan även prebiotika vilket hjälper de goda bakterierna att trivas och växa.

 • Tillverkare: Healthwell
 • Material: Syrasäkrad kapsel, mjölksyrabakterier, vitamin C, inulin, FOS

Plus:

 • Syrasäkrade kapslar (DRCAPS®) garanterar att mjölksyrabakterierna når tarmarna oskadade.
 • Innehåller både probiotika och prebiotika för att främja en balanserad och hälsosam tarmflora.
 • Produkten är helt vegetabilisk och lämplig för vegetarianer.

Värt att fundera över:

 • Även om produkten hjälper många med deras maghälsa, kan resultaten variera från person till person.
 • Det är viktigt att komma ihåg att kosttillskott inte ska ersätta en varierad kost.
 • Efter öppnandet rekommenderas det att förvara produkten i kylskåp för bästa hållbarhet och effektivitet av mjölksyrabakterierna.

Svenskt Kosttillskott Probiotic Active

4,3/5,0

Så här ser den bästa budgetvalet Svenskt Kosttillskott Probiotic Active ut.

Probiotic Active är ett kosttillskott innehållandes mjölksyrabakterier. Varje kapsel av denna produkt har en imponerande mängd av 10 miljarder bakterier som härrör från sju olika bakteriestammar. Ett av dess unika inslag är dess syrasäkrade kapslar, DRCaps®, speciellt designade för att stå emot magsyran och säkerställa att bakterierna når tarmarna där de är mest effektiva.

Mjölksyrabakterier är kritiska för att upprätthålla en sund tarmflora, vilket i sin tur spelar en viktig roll för vårt övergripande välbefinnande och immunsystemets funktion. De hjälper till att hålla skadliga bakterier i schack och främjar en balanserad magmiljö. Denna produkt är även märkt som Vegetarian Friendly, vilket innebär att den är helt växtbaserad och lämplig även för veganer.

 • Innehåller 10 miljarder mjölksyrabakterier per kapsel.
 • Använder DRCaps® syrasäkrade kapslar.
 • Innehåller 7 olika bakteriestammar.
 • Främjar den naturliga tarmfloran.
 • Lämplig för en aktiv livsstil.
 • Vegetarian Friendly och även lämplig för veganer.

Plus:

 • Syrasäkrade Kapslar: Tack vare DRCaps® syrasäkrade kapslar, överlever en högre mängd bakterier magsyran och når tarmarna där de kan göra mest nytta.
 • Diversifierade Stammar: Med sju olika bakteriestammar får användaren en bredare spektrum av bakterier, vilket kan vara mer fördelaktigt för att upprätthålla en sund tarmflora.
 • Vegetarian Friendly: Produkten är helt växtbaserad, vilket gör den lämplig för både vegetarianer och veganer.

Värt att fundera över:

 • Förvaring: Efter att förpackningen har öppnats rekommenderas det att förvara den i kylskåp för att optimera bakteriernas överlevnad.
 • Dosering: Även om en kapsel rekommenderas dagligen, kan doseringen ökas vid behov, men bör inte överstiga 3 kapslar per dag.
 • Kosttillskott: Det är viktigt att komma ihåg att detta är ett kosttillskott och inte bör användas som ersättning för en varierad kost eller medicinsk behandling.

Helhetshälsa Probioplex

4,3/5,0

Så här ser probiotikan Helhetshälsa Probioplex ut.

Helhetshälsa Probioplex® är ett vegetabiliskt kosttillskott som erbjuder en koncentrerad dos av magvänliga mjölksyrabakterier. Varje kapsel innehåller två miljarder av dessa nyttiga bakterier, som verkar för att stärka och främja den naturliga tarmfloran. Dessa bakterier är livskraftiga, vilket innebär att de har förmågan att överleva i magsäcken och sedan aktivt utsöndras i tarmarna där de bidrar positivt.

Probioplex® är särskilt framtagen för att tillföra extra magbakterier, och det är ett utmärkt komplement till en normal kost. För maximal effekt rekommenderas intag av kapseln i samband med måltid, vilket förbättrar bakteriernas överlevnadschanser genom matsmältningsprocessen.

 • Tillverkare: Helhetshälsa
 • Material: Vegetabilisk kapsel med mjölksyrabakterier
 • Särskilda funktioner: Livskraftiga mjölksyrabakterier, 2 miljarder bakterier per kapsel, vegetabiliskt kosttillskott

Plus:

 • Extra livskraftiga mjölksyrabakterier som ökar chansen att överleva och verka effektivt i tarmfloran.
 • Mjölksyrabakterier hjälper till att motverka skadliga bakterier och främja en hälsosam tarmmiljö.
 • Vegetabilisk kapsel gör produkten lämplig för både vegetarianer och de som söker naturliga komponenter i sina kosttillskott.

Värt att fundera över:

 • Produkten kan innehålla spår av mjölk och soja.
 • Rekommenderad dos bör ej överskridas.
 • Detta kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost.
 • Förvaring i svalt utrymme förlänger hållbarheten.
 • Lämplig för användning av gravida och ammande kvinnor, men rådgör alltid med en läkare eller vårdgivare före användning.

Dr Mercola Complete Probio

4,5/5,0

Så här ser bäst i test vinnaren Dr Mercola Complete Probio ut.

Dr Mercola Complete Probio är ett högkvalitativt probiotiskt kosttillskott avsett att stärka och förbättra mage och tarmfunktion. Med en imponerande styrka av 70 miljarder bakterier per dos från tio olika bakteriestammar, är detta tillskott speciellt framtaget för att erbjuda mångsidig stöd till tarmfloran. En av dess stjärnstammar, Lactobacillus acidophilus DDS-1, är särskilt känt för sin robusthet och förmåga att överleva i tarmarna, medan det även bidrar till att öka produktionen av laktasenzymer, som hjälper till att bryta ner laktos.

Som en bonus är Complete Probio förstärkt med fruktooligosackarider (FOS) – ett prebiotikum som bidrar till att nära och stödja de levande bakterierna, så att de kan trivas längre. Dessutom är produkten formulerad för att vara fri från allergener som gluten, soja och majs, vilket gör den idealisk för känsliga magar.

 • Tillverkare: Dr Mercola
 • Material: Probiotiska kapslar med blandade bakteriestammar
 • Särskilda funktioner: 70 miljarder bakterier per dos, 10 olika bakteriestammar, innehåller Lactobacillus acidophilus DDS-1

Plus:

 • Innehåller en blandning av tio olika bakteriestammar, vilket ger en bred spektrum av stöd till tarmfloran.
 • Speciellt framtagen för att vara robust och livskraftig, med särskilt stöd för laktasenzymproduktion, vilket kan gynna de som har svårigheter med laktos.
 • Förtärkt med FOS, som hjälper bakterierna att överleva och trivas längre, vilket maximerar produktens effektivitet.

Värt att fundera över:

 • Förvaring är avgörande: Produkten bör förvaras torrt, svalt, mörkt och väl försluten.
 • Produkten bör förvaras utom räckhåll för små barn.
 • Alltid konsultera en läkare innan du påbörjar något nytt kosttillskott, särskilt om du har befintliga hälsotillstånd eller tar andra mediciner.

Probi Original

4,2/5,0

Så här ser produkten Probi Original ut.

Probi Original, tidigare känt som Probi Mage, är ett kosttillskott som hjälper till att upprätthålla och förbättra mag- och tarmhälsan. Detta probiotikatillskott är utvecklat för att ge stöd till individer som upplever magproblem i dagens stressade samhälle. Med innehållet av 10 miljarder mjölksyrabakterier, särskilt den kliniskt dokumenterade stammen Lactobacillus plantarum 299v, bidrar Probi Original till en hälsosam tarmflora.

Lactobacillus plantarum har den unika förmågan att överleva och kolonisera i den krävande miljön i vår mage och tarm. Denna specifika bakterie ökar slemproduktionen som skyddar tarmen mot skadliga bakterier och kan lindra symtom på vanliga tarmsjukdomar. Dessutom stödjer en balanserad tarmflora hela kroppens immunförsvar. Tack vare Probi Original kan individer enkelt införliva de fördelarna i deras dagliga rutin med bara en kapsel om dagen.

 • Tillverkare: Probi
 • Innehåll: 40 kapslar med Lactobacillus plantarum 299v.
 • Särskilda funktioner: 10 miljarder mjölksyrabakterier per kapsel, kliniskt dokumenterad förmåga att kolonisera mag- och tarmmiljö.

Plus:

 • Stöder Magens Välmående: Med 10 miljarder mjölksyrabakterier per kapsel bidrar Probi Original till en balanserad tarmflora och främjar en välmående mage.
 • Enkel Dosering: Endast en kapsel om dagen behövs för att dra nytta av dess effekter, vilket gör det enkelt och bekvämt att införliva i den dagliga rutinen.
 • Kliniskt Bevisad Effekt: Innehåller den kliniskt dokumenterade stammen Lactobacillus plantarum 299v, känd för dess förmåga att överleva i den krävande miljön i mage och tarm.

Värt att fundera över:

 • Det är viktigt att förvara Probi Original i rumstemperatur och utom räckhåll för barn.
 • Överskrid inte det rekommenderade dagliga intaget.
 • Kosttillskott bör inte ersätta en varierad och balanserad kost samt en hälsosam livsstil.

Terranova Probiotic Complex

3,8/5,0

Så här ser produkten Terranova Probiotic Complex ut.

Terranova Probiotic Complex, även känd som Terranova Microflora Complex with FOS, är skapad för att förbättra magbalansen, särskilt för dem som upplever problem med matsmältningen. Denna produkt innehåller fem distinkta och välkända bakteriestammar, vilka hjälper till att stödja en sund tarmflora, särskilt under perioder av stress, begränsad motion eller oregelbundna levnadsvanor.

Produkten innehåller även en unik örtblandning, Magnifood® Complex, som består av fruktooligosackarider (FOS) från riskli och kardborre. FOS stödjer tarmens bakterieflora genom att fungera som en icke-smältbar kolhydrat, medan riskli bidrar med lösliga och olösliga fibrer för att balansera matsmältningssystemet. Kardborre, rik på FOS, ger också probiotiska egenskaper. I paketet får du 50 kapslar, med rekommendationen att ta en kapsel dagligen tillsammans med en måltid.

 • Tillverkare: Terranova
 • Innehåll: Mjölksyrabakterier complex, Magnifood complex, 50 kapslar
 • Särskilda Funktioner: Fem välkända mjölksyrabakterier, Magnifood® Complex för dubbel verkan, Lämplig för vegetarianer och veganer

Plus:

 • Innehåller en kombination av fem olika välkända och beprövade mjölksyrabakterier för optimal maghälsa.
 • Magnifood® Complex ökar produktens effektivitet med FOS och riskli, som stödjer en sund tarmflora och matsmältning.
 • Helt naturlig sammansättning utan tillsatser, konserveringsmedel, gluten eller mjölkingredienser, vilket gör den lämplig även för veganer.

Värt att fundera över:

 • Rekommenderad daglig dos bör ej överskridas för att undvika eventuella biverkningar.
 • Kosttillskottet bör inte användas som en ersättning för en varierad kost.
 • Produkten bör förvaras utom räckhåll för små barn för att undvika eventuell konsumtion av oavsiktliga doser.

Medicine Garden TriGut

3,9/5,0

Så här ser probiotikan Medicine Garden TriGut ut.

Medicine Garden TriGut är en av världens mest väldokumenterade mjölksyrakomplex. Det unika med denna produkt är att den innehåller tre individuella bakteriestammar, som tillsammans har blivit föremål för forskning under över 30 år, vilket har resulterat i mer än 1200 vetenskapliga studier. Dessa studier har påvisat att dessa bakteriestammar effektivt överlever resan till tarmen, där de binder sig till slemhinnan. Detta bidrar till produktens övergripande förmåga att stödja en hälsosam tarmflora.

Det mest exceptionella med Medicine Garden TriGut är att alla tre av dessa potenta bakteriestammar finns i en enda kapsel. Denna kombination förstärker deras inbördes effekt och möjliggör kolonisering av tarmen. Detta innebär att bakterierna inte bara överlever, utan även fortplantar sig och förökar sig inuti tarmen. Utöver bakterierna innehåller kapseln även kalcium och vitamin D för ytterligare hälsofördelar.

 • Tillverkare: Medicine Garden
 • Innehåll: Tre unika bakteriestammar, kalcium, vitamin D, 60 kapslar
 • Särskilda Funktioner: Världens mest dokumenterade mjölksyrakomplex, stärker tarmhälsan, koloniserar tarmen.

Plus:

 • Världens mest väldokumenterade mjölksyrakomplex, stödd av över 1200 vetenskapliga studier.
 • Kombinerar tre potenta och unika bakteriestammar i en enda kapsel, vilket maximerar effektiviteten.
 • Bidrar till en förstärkt tarmflora genom att bakterierna koloniserar, fortplantar sig och förökar sig inuti tarmen.

Värt att fundera över:

 • Börja med den rekommenderade doseringen av två kapslar dagligen under de första två veckorna och övergå därefter till en kapsel dagligen.
 • Även om detta är ett naturligt tillskott bör individer med specifika hälsotillstånd rådfråga sin läkare innan de börjar med något nytt tillskott.
 • Kosttillskott bör inte ersätta en varierad och balanserad kost och en hälsosam livsstil.

GAAM Probiotika

4,2/5,0

Så här ser produkten GAAM Probiotika ut.

GAAM Probiotika är ett avancerat tillskott designat för att stödja en sund tarmhälsa och därigenom stärka kroppens övergripande välmående. Den innehåller ett imponerande bakteriekomplex bestående av sex olika bakteriestammar, vilket resulterar i en total mängd av cirka 200 miljoner bakterier per kapsel. Mjölksyrabakterier, ibland kallade probiotika, är godartade organismer som naturligt finns i vår tarmflora och spelar en avgörande roll för vårt immunsystem och näringsupptag.

GAAM Probiotika stöder en balanserad tarmflora genom att tillhandahålla ett rikligt utbud av dessa viktiga bakterier, vilket i sin tur kan lindra en orolig mage och öka näringsupptaget i kroppen. Speciellt för dem som tränar kan detta tillskott bidra till bättre näringsupptag och därmed bättre träningsresultat. Dessutom, med innehållet av inulin, får man ytterligare stöd för tarmhälsan.

 • Tillverkare: GAAM Health Series
 • Innehåll: 6 olika bakteriestammar, inulin, 90 kapslar
 • Särskilda Funktioner: Stödjer immunförsvaret, förbättrat näringsupptag, balanserar tarmflora

Plus:

 • Innehåller en rik blandning av sex olika bakteriestammar, vilket ger en omfattande stöd för tarmhälsan.
 • Mjölksyrabakterier som lindrar en orolig mage och ökar kroppens näringsupptag, vilket är särskilt fördelaktigt för aktiva individer.
 • Kompletteras med inulin, en typ av prebiotikum som ytterligare stöder en sund tarmflora.

Värt att fundera över:

 • Följ den rekommenderade doseringen av en kapsel dagligen för att säkerställa optimala resultat.
 • Kosttillskott bör inte ersätta en varierad kost. Alltid kombinera med en balanserad kost och hälsosam livsstil.
 • Förvara produkten torrt, svalt, väl förslutet och utom räckhåll för barn.

Puori Probiotika & Prebiotika SB3

4,3/5,0

Så här ser den mest prisvärda produkten Puori Probiotika & Prebiotika SB3 ut.

Puori SB3 är ett avancerat kosttillskott framtaget för att stödja tarmens hälsa och övergripande välbefinnande. Det kombinerar fördelarna med 13 miljarder levande mjölksyrabakterier från två specifika stammar – Bifidobacterium och Lactobacillus fermentum – tillsammans med tre typer av prebiotiska fibrer. Förutom dessa ingredienser ger varje portionsstick innehållande SB3 också 200 mg C-vitamin, vilket är avgörande för immunförsvaret och antioxidativt stöd.

SB3’s unika kombination av ingredienser hjälper till att balansera tarmfloran, stärka immunförsvaret och ge näring till godartade tarmbakterier. Den smidiga portionsförpackningen gör det enkelt att inta, oavsett var du är. Löses enkelt upp i vatten med en naturlig tranbärsarom, det är ett perfekt sätt att stödja din tarmhälsa dagligen.

 • Tillverkare: Puori
 • Antal doser per förpackning: 30 doser
 • Huvudingredienser: Mjölksyrabakterier, Fruktooligosackarider, Inulin, Pektin, Vitamin C
 • Form: Portionsförpackat pulver
 • Särskilda Funktioner: Innehåller både probiotika och prebiotika, certifierade för kvalitet och renhet av oberoende laboratorier.

Plus:

 • Dubbelverkande formel med både probiotika och prebiotika stöder en balanserad tarmflora.
 • Rikt innehåll av Vitamin C som ger ytterligare fördelar för immunförsvaret och antioxidativt stöd.
 • Enkla portionsstickor gör det lätt att ta med och konsumera var som helst.

Värt att fundera över:

 • SB3 bör förvaras korrekt och utom räckhåll för barn.
 • Inte använda produkten som en ersättning för en varierad kost.
 • Gravida, ammande eller de som lider av sjukdomar bör rådfråga läkare innan användning.

Komplett köpguide – Tänk på det här innan du gör ditt val av Probiotika:

1. Syftet med användning: Innan du köper, bestäm varför du vill ta probiotika. Är det för att stödja allmän tarmhälsa, förbättra immunförsvaret, eller kanske efter en antibiotikakur? Olika stammar av bakterier kan ha olika fördelar, så det är viktigt att välja en produkt som passar ditt syfte.

2. Stammar av bakterier: Det finns många olika stammar av probiotiska bakterier, och varje stam kan ge olika hälsofördelar. Titta på produktens etikett för att se vilka stammar som ingår och forska kring vilka fördelar dessa specifika stammar kan erbjuda.

3. CFU (Colony Forming Units): CFU anger antalet levande och aktiva mikroorganismer i produkten. Generellt sett kan en högre CFU innebära en mer potent produkt, men för de flesta ändamål räcker det med en produkt som har mellan 5-10 miljarder CFU per dos.

4. Förvaring: Många probiotika måste förvaras i kylskåp för att hålla bakterierna vid liv, men vissa produkter är formulerade för att kunna förvaras i rumstemperatur. Kontrollera förpackningens instruktioner för förvaringsanvisningar.

5. Ingredienser: Titta på ingredienslistan och se om det finns andra tillsatser eller fyllnadsämnen. Vissa människor kan vara känsliga för vissa ingredienser. Om du är vegan eller laktosintolerant, se till att produkten inte innehåller animaliska produkter eller laktos.

6. Certifieringar och kvalitet: Välj produkter som har testats av tredje part för kvalitet och renhet. Detta kan garantera att produkten innehåller det som anges på etiketten och inget annat.

7. Datum: Kolla bäst före-datumet. Eftersom probiotika innehåller levande organismer, vill du se till att du konsumerar dem medan de fortfarande är aktiva och effektiva.

8. Formulering: Probiotika finns i flera olika former, inklusive kapslar, tabletter, pulver och vätska. Välj den form som passar bäst för dina preferenser och livsstil.

9. Prebiotika: Vissa probiotika inkluderar också prebiotika, som är icke-smältbara fibrer som hjälper till att mata de goda bakterierna i tarmen. Om du letar efter en extra boost, kan detta vara något att titta efter.

10. Pris: Kom ihåg att det dyraste alternativet inte alltid är det bästa. Fokusera på produktens kvalitet, ingredienser och de specifika stammarna av bakterier, snarare än bara priset.

Vanliga frågor och svar om Probiotika


Vad är probiotika?

Probiotika är levande mikroorganismer, oftast bakterier och ibland jäst, som ger hälsofördelar när de konsumeras i lämpliga mängder. De är oftast kända för att gynna tarmhälsan och stödja en sund mikrobiota.


Hur fungerar probiotika i magen?

När probiotika konsumeras, reser de genom matsmältningssystemet och koloniserar i tarmen. Där konkurrerar de med skadliga bakterier, producerar kortkedjiga fettsyror och andra metaboliter, samt hjälper till med att upprätthålla en balanserad tarmflora.


Vilka fördelar har probiotika?

Probiotika har flera potentiella fördelar, inklusive förbättrad tarmhälsa, stärkt immunsystem, minskad risk för vissa infektioner, hjälp med matsmältningen, och möjligen stöd för mental hälsa.


Finns det några biverkningar med probiotika?

De flesta människor upplever inga biverkningar av probiotika. Dock kan vissa uppleva gasbildning, uppblåsthet eller diarre, särskilt när de börjar ta tillskottet. Dessa symtom är oftast milda och går över efter några dagar.


När är den bästa tiden att ta probiotika?

Det rekommenderas ofta att ta probiotika på tom mage, ofta 15-30 minuter före en måltid. Men det bästa skulle vara att följa rekommendationerna på produktens etikett eller konsultera en läkare.


Är alla probiotika likadana?

Nej, det finns tusentals olika stammar av probiotiska bakterier och varje stam kan ha unika hälsofördelar. Det är därför viktigt att välja en produkt som är lämplig för ens specifika behov.


Hur förvaras probiotika?

Många probiotika bör förvaras i kylskåp för att hålla bakterierna vid liv, men vissa nyare formuleringar kan förvaras i rumstemperatur. Läs alltid förpackningens instruktioner noggrant.


Kan jag ta probiotika med andra mediciner

Även om probiotika generellt anses vara säkra att ta med de flesta mediciner, bör man alltid konsultera en läkare innan man kombinerar tillskott med medicinering.


Hur länge bör jag ta probiotika?

Det beror på varför du tar dem. Vissa människor väljer att ta dem regelbundet för allmänna hälsofördelar, medan andra kan ta dem under en begränsad tid, till exempel efter en antibiotikakur. Konsultera en läkare eller näringsexpert för råd.


Vad är skillnaden mellan prebiotika och probiotika?

Probiotika är levande mikroorganismer som ger hälsofördelar när de konsumeras. Prebiotika, å andra sidan, är icke-smältbara livsmedelsingredienser som fungerar som ”mat” för probiotika och andra bra bakterier i tarmen. De hjälper till att främja tillväxten av hälsosamma bakterier i tarmen.Disclaimers:

#1. Innehållet på Träningsliv.se är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell rådgivning.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på Träningsliv.se även i framtiden.