I denna artikel går vi igenom och recenserar de bästa receptfria sömntabletterna på marknaden.

Bästa Receptfria Sömntabletter 2023

I vår uppkopplade värld där kraven ständigt ökar, upplever många av oss svårigheter med att få en god natts sömn. En konsekvent sömn av god kvalitet är dock avgörande för vår övergripande hälsa och välbefinnande.


Det är inte ovanligt att människor vänder sig i sängen, kontrollerar klockan och inser att de fortfarande inte kan somna. Andra kan somna, men vaknar flera gånger under natten. Denna brist på kvalitetssömn kan leda till en mängd hälsoproblem, från minskad koncentration och humörsvängningar till långvariga sjukdomar.


Här kommer receptfria sömntabletter in som en potentiell lösning. Dessa produkter är utformade för att hjälpa individer att snabbt somna, bibehålla en djup sömn och vakna utvilade, redo att ta sig an dagen.


För de som kämpar med sömnproblem kan övervägande av receptfria sömntabletter vara ett alternativ. Det är dock viktigt att välja produkter baserade på noggrann forskning och att alltid följa rekommenderad dosering. Konsultation med en hälsoprofessionell rekommenderas även för att säkerställa att de är ett lämpligt val.


Genom att använda receptfria sömntabletter på rätt sätt kan individer uppleva en mer konsistent och vilsam sömn, vilket ger dem den vitala återhämtningen de behöver för att fungera optimalt i sina dagliga aktiviteter. Ett liv med bättre sömn kan innebära bättre fokus, större energi och ett övergripande förbättrat välbefinnande.

Fem hälsofördelar med receptfria sömntabletter:

 • Förbättrad sömnkvalitet: Kan hjälpa individer att somna snabbare och sova djupare, vilket leder till en mer vilsam nattsömn.
 • Minskning av sömnproblem: Kan tillfälligt hjälpa personer med sporadiska sömnsvårigheter orsakade av t.ex. jetlag, stress eller andra orsaker.
 • Ökad dagsform: Genom att förbättra nattsömnen kan man uppleva bättre koncentration, fokus och energi under dagen.
 • Lindring vid tillfällig sömnlöshet: Kan erbjuda tillfällig lindring för de som upplever svårigheter att somna eller sova genom natten.
 • Hjälp vid justering av dygnsrytm: Kan vara användbart för att justera kroppens interna klocka vid resor eller skiftarbete.

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bäst i test

Så här ser bäst i test produkten Healthwell Wellatomin Premium ut.

Healthwell Wellatomin Premium

Med sin omfattande blandning av mineraler, vitaminer och aminosyror, sticker Healthwell Wellatomin Premium ut som det mest kompletta tillskottet för optimalt sömnstöd. Den balanserade kombinationen av zink, magnesium, B6-vitamin samt L-tryptofan gör den idealisk för individer som letar efter ett omfattande sömntillskott. Zink och magnesium stödjer kroppens naturliga funktioner, medan L-tryptofan är en föregångare till serotonin, en viktig neurotransmittor för sömn. Kvaliteten och omfattningen av ingredienserna placerar Healthwell Wellatomin Premium på toppen av listan.

Mest prisvärda

Så här ser den mest prisvärda produkten Bedtime Gummies ut.

Bedtime Gummies

För dem som föredrar en rolig och god smakupplevelse tillsammans med sömnstöd, är Bedtime Gummies det mest prisvärda valet. Med sina aktiva ingredienser som melatonin, kamomill och citronmeliss, ger dessa gummies en naturlig och effektiv väg till bättre sömn. Den bekväma och goda gummiformen gör dem också till ett populärt val för många användare.

Bästa budgetvalet

Så här ser det bästa budgetvalet New Nordic Melissa Dream ut.

New Nordic Melissa Dream

New Nordic Melissa Dream erbjuder en effektiv blandning av citronmeliss, L-teanin och kamomill till ett rimligt pris, vilket gör den till det bästa budgetvalet. Citronmeliss har länge varit känt för sina lugnande egenskaper, medan L-teanin bidrar till avslappning. För dem som är ute efter ett kostnadseffektivt men ändå effektivt sätt att förbättra sin sömnkvalitet, är New Nordic Melissa Dream det självklara valet.

Healthwell Wellatomin Premium

4,3/5,0

Så här ser bäst i test produkten Healthwell Wellatomin Premium ut.

Healthwell Wellatomin® Premium är ett nattillägg utformat för att intas kvällstid före sömn. Specifikt utvecklad för individer med hektiska livsstilar, är produkten en blandning av naturliga och noggrant studerade ingredienser som främjar avslappning utan att orsaka trötthet dagen efter. Produkten innehåller aminosyran GABA, som finns naturligt i kroppen och spelar en roll som en signalsubstans.

L-teanin, en annan central ingrediens, finns i grönt te och hjälper till att främja avslappning. Denna kombination, tillsammans med det patenterade växtextraktet Herbatonin® och vitamin B6, ger effektiva synergistiska effekter utan biverkningar. Med detta tillskott kan användarna förbättra sin nattvila och allmänna välbefinnande.

 • Tillverkare: Healthwell
 • Huvudingrediens: GABA och L-teanin
 • Speciella Funktioner: Innehåller patenterat växtextrakt Herbatonin®, samt vitamin B6

Plus:

 • Avslappnande utan biverkningar: Formulerad med naturliga ingredienser för att hjälpa användaren att koppla av före sängdags, utan risken för trötthet dagen efter.
 • Rik på aminosyror: Innehåller GABA och L-teanin, som båda spelar viktiga roller i avslappning och mentalt välbefinnande.
 • Flera synergistiska ingredienser: Kombinationen av GABA, L-teanin, Herbatonin® och vitamin B6 fungerar tillsammans för att optimera produkten för nattlig användning.

Värt att fundera över:

 • Dosering: Rekommenderad dagsdos är två kapslar en stund innan läggdags. Överstig inte rekommenderad dos.

Bedtime Gummies

4,3/5,0

Så här ser den mest prisvärda produkten Bedtime Gummies ut.

Bedtime Gummies är en unik produkt designad för att främja positivt humör, avslappning och välbefinnande genom 5 HTP, en viktig förstadiet till serotonin. Denna signalsubstans spelar en viktig roll i många funktioner i kroppen, inklusive humör, sömn, tarmhälsa och illamående. Dessa gummies är skapade med en hög styrka av 5 HTP, härledd från Griffonia-fröextrakt.

De är också blandade med citronmeliss, vilket ger ytterligare lugnande effekter. För dem som har svårt att svälja kapslar eller tabletter erbjuder dessa gummies en välsmakande och smidig lösning med blandade bärsmaker. De är också ett helt naturligt, veganvänligt, glutenfritt och GMO-fritt alternativ. Med 60 portioner per förpackning är detta ett kosttillskott som är lika läckert som det är fördelaktigt.

 • Hög styrka 5 HTP från Griffonia-fröextrakt.
 • Innehåller lugnande citronmeliss.
 • Välsmakande vingummi med blandade bärsmaker.

Plus:

 • Stödjer Serotoninproduktion: 5 HTP är känt för att stödja produktionen av serotonin, vilket kan främja ett positivt humör och välbefinnande.
 • Lätt att Konsumera: För dem som har svårt för kapslar eller tabletter är dessa gummies ett smakfullt och praktiskt alternativ.
 • Naturliga Ingredienser: Dessa gummies innehåller inga GMO, gluten eller animaliska produkter, vilket gör dem till ett utmärkt val för dem som söker ett naturligt och veganvänligt tillskott.

Värt att fundera över:

 • Dessa gummies bör tuggas ordentligt och inte sväljas hela.
 • Det rekommenderas att rådfråga en läkare innan användning om du är gravid, ammar, tar andra mediciner eller är under medicinsk övervakning.

New Nordic Melissa Dream

4,0/5,0

Så här ser det bästa budgetvalet New Nordic Melissa Dream ut.

Melissa Dream från New Nordic är ett välblandat kosttillskott framtaget för att förbättra psykologisk funktion och stödja nervsystemets normala funktion. Varje tablett är rikt på citronmelissextrakt, ett örtkänt för sina lugnande egenskaper, vilket kompletteras av andra naturliga ingredienser som grönt te och kamomill.

Dessa naturliga extrakt parat med B-vitaminkomplex, inklusive riboflavin, B6, B12, tiamin och niacin, gör dessa tabletter till en potent blandning för att hjälpa individer slappna av och förbereda sig för en lugn sömn. Den totala kompositionen av dessa tabletter är utformad för att bidra till nervsystemets normala funktion och ge kroppen en balans av näringsämnen den behöver för att fungera optimalt.

 • Rik på citronmelissextrakt för lugnande effekt.
 • Kompletterad med grönt te och kamomill för ytterligare avslappning.
 • Förstärkt med B-vitaminkomplex för att stödja normal psykologisk funktion.

Plus:

 • Bidrar till normal psykologisk funktion med sitt B-vitaminkomplex.
 • Understödjer nervsystemets hälsa och funktion.
 • Naturligt sätt att avslappna och förbereda kroppen för sömn.

Värt att fundera över:

 • Gravida, ammande och barn bör konsultera en läkare innan användning.

Core Good Night

3,8/5,0

Så här ser produkten Core Good Night ut.

Core Good Night är ett omfattande kosttillskott designat för att stödja och förbättra kvaliteten på din nattsömn. Produkten kombinerar de kraftfulla egenskaperna hos magnesium, som hjälper kroppen att återhämta sig, med andra vitala näringsämnen som zink och biotin.

Den inkluderar också Vitamin B6 som är känt för att motverka trötthet och utmattning. Huvudkomponenten i detta tillskott är Good Night Complex, som främst är centrerad kring den kraftfulla örten ashwagandha. Ashwagandha, en traditionell ört i Ayurveda, är känd för sina avslappnande egenskaper, och när den kombineras med aminosyrorna L-teanin och GABA, ger det en kraftfull blandning som gynnar en god natts sömn.

L-teanin finns naturligt i grönt te och GABA fungerar som en signalsubstans i vårt nervsystem. Detta tillskott innehåller också citronmelissextrakt, en populär ingrediens i naturläkemedel. Slutligen höjer svartpepparextraktet (Piperin) upptagningsförmågan av dessa näringsämnen i kroppen.

 • Innehåller Good Night Complex med ashwagandha för avslappning.
 • Berikad med L-teanin och GABA som främjar avslappning och sömn.
 • Inkluderar ZMA – en kombination av magnesium, zink och vitamin B6.

Plus:

 • Förbättrar sömnkvaliteten och hjälper kroppen att återhämta sig under natten.
 • Kombinerar traditionella örter med modern vetenskap för optimala resultat.
 • Piperin hjälper till att öka biotillgängligheten av andra ingredienser i tillskottet.

Värt att fundera över:

 • Följ den rekommenderade dosen; inta 3 kapslar 30-60 minuter före sänggående.

Better You Natt

3,2/5,0

Så här ser produkten Better You Natt ut.

Better You Natt är ett kraftfullt kosttillskott speciellt utformat för att stödja och förbättra din nattsömn, hjälpa dig att komma till ro och därmed vakna utvilad. En av huvudingredienserna är GABA, en naturligt förekommande aminosyra i kroppen, som agerar som en signalsubstans. Dess unika funktion är att den minskar och lugnar aktivitetsnivån i hjärnan, vilket bidrar till en känsla av avslappning.

Denna avslappning kompletteras av den närvarande vitamin B6, som spelar en viktig roll för nervsystemets funktion samt för proteinomsättningen. För att förstärka produktens effektivitet är den också berikad med traditionella örter som citronmeliss och kamomill, vilka traditionellt rekommenderas att konsumeras före nattsömn. Förbättra kvaliteten på din sömn och vakna upp utsövd med Better You Natt.

 • Innehåller GABA för förbättrad avslappning och sömnkvalitet.
 • Berikad med citronmeliss och kamomill, traditionella örter för nattsömn.
 • Vitamin B6 stöder nervsystemets funktion och proteinomsättningen.

Plus:

 • Speciellt formulerad för att hjälpa dig att komma till ro inför nattsömnen.
 • Kombinerar modern vetenskap med traditionella örter för en balanserad effekt.
 • Lämplig för daglig användning med flexibel dosering beroende på dina individuella behov.

Värt att fundera över:

 • Kapseln är vegetabilisk, gjord av cellulosa, vilket gör den lämplig för vegetarianer.

MedicineGarden niDRA

3,2/5,0

Så här ser produkten MedicineGarden niDRA ut.

MedicineGarden’s niDRA® är ett kosttillskott som harmoniskt kombinerar den uråldriga kunskapen från Ayurveda med modern vetenskap. Med en bas av två välkända ingredienser, saffran och ashwagandha, bjuder niDRA® in till balans och välbefinnande. Medan ashwagandha, även känd som indisk ginseng, har hyllats för sina adaptogena egenskaper, är saffran känt för sina antioxidativa fördelar.

Två avancerade extrakt, Affron® (saffran) och KSM66® (ashwagandha), garanterar den högsta möjliga kvaliteten, med båda ingredienserna odlade i sina naturliga miljöer – Spanien för saffran och norra Indien för ashwagandha – utan användning av kemikalier. Den traditionella användningen av dessa växter, i kombination med modern extraktionsteknik, garanterar en jämn produkt varje gång. Med namnet Nidra, vilket betyder sömn på Sanskrit, förstärker produkten dess rötter och inspiration från Ayurveda.

 • Kombinerar extrakt av saffran med ashwagandha för optimal balans.
 • Användning av avancerade extrakt (Affron® och KSM66®) garanterar konsekvent hög kvalitet.
 • Utdragen från traditionell Ayurveda med modern vetenskaplig tillverkning.

Plus:

 • En naturlig kombination som använts i årtusenden inom Ayurveda.
 • Flexibel dosering för att möta individuella behov.
 • Odlad utan kemikalier och rigoröst testad för föroreningar och tungmetaller, vilket garanterar produktens höga kvalitet.

Värt att fundera över:

 • Produkten innehåller spår av MJÖLK.

Valerina Forte

3,6/5,0

Så här ser produkten Valerina Forte ut.

Valerina Forte, ett växtbaserat läkemedel, erbjuder en naturlig lösning för de som har svårt att sova eller behöver lindring från tillfällig oro. Med sin kärningrediens, valerianarot, har denna produkt traditionellt använts för att hjälpa individer att varva ner, vilket leder till en mer kvalitativ nattsömn. Det är känt att tillfälliga sömnproblem kan påverka en individs dagliga livskvalitet, och med en ökad incidens hos kvinnor och äldre individer, blir behovet av effektiva sömnstödprodukter än mer påtagligt.

Valerina Forte fyller detta behov med sin rika blandning av valerianarot, vilket naturligt hjälper till att lugna sinnet och förbereda kroppen för vila. Formulerad i en lätt att svälja tablett, är Valerina Forte ett enkelt komplement för dem som behöver hjälp med att hantera tillfälliga sömnstörningar eller oro.

 • Lindring av tillfällig oro och sömnproblem med växtbaserat läkemedel.
 • Innehåller valerianarot, en traditionell ingrediens för avslappning.
 • Lätt att dosera och anpassa efter individuella behov.

Plus:

 • Naturlig och effektiv lösning för tillfälliga sömnproblem.
 • Anpassad doseringsanvisning för både oro och sömnrubbningar.
 • Lätt att svälja tablettform för snabb absorption.

Värt att fundera över:

 • Produkten innehåller laktosmonhydrat härlett från mjölk, vilket kan vara olämpligt för laktosintoleranta individer.

Great Earth Bedtime

3,9/5,0

Så här ser produkten Great Earth Bedtime ut.

Great Earth Bedtime är ett kosttillskott speciellt designat för att stödja en god natts sömn, vilket är avgörande för både kroppens och hjärnans återhämtning. Produkten kombinerar en effektiv blandning av naturliga ingredienser inklusive humle, känd för sin lugnande effekt, citronmeliss som bidrar till att bibehålla en vilsam sömn och vitamin B6 som är viktigt för nervsystemets normala funktion.

Dessa ingredienser arbetar synergistiskt för att stödja en djup och vilsam sömn. Dessutom är kapslarna lätta att konsumera, med rekommendationen att ta en kapsel 30 minuter före sänggående. För de som söker en naturlig lösning för sömnstörningar är Great Earth Bedtime ett utmärkt val, formulerat med tanke på att ge den bästa nattvilan möjligt.

 • Kombinerar lugnande humle, vilsam citronmeliss och stödjande vitamin B6.
 • Formulerad för att ge optimal återhämtning under natten.
 • Enkel dosering med endast en kapsel dagligen före sänggående.

Plus:

 • Naturliga ingredienser som syftar till att främja en djup, kvalitativ sömn.
 • Vitamin B6 bidrar till nervsystemets normala funktion.
 • Vegetabiliska kapslar, passande för vegetariska livsstilar.

Värt att fundera över:

 • Om du är gravid, ammar eller tar medicin bör du rådgöra med din läkare innan du tar detta kosttillskott.

Aware Nutrition Night By Aware

3,4/5,0

Så här ser produkten Aware Nutrition Night By Aware ut.

Aware Nutrition Night By Aware är ett noggrant formulerat tillskott avsett att tas innan nattsömn. För de som har svårt att varva ned, slappna av eller känner sig ofta trötta vid uppvaknande, kan detta tillskott vara lösningen. Den kombinerar effektiva ingredienser som GABA, L-teanin, samt flera växt- och örtextrakter med kända lugnande och rogivande egenskaper, inklusive ashwagandha, citronmeliss och kamomill.

I en värld där ständiga intryck, digitalisering och överinformation kan påverka sömnkvaliteten, fungerar Night By Aware som en hjälpande hand för att främja en god natts sömn, hjälpa individen att komma till ro och uppleva den återhämtning kroppen så väl behöver.

 • Kombination av GABA, L-teanin och flera växtbaserade ingredienser för optimal avslappning.
 • Främjar god nattsömn och hjälper till att varva ned i en stressig vardag.
 • Formulerad för att motverka de negativa effekterna av bristande sömn, såsom trötthet, minnesproblem och svårigheter med koncentration.

Plus:

 • Multipel ingredienssammansättning som riktar sig mot olika aspekter av avslappning och sömnkvalitet.
 • Ashwagandha, känt för sina adaptogena egenskaper, kan hjälpa kroppen att hantera stress.
 • L-teanin och GABA, som båda är kända för att främja lugn och avslappning.

Värt att fundera över:

 • Kapseln är tillverkad av bovint gelatin, vilket kan vara olämpligt för vegetarianer eller veganer.

Komplett köpguide – Tänk på det här innan du gör ditt val av Receptfria Sömntabletter:

Sömnproblem kan påverka ens livskvalitet och välbefinnande på många sätt. Receptfria sömntabletter kan erbjuda lindring för tillfälliga sömnproblem, men det finns många aspekter att beakta innan man köper och använder dem. Här är några viktiga punkter att tänka på:

1. Syftet med Tabletterna

Fundera på varför du vill använda sömntabletter. Är det för tillfälliga sömnsvårigheter som jetlag, eller handlar det om längre perioder av sömnlöshet?

2. Aktiva Ingredienser

De vanligaste ingredienserna i receptfria sömntabletter inkluderar:

 • Difenhydramin: Ett antihistamin som kan orsaka dåsighet.
 • Valeriana rot: En naturlig ört som har lugnande egenskaper. Förstå biverkningarna och interaktionerna med andra mediciner.

3. Biverkningar

Alla mediciner, inklusive receptfria, kan orsaka biverkningar. Dessa kan inkludera dåsighet under dagen, torr mun, yrsel, m.m. Läs bipacksedeln noga.

4. Interaktion med Andra Läkemedel

Om du redan tar andra läkemedel, se till att rådgöra med apotekspersonal eller läkare om eventuella skadliga interaktioner med sömntabletterna.

5. Varaktighet av Användning

Många receptfria sömntabletter är avsedda för kortvarig användning. Om dina sömnproblem fortsätter, bör du rådgöra med en läkare.

6. Dependens och Tolerans

Överanvändning kan leda till tolerans (där du behöver mer av läkemedlet för att uppnå samma effekt) eller beroende. Använd endast som rekommenderat.

7. Naturliga Alternativ

Det finns flera naturliga sömnhjälpmedel och kosttillskott, som melatonin, kamomillte eller lavendelolja. Dessa kan vara värda att överväga som alternativ.

8. Kvalitet och Märke

Välj produkter från pålitliga och välkända märken. Läs recensioner och kolla produktens kvalitetsgaranti.

9. Alkohol och Andra Substanser

Undvik alkohol när du tar sömntabletter, eftersom det kan förstärka effekterna och orsaka farliga biverkningar.

Vanliga frågor och svar om Receptfria Sömntabletter


Vad är receptfria sömntabletter?

Receptfria sömntabletter är icke-receptbelagda läkemedel eller kosttillskott som är avsedda att hjälpa individer att somna eller förbättra sömnkvaliteten.


Hur fungerar receptfria sömntabletter?

Många receptfria sömntabletter innehåller antihistaminer, vilka har en sederande effekt. Andra innehåller naturliga ingredienser som melatonin eller valeriana.


Är receptfria sömntabletter säkra?

Även om de är tillgängliga utan recept, kan vissa personer uppleva biverkningar. Det är alltid bäst att konsultera en läkare innan du tar något nytt läkemedel eller tillskott.


Vilka biverkningar kan förknippas med receptfria sömntabletter?

Biverkningar kan inkludera dåsighet dagen efter, torr mun, yrsel, förstoppning och urinretention.


Hur länge kan jag ta receptfria sömntabletter?

De bör endast användas för kortvarig lindring av sömnproblem. Om sömnproblem kvarstår, bör du rådfråga en läkare.


Kan jag bli beroende av receptfria sömntabletter?

Medan fysiskt beroende är mindre troligt, kan en person bli psykologiskt beroende av att ta piller för att sova.


Kan jag kombinera alkohol med receptfria sömntabletter?

Nej, det rekommenderas inte. Alkohol kan förstärka sederingseffekten och öka risken för biverkningar.


Är receptfria sömntabletter lämpliga för barn?

De flesta är inte rekommenderade för barn. Om ett barn upplever sömnproblem bör en läkare eller barnspecialist rådfrågas.


Vilka är några populära receptfria sömntabletter?

Några populära märken inkluderar Unisom, Nytol och Sleep-Eze, samt kosttillskott med melatonin eller valeriana.


Kan jag köra bil eller använda tunga maskiner efter att ha tagit receptfria sömntabletter?

Generellt sett bör man undvika att köra bil eller använda tunga maskiner tills man vet hur man reagerar på medicinen, eftersom de kan orsaka dåsighet.Disclaimers:

#1. Innehållet på Träningsliv.se är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell rådgivning.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på Träningsliv.se även i framtiden.