I denna artikel går vi igenom och recenserar de bästa zinkkosttillskotten på marknaden.

Bästa Zinkkosttillskott 2024


Zink är ett essentiellt mineral, vilket innebär att vår kropp inte kan producera eller lagra det på egen hand. Det finns i varje cell i kroppen och spelar en avgörande roll i över 300 enzymreaktioner som är viktiga för att bibehålla hälsan.


Många människor världen över får inte i sig tillräckligt med zink, vilket kan leda till en rad hälsoproblem, allt från nedsatt immunfunktion, håravfall, försämrad sårläkning till hudproblem. Dålig kost, vissa mediciner, och sjukdomstillstånd kan bidra till zinkbrist.


Studier har visat att zink spelar en nyckelroll i immunsystemets funktion, proteinsyntes, DNA-syntes, och celluppdelning. Dessutom har det upptäckts att zink kan minska varaktigheten av förkylningssymptom om det tas inom 24 timmar efter de första symtomen. Många hudkrämer innehåller zink på grund av dess antiinflammatoriska egenskaper och förmåga att främja sårläkning.


För att säkerställa optimal hälsa är det viktigt att inkludera zinkrika livsmedel i sin kost, såsom kött, skaldjur, nötter, och mejeriprodukter. För dem som har svårt att få i sig tillräckligt med zink genom kosten kan zinktillskott vara en lösning. Det är dock viktigt att konsultera en läkare eller näringsexpert innan man påbörjar ett tillskottsregim, eftersom för mycket zink kan vara skadligt.


Genom att förstå vikten av zink och agera därefter kan individer stärka sitt immunsystem, främja sårläkning, och stödja generell cellfunktion, vilket i slutändan bidrar till en bättre övergripande hälsa.

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bäst i test

Så här ser bäst i test produkten Thorne Zinkpikolinat ut.

Thorne Zinkpikolinat

Thorne är känt för att producera högkvalitativa tillskott och deras Zinkpikolinat är inget undantag. Denna produkt utmärker sig inte bara genom den lättupptagliga formen av zink men också genom renheten av ingredienserna. Zinkpikolinat anses ha hög biotillgänglighet, vilket betyder att kroppen kan absorbera och använda det effektivt.

Mest prisvärda

Så här ser den mest prisvärda produkten Core Zink 25 ut.

Core Zink 25

Core Zink 25 ger en kraftfull dos av detta essentiella mineral till ett mycket rimligt pris, vilket gör det till ett utmärkt val för de som söker hög kvalitet utan att bryta banken. Produkten har även en bra blandning av andra mineraler, vilket ger en balanserad näring.

Bästa budgetvalet

Så här ser det bästa budgetvalet GAAM Zinc ut.

GAAM Zinc

För de som är på en stram budget men inte vill kompromissa med kvaliteten är GAAM Zinc 100 caps det perfekta valet. Trots sitt överkomliga pris, erbjuder denna produkt en pålitlig dos av zink, vilket gör det till ett utmärkt värde för pengarna.

Thorne Zinkpikolinat

4,5/5,0

Så här ser bäst i test produkten Thorne Zinkpikolinat ut.

Thorne Zinkpikolinat från Thorne Research representerar en ny generation av zinktillskott med utmärkt biotillgänglighet. Kärnan i detta tillskott är kombinationen av zink med pikolinsyra, vilket ökar kroppens förmåga att absorbera och använda detta viktiga mineral. Med 15 mg zink per dosering erbjuder Thorne Zinkpikolinat en potent dos för att stödja en rad fysiologiska funktioner, från immunförsvar till hudhälsa. Dessutom innehåller den L-Leucin, en essentiell aminosyra, som ytterligare förstärker produktens näringsprofil.

Zink spelar en avgörande roll i många kroppsfunktioner, inklusive cellproduktion, proteinsyntes, och metabolism. Det är särskilt känt för att stödja immunsystemets funktion, främja hudens integritet och bidra till kognitiva funktioner. Med sin unika formel erbjuder Thorne Zinkpikolinat en överlägsen absorption, vilket gör det till ett utmärkt val för de som söker ett effektivt zinktillskott.

 • Tillverkare: Thorne Research
 • Innehåll: Zink i kombination med pikolinsyra
 • Speciella Funktioner: Högre biotillgänglighet, innehåller L-Leucin

Plus:

 • Hög Biotillgänglighet: Tack vare pikolinsyraformuleringen ger det ökad absorption och effektivitet.
 • Mångsidiga Hälsofördelar: Främjar immunfunktion, stödjer hud, hår och naglar samt bidrar till normal kognitiv funktion.
 • Tillägg av L-Leucin: Den innehåller även L-Leucin, en viktig aminosyra som stöder proteinmetabolismen.

Värt att fundera över:

 • Dosering: Följ rekommenderad dosering om 1 kapsel per dag för att undvika överdosering.
 • Graviditet: Gravida kvinnor bör rådgöra med läkare innan de tar detta tillskott.
 • Förvaring: Förvaras på ett svalt och torrt ställe, utom räckhåll för barn.

Core Zink 25

4,3/5,0

Så här ser den mest prisvärda produkten Core Zink 25 ut.

Core Zink 25 är ett premium zinktillskott, särskilt framtaget för att erbjuda en optimal upptagningsförmåga och biotillgänglighet. Detta åstadkoms genom en noggrann blandning av zinkglukonat och zinkpikolinat, två av de mest effektiva kelaterade formerna av zink som är kända för sin höga absorption i kroppen.

Med en potentiell dosering på 25 milligram zink per kapsel, är Core Zink 25 avsett att stödja en mängd biologiska processer, inklusive proteinsyntes, DNA-syntes, samt underhåll av hår, hud och naglar. Eftersom zink spelar en central roll i flera av kroppens funktioner, erbjuder detta tillskott en robust lösning för de som är särskilt medvetna om att upprätthålla adekvata zinknivåer i kroppen.

 • Tillverkare: Core
 • Innehåll: Blandning av zinkglukonat och zinkpikolinat
 • Speciella Funktioner: Kelaterade former av zink för förbättrad absorption och biotillgänglighet.

Plus:

 • Optimerad Biotillgänglighet: Tack vare en kombination av zinkglukonat och zinkpikolinat ger produkten hög upptagning i kroppen.
 • Mångsidiga Hälsofördelar: Zink stöder en rad biologiska funktioner, inklusive underhåll av hud, hår och naglar, samt proteinsyntes och DNA-syntes.
 • Rik Dosering: Med 25 mg zink per kapsel, garanterar detta tillskott en potent dos för att möta ditt dagliga zinkbehov.

Värt att fundera över:

 • Dosering: Det är viktigt att följa den rekommenderade doseringen av 1 kapsel per dag och helst i samband med en måltid för bästa upptag.
 • Förvaring: Produkten ska förvaras på en torr och sval plats, skyddad från direkt solljus och utom räckhåll för små barn.
 • Inte Ett Ersättning: Kosttillskott bör inte användas som ett alternativ till en varierad kost och bör ej överskrida den rekommenderade dosen.

GAAM Zinc

4,1/5,0

Så här ser det bästa budgetvalet GAAM Zinc ut.

GAAM Nutrition Health Series Zink erbjuder en potent och biologiskt tillgänglig form av zink, innesluten i smidiga kapslar avsedda att integreras smidigt i din dagliga rutin. Zink, som är känt för sin centrala roll i ämnesomsättningen och kroppens hormonproduktion, har här presenterats i en optimal dosering som har potential att stödja en rad hälsofördelar.

Från att stärka immunförsvaret till att förbättra matsmältningen och öka näringsupptaget, verkar denna produkt på flera frontlinjer för att säkerställa att din kropp fungerar på sin topp. Vidare, genom att bidra till att skydda kroppens celler från oxidativ stress, understödjer detta tillskott även en hälsosam cellfunktion. I sitt helhetsperspektiv, erbjuder GAAM Zinc 100 caps en solid grund för de som är medvetna om sitt zinkintag och dess fördelar för hälsan.

 • Tillverkare: GAAM Nutrition
 • Form: Kapslar med Zinkglukonat
 • Speciella Funktioner: Hög biologiskt värde, stärker immunförsvaret, ökar näringsupptaget.

Plus:

 • Immunsystemets Support: Zink har visats stärka immunförsvaret och bidra till kroppens försvarsförmåga mot sjukdomar.
 • Optimerad Matsmältning: GAAM Zinc kan förbättra matsmältningen och bidra till en mer effektiv näringsupptagning.
 • Cellskydd: Zink skyddar kroppens celler från skadlig oxidativ stress, vilket främjar cellernas livslängd och funktion.

Värt att fundera över:

 • Dosering: Endast en kapsel rekommenderas dagligen, och det är viktigt att den tas i samband med en måltid för bästa upptagningsförmåga.
 • Innehållsförvaring: Produkten bör förvaras torrt, svalt, väl förslutet och utom räckhåll för barn för att säkerställa dess hållbarhet.
 • Kosttillskott: Precis som med alla kosttillskott, bör GAAM Zinc inte användas som ett alternativ till en varierad kost, och rekommenderad dos bör inte överskridas.

Solaray BioCitrate Zinc

3,6/5,0

Så här ser produkten Solaray BioCitrate Zinc ut.

Solaray BioCitrate Zinc är ett kvalitetstillskott av zink, ett livsnödvändigt mineral som finns i alla celler i kroppen. I särskild hög halt hittas zink i vitala organ och strukturer som ögon, hud, hjärna, könsorgan och mer. Zink spelar en avgörande roll i kroppens funktioner då det ingår i hundratals enzymer som bland annat påverkar proteinbildning och DNA-syntes. Detta påverkar direkt tillväxten av kroppens olika vävnader, inklusive skelett, hud, hår och naglar. Dessutom stärker zink immunförsvaret och stödjer spermaproduktionen.

Denna produkt skiljer sig ut genom att innehålla zinkcitrat, som naturligt kompletteras av en bas av örter som innehåller zink. Detta erbjuder en synergistisk effekt, där zinkens fördelar förstärks. Dessutom hjälper zink som en del av antioxidantenzymet super oxid dismutas (SOD) till att neutralisera fria radikaler och därmed skydda våra celler från oxidativa skador.

 • Tillverkare: Solaray
 • Material: Zinkcitrat i en örtbaserad matris
 • Speciella Funktioner: Stödjer immunsystemet, bibehåller normal hud, hår och naglar, vegetabiliska kapslar.

Plus:

 • Immunförstärkning: Zink stödjer immunsystemets normala funktion, vilket hjälper kroppen att stå emot sjukdomar.
 • Förbättrad Hud, Hår och Naglar: Zink bidrar till att bibehålla en normal och hälsosam hud, hår och naglar.
 • Antioxidantverkan: Genom att ingå i antioxidantenzymet SOD, skyddar zink cellerna från oxidativa skador, vilket kan förhindra för tidigt åldrande och andra skador.

Värt att fundera över:

 • Dagligt Intag: Eftersom zink inte lagras i kroppen, är det viktigt att säkerställa ett regelbundet dagligt intag för att dra nytta av dess fördelar.

Core Zink Pro

3,8/5,0

Så här ser produkten Core Zink Pro ut.

Core Zink Pro representerar en ny generation av zinktillskott, speciellt framtaget för dem som efterfrågar högsta möjliga kvalitet och effekt. Produkten utmärker sig genom att kombinera zink i två biotillgängliga former: zinkglukonat och zinkcitrat. Dessa två former säkerställer att kroppen kan absorbera och dra nytta av zink på bästa möjliga sätt. Men det som verkligen skiljer Core Zink Pro från andra tillskott är tillsatsen av epigallokatekinat (EGCG) från grönt te. EGCG agerar som en zinkjonofor, vilket betyder att det hjälper till att transportera zink in i kroppens celler, vilket ökar biotillgängligheten och effektiviteten av zinkintaget.

Förutom de ovan nämnda egenskaperna, balanserar produkten zinkintaget genom att inkludera kopparglukonat. Detta är särskilt viktigt eftersom ett högt intag av zink kan minska kopparnivåerna i kroppen. Genom att inkludera kopparglukonat bibehåller Core Zink Pro en optimal mineralbalans.

 • Tillverkare: Core
 • Material: Kombination av zinkglukonat, zinkcitrat, EGCG från grönt te och kopparglukonat.
 • Speciella Funktioner: Förbättrad biotillgänglighet, inkluderar zinkjonofor, balanserad med koppar.

Plus:

 • Hög Biotillgänglighet: Tack vare EGCG från grönt te, som fungerar som en zinkjonofor, optimeras upptaget av zink.
 • Multifunktionellt: Zink spelar en roll i allt från immunsystemets funktion och hormonbalans till kvaliteten på hår, hud och naglar.
 • Balanserad Formulering: Inkluderar kopparglukonat för att säkerställa optimal mineralbalans vid intag av höga zinkdoser.

Värt att fundera över:

 • Dosering: Följ den rekommenderade doseringen av 1 tablett dagligen vid måltid. Överskrid inte den rekommenderade dosen.
 • Lagring: Förvaras torrt, svalt och ej i direkt solljus. Produkten bör förvaras utom räckhåll för små barn.

NOW Zinc Glycinate 30mg

3,0/5,0

Så här ser produkten NOW Zinc Glycinate 30mg ut.

NOW Zinc Glycinate är ett unikt tillskott som framställts med fokus på optimal biotillgänglighet och effektivitet. Zink är en kritisk mineralkofaktor som medverkar i flera hundra enzymreaktioner som är nödvändiga för bland annat protein- och kolhydratmetabolism samt RNA/DNA-syntes. Dessutom är zink väsentligt för en mängd organ och system i kroppen, inklusive immunsystemet, skelettstrukturen, neurologiska funktioner och endokrina systemet.

Medan många zinktillskott på marknaden lider av dålig absorption, sticker NOW Zinc Glycinate ut genom att vara kelaterat, vilket förbättrar både absorption och biotillgänglighet. Detta tillskott kommer dessutom i form av lättsvalda mjukgelkapslar, vilket gör det lättare för användaren att inkludera det i sin dagliga rutin. Produkten är även förstärkt med pumpafröolja, vilket ger ytterligare fördelar.

 • Tillverkare: NOW
 • Form: Kapslar med zinkglycinat och pumpafröolja
 • Speciella Funktioner: Kelaterad för förbättrad absorption, mjukgelkapsel för lättare intag, innehåller pumpafröolja

Plus:

 • Förbättrad Biotillgänglighet: Tack vare den kelaterade formen av zinkglycinat optimeras absorptionen i kroppen.
 • Mångsidig Användning: Zink spelar en roll i flera viktiga funktioner i kroppen, inklusive stöd för immunsystemet och skelettfunktionen.
 • Lättsvalda Kapslar: Mjukgelkapselns design gör det enkelt för användaren att inta produkten dagligen.

Värt att fundera över:

 • Dosering: Följ den rekommenderade doseringen av 1 kapsel dagligen i samband med måltid.
 • Allergener: Produkten innehåller SOJAlecitin, vilket bör beaktas av dem med sojaallergi.

Solgar Zinc Picolinate

4,2/5,0

Så här ser produkten Solgar Zinc Picolinate ut.

Solgar Zinc Picolinate representerar en kvalitetsprodukt designad för att tillhandahålla en av de mest essentiella mineralerna för människokroppen – zink, och det i en form som är lätt för kroppen att absorbera. Varje tablett innehåller 22 mg zink i form av zinkpikolinat, vilket säkerställer en effektiv dosering för att uppfylla kroppens dagliga behov. Zink har en rad viktiga funktioner i kroppen.

Den verkar som en antioxidant för att motverka oxidativ stress, hjälper till med regleringen av vissa hormoner, spelar en central roll i celldelningsprocessen och är avgörande för att upprätthålla ett starkt och effektivt immunsystem. För dem som är medvetna om sin hälsa och vill säkerställa att de får tillräckligt med zink i sin dagliga kost, är Solgar Zinc Picolinate ett utmärkt val.

 • Tillverkare: Solgar
 • Form: Tablett med zinkpikolinat
 • Speciella Funktioner: Lättupptagbar form, antioxidanta egenskaper, hormonreglering, stärker immunsystemet

Plus:

 • Lättupptagbar Form: Zinkpikolinat är känd för sin höga biotillgänglighet, vilket säkerställer maximal absorption av zink.
 • Mångsidiga Hälsobenefits: Zink erbjuder ett brett spektrum av fördelar, från antioxidanta egenskaper till att stärka immunförsvaret.
 • Ren Ingredienslista: Produkten är fri från onödiga tillsatser, vilket gör den idealisk för de som är medvetna om vad de konsumerar.

Värt att fundera över:

 • Dosering: Följ den rekommenderade doseringen av 1 tablett dagligen i samband med måltid.
 • Förvaring: Produkten bör förvaras i rumstemperatur och hållas utom räckhåll för barn.
 • Kosttillskott: Solgar Zinc Picolinate är ett kosttillskott och bör inte användas som ett substitut för en varierad kost eller en hälsosam livsstil.

Pharma Nord Bio-Zink

3,4/5,0

Så här ser produkten Pharma Nord Bio-Zink ut.

Pharma Nord Bio-Zink representerar en högkvalitativ produkt som erbjuder kroppen en optimal dos av en av de mest essentiella mineralerna, zink. Varje tablett innehåller 15 mg zink i form av zinkglukonat, vilket är känt för sin höga biotillgänglighet. Detta innebär att kroppen kan absorbera och använda zinket effektivt, vilket garanterar att du får ut mesta möjliga av ditt tillskott.

Zink har en rad vitala funktioner i kroppen. Inte bara bidrar det till att skydda cellerna från oxidativ stress, men det stöder också proteinsyntesen och bidrar till att bibehålla ett friskt hår, en strålande hud och starka naglar. Som ett veganskt tillskott är Pharma Nord Bio-Zink fri från animaliska ingredienser, vilket gör det till ett utmärkt val för alla som är medvetna om sin kost.

 • Tillverkare: Pharma Nord
 • Form: Tablett med zinkglukonat
 • Speciella Funktioner: Hög biotillgänglighet, stöder proteinsyntesen, bidrar till friskt hår, hud och naglar, veganskt

Plus:

 • Hög Biotillgänglighet: Tack vare formen zinkglukonat tas zinket snabbt och effektivt upp av kroppen.
 • Mångsidiga Hälsobenefits: Förutom att stödja cellskydd och proteinsyntes bidrar zink också till hälsan av hår, hud och naglar.
 • Veganskt Alternativ: Pharma Nord Bio-Zink är ett 100% veganskt tillskott, vilket gör det till ett etiskt och hälsosamt val.

Värt att fundera över:

 • Dosering: Följ den rekommenderade doseringen av 1 tablett dagligen. Den behöver inte tas i samband med en måltid.
 • Förvaring: Produkten bör förvaras i rumstemperatur och undvikas från direkt solljus. Se till att den förvaras säkert utom räckhåll för små barn.

Holistic Zink

4,2/5,0

Så här ser produkten Holistic Zink ut.

Holistic Zink är ett vegetabiliskt zinktillskott som erbjuder inte bara ett, utan tre olika lättupptagliga former av zink: zinkmalat, zinkbisglycinat och zinkpikolinat. Med denna kombination garanterar Holistic maximal upptagningsförmåga, vilket säkerställer att kroppen får maximal nytta av tillskottet. Zink spelar en avgörande roll i flera kroppsfunktioner.

Det är känt för att stödja proteinsyntesen, vilket är viktigt för muskeluppbyggnad och reparation. Dessutom är zink avgörande för en normal reproduktionsförmåga. Ett tillägg av zink kan också förbättra kvaliteten på ditt hår och din hud. Holistic Zink kommer i vegetabiliska kapslar, vilket gör det till ett lämpligt val för vegetarianer och veganer.

 • Tillverkare: Holistic
 • Form: Kapslar med zinkmalat, zinkbisglycinat och zinkpikolinat
 • Speciella Funktioner: Stöder proteinsyntesen, bidrar till hår och hudens kvalitet, tre lättupptagliga former av zink

Plus:

 • Trippel Zinkformel: Med tre olika former av zink säkerställer Holistic Zink maximal upptagningsförmåga.
 • Mångsidiga Hälsobenefits: Främjar proteinsyntes, stärker hår och hud och stöder reproduktionsförmågan.
 • Vegetabiliska Kapslar: Ett utmärkt val för dem som följer en vegetarisk eller vegansk diet.

Värt att fundera över:

 • Dosering: Det rekommenderas att konsumera 1 kapsel dagligen eller enligt rekommendation.
 • Förvaring: Produkten ska förvaras torrt, väl tillsluten efter öppning, och alltid utom räckhåll för barn.

Nordbo C-vitamin & Zink

4,1/5,0

Så här ser produkten Nordbo C-vitamin & Zink ut.

Nordbo C-vitamin & Zink är ett svensktillverkat och veganskt kosttillskott, särskilt framtaget för att stödja immunsystemets normala funktion. Med en kombination av syraneutral C-vitamin i form av kalciumaskorbat och zink i form av zinkpikolinat, erbjuder detta tillskott en biotillgänglig och magvänlig lösning för att uppfylla kroppens behov av dessa essentiella näringsämnen. Kalciumaskorbat är en form av C-vitamin som är särskilt skonsam för magen, samtidigt som det ger en hög dos av vitaminen.

Zinkpikolinat är känt för sin höga upptaglighet, vilket säkerställer att kroppen kan dra maximal nytta av tillskottet. Utöver sina fördelar för immunsystemet bidrar både C-vitamin och zink till att bibehålla en normal benstomme och skydda cellerna mot oxidativ stress. Alla dessa egenskaper gör Nordbo C-vitamin & Zink till ett utmärkt val för dem som vill ha ett veganskt, högkvalitativt och effektivt tillskott.

 • Tillverkare: Nordbo
 • Ingredienser: Kalciumaskorbat, zinkpikolinat
 • Speciella Funktioner: Biotillgängligt, stödjer immunsystemet, veganskt och godkänt av Djurens Rätt.

Plus:

 • Hög Biotillgänglighet: Med C-vitamin i form av kalciumaskorbat och zink i zinkpikolinatform garanterar detta tillskott optimal upptaglighet.
 • Magvänlig: Den syraneutrala C-vitaminen är skonsam för magen, vilket gör det lämpligt för dem med känsliga magar.
 • Etylltillverkad: Produkten är inte bara svensktillverkad, den är även veganvänlig och har mottagit godkännande från Djurens Rätt.

Värt att fundera över:

 • Dosering: Rekommenderas att inta 1-2 kapslar dagligen i samband med måltid.
 • Förvaring: Produkten bör förvaras torrt, i rumstemperatur och undan direkt solljus. Alltid förvaras utom räckhåll för barn.

Great Earth Zink 25 mg

5,0/5,0

Så här ser produkten Great Earth Zink 25 mg ut.

Great Earth Zink 25 mg är ett kosttillskott designat för att leverera den essentiella mineralen zink till kroppen, vilken är känt för att stödja en rad kritiska funktioner som immunsystemets hälsa, fertilitet och upprätthållandet av hudens och hårets kvalitet. Ett av dess mest framträdande drag är dess unika formulering med Great Earth’s mineraltransportsystem, Portamins.

Detta system garanterar ett optimalt upptag av zink genom att använda en rad lättlösliga och lättupptagliga mineralformer, såsom citrat, glukonat, askorbat och många fler. Ytterligare särdrag hos denna produkt är tillsatsen av gurkmejaextrakt, som förutom sina egna hälsofördelar, kan förstärka de positiva effekterna av zink. Förpackningen innehåller 100 tabletter, och rekommenderad dosering är en tablett dagligen i samband med en måltid.

 • Tillverkare: Great Earth
 • Ingredienser: Blandade zinkformer (zinkcitrat, zinkbisglycinat m.fl.), gurkmejaextrakt
 • Speciella Funktioner: Innehåller Portamins för optimalt upptag, berikad med gurkmejaextrakt

Plus:

 • Optimalt Upptag: Med Portamins, ett unikt mineraltransportsystem, säkerställer detta tillskott maximal absorption av zink i mag-tarmkanalen.
 • Breddad Zinkformulering: Innehåller flera former av zink som zinkcitrat, zinkbisglycinat och flera andra för att säkerställa effektiv absorption.
 • Berikad med Gurkmeja: Förutom zinks fördelar är denna produkt också berikad med gurkmejaextrakt, känd för sina antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper.

Värt att fundera över:

 • Dosering: Det rekommenderas att ta en tablett dagligen i samband med måltid.
 • Ingrediensbekräftelse: Om man är allergisk eller känslig mot någon ingrediens, bör man noggrant granska produktens innehåll.

Healthwell Zink 25 Plus

4,3/5,0

Så här ser produkten Healthwell Zink 25 Plus ut.

Healthwell Zink 25 Plus är ett veganskt kosttillskott som levererar organiskt zink från tre noggrant utvalda och högvärdiga källor. Med sin unika formulering kombinerar den de bästa formerna av zink: zinkpikolinat, zinkcitrat och zinkglukonat, vilket garanterar hög biotillgänglighet och effektiv absorption i kroppen. Zink är en kraftfull antioxidant som spelar en central roll i många av kroppens funktioner, inklusive metabolismen av protein, fett och kolhydrater, samt att bidra till ett starkt immunsystem.

Denna produkt är inte bara förstärkt med koppar för att balansera zinkintaget, utan den är också berikad med andra viktiga mineraler som mangan, krom och järn. Tillsammans ger de ett brett spektrum av hälsofördelar, från att hjälpa ämnesomsättningen till att transportera syre i blodet. Med 90 kapslar per förpackning, rekommenderas en daglig dos av en kapsel i samband med måltid.

 • Tillverkare: Healthwell
 • Ingredienser: Organisk zink (zinkpikolinat, zinkglukonat, zinkcitrat), koppar, mangan, krom, järn, rismjöl, vegetabilisk kapsel
 • Speciella Funktioner: Antioxidant, bidrar till ett normalt immunsystem, vegansk, berikad med koppar och andra mineraler

Plus:

 • Hög Biotillgänglighet: Formulerad med tre olika former av zink som har hög biotillgänglighet, vilket garanterar effektiv absorption i kroppen.
 • Berikad med Mineraler: Utöver zink är den förstärkt med koppar, mangan, krom och järn, vilket ger ett holistiskt tillskott för kroppens övergripande välbefinnande.
 • Vegansk Formulering: Perfekt för dem som följer en vegansk livsstil, med kapslar gjorda av vegetabiliska ingredienser.

Värt att fundera över:

 • Dosering: Det rekommenderas att konsumera en kapsel dagligen i samband med en måltid.
 • Kontrollera Ingredienser: För personer med specifika kostbehov eller allergier, bör ingredienslistan granskas noggrant.

Komplett köpguide – Tänk på det här innan du gör ditt val av Zink:

Zink är ett essentiellt mineral som spelar en avgörande roll i över 300 enzymer i vår kropp. Från immunsystemets funktion till celltillväxt, DNA-syntes och ämnesomsättning, zink bidrar till flera kritiska biologiska processer. Om du funderar på att köpa zinktillskott, finns det dock några viktiga aspekter att beakta. Denna guide hjälper dig att göra ett informerat val.

1. Form av Zink: Det finns flera former av zinktillskott på marknaden. Några av de mest populära inkluderar:

 • Zinkglukonat
 • Zinkcitrat
 • Zinkpikolinat
 • Zinksulfat Varje form har sina egna unika egenskaper och absorptionsgrad. Till exempel anses zinkpikolinat vara lättare för kroppen att absorbera än zinksulfat.

2. Dosering: Rekommenderad daglig dos av zink varierar beroende på ålder, kön och andra faktorer. Generellt sett rekommenderas vuxna män och kvinnor att inta mellan 8-11 mg zink per dag. Dock kan dosen variera beroende på produkten, så läs alltid etiketten noggrant och rådgör med en läkare eller näringsfysiolog vid osäkerhet.

3. Tillsatta Ingredienser: Vissa zinktillskott kan innehålla extra ingredienser som koppar, vilket kan hjälpa till att balansera zinkintaget. Det är också vanligt att hitta zink kombinerat med andra vitaminer eller mineraler för ökat hälsomässigt värde.

4. Källan till Zink: För dem som är veganer eller vegetarianer är det viktigt att kontrollera källan till zink i tillskottet. Vissa kan härstamma från animaliska källor.

5. Biotillgänglighet: Detta hänvisar till hur lätt kroppen kan absorbera och använda zink. Som nämnts tidigare har olika former av zink olika biotillgänglighet. Zinkpikolinat och zinkcitrat anses generellt ha högre biotillgänglighet jämfört med andra former.

6. Pris och Kvalitet: Det kan vara frestande att gå för det billigaste alternativet, men det är viktigt att jämföra priset med produktens kvalitet. Läs recensioner och välj produkter från ansedda tillverkare.

7. Förvaring och Hållbarhet: Kontrollera produktens bäst före-datum och förvaringsinstruktioner. De flesta zinktillskott bör förvaras på en torr, sval plats och borta från direkt solljus.8. Interaktion med andra mediciner: Om du tar andra mediciner eller kosttillskott, konsultera en läkare innan du börjar med zink. Zink kan interagera med vissa läkemedel, såsom antibiotika och diuretika.

Vanliga frågor och svar om Zink


Vad är zink?

Zink är ett mineral som är viktigt för många olika funktioner i kroppen. Det är involverat i syntesen av proteiner, DNA och RNA, immunsystemets funktion, sårläkning och celltillväxt.


Vad är zink bra för?

Zink är bra för:

 • Immunsystemets funktion: Zink är viktigt för att immunsystemet ska fungera korrekt. Det hjälper till att bekämpa infektioner och främjar läkning.
 • Celltillväxt: Zink är viktigt för celltillväxt och reparation. Det hjälper till att bilda nya celler och reparera skadade celler.
 • Sårläkning: Zink hjälper till att främja sårläkning. Det hjälper till att minska inflammation och infektion och främjar bildandet av nya vävnader.
 • Reproduktionssystemet: Zink är viktigt för reproduktionssystemet. Det hjälper till att bilda spermier och äggceller och främjar fertilitet.
 • Andningssystemet: Zink är viktigt för andningssystemet. Det hjälper till att skydda lungorna från infektioner.
 • Matsmältningssystemet: Zink är viktigt för matsmältningssystemet. Det hjälper till att bryta ner mat och absorbera näringsämnen.

Hur får man i sig zink?

Zink finns i många olika livsmedel, bland annat:

 • Kött: Rött kött, fjäderfä och skaldjur är bra källor till zink.
 • Mjölkprodukter: Mejeriprodukter, som mjölk, yoghurt och ost, är också bra källor till zink.
 • Baljväxter: Baljväxter, som bönor, ärtor och linser, är bra källor till zink.
 • Fullkorn: Fullkornsprodukter, som havregryn och quinoa, är bra källor till zink.
 • Nötter och frön: Nötter och frön, som cashewnötter, mandel och pumpakärnor, är bra källor till zink.

Vilka är symptomen på zinkbrist?

Symtomen på zinkbrist kan vara:

 • Minskad aptit
 • Värk i munnen
 • Sår i munnen
 • Långsam sårläkning
 • Håravfall
 • Minskad smak och lukt
 • Minskad fertilitet
 • Ökad risk för infektioner

Hur mycket zink behöver man?

Rekommendationen för zinkintag är:

 • Vuxna män: 11 mg per dag
 • Vuxna kvinnor: 8 mg per dag
 • Gravida kvinnor: 11 mg per dag
 • Ammande kvinnor: 12 mg per dag

Kan man få för mycket zink?

Ja, det är möjligt att få för mycket zink. För mycket zink kan leda till symtom som illamående, kräkningar, diarré och huvudvärk.


Vad är den bästa tiden på dagen att ta zink?

Det är bäst att ta zink på morgonen med mat. Detta hjälper till att öka absorptionen av zink.


Kan man ta zink tillsammans med andra mediciner?

Ja, det är i allmänhet säkert att ta zink tillsammans med andra mediciner.


Hur kan man öka sitt zinkintag?

Här är några ytterligare tips för att öka sitt zinkintag:

 • Ät mer zinkrika livsmedel, till exempel rött kött, skaldjur, mjölkprodukter, baljväxter, fullkorn och nötter.
 • Om du är vegetarian eller vegan, se till att du får i dig tillräckligt med zink från andra källor, till exempel baljväxter, fullkorn och nötter.
 • Ta ett zinktillskott, om du har ökad risk för zinkbrist.


Disclaimers:

#1. Innehållet på Träningsliv.se är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell rådgivning.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på Träningsliv.se även i framtiden.