Militärpress: Effektiva Övningar och Muskler som Tränas

Militärpressen är en styrketräningsövning som primärt engagerar axelmusklerna. Övningen kallas även för stående skivstångspress och är en populär del av många styrke- och konditionsprogram. Utförandet av militärpressen innebär att du pressar vikten vertikalt uppåt från axelhöjd tills armarna är fullt utsträckta, vilket ställer krav på både muskelstyrka och stabilitet.

När du utför militärpress aktiveras flera muskelgrupper. Huvudsakligen arbetar deltamusklerna som består av tre delar: den främre (anterior), mellersta (lateral) och bakre (posterior) delen. Dessutom engageras trapezius, övre bröstmuskler och armarnas sträckmuskler. Korrekt teknik är viktigt för att maximera effektiviteten i övningen och för att minimera risken för skador.

Det finns varianter av militärpressövningen som kan anpassas efter personliga mål och förutsättningar. Till exempel kan du använda hantlar istället för skivstång för att öka rörelseomfånget eller lägga till rotation för att involvera fler muskler. Variationer som sittande militärpress eller att genomföra övningen i en smith-maskin finns också tillgängliga för dem som önskar ändra stimuli eller som behöver extra stöd. Genom att lägga till militärpressövningar i träningsprogrammet kan du utveckla överkroppsstyrka och förbättra din prestation i andra lyft.

Militärpress Grundläggande

I detta avsnitt får du en genomgång av vad militärpress är, hur du utför övningen korrekt och vilka muskler som tränas. Militärpress är en effektiv axelövning för att bygga styrka och rörlighet i överkroppen.

Vad är Militärpress?

Militärpress, även känd som overhead press, är en basövning inom styrketräning där du pressar en skivstång från axlarnas höjd till över huvudet med raka armar. Övningen utförs vanligen stående och kräver god teknik för att undvika skador och maximera effektiviteten.

Rätt Utförande och Teknik

För att utföra militärpress på ett säkert och effektivt sätt bör du följa dessa steg:

 • Stång och grepp: Börja med att placera stången på ett ställ så att den är ungefär på axelhöjd. Greppa stången lite bredare än axelbredd.
 • Startposition: Lyft upp stången till axlarnas höjd, håll en rak rygg och stabil bål.
 • Rörelsen: Andas in och håll huvudet neutralt. När du pressar upp stången, flytta huvudet bakåt för att ge plats, och sträva sedan efter att hålla armbågarna under stången.
 • Toppläget: När stången är helt pressad uppåt ska armarna vara raka och stången ska vara direkt över huvudet och skulderbladen. Andas ut i toppläget.
 • Nedåtrörelsen: Sänk stången kontrollerat tillbaka till startpositionen och upprepa.

Muskler som Tränas

Militärpress är en omfattande övning som tränar flera muskelgrupper i din överkropp, framförallt:

 • Axlar (Deltoids): Primärt ansvariga för lyftet uppåt.
 • Triceps: De arbetar aktivt för att sträcka ut armarna.
 • Övre Rygg (Skulderblad): Dessa muskler stabiliserar och stöder rörelsen.
 • Core: Din bål engageras för att bibehålla stabilitet och en rak rygg under hela utförandet.

Genom att utföra militärpress med korrekt teknik stärker du dessa viktiga muskelgrupper, vilket bidrar till en starkare och mer balanserad överkropp.

Militärpress Variationer

Militärpress är en effektiv övning för att bygga axelstyrka och muskelmassa. Genom att utföra variationer av övningen, kan du målriktat träna olika delar av axelmuskulaturen och undvika att träningen blir enformig.

Sittandes vs Ståendes Militärpress

Sittandes Militärpress:

 • Du utför övningen sittande på en bänk med rak rygg för att isolera axlarna bättre och minska involveringen av rumpan och buktrycket.
 • Lämplig för nybörjare då den hjälper till att hålla en stabil rörelsebana.

Ståendes Militärpress:

 • Övningen utförs stående med rak rygg och fötter i axelbredds avstånd.
 • Träning i stående position hjälper till att engagera fler muskler, som buk och rumpa, vilket kan öka stabiliseringen och styrkan i kroppskärnan.

Dumbbell Militärpress

Dumbbell Militärpress:

 • Med hantlar istället för skivstång, utför du övningen antingen sittandes eller ståendes med ett grepp där handflatorna pekar inåt eller framåt.
 • Att använda hantlar ökar friheten i rörelsen och hjälper till att träna musklerna individuellt för varje sida, vilket kan förbättra muskelbalansen och koordinationen.

Smith Machine Militärpress

Smith Machine Militärpress:

 • Övningen utförs med en fast rörelsebana då stången är fäst i maskinen, vilket kan vara ett bra alternativ för nybörjare eller för de som vill fokusera på specifika muskelgrupper.
 • En smith maskin tillåter dig att trycka upp vikten med raka armar och koncentrera dig på axlarnas rörelse utan att behöva stabilisera vikten, vilket kan minska risken för skador och öka säkerheten under träningen.

Träningstips och Framsteg

När du utför militärpress är en gradvis ökning av vikten och fokus på god teknik avgörande för din framgång. Det är viktigt att balansera progression och rörlighet för att optimera styrkeutveckling och undvika skador.

Progression och Belastning

När du tränar militärpress, är det viktigt att gradvis öka vikterna du lyfter för att kontinuerligt utmana dina muskler, vilket leder till ökad styrka. Börja med en vikt som du kan hantera för 8-12 upprepningar per set. När du kan genomföra tre set med god form, öka vikten med cirka 2-5%. Det är också centralt att upprätthålla en korrekt setup och andning. Innan du höjer bygeln, dra tillbaka skulderbladen för att skapa en stabil bas och ta ett djupt andetag för att spänna kärnan som support.

 • Startvikt: 8-12 repetitioner, 3 set
 • Viktökning: 2-5% när seten kan genomföras med god teknik
 • Andning: Djupt andetag före lyft för ökad kärnstabilitet

Övningar för Stärkt Rörlighet

Rörlighet i axlarna är en nyckelkomponent för en effektiv militärpress. Förbättrad axelrörlighet och rörlighet i skulderbladen kan åstadkommas genom specifika rörlighetsövningar. Inkludera övningar som armrotationer och skulderbladsretraktioner för att förbättra rörligheten. Inrikta dig på en långsam och kontrollerad tempo med fokus på fullständig rörelseomfång för att öka rörligheten i axelpartiet. Detta kommer att möjliggöra en korrekt utförande av övningen och minska risken för skador.

 • Axellrotationer: 2 set x 10 repetitioner
 • Skulderbladsretraktioner: 2 set x 10 repetitioner
 • Tempo: Långsamt och kontrollerat med fullständigt rörelseomfång

Vanliga Frågor

Militärpress är en omfattande övning som stärker flera muskelgrupper. Noggrann teknik och säkerhet är viktigt för effektiva resultat. Här besvaras vanliga frågor om övningen.

Vilka muskler tränas primärt under utförandet av militärpress?

Under militärpress tränas framför allt deltamusklerna. Övningen involverar även triceps, övre delen av pectoralis major samt stabiliserande muskler i rygg och bål.

Vilka tekniker bör man behärska för att korrekt utföra en militärpress?

För att utföra militärpress korrekt bör du bemästra en neutral ryggradshållning, en fast bål, och korrekt handplacering. Det är även viktigt att pressa vikten rakt uppåt och låsa ut armbågarna i övre läget.

Hur skiljer sig viktvalen när man jämför militärpress med hantlar och militärpress i maskin?

Viktvalen för militärpress med hantlar bör ofta vara lägre än i maskin på grund av ökad behov av balans och stabilisering. Maskinen erbjuder mer stöd och tillåter därför större vikter.

Vilka fördelar ger militärpress för den övergripande fysiken och styrkan?

Militärpress förbättrar axelstyrka, ökar den strukturella soliditeten i bål och axelparti, och bidrar till en mer definierad övre kropp.

Vad är de viktigaste säkerhetsaspekterna att beakta under militärpress?

Håll alltid en korrekt ställning för att undvika belastningsskador. Börja med en vikt du kan hantera säkert och undvik plötsliga rörelser. Säkerställ att området runt dig är fritt så att du kan utföra övningen utan risk.

Hur kan man effektivt öka styrkan i axlarna med hjälp av militärpress?

För att effektivt öka axelstyrkan med militärpress, öka gradvis vikten och antalet repetitioner över tid. Kontinuerlig träning med korrekt form är avgörande för framsteg.

Foto av författare

Anton Olsson