I denna artikel går vi igenom och recenserar de bästa TENS-apparaterna på marknaden.

Bästa TENS-apparat 2023

I vår moderna tid, när människor är ständigt på jakt efter lösningar för att hantera kronisk smärta och muskelspänningar, har TENS (Transkutan Elektrisk Nervstimulering) apparater blivit ett populärt alternativ. Dessa apparater erbjuder en icke-invasiv metod för smärtlindring genom att använda elektriska impulser.

Trots TENS apparatens växande popularitet kan det vara förvirrande för den genomsnittliga konsumenten att välja den rätta enheten. Med många varumärken, modeller och tekniska specifikationer på marknaden, hur säkerställer man att man investerar i en produkt som är både effektiv och säker?

Ta som exempel Anna, en kontorsarbetare som lider av kronisk ryggsmärta. Hon har hört talas om TENS apparater genom en vän och är intresserad av att prova, men hon känner sig överväldigad av alla valmöjligheter. Hon behöver en apparat som är enkel att använda, portabel och framför allt effektiv i att lindra hennes smärta.

Det är viktigt att göra noggrann forskning innan man köper en TENS apparat. Det börjar med att förstå exakt hur apparaten fungerar och vilka fördelar den kan erbjuda för ens specifika smärttillstånd.

Genom att investera tid i att välja rätt TENS apparat kan man njuta av en säker och effektiv smärtlindring. Oavsett om det används som komplement till andra behandlingar eller som en enskild lösning, kan en välvald TENS apparat bli ett kraftfullt verktyg i strävan efter smärtfrihet och ökat välbefinnande.

Fem hälsofördelar med TENS-apparater.

 • Smärtlindring: TENS-apparater skickar elektriska impulser till nerverna, vilket kan blockera eller minska smärtans perception, särskilt vid förhållanden som kronisk ryggsmärta eller artrit.
 • Minskad muskelspänning: Genom att stimulera musklerna kan TENS bidra till att minska spänningar och träningsvärk.
 • Ökad cirkulation: Elektrisk stimulering kan öka blodflödet till det behandlade området, vilket underlättar läkning och minskar svullnad.
 • Minska beroendet av smärtstillande: För vissa individer kan TENS erbjuda en icke-farmakologisk lösning på smärtproblematik, vilket kan minska beroendet av smärtstillande mediciner.
 • Mobil smärtbehandling: TENS-apparater är ofta bärbara och kan användas hemma, på jobbet eller när du är på språng, vilket ger flexibel smärtbehandling när den behövs.

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bäst i test

Så här ser bäst i test produkten TENS by Flowlife ut.

TENS by Flowlife

Denna enhet erbjuder en avancerad TENS-teknik, vilket gör den idealisk för både smärtlindring och muskelstimulering. Med en användarvänlig design och imponerande batterilivslängd, ger denna enhet en optimal balans mellan prestanda och bekvämlighet. Den stora variationen av program och intensitetsnivåer, tillsammans med dess trådlösa uppladdningsbara design, gör att den står ut från mängden.

Mest prisvärda

Så här ser den mest prisvärda produkten Beurer Digital TENSEMS EM 49 ut.

Beurer Digital TENS/EMS EM 49

När det kommer till att få bäst valuta för pengarna, skiljer sig ”Beurer Digital TENS/EMS EM 49” från konkurrenterna. Denna enhet kombinerar effektiviteten hos TENS och EMS-teknik med ett prisvänligt alternativ, utan att kompromissa med kvaliteten. Den har en lättanvänd skärm, ett brett utbud av program, och kommer med självhäftande elektroder som kan återanvändas. Dess dubbla kanalfunktion gör det möjligt att behandla två områden samtidigt, vilket ökar dess värde ytterligare.

Bästa budgetvalet

Så här ser det bästa budgetvalet Rubicson TENSEMS-muskelstimulator med 4 elektrodplattor ut.

Rubicson TENS/EMS-muskelstimulator med 4 elektrodplattor

För dem som söker en effektiv TENS- och EMS-enhet men har en stram budget, är ”Rubicson TENS/EMS-muskelstimulator med 4 elektrodplattor” det självklara valet. Trots dess överkomliga pris, levererar denna enhet solida resultat när det kommer till smärtlindring och muskelstimulering. Den är enkel att använda, kompakt och bärbar. Med fyra medföljande elektrodplattor får användaren en komplett uppsättning för en omfattande behandling.

TENS by Flowlife

4,5/5,0

Så här ser bäst i test produkten TENS by Flowlife ut.

TENS by Flowlife, en banbrytande produkt inom smärtlindring, använder sig av TENS-teknik (Transkutan Elektrisk Nervstimulering) för att effektivt blockera smärtsignaler, stimulera blodcirkulationen och generell återhämtning samt minska inflammation. Den kombinerar innovativ teknik med användarvänlighet, vilket framhävs av den medföljande Flowlife TENS-appen.

Denna app, kompatibel med både iOS och Android, låter användare välja bland 43 skräddarsydda behandlingsprogram för återhämtning, muskelvärk och menssmärtor. Förutom den tekniska sidan har TENS by Flowlife en exklusiv design, som gör den både estetiskt tilltalande och lätt att bära. Med en vikt på endast 35 gram, är den bärbar och kan enkelt integreras i din dagliga rutin. Produkten levereras komplett med självhäftande elektroder, USB-laddningskabel, användarmanual och en förvaringspåse.

 • Tillverkare: Flowlife
 • Material: Modern elektronik med självhäftande elektroder
 • Särskilda funktioner: 43 skräddarsydda behandlingsprogram, trådlös anslutning med Flowlife TENS-app, blockering av smärtsignaler genom TENS-teknik, och tre individuellt anpassade behandlingsalternativ.

Plus:

 • Mångsidighet: 43 anpassade behandlingsprogram som kan användas för återhämtning, muskelvärk eller menssmärtor.
 • Användarvänlighet: Lättanvänd app gör det enkelt att välja behandlingsprogram och tidsinställning.
 • Bärbarhet: Lätt, kompakt design gör den enkel att ta med och använda var som helst.

Värt att fundera över:

 • App-kompatibilitet: Se till att din enhet är kompatibel med Flowlife TENS-appen för att utnyttja produktens fulla potential.

Beurer Digital TENS/EMS EM 49

4,3/5,0

Så här ser den mest prisvärda produkten Beurer Digital TENSEMS EM 49 ut.

Beurer Digital TENS/EMS EM 49 är en mångsidig apparat designad för att erbjuda både elektrisk muskelstimulering (EMS) och transkutan elektrisk nervstimulering (TENS). Med den kan du målinriktat behandla specifika muskler för att förbättra muskelkontakt, stödja återhämtningen och även uppnå smärtlindring. Detta görs genom att fästa elektrodplattor på önskat område och sedan välja bland 64 förinställda program.

EMS är särskilt fördelaktigt för de som vill stärka muskelkontakt vid träning, medan TENS är en kliniskt testad metod som fokuserar på nervstimulering för smärtlindring. Apparaten har en tidsinställning som varierar mellan 5 till 100 minuter, så att du kan skräddarsy behandlingslängden efter ditt behov. Dessutom inkluderar paketet fyra elektroder, ett bältesclips och tre AAA-batterier.

 • Tillverkare: Beurer
 • Material: Modern elektronik med 4 st elektroder (45×45 mm)
 • Särskilda funktioner: 64 förinställda program, kombinerad EMS och TENS teknik, inställningsbar behandlingstid.

Plus:

 • Mångsidighet: Kombinerar både EMS och TENS tekniker, vilket möjliggör både muskel- och nervstimulering.
 • Anpassningsbarhet: 64 förinställda program med varierande behandlingstider mellan 5–100 minuter, vilket gör det möjligt att välja det mest lämpliga programmet för din behandling.
 • Komplett paket: Levereras med alla nödvändiga tillbehör, inklusive elektroder och batterier.

Värt att fundera över:

 • Batteriberoende: Även om produkten levereras med batterier, bör man alltid ha extra batterier till hands ifall de nuvarande tar slut under en behandling.

Rubicson TENS/EMS-muskelstimulator med 4 elektrodplattor

4,3/5,0

Så här ser det bästa budgetvalet Rubicson TENSEMS-muskelstimulator med 4 elektrodplattor ut.

Rubicson TENS/EMS-muskelstimulator är ett avancerat verktyg avsett för att behandla och lindra muskelsmärta och spänningar med hjälp av elektriska impulser. Den kommer med två par elektroder, vilket gör det möjligt att behandla två mindre områden samtidigt eller ett större område.

En av enhetens styrkor är dess 50 förinställda program, anpassade för olika behandlingar och besvär. Förutom traditionell TENS-behandling har enheten även EMS-läge för att hjälpa till med avslappning av muskelspasmer, öka lokal blodcirkulation, samt förhindra muskelatrofi. Dessutom finns ett Fitness-läge som fungerar som ett komplement för att stärka och tona bukmuskulaturen.

Enheten drivs av ett uppladdningsbart batteri och har en ställbar intensitet med en timer som kan ställas in på 15, 30 eller 45 minuter. Produkten inkluderar 4 självhäftande elektrodplattor och en USB-C till USB-A-laddkabel, medan USB-laddaren säljes separat.

 • Tillverkare: Rubicson
 • Material: Elektronik med 4 självhäftande elektrodplattor (50×50 mm)
 • Särskilda funktioner: 50 förinställda program, tre behandlingsmetoder (TENS, EMS, Fitness), uppladdningsbart batteri.

Plus:

 • Variation av program: Med 50 förinställda program kan användaren välja den mest lämpliga behandlingen för specifika besvär.
 • Multifunktionalitet: Kombinerar TENS, EMS, och Fitness-lägen för en bredare behandlingsmöjlighet.
 • Uppladdningsbart batteri: Erbjuder bekvämligheten av att ladda upp enheten, vilket undviker behovet av ständiga batteribyten.

Värt att fundera över:

 • USB-laddare säljes separat: Användaren behöver skaffa en USB-laddare separat för att kunna ladda enheten.

Paingone AEGIS

3,7/5,0

Så här ser produkten Paingone AEGIS ut.

Paingone AEGIS är en toppmodern TENS-apparat som har specialdesignats för att hantera och behandla smärta i ryggen. Genom ett enkelt knapptryck aktiveras apparaten, vilken då sänder ut noggrant kalibrerade stimuleringspulser (TENS) till det område där smärta upplevs. Med en justerbar intensitet kan användaren skräddarsy behandlingen till sina specifika behov.

AEGIS är designad för att vara lätt och diskret, vilket gör att den kan bäras under kläder och aktiveras via fjärrkontrollen närhelst det behövs under dagen. Dess design garanterar att den sitter på plats, även under rörelse. AEGIS är uppladdningsbar och har tre olika behandlingslägen, vilket erbjuder användaren en mångsidig och personlig upplevelse.

 • Tillverkare: Paingone
 • Material: Medicinsk utrustning med ledande geldynor
 • Särskilda funktioner: Uppladdningsbar, fjärrkontroll, justerbar intensitet, tre behandlingslägen.

Plus:

 • Specialdesignad för ryggsmärta: AEGIS är skräddarsydd för att behandla ryggsmärta, vilket gör den särskilt effektiv för detta ändamål.
 • Diskret och bekväm: Apparaten är lätt, kan bäras under kläder och aktiveras närhelst det behövs via fjärrkontrollen, vilket erbjuder maximal komfort och diskretion.
 • Mångsidiga behandlingslägen: Med tre olika behandlingslägen kan användaren anpassa upplevelsen efter sina specifika behov.

Värt att fundera över:

 • Skötsel av geldynor: Geldynorna kan förlora sin klibbighet över tiden. De kan fuktas lätt för att förnya deras klibbighet, men när de inte längre sitter fast ordentligt bör de bytas ut.

Beurer EM59 Digital TENS/EMS Apparat 3 i 1

3,4/5,0

Så här ser produkten Beurer EM59 Digital TENSEMS Apparat 3 i 1 ut.

Beurer EM59 Digital TENS/EMS Apparat är en mångsidig och kraftfull enhet designad för dem som söker lindring från smärta, önskar muskelstimulering, eller helt enkelt vill ha en avkopplande massage. Denna apparat skiljer sig från andra genom sin unika trefaldiga funktionalitet: TENS/EMS med värme, enbart TENS eller enbart värme.

Denna flexibilitet gör det möjligt för användaren att anpassa behandlingen efter sina specifika behov. Med två separata justerbara kanaler utrustade med fyra självhäftande elektroder kan användaren rikta in sig på specifika områden för optimal effektivitet. Utöver detta erbjuder apparaten sex programmerbara program och en unik ”doktorsfunktion”, vilket möjliggör en koordinerad behandling tillsammans med din läkare.

Enheten har en intuitiv och tydlig display med vit bakgrundsbelysning, vilket gör den lätt att använda. Den ergonomiska designen, som inkluderar en bältesklämma, tillåter användaren att ha den på sig medan de är i rörelse. Allt drivs av ett kraftfullt uppladdningsbart litiumjonbatteri, vilket säkerställer att apparaten är redo när du behöver den.

 • Tillverkare: Beurer
 • Material: Elektronisk enhet med självhäftande elektroder
 • Särskilda funktioner: TENS/EMS + värme, enbart TENS, enbart värme, doktorsfunktion, justerbar behandlingstid.

Plus:

 • Mångsidig funktionalitet: Apparaten kombinerar TENS/EMS-stimulering med värme, vilket ger användaren flera behandlingsalternativ.
 • Doktorsfunktion: Denna unika funktion möjliggör skräddarsydda behandlingsprogram i samråd med din läkare.
 • Långvarig batteritid: Med ett kraftfullt uppladdningsbart litiumjonbatteri kan apparaten användas i längre perioder utan att behöva laddas om.

Värt att fundera över:

 • Användning av elektroder: Se till att elektroderna är korrekt placerade på det önskade behandlingsområdet för bästa möjliga resultat.

Swedish Posture TENS-EMS Elterapi Smärtlindring

3,3/5,0

Så här ser produkten Swedish Posture TENS-EMS Elterapi Smärtlindring ut.

Swedish Posture TENS-EMS Elterapi Smärtlindring är en avancerad enhet som kombinerar fördelarna med både TENS- och EMS-teknik för att erbjuda effektiv smärtlindring och muskelåterhämtning. Med den moderna bioelektriska tekniken garanteras en säker användning utan några biverkningar.

Specifikt designad för att hjälpa dem som lider av ryggont, mensvärk, kronisk smärta, ledvärk, migrän samt för de som önskar stimulera sina muskler efter träning. Den skiljer sig från andra produkter på marknaden genom att erbjuda 12 specialanpassade program, varav 6 är dedikerade för TENS och 6 för EMS.

Detta ger användaren en stor flexibilitet att välja rätt program baserat på deras specifika behov. Enheten är lätt att använda, vilket gör den idealisk för hemmabruk och är även uppladdningsbar. Detta tillsammans med att den är CE-märkt garanterar en produkt av hög kvalitet och säkerhet.

 • Tillverkare: Swedish Posture
 • Material: Elektronisk enhet med självhäftande elektroder
 • Särskilda funktioner: 12 program (6 TENS, 6 EMS), Uppladdningsbar, Modern bioelektrisk teknik, CE-märkt.

Plus:

 • Mångsidig Användning: Den kombinerade TENS-EMS-funktionen gör den lämplig för både smärtlindring och muskelstimulering.
 • Variabel Programmering: Med 12 tillgängliga program, ger enheten användaren möjlighet att välja den behandling som passar bäst för deras specifika behov.
 • Säker och Pålitlig: Den moderna bioelektriska tekniken säkerställer att enheten är fri från biverkningar och dess CE-märkning visar att den uppfyller höga säkerhetsstandarder.

Värt att fundera över:

 • Korrekt Placering: För bästa resultat bör elektroderna placeras korrekt på det önskade behandlingsområdet.

Omron Heat TENS

/5,0

Så här ser produkten Omron Heat TENS ut.

Omron Heat TENS är en framstående TENS-apparat som inte bara lindrar smärta med hjälp av TENS-teknologi, utan även introducerar en värmefunktion. Denna dubbla behandlingsmetod erbjuder effektiv lättnad från smärta, stelhet och domningar i muskler och leder. TENS-teknologin sänder ut svaga elektriska impulser som hjälper till att blockera smärtsignalerna, vilket ger direkt lättnad.

Den medföljande värmefunktionen fungerar som en komplementär behandling genom att öka blodcirkulationen och underlätta muskelavslappning. Denna kombination av behandlingar kan särskilt vara effektiv för områden som rygg, axlar, armar, ben och till och med mensvärk. En av de stora fördelarna med denna apparat är dess förmåga att ge smärtlindring utan biverkningar, vilket gör den lämplig att användas tillsammans med andra smärtlindringsmetoder, inklusive smärtstillande läkemedel.

 • Tillverkare: Omron
 • Material: Elektronisk enhet med självhäftande elektroder
 • Särskilda funktioner: TENS-teknologi, Värmefunktion, Kan kombineras med smärtstillande läkemedel

Plus:

 • Dubbelverkande Smärtlindring: Kombinationen av TENS-teknologi och värme ger en kraftfull och effektiv smärtlindring.
 • Mångsidighet: Kan användas på flera områden av kroppen, inklusive rygg, axlar, armar, ben och mensvärk.
 • Säker användning: Apparaten ger smärtlindring utan biverkningar, vilket gör det säkert att använda tillsammans med andra smärtlindringsmetoder.

Värt att fundera över:

 • Korrekt Placering: För bästa resultat bör elektroderna placeras korrekt på det önskade behandlingsområdet.

Bluetens Elektroterapi Duo Sport TENS

3,6/5,0

Så här ser produkten Bluetens Elektroterapi Duo Sport TENS ut.

Bluetens Elektroterapi Duo Sport är en toppmodern elektroterapivenhet designad för aktiva individer, särskilt för dem som ägnar sig åt idrott, löpning, trail och cykling. Enheten erbjuder tre huvudsakliga arbetslägen: att lindra smärta, att avslappna, samt att träna. Denna mångsidighet gör den till ett oumbärligt verktyg för atleter och idrottsutövare.

En av de mest imponerande egenskaperna med denna enhet är dess långa batterilivslängd – med bara en timmes laddning kan du använda enheten i upp till 15 dagar. Den är utrustad med en dubbeldisplay-funktion och en statistikfunktion, vilket låter användaren spåra användningstid och favoritprogram.

Dessutom styrs enheten smidigt via en app som är kompatibel med både Apple och Android. Bluetens Duo Sport paketet levereras komplett med två Duo Sport-enheter, elektroder, ett hårt fodral, en bruksanvisning, en väska, snäppkablar och USB-laddningskablar.

 • Tillverkare: Bluetens
 • Material: Elektronik med självhäftande elektroder
 • Särskilda funktioner: Appstyrning för Apple och Android, Dubbeldisplay-funktion, Statistikfunktion

Plus:

 • Lång Batterilivslängd: En enda timmes laddning ger upp till 15 dagars användning, vilket gör den perfekt för resor och kontinuerlig användning.
 • Mångsidighet: Tre arbetslägen (smärtlindring, avslappning och träning) gör den idealisk för en rad olika behov.
 • Tekniskt Avancerad: Appstyrning, dubbeldisplay och statistikfunktion ger användaren full kontroll och insikt om enhetens användning.

Värt att fundera över:

 • Kompatibilitet: Se till att din smartphone är kompatibel med Bluetens app för optimal användning av enheten.

Komplett köpguide – Tänk på det här innan du gör ditt val av TENS-apparat:

TENS står för ”Transkutan Elektrisk Nervstimulering” och är en populär metod för smärtlindring, särskilt inom fysioterapi. Innan du köper en TENS-apparat är det viktigt att du har en förståelse för vad du bör leta efter och vilka funktioner som kan vara viktiga för dina behov. Här är en guide för att hjälpa dig att göra det bästa valet:

1. Syfte med användning

 • Medicinskt: För smärtlindring eller muskelstimulering.
 • Fitness och rehab: För att förbättra muskeltonus och hjälpa till med rehabilitering.
 • Estetiskt: För kosmetiska behandlingar som ansiktsuppstramning.

2. Antal kanaler

 • Enkanals: Stimulerar ett område i taget.
 • Flerkanals: Kan användas för att stimulera flera områden samtidigt, vilket är användbart om du har smärta i flera områden.

3. Intensitetsnivåer

 • Kontrollera hur många intensitetsnivåer apparaten har. En bred variation ger dig mer flexibilitet för att anpassa behandlingen efter ditt behov.

4. Batterityp

 • Uppladdningsbara: Bevämt men kan behöva bytas ut efter några år.
 • Standardbatterier: Kan vara billigare initialt men kan bli dyrt i det långa loppet om du använder din TENS-apparat ofta.

5. Program och inställningar

 • Vissa apparater kommer med förinställda program för olika smärttillstånd eller muskelgrupper, medan andra låter dig skapa egna program.

6. Skärm och användarvänlighet

 • En tydlig och lättläst skärm kan göra enheten lättare att använda, särskilt om du behöver justera inställningarna under användning.

7. Storlek och portabilitet

 • Om du vill kunna ta med dig din TENS-apparat överallt bör du leta efter en kompakt och lätt modell.

8. Tillbehör och elektroder

 • Vissa TENS-apparater säljs med en uppsättning engångselektroder, medan andra har återanvändbara. Kontrollera om elektroderna är lättillgängliga för återköp.

9. Säkerhetsfunktioner

 • Leta efter funktioner som en automatisk avstängning eller en låsningsmekanism för att förhindra oavsiktlig ändring av inställningarna.

10. Pris och garanti

 • Kvaliteten och funktionerna på en TENS-apparat reflekteras ofta i priset. Men kom ihåg att den dyraste inte nödvändigtvis är den bästa för dina specifika behov.
 • Kontrollera också garantin. En längre garanti kan ge dig sinnesro om du investerar i en dyrare modell.

11. Recensioner och rekommendationer

 • Läs recensioner online och rådfråga medicinska specialister eller fysioterapeuter för rekommendationer.

Vanliga frågor och svar om TENS-apparater


Vad är en TENS-apparat?

TENS står för ”Transkutan Elektrisk Nervstimulering”. Det är en apparat som skickar små elektriska impulser till kroppen genom elektroder som fästs på huden. Syftet är att lindra smärta.


Hur fungerar en TENS-apparat?

TENS-apparaten lindrar smärta genom att blockera smärtsignaler till hjärnan och/eller genom att öka produktionen av kroppens naturliga smärtlindrande ämnen, som endorfiner.


Är TENS säkert?

Ja, för de flesta människor är TENS säkert. Det finns dock vissa undantag, som personer med pacemaker eller andra elektroniska implantat, och det är viktigt att konsultera en läkare innan man använder en TENS-apparat.


Kan jag använda TENS under graviditet?

Du bör konsultera en läkare innan du använder TENS under graviditet. Vissa experter rekommenderar inte att använda TENS på buken eller ländryggen under de första trimestrarna av graviditeten.


Vilka typer av smärta kan TENS behandla?

TENS kan användas för att behandla olika typer av smärta, inklusive muskel- och ledvärk, kronisk smärta och smärta efter operation.


Hur ofta kan jag använda TENS?

Det varierar beroende på individens behov och rekommendationer från vårdpersonal. Vissa människor använder det flera gånger om dagen, medan andra endast vid behov.


Kan TENS hjälpa mot huvudvärk?

Vissa personer upplever lindring av spänningshuvudvärk och migrän med TENS, men effekten kan variera. Det är bäst att konsultera en läkare eller fysioterapeut för råd om användning för huvudvärk.


Finns det några biverkningar av TENS?

De flesta människor upplever inga biverkningar. Ibland kan huden bli irriterad under elektroderna. Om du upplever obehag eller irritation bör du sluta använda apparaten och konsultera en läkare.


Hur sätter jag fast elektroderna?

Elektroderna bör fästas på ren, torr hud, nära eller över det område där du upplever smärta. Följ alltid tillverkarens instruktioner och/eller råd från vårdpersonal.


Var kan jag köpa en TENS-apparat?

Många apotek och medicinska utrustningsbutiker säljer TENS-apparater. De kan också köpas online. Det är klokt att rådfråga en läkare eller fysioterapeut innan du gör ett köp för att säkerställa att du får en apparat som passar dina behov.Disclaimers:

#1. Innehållet på Träningsliv.se är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell rådgivning.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på Träningsliv.se även i framtiden.