I denna artikel går vi igenom och recenserar de bästa pulsoximetrarna på marknaden.

Bästa Pulsoximeter 2023

För de som vill ha en snabb och enkel metod för att övervaka sin syremättnad och hjärtrytm, har pulsoximetrar blivit ett allt viktigare verktyg både för hemmabruk och inom sjukvården. Många söker ett pålitligt sätt att övervaka sin hälsa, särskilt när det gäller hjärt- och lungfunktion, men finner det utmanande att hitta enkel, noggrann och tillförlitlig utrustning. Pulsoximetrar erbjuder en icke-invasiv och omedelbar metod för att mäta syremättnaden i blodet och puls, vilket är viktigt för att övervaka allmän hälsa, särskilt för personer med andningsrelaterade sjukdomar.

Idealisk för personer med tillstånd som astma eller KOL, idrottare som vill övervaka sin syremättnad, eller någon som behöver regelbunden övervakning av sin kardiovaskulära hälsa. Utforska de bästa pulsoximetrarna på marknaden genom våra utförliga recensioner. Vi guidar dig till att hitta den mest lämpliga och pålitliga enheten för dina hälsobehov.

5 hälsofördelar med Pulsoximeter:

 • Tidig upptäckt av syrebrist: Pulsoximetern kan snabbt upptäcka minskade nivåer av syresättning i blodet, vilket kan vara avgörande för tidig diagnos och behandling av tillstånd som lunginflammation, hjärtsvikt och KOL (kronisk obstruktiv lungsjukdom).
 • Övervakning vid respiratoriska tillstånd: För personer med kroniska respiratoriska tillstånd som astma eller KOL, kan en pulsoximeter ge värdefull information om hur väl deras tillstånd är kontrollerat och när ytterligare medicinsk intervention kan behövas.
 • Användbar vid träning och höghöjdsträning: För idrottare, särskilt de som tränar på hög höjd, kan användning av en pulsoximeter hjälpa till att säkerställa att deras syrenivåer förblir på en säker nivå under träning.
 • Hjälp vid sömnapnéövervakning: Personer med sömnapné kan använda en pulsoximeter för att övervaka sina syrenivåer under sömnen, vilket kan vara en indikator på effektiviteten av deras behandling.
 • Postoperativ övervakning: Efter kirurgiska ingrepp, särskilt de som påverkar andningen, kan pulsoximetern vara ett viktigt verktyg för att övervaka patientens syremättnad och hjärtfrekvens.

Snabbsummering: För dig som vill veta vinnarna direkt i varje kategori

Bäst i test

Så här ser bäst i test pulsoximetern Beurer Pulsoximeter PO45 ut.

Beurer Pulsoximeter PO45

Beurer’s PO45 pulsoximeter kombinerar pålitlig prestanda med en mängd premiumfunktioner. Den stora OLED-displayen, nattläget och flera mätningslägen sätter den i spetsen när det gäller precision och användarvänlighet.

Mest prisvärda

Så här ser den mest prisvärda pulsoximetern Medisana PM100 Pulsoximeter ut.

Medisana PM100 Pulsoximeter

Medisana PM100 erbjuder avancerade funktioner till ett mycket överkomligt pris, vilket ger ett utmärkt pris-funktions-förhållande. Den har också en lättläst LED-display, vilket underlättar avläsningen av mätvärden. Användare kommer också att uppskatta enhetens långa batterilivslängd, vilket innebär färre laddningar eller batteribyten.

Bästa budgetvalet

Så här ser bästa budgetpulsoximetern Beurer Pulsoximeter PO30 ut.

Beurer Pulsoximeter PO30

Beurer’s PO30 är en solid grundläggande pulsoximeter som ger tillförlitliga avläsningar utan att bryta banken. Den är lätt att använda och passar perfekt för dem som behöver en prisvärd lösning utan extra krusiduller.

Beurer Pulsoximeter PO80

5,0/5,0

Så här ser pulsoximetern Beurer Pulsoximeter PO80 ut.

Beurer Pulsoximeter PO80 är ett avancerat verktyg som tillåter användare att noggrant övervaka syresättningen i blodet (SpO2) och deras hjärtfrekvens (pulsfrekvens). Den tydliga färgdisplayen och den lätta designen gör det till en bekväm enhet för hemmabruk samt när du är på resande fot. Speciellt framtagen för de som deltar i aktiviteter på höga höjder, såsom bergsklättring eller skidåkning, kan denna pulsoximeter även ställas in för individuella larmgränsvärden.

En distinkt funktion är dess minne som varar i upp till 24 timmar, samt den medföljande PC-programvaran som ger en detaljerad visning och utvärdering av data. Denna enhet är försedd med ett inbyggt litiumjonbatteri, vilket gör den laddningsbar via USB. För en förbättrad användarupplevelse erbjuder pulsoximetern en XL färgskärm med fyra olika vyer, justerbar ljusstyrka och en grafisk visning av pulsen. En USB-kabel, USB-laddare, spännband och bältesväska är inkluderade, vilket ger allt du behöver för att börja använda enheten direkt.

 • Tillverkare: Beurer
 • Material: Plast och elektronik
 • Särskilda Funktioner: XL färgskärm, inbyggt laddningsbart batteri, PC-programvara för detaljerad visning, larmfunktion, 24 timmars minne.
 • Tillbehör: USB-kabel, USB-laddare, spännband, bältesväska.

Plus:

 • Uppkopplingsmöjligheter: Med den medföljande USB-kabeln och programvaran kan du enkelt synkronisera och analysera data på en PC.
 • Anpassningsbara inställningar: Individuellt inställbara larmgränsvärden och en justerbar ljusstyrka förbättrar användarupplevelsen.
 • Hållbarhet: Med ett inbyggt litiumjonbatteri är enheten inte bara laddningsbar utan också miljövänlig.

Värt att fundera över:

 • Kan vara dyrare än andra modeller
 • För att säkerställa rätt mätning är det viktigt att enheten används korrekt och att man konsulterar produktens manual eller en medicinsk expert vid behov.
 • Användare bör hålla koll på batteristatusen och se till att enheten är fulladdad när den tas i bruk, särskilt om den används under längre perioder.

Medisana Pulsoximeter PM100 Connect Vit

4,3/5,0

Så här ser Medisana Pulsoximeter PM100 Connect Vit ut.

Medisana Pulsoximeter PM 100 Connect representerar nästa steg inom hälsomonitorering med dess förmåga att mäta syresättning och puls effektivt och pålitligt. Den är designad för enkel och bekväm användning, vare sig du är hemma eller på resande fot. Ett mätomfång på 70% till 100% SpO2 och hjärtfrekvens från 30 till 235 slag/min garanterar noggrannhet för både medicinska och idrottsliga ändamål.

Ett särdrag hos denna enhet är dess OLED-skärm som kan visa resultat antingen i staplar eller vågor. Denna skärm roterar också automatiskt för att alltid ge tydliga avläsningar. En särskilt imponerande funktion är Bluetooth-kopplingen som låter användaren synkronisera data med VitaDock+ appen för iOS och Android. Denna pulsoximeter levereras i en elegant vit färg och är tillverkad av slitstark plast, vilket garanterar en lång produktlivslängd.

 • Tillverkare: Medisana
 • Material: Plast
 • Särskilda Funktioner: OLED-skärm med automatisk rotation, Bluetooth-anslutning till VitaDock+ app, 7 visningsinställningar, ljusstyrka justerbar i 10 nivåer.

Plus:

 • Mångsidig Display: Med 7 visningsinställningar och en OLED-skärm som automatiskt roterar, garanteras tydliga och lättavlästa resultat.
 • Bluetooth-anslutning: Synkronisera enkelt dina mätningar med VitaDock+ appen på din iOS eller Android-enhet.
 • Lång batterilivslängd: Tack vare den effektiva OLED-skärmen och den automatiska avstängningen efter 8 sekunder, håller de medföljande AAA-batterierna länge.

Värt att fundera över:

 • Med tanke på dess högre pris jämfört med andra pulsoximetrar på marknaden, bör kunderna vara medvetna om att de betalar extra för avancerade funktioner som Bluetooth-anslutning och den sofistikerade OLED-displayen.
 • Man behöver ladda ner och bekanta sig med VitaDock+ appen för att dra full nytta av enhetens dataöverföringsfunktion.

Beurer Pulsoximeter PO30

4,2/5,0

Så här ser bästa budgetpulsoximetern Beurer Pulsoximeter PO30 ut.

Beurer Pulsoximeter PO30 är en avancerad medicinsk utrustning designad för att pålitligt mäta både puls och syresättning. Speciellt utvecklad för dem som kan riskera låg syresättning i blodet, detta verktyg är särskilt värdefullt för individer med nedsatt lungfunktion, hjärtproblem eller de som vistas på höga höjder.

Den utmärker sig i sin smidighet, snabbhet och smärtfria mätningsprocess, vilket gör den idealisk för både hemmabruk och utomhusaktiviteter som bergsklättring eller skidåkning. Utrustad med en färgdisplay, erbjuder den 6 olika vyer med justerbar ljusstyrka, pulsmätningsgrafik och en batteriindikator. För att säkerställa att den alltid är redo att användas, kommer pulsoximetern med två AAA-batterier, en hållarrem och en bältespåse.

 • Tillverkare: Beurer
 • Material: Plast och elektronik
 • Särskilda funktioner: Kompakt design, enkel display

Fördelar:

 • Snabba resultat: Med sin förmåga att visa mätvärden inom några sekunder, erbjuder Beurer Pulsoximeter PO30 snabba insikter i din hälsa.
 • Mångsidighet: Perfekt för hemmabruk samt för aktiviteter på höga höjder som bergsklättring eller skidåkning.
 • Innehållsrik display: Den färgstarka skärmen med justerbar ljusstyrka och pulsmätningsgrafik säkerställer att du lätt kan avläsa dina mätvärden oavsett omgivande ljusförhållanden.

Vad man bör tänka på med produkten:
Det är viktigt att hålla fingret stilla under mätningen för att få korrekta avläsningar. Dessutom, för personer med hjärtarytmi kan mätvärdena för syresättning och hjärtfrekvens vara inkorrekta, så det kan vara bäst att konsultera en läkare om du har kända hjärtproblem innan du förlitar dig helt på denna enhet.

Plus:

 • Snabba resultat: Med sin förmåga att visa mätvärden inom några sekunder, erbjuder Beurer Pulsoximeter PO30 snabba insikter i din hälsa.
 • Mångsidighet: Perfekt för hemmabruk samt för aktiviteter på höga höjder som bergsklättring eller skidåkning.
 • Innehållsrik display: Den färgstarka skärmen med justerbar ljusstyrka och pulsmätningsgrafik säkerställer att du lätt kan avläsa dina mätvärden oavsett omgivande ljusförhållanden.

Värt att fundera över:

 • Saknar avancerade funktioner
 • Batterierna kan behöva bytas ofta
 • Det är viktigt att hålla fingret stilla under mätningen för att få korrekta avläsningar
 • För personer med hjärtarytmi kan mätvärdena för syresättning och hjärtfrekvens vara inkorrekta, så det kan vara bäst att konsultera en läkare om du har kända hjärtproblem innan du förlitar dig helt på denna enhet

Medisana PM100 Pulsoximeter

4,2/5,0

Så här ser den mest prisvärda pulsoximetern Medisana PM100 Pulsoximeter ut.

Medisana PM100 Pulsoximeter är en kompakt och pålitlig enhet för att övervaka både din puls och blodets syresättningsnivå (SpO2). Denna enhet tillåter användare en enkel, snabb och helt smärtfri mätning, där resultaten omedelbart presenteras på en ljusstark och tydlig OLED-display. Displayen erbjuder en flexibilitet där mätresultat kan visas i antingen stapel- eller vågform.

Den certifierade medicinska utrustningen säkerställer noggrannhet och pålitlighet i mätningarna. Förutom dess huvudfunktioner kommer Medisana PM100 också med bekväma funktioner som automatisk avstängning för batteribesparing, olika visningsversioner och justerbar ljusstyrka på skärmen. Den drivs av två AAA-batterier, som medföljer, och inkluderar även ett praktiskt bärband, vilket gör det enkelt att ta med sig var som helst.

 • Tillverkare: Medisana
 • Material: Plast och elektronik
 • Särskilda Funktioner: OLED-display med 6 visningsversioner, automatisk avstängning, One-Touch snabbval

Plus:

 • Användarvänlighet: Tack vare One-Touch snabbvalet är enheten enkel att använda, vilket gör den perfekt för snabba mätningar hemma, på resan eller under sportaktiviteter.
 • Variabel Display: Den stora OLED-skärmen kan visa mätvärdena i sex olika versioner och erbjuder 10 nivåer av ljusstyrka, vilket ger användaren full flexibilitet att anpassa efter sina behov.
 • Energieffektivitet: Med en automatisk avstängningsfunktion som aktiveras om det inte sker någon mätreaktion under de första 8 sekunderna, säkerställer pulsoximetern en längre batterilivslängd.

Värt att fundera över:

 • Kan kräva frekvent kalibrering.
 • Batterier säljs separat.
 • För optimala och exakta mätresultat bör användaren säkerställa att fingret som placeras i enheten är rent och fritt från nagellack eller andra hinder.
 • Även om produkten erbjuder snabba mätningar bör användare inte lita enbart på enhetens avläsningar utan också konsultera en medicinsk expert vid oroande värden. Batteristatus bör också övervakas regelbundet för att undvika plötsliga avbrott under användning.

Braun Pulsoximeter 1 YK-81CEU

4,5/5,0

Så här ser Braun Pulsoximeter 1 YK-81CEU ut.

Braun Pulse oximeter 1 YK-81CEU erbjuder en pålitlig metod för att övervaka syrehalten i blodet, särskilt för individer som lider av andningsrelaterade sjukdomar. Detta medicintekniska verktyg uppfyller europeiska standarder och är CE-märkt, vilket garanterar dess kliniska validering och pålitlighet. Framförallt riktar sig enheten till vuxna med hälsotillstånd som KOL, lunginflammation eller sömnapné.

Det är också en nyttig enhet för idrottare som vill ha insikter i deras fysiologiska status under intensiv träning eller höghöjdsträning. Den bakgrundsbelysta, roterande OLED-skärmen visar tydliga avläsningar som är enkla att tolka. Med sin bekväma fingerklippsdesign är Braun Pulse oximeter både praktisk och användarvänlig. För extra bekvämlighet kommer den med en halsrem, vilket gör det enkelt att bära med sig.

 • Tillverkare: Braun
 • Material: Hållbar plast och elektronik
 • Särskilda Funktioner: Mäter syremättnad (%SpO2), pulsfrekvens och pulsamplitud, bakgrundsbelyst roterande OLED-display, bekväm fingerklippsdesign.
 • Lämplig för: Vuxna över 18 år med hälsotillstånd som KOL, lunginflammation eller sömnapné samt idrottare.

Plus:

 • Pålitlighet: Kliniskt validerade mätresultat som uppfyller europeiska standarder.
 • Användarvänlighet: Bekväm fingerklippsdesign kombinerat med en lättläst, roterande OLED-skärm.
 • Mångsidighet: Lämpar sig inte bara för personer med andningssjukdomar utan även för idrottare som vill övervaka sina syrenivåer.

Värt att fundera över:

 • Kan vara större än andra modeller.
 • Behöver regelbunden kalibrering.
 • Medan detta verktyg är utformat för att erbjuda tillförlitliga avläsningar, är det viktigt att notera att det främst är avsett för vuxna över 18 år.
 • Personer som planerar att använda enheten bör också vara medvetna om dess specifika lämplighet för dem, särskilt om de har andra underliggande hälsotillstånd.
 • För personer som inte är vana vid medicinska enheter kan det vara till hjälp att rådfråga en läkare eller specialist innan användning för att säkerställa korrekt tolkning av resultaten.

MSO Pulsoximeter P09

5,0/5,0

Så här ser MSO Pulsoximeter P09 ut.

MSO Pulsoximeter P09, en kvalitetsprodukt från det svenska varumärket MSO, är en bärbar, icke-invasiv apparat utvecklad för stickprovskontroll av det arteriella hemoglobinets syresättning (SpO2), perfusionsindex (PI) och pulsfrekvens för vuxna. Apparaten indikerar den mängd syre som transporteras av blodets hemoglobin, med normalvärden som typiskt sträcker sig från 90% och uppåt.

Även om dessa värden kan variera från person till person, är det avgörande att vara medveten om eventuella förändringar, och en läkare bör alltid rådfrågas för korrekt tolkning och diagnos. För att garantera korrekta mätningar innehåller enheten viktiga säkerhetsfunktioner, såsom respons på rörelser och rekommendationer för korrekt placering av fingret.

Enhetsdesignen inkluderar en bekväm hållarrem och är drivet av två 1,5V AAA-batterier. Med avancerade inställningar kan användare hantera alarm för avvikande värden, utföra återställningar och spela in mätdata över en tidsperiod på upp till 8 timmar.

 • Tillverkare: MSO
 • Material: Plast och högkvalitativ elektronik
 • Särskilda Funktioner: Mäter syresättning (SpO2), perfusionsindex (PI) och pulsfrekvens, inkluderar avancerade inställningar för alarm, återställning och inspelning.

Plus:

 • Svensk Kvalitet: Tillverkad av det erkända svenska varumärket MSO, vilket garanterar en produkt av hög standard.
 • Flera Funktioner: Inte bara mäter syresättning, utan även perfusionsindex och pulsfrekvens, vilket ger en omfattande övervakning.
 • Avancerade Inställningar: Användaren har flexibiliteten att ställa in alarm, återställa och spela in mätdata, vilket ger en skräddarsydd upplevelse.

Värt att fundera över:

 • Kan vara dyrare än andra modeller.
 • Kan vara komplicerad för nybörjare.
 • Det är av yttersta vikt att händerna hålls stadiga under mätningen för korrekta resultat. För bästa mätning bör fingret placeras djupt nog så att gångjärnet justeras lätt.
 • Faktorer som nagellack, konstgjorda naglar, kalla händer eller otillräckligt blodflöde påverka mätningens pålitlighet. Det rekommenderas därför att användare är medvetna om dessa potentiella störningskällor och följer anvisningarna noggrant för att säkerställa optimala mätresultat.

Beurer Pulsoximeter PO 45

4,3/5,0

Så här ser bäst i test pulsoximetern Beurer Pulsoximeter PO45 ut.

Beurer Pulsoximeter PO 45 är en CE-märkt medicinteknisk produkt designad för att mäta syresättningen i blodet (SpO2) samt hjärtfrekvensen. Denna lätta och bärbara enhet är inte bara idealisk för hemmabruk, utan är också utmärkt att ha med sig på resor. Den är särskilt användbar för individer som deltar i sportaktiviteter på höga höjder, såsom bergsklättring eller skidåkning.

Med sin tydliga färgdisplay, som erbjuder sju olika visningslägen och justerbar ljusstyrka, ger den användaren en tydlig insikt i deras vitala tecken. Pulsoximetern har också en grafisk visning av pulsen samt en Perfusion Index (PI) som mäter pulsstyrkan och möjliggör mätningar även vid dålig blodcirkulation. För ytterligare användarvänlighet kommer den med en batteristatusindikator och automatisk avstängning. I paketet ingår också 2 x AAA batterier, en hållarrem och en bältespåse.

 • Tillverkare: Beurer
 • Material: Hållbar plast och avancerad elektronik
 • Särskilda Funktioner: Tydlig färgdisplay med 7 vyer, PI (Perfusion Index), grafisk visning av puls, automatisk avstängning

Plus:

 • Bärbar och Användarvänlig: Liten och lätt, perfekt för användning både hemma och på resor.
 • Mångsidig Användning: Lämplig inte bara för generell hälsokontroll, utan även för sport vid höga höjder.
 • Avancerade Funktioner: Flera visningslägen, Perfusion Index och en tydlig indikation vid felaktig mätning bidrar till enhetens överlägsna funktionalitet.

Värt att fundera över:

 • Högre pris än andra modeller.
 • Kan vara överväldigande för nybörjare.
 • När du använder Beurer Pulsoximeter PO 45 bör du se till att ditt finger är rent och fritt från nagellack, smuts eller plåster, eftersom dessa kan påverka mätresultatens noggrannhet.
 • Personer med hjärtarytmi bör vara medvetna om att mätvärdena kan vara felaktiga eller kanske inte ens möjliga att uppnå. Det är alltid bäst att konsultera produktens instruktionsmanual och eventuellt en medicinsk expert för att säkerställa bästa möjliga användning.

Beurer Pulsoximeter PO60

3,9/5,0

Så här ser Beurer Pulsoximeter PO60 ut.

Beurer Pulsoximeter PO60 är en högkvalitativ medicinsk produkt designad för att noggrant mäta syresättningen i blodet (SpO2) samt hjärtfrekvensen. Särskilt användbar för personer med hjärtsjukdom, astma och andra relaterade sjukdomar, som COVID-19, erbjuder den också pålitliga mätningar för friska individer och idrottare på höga höjder, exempelvis vid bergsbestigning eller skidåkning.

En av de främsta funktionerna med denna pulsoximeter är dess förmåga att överföra mätresultat trådlöst via Bluetooth, vilket gör det lätt för användare att dela resultaten med sina läkare genom appens mailfunktion. Utöver detta kan användare dra nytta av den medföljande Beurer HealthManager-appen för att sätta individuella gränsvärden, larm och spara upp till 100 mätningar. Dess kompakta design gör den idealisk för användning både hemma och på resor.

 • Tillverkare: Beurer
 • Material: Lättviktig plast och elektronik
 • Särskilda funktioner: Larmfunktion, portabel design, Färgdisplay med 6 vyer, Bluetooth® överföring, Beurer HealthManager kompatibilitet, 100 minnesplatser

Plus:

 • Mångsidig användning: Lämplig för både sjuka och friska individer, och särskilt för de som deltar i höghöjdsaktiviteter.
 • Trådlös dataöverföring: Möjlighet att enkelt överföra mätresultat via Bluetooth och dela dem med hälsoexperter.
 • Förbättrad användarupplevelse: Genom integration med Beurer HealthManager-appen kan användare sätta individuella gränsvärden, få larm och lagra mätningar.

Värt att fundera över:

 • Mindre display än andra modeller.
 • Batterier kan behöva bytas ofta.
 • Användare bör vara medvetna om att närvaron av nagellack, smuts eller plåster på fingret kan påverka mätningens noggrannhet.
 • Personer med hjärtarytmi uppleva felaktiga mätvärden eller inte kunna få någon mätning alls med denna enhet. Som alltid rekommenderas det att konsultera produktens manual och/eller en medicinsk expert för bästa möjliga användning.

Våra köpguidestips – Tänk på det här innan du gör ditt val av Pulsoximeter:

 • Noggrannhet: Det viktigaste med en pulsoximeter är dess noggrannhet. Titta på specifikationerna för att säkerställa att enheten är noggrann inom +/- 2% när SpO2-värdena är mellan 70-100%.
 • Display och läsbarhet: En ljusstark och tydlig display gör det lättare att läsa av värdena. Flera visningsalternativ och justerbar ljusstyrka kan vara användbart, särskilt i olika ljusförhållanden.
 • Batteriliv och strömförsörjning: En pulsoximeter med lång batterilivstid kan vara särskilt viktig om du planerar att använda den under längre perioder utan tillgång till en laddare.
 • Storlek och portabilitet: Om du planerar att ta med din pulsoximeter på resan eller använda den under fysisk aktivitet, kan en mindre och mer portabel modell vara att föredra.
 • Extra funktioner: Vissa pulsoximetrar erbjuder ytterligare funktioner som larm för låg syremättnad, hjärtfrekvensindikatorer och minnesfunktioner.
 • Användarvänlighet: En enkel one-touch-startfunktion och en intuitiv användarupplevelse kan göra enheten mer bekväm att använda.
 • Pris: Medan du kanske lockas att välja den billigaste modellen, kan det vara värt att investera lite mer för en enhet med bättre kvalitet och noggrannhet.
 • Tillverkare och recensioner: Välj produkter från välkända och betrodda tillverkare. Läs även användarrecensioner för att få en uppfattning om enhetens prestanda och kvalitet.
 • Certifiering: Se till att den pulsoximeter du väljer är certifierad som medicinsk utrustning, vilket indikerar att den har genomgått noggranna tester och uppfyller branschstandarder.
 • Tillbehör: Några pulsoximetrar levereras med användbara tillbehör som bärband eller förvaringsfodral.

Att komplettera med

 • En blodtrycksmätare kompletterar pulsoximetern genom att ge ytterligare information om kardiovaskulär hälsa, vilket är viktigt för att få en helhetsbild av hjärt- och kärlsystemets tillstånd.
 • En träningsklocka kan användas tillsammans med en pulsoximeter för att övervaka fysisk aktivitet och hjärtfrekvens under träning, vilket ger en mer omfattande överblick av den fysiska hälsan.
 • Multivitaminer kan bidra till att förbättra den allmänna hälsan och välbefinnandet, vilket indirekt kan påverka de värden som pulsoximetern mäter, som syresättning och hjärtfrekvens.
 • Ordentligt vätskeintag hjälper till att upprätthålla god cirkulation och syresättning. Sportdrycker eller hydreringstillskott kan hjälpa till att upprätthålla vätskebalansen, speciellt under träning eller i varma klimat.

Vanliga frågor och svar om Pulsoximeter


Vad är en pulsoximeter?

En pulsoximeter är ett medicinskt instrument som används för att mäta mängden syre i blodet (syremättnad) och pulsfrekvensen.


Hur fungerar en pulsoximeter?

Pulsoximetrar fungerar genom att skicka ljus genom huden och mäta ljuset som inte absorberas av syrebindande hemoglobin i blodet. Denna mätning används sedan för att beräkna syremättnaden.


Var placeras pulsoximetern?

Den vanligaste placeringen är på fingertoppen, men den kan också placeras på öronfliken eller tån.


Är pulsoximetern smärtsam?

Nej, det är en helt smärtfri process.


Hur viktigt är det att ha en pulsoximeter hemma?

För dem med vissa medicinska tillstånd, som KOL eller astma, kan en pulsoximeter vara ett värdefullt verktyg för övervakning. Dock bör man alltid konsultera en läkare om behovet.


Kan jag använda en pulsoximeter efter träning?

Ja, det kan hjälpa till att övervaka syrenivåerna och hjärtfrekvensen efter träning.


Hur länge håller batterierna i en pulsoximeter?

Det varierar beroende på modell och användning, men många modeller kan fungera flera dagar på en uppsättning batterier.


Kan jag lita på min pulsoximeters avläsningar?

Ja, de flesta moderna pulsoximetrar är mycket exakta. Men om du får en avläsning som verkar onormal bör du konsultera en medicinsk expert.


Vad gör jag om min pulsoximeter visar låga syrenivåer?

Om din pulsoximeter konsekvent visar låga syrenivåer bör du omedelbart söka medicinsk vård.


Är alla pulsoximetrar likadana?

Nej, det finns olika modeller med olika funktioner, storlekar och prisklasser. Det är viktigt att välja en som passar dina behov.Disclaimers:

#1. Innehållet på Träningsliv.se är ämnat att användas i informations- och utbildningssyfte. Informationen du tilldelas på vår webbplats ersätter inte professionell rådgivning.

#2. I en del av våra artiklar använder vi så kallade affiliatelänkar till återförsäljare av recenserade produkter. Det innebär att vi kan få en potentiell intäkt om du senare skulle köpa av den återförsäljaren. Det här kostar inte dig som konsument något extra, men möjliggör att vi kan fortsätta producera innehåll på Träningsliv.se även i framtiden.