Kalorisnåla snacks – 15 tips på snacks under 100 kalorier för ett hälsosamt mellanmål

Att hitta snacks som både är goda och har lågt kaloriinnehåll kan vara en utmaning, särskilt när du är på jakt efter något att stilla hungern med utan att överskrida ditt dagliga kaloriintag. Ett vanligt misstag är att tro att hälsosamma alternativ inte kan vara tillfredsställande eller smakrika, men det finns faktiskt många valmöjligheter som både är näringstäta och låga på kalorier.

Med en ökande medvetenhet om nyttigare levnadsvanor har många efterfrågat snacks under 100 kalorier som kan avnjutas utan att ge avkall på smak eller kvalitet. Som tur är finns det ett brett sortiment av frukt, nötter, och andra alternativ som passar perfekt för dessa tillfällen. Att välja snacks som är rika på fiber och protein kan också hjälpa till att hålla dig mätt längre, vilket är en bonus för din kosthållning.

Fryst mango, med dess söta smak och höga innehåll av vitamin C och A, är ett exempel på ett sådant snack. Inte bara smakar det nästan som godis, utan det är även praktiskt att förvara och enkelt att portionera rätt ur frysen. Jordgubbar är ett annat bra val, med dess låga glykemiska index och hög fiberhalt, samt att det är en utmärkt källa till antioxidanter. Snacks såsom en skiva äpple med jordnötssmör eller en handfull mörk choklad kan ge den där smått dekadenta känslan utan att kompromissa med ditt kaloriintag.

Förstå Kalorisnåla Alternativ

Innan du gräver ner dig i snacks under 100 kalorier, är det viktigt att förstå hur kaloriräkning och innehåll av protein, fiber och övriga näringsämnen kan påverka din viktminskning och din mättnadskänsla.

Kaloriräkning och Viktminskning

Att hålla koll på ditt kaloriintag är centralt för viktminskning. Ett kalorisnålt snack kan ge dig en energiboost utan att bidra till ett högt kaloriintag, vilket gör det enklare att hålla sig inom din energibudget.

Fördelarna med Proteinrika Snacks

Proteinrika snacks kan hjälpa till att kontrollera din hunger eftersom protein är mättande. Det stödjer även muskelreparation och kan ge en stadig energinivå över tid, utan de snabba blodsockersvängningarna som ofta kommer från kolhydratrika snacks.

Fiber: Din Mättnadsfaktor

Fiber hjälper dig att känna dig mätt längre och är viktig för din matsmältning. Val av snacks som är rika på fiber, exempelvis grönsaker eller fullkornsprodukter, bidrar till en längre mättnad och kan därmed minska totalt kaloriintag.

Hälsosamma Snacks och Näringsämnen

Ett hälsosamt snack är mer än bara lågkaloriskt; det ska även vara näringsrikt. Snacks under 100 kcal som är rika på vitaminer och mineraler ger en värdefull näringsboost, så att du inte bara fyller ditt kaloriintag utan också ditt näringsintag.

Kalorismarta Snabbmål under 100 kcal

Det finns många goda alternativ för snabba och kalorismarta mellanmål:

 • Frysta bär och frukter som mango är läckra och antioxidantrika.
 • Popcorn (utan extra fett och socker) kan vara ett utmärkt fiberrikt val.
 • Kombinera grönsakssticks som paprika eller morötter med lågkalori dip för en krispig och nyttig snackspaus.

Dessa snacks erbjuder energi, bidrar till mättnad och välgörande näringsämnen utan att överskrida 100 kalorier.

Naturliga och Näringsrika Snacks

Att inkludera naturliga och näringsrika snacks i din diet kan vara ett effektivt sätt att hålla dig mätt och tillfredsställd mellan måltiderna, samtidigt som du inte överskrider ditt kaloriintag. Välj snacks som är rika på fiber för att öka mättnadskänslan och optimera näringsintaget.

Frukt som Mättande Mellanmål

Frukt är ett utmärkt mättande mellanmål som är både näringsrikt och kalorisnålt. Här är några frukter som är lämpliga att ha som snacks och deras ungefärliga kaloriinnehåll per 100 gram:

 • Äpple: Ett medelstort äpple innehåller omkring 52 kcal och är rikt på fiber.
 • Kiwi: Varje kiwi bidrar med omkring 61 kcal och packar en stor mängd vitamin C.
 • Apelsin: För cirka 47 kcal får du inte bara en söt smak utan även en rejäl dos av fiber och vitamin C.
 • Melon och vattenmelon: Båda är låga i kalorier, omkring 30-35 kcal, och ger en uppfriskande känsla.
 • Blåbär och jordgubbar: Dessa bär ligger runt 40 – 50 kcal och är fullproppade med antioxidanter.

Grönsaker som Kalorisnåla Alternativ

Grönsaker är några av de bästa kalorisnåla alternativen som finns. De är inte bara låga i kalorier men också rika på näringsämnen och fiber, vilket hjälper till att hålla dig mätt längre. Här är exempel på grönsaker som passar bra som snacks och deras näringsegenskaper:

 • Sparris och selleri: Nästan negativ kaloriinnehåll och en krispig textur som är perfekt för mellanmål.
 • Cherrytomater och gurka: Perfekta för snacking, omkring 20 kcal per 100 gram, och innehåller vätska som hjälper till att hålla dig hydrerad.
 • Baby morötter: Bara 35 kcal per 100 gram och en god källa till betakaroten.
 • Kale chips: En utmärkt ersättning för potatischips, rika på både fiber och näringsämnen.

Att välja dessa naturliga och näringsrika alternativ för dina snacks kan hjälpa dig att både hålla dig nöjd och stödja en hälsosam livsstil.

Proteinpackade Smått och Gott

När ditt mål är att hålla kalorierna nere utan att kompromissa med proteinintaget finns det specifika snacks som passar perfekt. Nedan finner du förslag på proteinrika alternativ som håller sig under 100 kalorier, vilka hjälper dig att stanna mätt och tillfredsställa kroppens behov.

Ägg i Alla Former

Ägg är en utmärkt källa till protein och kan tillagas på en mängd olika sätt. Ett kokt ägg ger dig omkring 6 gram protein och bara runt 70 kalorier. För variation, prova en:

 • Omelett med äggvita och färska örter.

Mejeriprodukter med Låg Kaloriinnehåll

Mejeri är perfect för kalorimedvetna, proteinrik och du kan enkelt inkludera detta i din kost.

 • Grekisk yoghurt är inte bara fyllig och krämig, utan också proppfull med protein; en liten portion kan ge dig cirka 10 gram protein.
 • K cottage cheese, med en len konsistens och en mild smak.
 • Om du föredrar fasta ostar, är mozzarella ett lättare val.

Kött och Fisk som Snacks

För de som föredrar kött, finns flera lågkalori alternativ som är höga i protein:

 • Tonfisk i vatten är ett enkelt och portabelt alternativ med ungefär 25 gram protein per 100 gram.
 • Torkat kött, exempelvis beef jerky, är en idealisk proteinrik snack.
 • För baconälskare, tänk på krispiga baconbitar men håll mängden i schack för att hålla kalorierna nere.

Hälsosamma Bakade Alternativ

Att välja bakade alternativ är ett utmärkt sätt att njuta av snacks som är både låga i kalorier och höga i fiber. Med rätt val kan du tillgodose ditt sötsug utan att kompromissa med din hälsosamma diet.

Bakade Frukter och Rotfrukter

Om du är sugen på något sött kan bakade äppelchips vara ett utmärkt val. Äpplen är rika på fiber och när de bakas blir de krispiga och läckra med en naturligt söt smak. Du kan också göra sötpotatisfries i ugnen. Genom att skära sötpotatis i stavar och baka dem på låg värme får du en fiberrik och tillfredsställande snack.

 • Äppelchips: Skiva äpplen tunt, strö över kanel och baka tills de är krispiga.
 • Sötpotatisfries: Skär sötpotatis i stavar, krydda efter smak, baka tills gyllenbruna.

Hembakade Delikatesser

För dig som älskar att baka finns det flera bra snacks att utforska. Ett fiberrikt havrekakor kan vara ett bra alternativ som mellanmål. Det är enkelt att blanda ihop en deg med havregryn och söta med exempelvis russin, som är naturligt söta och kalorisnåla. För en glutenfri variant kan du använda glutenfritt havremjöl.

 • Havrekakor: Blanda havregryn, mosad banan, och russin; baka tills gyllenbruna.
 • Russinbröd: Nybakat bröd med russin som innehåller både fiber och ger en sötma.

Kalorifattiga Snacks att Njuta av

Njut av läckra snacks utan att kompromissa med din kaloribudget. Här är utvalda snabbtilltugg under 100 kalorier som håller dig nöjd och energifylld.

Popcorn och Puffat Ris

Du kan göra egna popcorn med luftpoppare för att hålla kalorierna nere. Cirka 6 dl av luftpoppat popcorn innehåller ungefär 80 kcal. Puffat ris är också ett krispigt alternativ som är lågt på kalorier och kan kryddas med dina favoritsmaker.

Lättlagade Kalla Rätter

En caprese sallad med färska tomater, mozzarella och basilika är inte bara fräsch och enkel att förbereda utan också kalorisnål. Använd mindre mängder ost för att hålla dig under 100 kcal.

Nybakade Chips och Fries

Hemmagjorda kale chips bakade i ugnen med lite olivolja och kryddor ger dig ett snacks på bara kalorisnåla 122 kcal per 28 gram. Sötpotatisfries i ugnen är ett annat smakrikt alternativ, se till att portionera dem rätt för att inte överstiga kalorigränsen.

Frukostprodukter som Snacks

En liten skål havregryn kan snabbt förvandlas till ett hälsosamt snacks, speciellt om den toppas med bär eller en skvätt mjölk. Detta håller dig mätt längre och är bra för dig som vill ha något snabbt och närande.

Desserter Under 100 Kalorier

Mörk choklad är inte bara rik på antioxidanter, men även kalorisnål i små mängder. Ett par bitar mörk choklad kan du njuta av utan dåligt samvete. En liten portion chokladpudding eller bär med lite grädde är andra söta alternativ som passar perfekt när suget sätter in.

Nyttigare Inslag på Klassiska Snacks

För att göra dina mellanmål inte bara goda men också näringsrika, här är några förslag på hur klassiska snacks kan göras om till hälsosammare alternativ utan att kompromissa med smaken.

Nötter och Frön

Nötter och frön är utmärkta snacks då de är höga på protein och hälsosamma fetter. Till exempel:

 • Mandlar: Ett lågkalorival och rikt på E-vitamin. Ca 23 mandlar ger dig ca 100 kcal.
 • Peanuts: När de är osaltade erbjuder de bra näring utan extra kalorier.
 • Pistagenötter: Dessa är inte bara smakrika men också fiberrika.

Välj osaltade och orostade varianter för en nyttigare upplevelse.

Nyttiga Dippalternativ

Dina dipper kan vara både smakliga och näringsrika med rätt bas.

 • Hummus: Beredd på kikärtor och ger en bra dos av protein och fiber.
 • Jordnötssmör utan tillsatt socker: Bra att doppa äppelskivor i för en söt och salt kombination.

Tänk på att använda måttfulla portioner för att hålla kalorierna i schack.

Förbättrade Sötsaker

Sötsaker behöver inte vara fulla av tomma kalorier.

 • Mörk choklad: Välj varianter med hög kakaohalt för mindre socker och fler antioxidanter. En liten bit kan vara under 100 kcal.
 • Undvik godis med tillsatt socker och sök efter naturliga alternativ som torkad frukt.

Hälsosamma Drycker

Byt ut sockerdricka och saft mot:

 • Smoothies: Gör på osötad mandelmjölk och dina favoritgrönsaker och frukter för en fräsch och näringsrik dryck.
 • Osötade teer: De innehåller inga kalorier och kan vara uppfriskande.

Smarta Kombinationer och Recept

Med dessa idéer kan du enkelt förvandla lågkaloriingredienser till läckra och mättande snacks.

Fruktsallad och Smoothies

Skapa en fruktsallad med melon, blåbär, jordgubbar och kiwi för en söt och fräsch mellanmål. Dessa frukter är låga i kalorier och fulla av näringsämnen. Ett recept på en kiwi och vattenmelonsmoothie: mixa tillsammans 1 kiwi, en skiva vattenmelon, och en handfull is för en kylande och hydrerande drink.

Grönsakskreationer och Sallader

Ett snabbt och näringsrikt snacksalternativ är spenat- och babymorotssallad med en skvätt citron. Förbered en enkel Caprese-sallad med några skivor tomat, mozzarella och färsk basilika, droppa över lite balsamvinäger och olivolja för ett smakrikt snack under 100 kalorier.

Recept på Hälsosamma Mellanmål

En avokado fylld med tonfisk blandad med lite citronjuice och svartpeppar ger en smakrik och mättande kombination. En annan enkel idé är keso toppad med några skivor jordgubbar eller blåbär för en balanserad och proteinrik rätt.

Oväntade Snackskombinationer

Prova en skiva melon med en klick keso eller ett par kokta ägghalvor med en tesked hummus som en dip. Dessa oväntade parningar av smaker erbjuder både nyhet och näring i varje tugga.

Snacks för Speciella Behov

När det gäller att hitta snacks som både är kalorisnåla och passar speciella kostbehov kan det vara en utmaning. Denna sektion ger dig tips på snacks som inte bara är låga i kalorier men också servicear olika behov som glutenfria och allergivänliga alternativ samt mellanmål som levererar energi och är rika på näringsämnen.

Glutenfria Snacksalternativ

För dig som undviker gluten finns flera smakrika alternativ som inte kompromissar med kalorikontot. Ädelmandlar är ett utmärkt glutenfritt snack som ger knappt 100 kcal för en liten handfull. Prova även frysta blåbär för en söt, frisk och naturligt glutenfri behandling.

Allergivänliga Snacks

Om du har matallergier, välj snacks som undviker gemensamma allergener. Skapa allergivänliga mixar med frön istället för nötter, exempelvis pumpa- eller solroskärnor, och njut av hemmagjord mandelmjölk med en gnutta kanel, perfekt för de med nötallergier.

Mellanmål för Energitillförsel

När energinivåerna sjunker och du behöver ett lågkalori-mellanmål, välj alternativ som balanserar kolhydrater och protein. Edamamebönor är perfekta för ett snabbt, mättande mellanmål och en portion på omkring 100 kcal ger dig både energi och näring.

Mellanmål Rika på Omega-3 och Antioxidanter

Att inkludera snackar som är rika på omega-3 fettsyror och antioxidanter hjälper inte bara till att hålla hungern i schack men främjar också din övergripande hälsa. En liten skål med valnötter eller en avokado halverad och kryddad med lite salt och citronjuice kan vara en utmärkt källa till dessa näringsämnen.

Planera dina Mellanmål

Att inkludera kalorisnåla mellanmål kan vara nyckeln till ett lyckat energimanagement genom dagen. Ett mellanmål på 100 kalorier kan hålla hunger i schack utan att ruina din kaloribudget.

Förvaring och Förberedelse

Förbered och förvara dina snacks på ett smart sätt för att spara tid och undvika frestelser. Använd portioneringspåsar eller små behållare för att dela upp snacks som fryst mango i 100 kalori portioner. Förbered i förväg så du alltid har ett nyttigt mellanmål till hands.

Mellanmål för en Aktiv Livsstil

Om du för en aktiv livsstil, se till att dina mellanmål innehåller en bra mix av protein och komplexa kolhydrater för en långvarig energiboost. Några bra exempel är ett hårdkokt ägg eller ett litet knäckebröd med keso.

Kostanpassning för Personliga Mål

Dina snacks bör anpassas efter dina personliga mål, vare sig det handlar om viktnedgång eller att bygga muskler. För viktnedgång, sikta på mellanmål som är rika på fiber och protein men låga på kalorier, som grönsaksstavar eller en liten skål med naturell yoghurt.

Inköp och Budgetering av Snacks

Planera dina inköp kring snacks som är näringsrika men kalorisnåla för att göra dina mellanmål prisvärda. Handla storköp av basvaror som ägg, och utnyttja erbjudanden på färsk frukt och grönsaker. Genom att köpa i säsong och jämföra priser kan du balansera din budget och din kost.

Vanliga frågor

Nedan hittar du svar på några av de vanligaste frågorna kring snacks som innehåller få kalorier och hur du kan njuta av dem på ett hälsosamt sätt.

Vilka snacks innehåller minst kalorier?

Att välja snacks med låg kaloriinnehåll hjälper dig att hålla energiintaget i schack. Färska grönsaker som morötter och gurka är utmärkta exempel på snacks med mycket låg kaloriinnehåll. Frysta mangokuber är också ett sött och kalorisnålt alternativ.

Vilka nyttiga snacks kan jag göra hemma?

Hemma kan du enkelt förbereda nyttiga snacks som inte bara är goda utan också låga i kalorier. Bland dessa hittar du hemlagat popcorn (utan smör och salt) och grönsaker doppade i kryddig yoghurt.

Vad finns det för kalorisnåla alternativ till chips?

För en kalorisnål variant av chips kan du prova torkade grönsaker eller kale chips bakade i ugnen med lite olja och kryddor. Dessa alternativ erbjuder både krispighet och smak utan en stor mängd kalorier.

Vilka sorters godis är kalorisnåla?

Om du letar efter godis med färre kalorier kan du leta efter gelatinbaserade snacks eller mörk choklad med hög kakaohalt. Dessa tenderar att vara mer mättande och mindre i kalori än många andra godisalternativ.

Vilka typer av bakverk är lämpliga för en kaloribegränsad diet?

Bakverk som är lämpliga för en kaloribegränsad diet inkluderar de som är gjorda med ersättningar för socker och fett, såsom äppelmos eller banan. Små, portionskontrollerade muffins med bär eller nötter kan också vara ett alternativ.

Vilka salta snacks kan jag äta utan att överskrida 100 kalorier?

För salta snacks kan du njuta av små portioner av luftpoppat popcorn utan tillsatt smör eller en liten mängd nötter och frön. En liten skål med cottage cheese med kryddor kan också stilla saltbehovet inom en kaloriram på 100 kalorier.

Foto av författare

Hans Olsson

Hans Olsson har mer än två decennium av erfarenhet som elitmotionär inom bland annat vintersport, där styrketräning alltid varit en stor del av helheten. På SKKF.org publicerar Hans utbildande artiklar inom styrketräning och hälsa, och är också en del av teamet som recenserar produkter.