Skinny fat – Att vara smalfet och lösningar för ett hälsosammare liv

Vad är ’Skinny Fat’?

Begreppet ’Skinny Fat’ kan vara förvirrande, eftersom det rör sig om att vara normalviktig enligt BMI (Body Mass Index), men ha en hög andel kroppsfett och låg muskelmassa.

Definition av Skinny Fat

’Skinny Fat’ är ett tillstånd där din kropp i kläderna ser relativt slank ut, men ditt kroppsfett är högt i förhållande till din muskelmassa. Trots att ditt BMI indikerar att du är inom normalviktens ram, kan en hög procentuell kroppsfettandel innebära hälsorisker.

Skillnaden mellan Skinny Fat och Övervikt

Skillnaden mellan att vara ’Skinny Fat’ och överviktig är att i fallet med ’Skinny Fat’ kan du ha ett BMI som klassificeras som normalvikt men med en hög andel kroppsfett och låg muskulatur. Överviktiga individer har vanligtvis ett högre BMI samt en hög andel kroppsfett.

Vanliga missuppfattningar

En vanlig missuppfattning är att en person med normalvikt enligt BMI automatiskt är frisk. BMI-måttet tar inte hänsyn till fördelningen av muskel till fett i kroppen, vilket innebär att man kan vara ’Skinny Fat’ och därmed ha riskfaktorer som är kopplade till övervikt.

Hälsorisker med att vara Skinny Fat

Att vara ’Skinny Fat’, eller smalfet, kan verka harmlöst vid första anblicken, men det döljer potentiella hälsorisker. Det refererar till en kroppstyp där en person ser smal ut i kläder men faktiskt har en hög andel kroppsfett i förhållande till muskelmassa. Detta kan leda till olika hälsoproblem hos både män och kvinnor.

Hälsorisker hos män

Män med ’Skinny Fat’-kroppstypen kan uppleva hormonella obalanser som låga testosteronnivåer, vilket kan påverka muskeluppbyggnad och benstyrka. De kan också ha en ökad risk för metabola syndrom även vid en normalvikt.

Hälsorisker hos kvinnor

Kvinnor som är ’Skinny Fat’ kan stöta på unika risker såsom en större tendens till osteoroporos (benförtunning) och hjärt-kärlproblem. Även regleringen av kvinnliga hormoner kan bli påverkad, vilket kan leda till reproduktionsproblem.

Sambandet mellan Skinny Fat och Diabetes

Den kombinerade närvaron av låg muskelmassa och högt kroppsfett ökar risken för typ 2-diabetes, oavsett exteriör kroppsstorlek. Insulinresistensen kan vara högre hos ’Skinny Fat’-individer, vilket är en vanlig föregångare till diabetes.

Skinny Fat och Hjärtsjukdomar

Aven om du är smal kan du ha okända hjärtrisker. Att vara ’Skinny Fat’ har förknippats med ökad risk för hjärtsjukdomar såsom förkalkning av artärer, på grund av det osynliga fettet runt de vitala organen och inuti blodkärlen.

Förekomst av Visceralt Fett hos ’Skinny Fat’-individer

Det viscerala fettet, som omger dina organ, kan vara farligt eftersom det producerar inflammation och olika ämnen som kan påverka kroppens hormonfunktioner. Hos ’Skinny Fat’-individer är förekomsten av visceralt fett ofta högre än hos de som ser överviktiga ut.

Risk för Cancer och ’Skinny Fat’

En ökad andel kroppsfett, speciellt det viscerala fettet, har visat sig vara kopplat till högre risk för olika typer av cancer, inklusive bröst- och tjocktarmscancer. Risken gäller oavsett kroppens totala storlek och vikt.

Nutrition och Diet

En välbalanserad kost är avgörande för att ta itu med tillståndet ”skinny fat”, där makronutrienter spelar en central roll och rätt typer av kalorier är nödvändiga för att bygga muskler och minska fett.

Makronutrienters roll för ’Skinny Fat’

Din kropp behöver en balanserad blandning av makronutrienter: proteiner, kolhydrater och fetter. En hög konsumtion av enkla kolhydrater och mättade fetter kan bidra till ”skinny fat” fenomenet, medan ett tillräckligt intag av proteiner och hälsosamma fetter är viktigt för muskeluppbyggnad och fettnedbrytning.

Proteiner för muskelmassa

Proteiner är byggstenarna för din muskelmassa. Sikta på att inkludera 1.6–2.2 gram protein per kilo kroppsvikt dagligen från källor som kyckling, fisk och äggvitor för muskeltillväxt och reparation.

Kaloriintag och dess inverkan

Dina kalorier ska matcha dina mål – varken för högt eller lågt. För att minska fettmassa, skapa ett kaloriunderskott genom att konsumera färre kalorier än vad du förbränner. Använd en kaloriräknare för att hålla koll på ditt intag.

Vikten av hela korn och grönsaker

Välj hela korn som quinoa, brun ris och fullkornsprodukter, vilket ger långsammare frisättning av energi och håller dig mätt längre. Grönsaker är låga på kalorier men rika på fibrer, vitaminer och mineraler, något som bidrar till en allmän hälsa och viktreglering.

Betydelsen av magra proteiner

Magra proteinkällor som kycklingbröst, fisk och vegetabiliska alternativ som linser och kikärter är optimala för en ”skinny fat” diet. Dessa livsmedel är höga på protein och låga på mättat fett och kalorier, vilket hjälper till att bygga muskler utan att lägga till fett.

Socker, godis och bearbetade oljor

Undvik hög konsumtion av socker, godis och bearbetade oljor som ofta finns i snabbmat och färdigmat. Dessa livsmedel bidrar till ökad kroppsfett och kan motverka dina ansträngningar att bli av med ”skinny fat.”

Fettsyror i nötter och bönor

Fettsyror är essentiella och bör komma främst från växtkällor som nötter och bönor samt från fet fisk. Dessa källor ger de omättade och mångomättade fetterna som stödjer hjärthälsan och kan hjälpa till att balansera kroppens fettprocent.

Genom att fokusera på dessa näringstankar kan du göra riktade förändringar i din kost för att förbättra din kroppssammansättning och hälsa.

Träning och Fysisk Aktivitet

För att motverka ett ’skinny fat’ tillstånd är det avgörande att lägga fokus på rätt träning. Kombinationen av styrketräning och konditionsträning är nyckeln till att bygga muskelmassa och minska kroppsfett.

Styrketräning för ’Skinny Fat’

Du bör prioritera styrketräning för att bygga upp din muskelmassa vilket bidrar till en ökad metabolism. Grundläggande komponenter i styrketräning inkluderar:

 • Knäböj: Bygger primärt på lårmusklerna men engagerar hela kroppen.
 • Marklyft: Förbättrar greppstyrka och bygger muskler i rygg, ben och kärna.
 • Bänkpress: Ökar styrkan i bröst, axlar och triceps.
 • Militärpress: Stärker axlar och övre delen av ryggen.

Inkludera varierande isoleringsövningar för att rikta in dig på specifika muskelgrupper. Börja med lägre vikter och öka progressivt för att stimulera muskeltillväxt.

Konditionsträning och ’Skinny Fat’

Konditionsträning är essentiellt för att bränna överskottsfett och förbättra din hjärthälsa. Exempel på konditionsträning är:

 • Löpning: Ett effektivt sätt att öka din kardiovaskulära uthållighet.
 • Cykling: Bra för benstyrka och är skonsammare för lederna än löpning.
 • Simning: Ger en full kroppsträning och minimerar risken för skador.

Kombinera kortare, högintensiva pass (HIIT) med längre sessions av moderat intensitet för bästa resultat.

Specifika Övningar för ’Skinny Fat’-bekämpning

Fokus bör läggas på övningar som bidrar till total kroppsstyrka och fettförbränning, som:

 • Burpees: Hela kroppens övning som kombinerar styrka och kondition.
 • Bergsklättrare: Förbättrar kärnstyrka och konditionsnivåer.
 • Hoppande utfall: Ökar benstyrka och explosivitet, samtidigt som det bränner kalorier.

Progressiv Överbelastning och dess Effekt

Använd progressiv överbelastning för att kontinuerligt utmana dina muskler och förbättra styrkan. Detta innebär:

 • Att gradvis öka vikterna du lyfter.
 • Att öka antalet repetitioner eller set i dina övningar.
 • Att minska vilotid mellan set för att höja intensiteten.

Denna praxis är kritisk för att bryta genom plattåerna och ständigt framdriva muskeltillväxt och styrka.

Vikten av Kroppssammansättning

Din kroppssammansättning, som inkluderar både muskelmassa och kroppsfett procent, är en central indikator på din övergripande hälsa.

Förståelse för kroppsfett procent

Kroppsfett procent är en viktig hälsomarkör, eftersom den avslöjar mer än bara din vikt. Det är mängden kroppsfett du har, som en proportion av din totala kroppsvikt. Normala värden varierar utifrån kön och ålder, men i allmänhet anses en lägre procent kroppsfett vara gynnsam för hälsan jämfört med högre värden.

 • Kvinnor: Idealisk kroppsfett procent ligger ofta mellan 21-33% beroende på ålder.
 • Män: Optimala nivåer är generellt sett mellan 8-24% med beaktande av ålder.

För tillförlitlig mätning av kroppsfett procent kan du använda metoder som bioelektrisk impedansanalys (BIA) eller hudsvepskaliper, båda tillgängliga på många gym och hälsocenter.

Muskelmassa kontra Kropsfett

En balans mellan muskelmassa och kroppsfett är avgörande för god hälsa. Muskelvävnad förbränner fler kalorier än fettvävnad, även när du vilar, vilket kan hjälpa till att reglera vikt och kroppsfett procent. Ett välbalanserat förhållande är också kritiskt för fysisk styrka, ämnesomsättning och sjukdomsresistens.

Att bygga muskelmassa kräver styrketräning och näringsrikt diet med tillräcklig protein. På samma sätt, för att minska kroppsfett, kan du behöva fokusera på en kombination av kaloriunderskott, konditionsträning och en hälsosam kost. Monitoring av både muskelmassa och kroppsfett över tid ger en bra indikation på dina framsteg mot en hälsosammare kroppssammansättning.

Psykologiska Aspekter

Att vara ”smalfet”, ett tillstånd där man ser smal ut men har en hög andel kroppsfett, kan ha psykologiska konsekvenser. Dessa konsekvenser kan i sin tur påverka ditt psykiska välbefinnande och dina möjligheter att skapa en hållbar hälsosam livsstil.

Stress och dess Inverkan på Vikten

Stress kan ha en direkt inverkan på din vikt. När du är stressad, ökar din kropp produktionen av hormonet kortisol, vilket kan leda till ökad fettansamling, särskilt runt midjan. Det är viktigt att du förstår sambandet mellan din psykiska hälsa och din kropps reaktioner.

 • Effekter av stress på kroppen:
  • Ökad kortisolproduktion
  • Ökad aptit
  • Ökad fettansamling, särskilt i bukområdet

Hormonella Faktorer och ’Skinny Fat’

Hormoner spelar en nyckelroll i regleringen av din kroppsfett och muskelmassa. Hormonella obalanser, som kan vara ett resultat av stress eller andra faktorer, kan göra det svårare för dig att förlora fett och bygga muskler, vilket kan resultera i att du blir ”smalfet”.

 • Hormoner att beakta:
  • Insulin: reglerar blodsockret och fettlagringen.
  • Growth hormone: främjar muskeltillväxt och fettförbränning.
  • Testosteron: påverkar muskeltillväxten, högre nivåer kan underlätta fettförlust.

Att förstå dessa hormonella processer är ett steg mot att hantera tillståndet. Genom att hantera stress och ha koll på hormonella nivåer kan du arbeta mot en mer balanserad kroppssammansättning.

Professionellt Stöd och Riktlinjer

Att förbättra din kroppssammansättning går utöver grundläggande kost- och träningsråd. Att söka professionellt stöd från certifierade dietister och fitnessinstruktörer kan ge dig anpassade lösningar och öka chansen för en hållbar livsstilsförändring.

Rådgivning från Dietister och Tränare

En dietist är utbildad att förstå just dina näringsbehov och kan erbjuda personlig rådgivning. De kan hjälpa dig att:

 • Skapa en balanserad kostplan som fokuserar på näringsrik mat.
 • Identifiera dolda kalorifällor i din nuvarande diet.
 • Justera ditt energiintag och fördelningen av makronutrienter (protein, kolhydrater, fett) för optimal hälsa.

Att arbeta med en tränare ger dig:

 • Individuella träningsprogram anpassade efter dina egna mål.
 • Teknikvägledning för att minska skaderisken och öka effektiviteten.
 • Motivation och stöd för att hålla dig kvar på rätt spår.

Att Definiera och Sätta Mål

När du förstår innebörden av att vara ’smalfet’, blir nästa steg att tydligt definiera dina mål. Ett strukturerat tillvägagångssätt är avgörande för att framgångsrikt omvandla din kroppssammansättning.

Viktminskning kontra Kroppssammansättning

Viktminskning innebär inte alltid en förbättrad kroppssammansättning, eftersom man kan förlora både muskel- och fettmassa. Fokus bör ligga på kroppssammansättning, vilket innebär att minska fettmassan samtidigt som muskelmassan bibehålls eller ökas. Det är viktigt att skilja på dessa koncept för att skapa en hållbar förändringsplan.

 • Deffa: Processen att avsiktligt minska kroppsfettet medan muskelmassan bevaras.
 • Viktminskning: Övergripande nedgång i kroppsvikt, som kan inkludera vatten, muskler och fett.
 • Mättnad: En känsla som uppstår när kroppen signalerar att den har fått tillräckligt med näring och behöver inte längre intag av mat. En balanserad känsla av mättnad är essentiell i en effektiv kostplan för att minska fettmassan.

Att Sätta Realistiska Mål

Sätt realistiska mål för både kort- och långsiktig framgång. Detta kan inkludera specifika fettprocentmål eller målvikter, men bör också handla om beteendemässiga förändringar som kan upprätthållas över tid.

 1. Sätt tydliga mål för vad du vill uppnå.
  • Exempel: Minska kroppsfettet med X % inom Y månader.
 2. Definiera mätbara och uppnåeliga delmål.
  • Exempel: Införliva tre styrketräningspass per vecka för att stödja muskelbevarande.
 3. Anpassa ditt näringsintag efter dina mål.
  • Exempel: Öka proteinintaget för att främja mättnad och stödja muskeltillväxt.

Kosttillskott och Vitaminer

När du kämpar med att vara smalfet kan rätt balans av kosttillskott och vitaminer vara avgörande. De kan hjälpa till att optimera din kroppsfunktion och stödja din strävan att uppnå en hälsosammare kroppskomposition.

När ska man överväga kosttillskott

Om du upplever näringsbrister eller har svårigheter att få i dig tillräckliga mängder näringsämnen genom din kost kan kosttillskott vara en hjälpande hand. Här är några specifika scenarion där tillskott kan vara fördelaktiga:

 • Begränsad diet som utesluter vissa näringskällor
 • Högt näringsbehov till följd av intensiv träning
 • Specifika hälsotillstånd som påverkar upptaget av näringsämnen

Vitaminer och Mineralers roll

Vitaminerna A, D, E, och K är fettlösliga och viktiga för bland annat immunsystemet och benhälsan. B-vitaminer och vitamin C är vattenlösliga och spelar en central roll i energiomsättningen och i kroppens cellfunktioner.

För att upprätthålla en adekvat mineralbalans är det viktigt att fokusera på mineraler som:

 • Kalcium: Viktigt för benhälsa och nervfunktion.
 • Järn: Avgörande för syretransport i blodet.
 • Magnesium: Stödjer muskelfunktion och energiproduktion.

Användning av vitaminer och mineraler ska balanseras och baseras på individuella behov. En diet rik på frukt, grönsaker, hela korn och magra proteiner är grundläggande, men om du inte får i dig tillräckligt kan tillskott vara ett alternativ. Se till att rådgöra med en näringsfysiolog eller läkare för att utforma en plan som passar din unika situation.

Livsstilsförändringar

Att hantera tillståndet där du kanske ser smal ut men har en hög kroppsfettsprocent – ofta refererat till som ”smalfet” – kräver viktiga livsstilsförändringar. Det är essentiellt för din hälsa att fokusera på varaktighet snarare än snabba lösningar.

Varaktiga Ändringar för Långsiktig Hälsa

Du ska sträva efter kost- och träningsvanor som du kan bibehålla över tid. Ett långsiktigt synsätt på hälsa innebär att du gradvis justerar dina dagliga rutiner för att de ska bli hållbara.

 • Balanserad kost: Se över din kost för att säkerställa att du får i dig en balans av makronäringsämnen (proteiner, fetter, kolhydrater) samt tillräckligt med vitaminer och mineraler. En diet baserad på hela livsmedel snarare än bearbetade produkter är att föredra.

  • Proteinintag kan hjälpa till med att bygga och underhålla muskelmassa.
  • En mängd frukt och grönsaker ger essentiella vitaminer och förebygger näringsbrist.
 • Regelbunden träning: Kombinera styrketräning med någon form av kardiovaskulär träning. Detta bygger muskler och förbättrar hjärthälsan.

  • Minst 150 minuter av moderat intensiv träning varje vecka eller 75 minuter av intensiv träning rekommenderas.
  • Inkludera styrkeövningar för alla stora muskelgrupper minst två gånger i veckan.
 • Livsstilsanpassningar: Att små justeringar i den dagliga rutinen, som att välja trapporna framför hissen, kan bidra till ökad aktivitetsnivå.

Balans mellan Diet, Träning och Vila

Att hitta rätt balans är avgörande. Du ska inte överdriva något område på bekostnad av ett annat.

 • Kost: Fokusera på att få i dig tillräckligt med kalorier för att stödja din träning utan att överkonsumera. Det handlar om att hitta rätt mängd energi som din kropp behöver för att fungera optimalt.
 • Träning: Variera dina träningsrutiner för att omfatta både styrka och kondition, men glöm inte bort vikten av återhämtning. Lyssna på din kropp och tillåt den att vila.
  Din Vecka Träning Vila Återhämtning
  Måndag Styrketräning    
  Tisdag Kardiopass    
  Onsdag   Vila Aktiv återhämtning
  Torsdag Styrketräning    
  Fredag Kardiopass    
  Lördag   Vila Aktiv återhämtning
  Söndag Styrketräning    
 • Vila: Sömn spelar en kritisk roll i återhämtningen. Sikta på 7-9 timmars sömn per natt för att din kropp ska kunna reparera och bygga muskler.

Vanliga frågor

Denna avsnittet kommer att behandla de vanligaste frågorna kring fenomenet ’smalfet’ – ett tillstånd som kan vara skadligt för din hälsa.

Vad är ’smalfet’ och varför kan det vara hälsoskadligt?

’Smalfet’ är en term som används för att beskriva någon som har en normal kroppsvikt men hög andel kroppsfett och låg muskelmassa. Det kan vara hälsoskadligt eftersom du kan ha en ökad risk för metaboliska sjukdomar som typ 2 diabetes och hjärt-kärlsjukdomar, liknande riskerna hos överviktiga personer.

Vilka träningsmetoder rekommenderas för att omvandla ’smalfet’ kroppstyp till en mer tonad fysik?

Styrketräning är en effektiv metod för att bygga muskler och öka ämnesomsättningen. Kombinationen av högintensiv intervallträning (HIIT) och styrketräning kan hjälpa dig att bygga muskler och bränna fett.

Vilken typ av kosthållning bör personer som känner sig ’smalfet’ sträva efter?

En kost rik på hela, obehandlade livsmedel med ett balanserat intag av proteiner, kolhydrater och fetter är viktig. Fokus bör ligga på att få i sig tillräckligt med proteiner, komplexa kolhydrater och hälsosamma fetter.

Hur kan man balansera makronutrienter för att effektivt minska fettmassa utan att förlora muskelmassa?

För att minska fettmassan utan att förlora muskelmassa är det viktigt att äta tillräckligt med proteiner som bygger och reparerar muskler. Samtidigt ska du hålla en måttlig kalorireduktion för att tvinga kroppen att använda lagrat fett som energikälla.

På vilket sätt påverkar BMI uppfattningen om att vara ’smalfet’ och är det en tillförlitlig indikator på hälsa?

BMI mäter förhållandet mellan vikt och längd och ger inte någon information om kroppssammansättning. Det är därför möjligt att ha ett ’normalt’ BMI men ändå ha en hög andel kroppsfett, vilket kan vara missvisande vid bedömning av hälsorisker.

Vilka är de långsiktiga riskerna med att vara ’smalfet’ och hur kan man förebygga dessa?

Att långsiktigt vara ’smalfet’ kan öka risken för kroniska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, typ 2 diabetes och vissa former av cancer. Regelbunden fysisk aktivitet, en näringsrik kost och adekvat sömn är viktiga faktorer för att förebygga dessa tillstånd.

Foto av författare

Hans Olsson

Hans Olsson har mer än två decennium av erfarenhet som elitmotionär inom bland annat vintersport, där styrketräning alltid varit en stor del av helheten. På SKKF.org publicerar Hans utbildande artiklar inom styrketräning och hälsa, och är också en del av teamet som recenserar produkter.