Guide för att gå upp i vikt: Praktiska tips och hälsosamma strategier

Grundläggande Om Viktökning

Att gå upp i vikt kräver förståelse för energibalans och kaloriintag. För att uppnå viktökning måste du konsumera fler kalorier än vad din kropp förbränner dagligen.

Vikten av Kalorier

Kalorier är energienheter som kroppen använder för att utföra alla funktioner, från andning till fysisk aktivitet. För att gå upp i vikt är det nödvändigt att just du intar ett högre antal kalorier än ditt grundläggande energibehov. Ditt kaloribehov kan variera beroende på flera faktorer som ålder, kön, längd, vikt och aktivitetsnivå.

AktivitetsnivåKvinnor (kcal/dag)Män (kcal/dag)
Låg aktivitet1,800 – 2,0002,200 – 2,400
Måttlig aktivitet2,000 – 2,2002,400 – 2,800
Hög aktivitet2,200 – 2,4002,800 – 3,000

Energi och Energiöverskott

För att gå upp i vikt ska du skapa ett energiöverskott, vilket innebär att konsumera mer energi än du spenderar. Ett energiöverskott gör att kroppen kan öka i massa, förutsatt att du även får i dig tillräckligt med näringsämnen och byggstenar som kroppen behöver. En rekommenderad utgångspunkt för ett energiöverskott varierar, men ett överskott på 500 kalorier per dag är ofta tillräckligt för en gradvis och hälsosam viktökning.

För att uppskatta ditt egna kaloribehov för viktuppgång, börja med att räkna ut din basalmetabolism (BMR) och multiplicera det med din aktivitetsnivå för att få fram ditt underhållskaloriintag. Lägg sedan till överskottet för att räkna ut ditt totala kaloriintag.

*Använd BMR-kalkylator och applicera aktivitetsmultiplikatorn:

 • Låg aktivitet: BMR x 1.2
 • Måttlig aktivitet: BMR x 1.55
 • Hög aktivitet: BMR x 1.9

Följ sedan upp med att justera kaloriintaget baserat på din viktutveckling och välbefinnande.

Kost och Nutrition

Näringsintag spelar en central roll i att gå upp i vikt. Genom att konsumera kaloririk och näringsrik mat ökar du dina chanser att uppnå en hälsosam viktökning.

Näringsrika Livsmedel

Ditt fokus bör ligga på att äta näringsrika livsmedel som ger dig nödvändiga makronutrienter som protein, fett och kolhydrater samt mikronutrienter. Här är några exempel på livsmedel rika på näringsämnen:

 • Protein: Ägg, mjölk, lax, och nötter stödjer uppbyggnaden av muskler.
 • Kolhydrater: Pasta, potatis och bröd ger nödvändig energi genom dagen.
 • Fett: Olivolja, avokado och fet fisk (som lax) bidrar med essentiella fettsyror.
 • Fibrer: Grönsaker som broccoli och fullkornsprodukter bidrar till en god matsmältning.

Måltidsstrukturering

Strukturering av måltider är viktigt för att försäkra en jämn och konsekvent tillförsel av kalorier genom dagen.

 • Frukost: Starta dagen med en näringsrik frukost som innehåller en blandning av protein, fett och kolhydrater, till exempel en smörgås med ägg och avokado.
 • Mellanmål: Inkludera mellanmål som nötter eller en smörgås för att upprätthålla energi och aptit mellan huvudmåltiderna.
 • Lunch och Middag: Se till att varje måltid är balanserad med till exempel kött, fisk eller vegetariska proteinkällor samt grönsaker och en kolhydratkälla.
 • Kvällsmål: Avsluta dagen med ett mindre mål som stöttar nattens återhämtning, kanske en skål yoghurt eller en smörgås.

Genom att sprida ut portionerna jämnt ökar du möjligheten att inta tillräckligt med kalorier utan att orsaka ett kaloriunderskott. Glöm inte att dricka mycket vatten för att hålla dig hydrerad.

Träning för Viktökning

Att inkludera både styrke- och konditionsträning är avgörande för att framgångsrikt gå upp i vikt och bygga muskler. Strategisk träning kan maximera din viktökning och bidra till optimal muskeltillväxt.

Styrketräning

Du bör fokusera på styrketräning om ditt mål är att bygga muskler och gå upp i vikt. Styrketräningen bör bestå av övningar som aktiverar flera muskelgrupper samtidigt, så kallade komplexa övningar, exempelvis knäböj och marklyft. För att stimulera muskeltillväxt, sikta på att genomföra:

 • 3-5 set per övning
 • 6-12 repetitioner per set
 • Tillräckligt med vikt så att de sista repetitionerna är utmanande

Det är också viktigt att gradvis öka belastningen över tid för att fortsätta utmana dina muskler, en process som kallas progressiv överbelastning.

Konditionsträning

Även om konditionsträning ibland förknippas med viktnedgång, är måttlig konditionsträning viktig för att förbättra din allmänna hälsa och bidra till viktökning när den är balanserad med ett kaloriöverskott. Det kan hjälpa dig att:

 • Öka din aptit
 • Förbättra hjärtsundheten

Konditionsträning bör inte dominera ditt träningsprogram, men inkludera några korta sessioner i veckan, som kan omfatta:

 • Lågintensiv träning, såsom promenader eller lätt cykling
 • 20-30 minuter per pass

Kom ihåg att lyssna på din kropp och tillåt tillräckligt med vila mellan träningspassen för att främja återhämtning och muskeltillväxt.

Livsstilsaspekter

Att gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt kräver en väl genomtänkt livsstil med balans mellan kaloriintag och energianvändning. Det är viktigt att dina val understöder en långsiktig hälsa och bidrar till en hållbar vikthållning.

Vikthållning på Lång Sikt

För att bibehålla en hälsosam vikt på lång sikt är det avgörande att tänka långsiktigt och införliva sunda matvanor i din livsstil. Att anamma en diet som är rik på näringsämnen och kombinera den med regelbunden fysisk aktivitet är nyckeln. LCHF (Low Carb High Fat) kan vara ett alternativ för vissa, eftersom det fokuserar på mat med låg andel kolhydrater och hög andel fett, vilket kan öka mättnadskänslan och hjälpa dig att undvika överätning. Kaloriräkning är ytterligare en effektiv metod för många, eftersom det handlar om att vara medveten om och kontrollera energiintaget jämfört med energiförbrukningen.

För att stödja din energibalans är det också hjälpsamt att införa intermittent fasta, vilket begränsar tiden på dagen då du äter, vilket kan bidra till att reglera kroppsvikten. Var noga med att undvika snabba viktnedgångsstrategier som kan vara ohälsosamma eller leda till snabb viktminskning som ofta följs av återhämtning av vikten.

Tips för vikthållningBeskrivning
Regelbundna måltiderÄt vid ungefär samma tider varje dag för att hjälpa till att reglera din metabolism.
Nedåtgående måltidsgångGör frukost eller lunch till din största måltid och minska portionerna ju längre dagen går.
Balanserat näringsintagInkludera en blandning av proteiner, fetter och kolhydrater i varje måltid.
Fysisk aktivitetPlanera dagliga promenader eller annan motion för att förbränna kalorier och bygga muskelmassa.

Kroppens Ämnesomsättning

Din kropps ämnesomsättning spelar en central roll för vikthållning och viktökning. En hög ämnesomsättning innebär att du förbränner energi snabbare, vilket kan göra det svårare att gå upp i vikt. Att inkludera hälsosamma oljor som rapsolja i din kost kan hjälpa till att öka energiintaget utan att äta större mängder mat. Det är också viktigt att se över dina energinivåer och säkerställa att du konsumerar tillräckligt med kalorier för att stödja din dagliga aktivitet samt eventuell fysisk träning.

Återigen, viktökning handlar om att balansera energiförbrukning med energiintag. En solid förståelse för hur din kropp fungerar och en hälsosam inställning till mat och fysisk aktivitet är avgörande för att uppnå detta på ett hållbart sätt.

Metabolismhöjande vanorBeskrivning
Proteinrika livsmedelÖkar ämnesomsättningen under matsmältningsprocessen mer än andra näringsämnen.
StyrketräningBygger muskelmassa som förbrukar mer energi än fettvävnad, även i vila.
Regelbunden vattenkonsumtionHåller kroppens funktioner aktiva och kan temporärt öka ämnesomsättningen.
Tillräckligt med sömnBra sömn är nödvändig för en väl fungerande ämnesomsättning.

Specifika Tips för Viktökning

Att effektivt öka i vikt kräver en kombination av välplanerade mellanmål och ett grundligt förstånd för de psykologiska aspekterna bakom måltidsvanor.

Mellanmål och Tillskott

Inkludera näringsrika mellanmål i din kost för kontinuerlig energiförbrukning. Mellanmål som nötter och mandlar är kaloritäta och rika på nyttiga fetter. Kosttillskott kan också vara ett effektivt verktyg. Använd gainer för att enkelt tillföra extra kalorier eller proteinpulver för att säkerställa tillräckligt proteinintag. Här är några specifika råd och tips:

 • Ät mellanmål som kombinerar protein och kolhydrater, till exempel en blandning av mandlar och frukt.
 • Överväg att dricka kalorier i form av smoothies mellan måltiderna.
 • Använd gainer produkter som innehåller en välbalanserad mix av proteiner, fetter och kolhydrater.
 • Proteinrika mellanmål, som keso blandat med nötter, kan öka ditt dagliga kaloriintag utan att ge en känsla av att vara för mätt.

Psykologiska Aspekter

Din inställning till mat och ätande spelar en avgörande roll i din viktökningsresa. Var medveten om dina matvanor och försök att identifiera eventuella psykologiska hinder som kan stå i vägen för din målvikt. För att hantera dessa aspekter:

 • Skapa en regelbunden måltidsrutin för att gradvis öka din aptit.
 • Fokusera på att äta i en stressfri miljö för att främja en bättre kaloriupptagning.
 • Om du känner aversion mot stora måltider, börja med små portioner och öka mängden gradvis.
 • Ställ in specifika måltider för mellanmål i din dagliga schema för att undvika att hoppa över dem.

Utmaningar och Lösningar

För att framgångsrikt gå upp i vikt är det viktigt att förstå de utmaningar du kan stöta på och lämpliga lösningar att tillämpa. Här ska vi belysa effektiva strategier för att hantera undervikt och hur du hanterar appettitproblem.

Hantering av Undervikt

Om du är underviktig kan det vara en utmaning att öka i vikt på ett hälsosamt sätt. Ditt första mål är att identifiera orsaken till din undervikt. Detta kan inkludera faktorer som hormonella obalanser eller otillräckligt näringsintag. Forskning visar att gradvis ökning av kaloriintaget kan främja sund viktökning. Det är viktigt att sikta på näringsrika livsmedel snarare än tomma kalorier.

 • Sätt mål: Bestäm hur många kilo du vill öka och tidsramen för detta.
 • Matplan: Strukturera dina måltider och tilltugg så att de är regelbundna och näringstäta.

Överbrygga Appettitproblem

Aptitproblem kan vara en stor utmaning när du försöker öka i vikt. Det är avgörande att hitta strategier som hjälper dig att bli mer hungrig och motiverad att äta. Små, frekventa måltider snarare än få stora måltider kan hjälpa dig att inte känna dig överväldigad. Ett annat sätt är att göra måltiderna mer tilltalande genom att experimentera med olika smaker och texturer.

 • Ät regelbundet: Även om du inte känner dig hungrig, försök att äta något litet var tredje till fyra timme för att hålla igång aptiten.
 • Variation: Introducera en mängd olika mat i din diet för att stimulera aptiten och motivera regelbundet ätande.

Genom att konsekvent tillämpa dessa metoder kan du börja arbeta mot att nå din idealvikt.

Stöd och Professionell Hjälp

Att söka stöd och få professionell hjälp kan vara avgörande för din framgång i att gå upp i vikt på ett hälsosamt sätt. Oavsett om du behöver vägledning i din kostplanering eller ett skräddarsytt träningsprogram, finns det kvalificerade experter redo att bistå i din resa.

Näringsrådgivning

Att få professionellt stöd för din kost kan hjälpa dig att säkerställa att du får i dig tillräckligt med kalorier och näring för att bygga muskelmassa och öka i vikt. En näringsrådgivare kan utarbeta en kostplan anpassad efter dina personliga behov och mål. Expertråd om kost kan bland annat inkludera:

 • Kaloriintag: Lista över livsmedel med hög energität.
 • Proteinrik mat: Rekommendationer för att stärka styrka och muskeluppbyggnad.
 • Regelbundenhet i måltider: Råd för att skapa en matrutin som stödjer viktökning.

Träningsplanering

Personliga tränare kan ge värdefullt stöd för att bygga en träningsregim som fokuserar på motion och styrkeökning. De kan anpassa dina träningsplaner för att inkludera övningar som knäböj, vilka är effektiva för att bygga styrka. Nyckelelementen i en träningsplan kan inbegripa:

 • Styrketräning: Anpassade övningar med fokus på styrkeuppbyggnad.
 • Frekvens och volym: Skapa ett schema som balanserar träning och vila.
 • Progressiv belastning: Stegvisa ökningar av intensitet för kontinuerlig utveckling och muskeltillväxt.

Familj och vänner kan också erbjuda stöd och uppmuntran i din strävan. Om du har frågor kring din hälsa eller behöver grundläggande rådgivning kan du även vända dig till en vårdcentral.

Ekonomiska och Praktiska Överväganden

Att öka i vikt på ett hälsosamt sätt innebär att ta strategiska beslut relaterade till din ekonomi och tidshantering. Det är viktigt att anpassa din kosthållning och träning på ett sådant sätt att det inte bara gynnar din hälsa utan också ditt bankkontos hälsa.

Budgetföring för Kosthållning

För att gå upp i vikt på ett näringsrikt sätt krävs en ökning av kalorier, där hälsosamma fetter som makrill och kreatinrika livsmedel kan ingå. Budgetera för att inkludera kaloritätt men näringsrikt mat, såsom smoothies och sportdrycker, som effektivt kan öka ditt kaloriintag utan att tömma din plånbok. Fokusera på att inköpa:

 • Järnrika livsmedel, såsom kött och baljväxter
 • Kaloririka men kostnadseffektiva alternativ som bulk juice och helkorn

Ett sätt att effektivisera är att förbereda stora mängder mat och dryck för att undvika impulsköp.

Hantering av Tid för Träning och Måltider

En balanserad viktökningsplan kräver inte bara pengar, utan även tid. Planera tid för regelbunden träning som fokuserar på att bygga muskelmassa och inkludera glykogenåterställande övningar för att maximera muskeltillväxten. Även tid för måltider och snacks bör schemaläggas noggrant för att upprätthålla en konsekvent energitillförsel, särskilt om du använder dig av metoder som periodisk fasta eller 5:2-dieten för att balansera kaloriintaget. Så här kan din veckoschema se ut:

 • Må-Sö: Fördela specifika tidpunkter för intag av huvudmåltider och mellanmål.
 • Träningsdagar: Planera träning i samband med måltider för optimal energianvändning och återhämtning.

Kom ihåg att scheman bör anpassas efter personliga krav och eventuella sjukdomar som kan påverka din förmåga att följa en strikt dietplan.

Fördjupning i Muskeltillväxt och Träning

För att framgångsrikt öka i muskelmassa krävs det en kombination av välplanerad stärketräning och rätt kost. I detta avsnitt går vi igenom grundläggande principer för muskeluppbyggnad och vikten av träning.

Muskeluppbyggnad

När du sysslar med stärketräning bryter du ner muskelfibrer, vilket leder till att din kropp reparerar och bygger upp muskler för att bli starkare. Det är en anpassningsprocess som svar på belastningen från viktlyftning och andra former av motståndsträning.

Principer för Effektiv Muskeltillväxt:

 1. Progressiv Överbelastning: För att bygga muskler måste du gradvis öka belastningen. Det betyder att lyfta tyngre vikter eller öka antalet repetitioner över tid.
 2. Tillräcklig Återhämtning: Musklerna behöver tid att återhämta sig och reparera. Se till att ge varje muskelgrupp vila, helst 48 timmar, innan du tränar den igen.
TräningsvariabelBeskrivningRelevans
FrekvensAntal träningspass per veckaHögre frekvens kan hjälpa till med snabbare muskeluppbyggnad, men kräver god återhämtning.
VolymAntal set och repetitionerFör muskeltillväxt rekommenderas 3-6 set med 6-12 repetitioner.
IntensitetProcent av 1RM (ett repetitions max)Ligger typiskt runt 75-85% för att maximera muskeltillväxt och styrka.

Träningsrutiner bör varieras för att undvika platåer och stimulera kontinuerlig muskeltillväxt. Kombinera grundläggande, tunga övningar som knäböj och bänkpress med isolationsövningar för att targeta specifika muskelgrupper.

Kost: En näringsrik kost är avgörande för muskeluppbyggnad. Kaloriintaget måste överstiga kaloriförbrukningen för att skapa överskott som möjliggör tillväxt. Protein är särskilt viktigt, eftersom det tjänar som byggstenar för musklerna. Sikta på 1.6-2.2 gram protein per kilo kroppsvikt dagligen.

Tänk på att regelbundenhet och tålamod är nyckeln till långsiktig muskeltillväxt. Varje individs respons på träning kan variera, så anpassa din tränings- och kostplan efter dina egna behov och framsteg.

Vanliga frågor

Att gå upp i vikt kan vara lika utmanande som att försöka gå ner i vikt. Nyckeln ligger i att välja rätt livsmedel och kosttillskott samt att förstå hur och när man ska konsumera dessa för att uppnå sina mål.

Vilka kosttillskott rekommenderas för viktökning?

För att stödja viktökning rekommenderas ofta proteinpulver, kreatin och viktökningsshakes som är höga i kalorier och näring.

Hur kan man integrera smoothies i en kostplan för viktökning?

Smoothies kan enkelt berikas med högkaloriska ingredienser som nötter, avokado och havregryn för att hjälpa dig att öka i vikt.

Vilken typ av mat bör man äta för att öka i vikt och bygga muskler?

För muskeltillväxt och viktökning bör du fokusera på proteinrika livsmedel som kyckling, fisk och ägg, samt komplexa kolhydrater och hälsosamma fetter.

Är det möjligt att gå upp i vikt på en vecka, och hur gör man i så fall?

Att gå upp i vikt på en vecka är möjligt genom att skapa ett kaloriöverskott, men för hälsosam och hållbar viktökning bör man satsa på en gradvis ökning.

Vilka är de hälsosammaste sätten att snabbt öka i vikt?

För en hälsosam viktuppgång, fokusera på näringsrik mat som nötter, fullkornsprodukter, mejeriprodukter och magert kött. Undvik tomma kalorier och snabbmat.

Hur bör man upprätta ett kostschema för att effektivt gå upp i vikt?

Ett kostschema för viktökning bör inkludera måltider och snacks som är planerade regelbundet genom dagen för att säkerställa kontinuerlig tillförsel av näringsämnen och kalorier.

Foto av författare

Hans Olsson

Hans Olsson har mer än två decennium av erfarenhet som elitmotionär inom bland annat vintersport, där styrketräning alltid varit en stor del av helheten. På SKKF.org publicerar Hans utbildande artiklar inom styrketräning och hälsa, och är också en del av teamet som recenserar produkter.