Hur många reps ska man göra när man styrketränar? En guide till repetitionernas betydelse

Grundläggande om Styrketräning

När du utför styrketräning är ditt mål att öka muskelstyrkan och storleken genom att regelbundet belasta dina muskler. Rätt antal repetitioner och belastningen under dina övningar är avgörande för att nå dina träningsmål.

Träningens Syfte

Innan du väljer vikter och bestämmer repetitionsantal, identifiera syftet med din träning. För muskelmassa (hypertrofi), är moderata vikter och repetitioner i intervallet 6-12 mest effektiva. För maxstyrka är färre repetitioner med tyngre vikter, vanligtvis 1-5 reps, att föredra. Återhämtning är också kritisk; ge muskelgrupperna tid att återhämta mellan träningspassen för optimal muskeltillväxt och styrkeökningar.

Viktens Roll

Välj vikter som är utmanande nog för att dina sista reps känns svåra, men som fortfarande tillåter dig att behålla god teknik. För hypertrofi, bör du satsa på att nå nära muskelutmattning vid dina sista repetitioner, men inte fullständig. För maxstyrka, bör tyngre vikter och basövningar som squat, marklyft och pressar vara i fokus för att engagera flera muskelgrupper och stimulera starkare muskelfibrer. Kontinuerliga styrkeökningar kräver systematisk ökning av belastningen – antingen genom att öka vikten, repetitionsantalet eller intensiteten i dina träningspass på gymmet.

Repetitionsantal och Set

När du styrketränar är antalet repetitioner och set du utför grundläggande för dina resultat. För att optimera träningen är det viktigt att förstå hur dessa faktorer påverkar olika muskelgrupper och hur du anpassar dem för ökad träningsvolym.

Reps och Muskelgrupper

För styrkeökning rekommenderas 4-6 repetitioner per set, med fokus på att lyfta cirka 85-90% av ditt one-rep max (1RM). Om målet är muskeltillväxt, även kallat hypertrofi, bör du sikta på 8-12 repetitioner per set. Detta med cirka 70-75% av ditt 1RM.

 • Stora muskelgrupper såsom bröst, rygg och ben kan ofta kräva tyngre vikter och färre reps.
 • Mindre muskelgrupper som biceps och triceps kan gagnas av ett något högre repetitionsantal.

Set och Träningsvolym

Träningsvolymen, det totala antalet reps multiplicerat med vikten, är avgörande för progression. Generellt sett bör du inkludera 3-5 set för att effektivt trötta ut musklerna och stimulera tillväxt.

 • För att undvika överträning är det viktigt med tillräcklig vila mellan seten, vanligtvis 2-3 minuter för styrkeprogram och cirka 1-2 minuter vid hypertrofiträning.
 • Periodisering innebär att du varierar volym och intensitet över tid, vilket kan vara veckovis eller månadsvis, för kontinuerlig förbättring och för att förhindra platåer.
 • En balanserad veckoplan bör inkludera övningar som täcker alla större muskelgrupper, med noggrann planering av vila och aktiva återhämtningsdagar.

Se till att ditt träningsprogram är skräddarsytt efter dina personliga mål och förutsättningar, och justera antal reps och set utifrån hur din kropp svarar på träningen.

Övningsteknik och Utförande

När du utför styrketräning är rätt teknik avgörande för att maximera effekten och undvika skador. För övningar som knäböj, bänkpress och marklyft är korrekt form och teknik fundamentalt.

Rätt Teknik

Knäböj: När du utför knäböj, se till att hålla en rak rygg och att knäna pekar åt samma håll som tårna. Starta rörelsen genom att skjuta bak höfterna och gå ner tills låren är parallella med golvet. Håll din anspänning genom hela rörelsen och undvik att det blir ett svaj i ryggen.

Bänkpress: Börja med en uppvärmning för att förbereda musklerna. Lägg dig på bänken och placera händerna lite bredare än axelbredd på stången. Pressa stången rakt upp från bröstet och sänk den kontrollerat tillbaka, låt stången nudda bröstet lätt.

Marklyft: Ha fötterna axelbrett. Böj dig ned genom att böja i höfterna och knäna, greppa stången med en kontrollerad rörelse. Håll ryggen rak och blicken framåt. Lyft stången genom att sträcka på ben och höfter, håll den nära kroppen under hela lyftet.

Armhävningar: Håll händerna placerade lite bredare än axelbredd på marken. Sänk kroppen tills bröstet nästan nuddar marken och pressa sedan upp igen med kraft från bröst och armar.

Rodd: Stå med lätt böjda knän och en stabil kroppshållning. Dra vikten mot bröstkorgen med en kontrollerad rörelse, håll armbågarna nära kroppen. Se till att använda musklerna i övre ryggen snarare än bara armarna.

Vanliga Misstag

Knäböj: Ett vanligt misstag är att inte gå tillräckligt djupt eller att låta knäna falla inåt. Detta kan minska effektiviteten i övningen och öka risken för skador.

Bänkpress: Att inte hålla en jämn väg för stången eller att förlora spänningen i rygg och underkropp är ofta felsteg som kan leda till onödig belastning på axlarna.

Marklyft: Ett fel är att börja lyftet med ryggen istället för benen, vilket kan leda till ryggproblem. Även att tappa spänningen i ryggen under lyftet är riskabelt.

Armhävningar: Om du låter höften sjunka eller höjer rumpan för högt minskar du övningens effektivitet och kan belasta ryggen negativt.

Rodd: Att dra med en ryckig rörelse eller att inte hålla ryggen neutral kan försvaga träningseffekten och öka riskerna för skador.

Anpassning av Träningsprogram

Att anpassa ditt träningsprogram är avgörande för att utveckla muskelstyrkan på ett säkert och effektivt sätt. Antalet repetitioner och val av vikt är centralt för din progression och bör justeras baserat på din träningsbakgrund.

För Nybörjare

Som nybörjare är det viktigt att lära känna din kropp och dess gränser. Starta med lägre vikter för att fokusera på teknik och form. Det rekommenderas att börja med:

 • Fullkroppspass 2-3 gånger i veckan
 • Cirka 12-15 repetitioner per set
 • 1-3 set per övning
 • Totalt 20-30 minuter per pass

Denna typ av träning tillåter tillräcklig stress på musklerna för tillväxt samtidigt som risken för skador minimeras.

För Erfarna Utlövare

För dig med mer träningsvan och starkare kunskap om styrketräning kan ditt program innehålla:

 • Splittade pass med fokus på specifika muskelgrupper
 • Cirka 6-10 repetitioner per set för styrketillväxt
 • 3-5 set per övning kan vara lämpligt
 • Mer avancerade träningstekniker som superset och dropset

Du bör regelbundet variera programmet för att fortsätta utmana musklerna och undvika platåer i din träning. Forskning påpekar att gradvis öka vikterna och variera antalet reps bidrar till fortsatt muskeltillväxt och styrka.

Återhämtning och Vila

Att ge din kropp tillräcklig återhämtning är avgörande för att uppnå dina träningsmål och bygga styrka. Efter tung träning behöver musklerna tid att reparera och stärkas, och det är här vilan blir central.

Vilan är tiden mellan träningspassen. Det är under denna period som dina muskler återhämtar sig från den ansträngning de utsatts för. En god tumregel är att:

 • Låt musklerna vila minst 48 timmar innan du tränar samma muskelgrupp igen.

Vikt och återhämtning är också relaterade. Om du lyfter tungt kan dina muskler behöva mer tid för att återhämta sig jämfört med lättare, högre reps:

 • Efter tung styrketräning, överväg längre vilotid.

Återhämtning är inte bara beroende av tiden utan även av kvaliteten på din vila. Säkerställ att du:

 • Sover tillräckligt (7-9 timmar per natt).
 • Äter en näringsrik kost för att stötta muskelreparation.

Här är en snabb överblick över återhämtningens nyckelaspekter:

AspektÅtgärd
Sömn7-9 timmar per natt
KostBalanserad och proteinrik
MuskelåterhämtningMinst 48 timmar av vila mellan träningarna

Kom ihåg att lyssna på din kropp. Om du känner dig överdrivet trött eller svag, kan det vara ett tecken på otillräcklig återhämtning, och du kanske behöver öka vilotiden.

Vanliga frågor

I denna sektion besvarar vi vanliga frågor kring antalet repetitioner och set vid styrketräning för att ge dig en tydligare förståelse för hur du bäst utformar ditt träningsprogram.

Vilken rep- och setstruktur är mest effektiv för muskelvolym?

För att bygga muskelvolym (hypertrofi) är det effektivt att utföra 3 till 6 set med 8 till 12 repetitioner per övning. Denna rep- och setstruktur är beprövad för att stimulera muskeltillväxt.

Vad är det rekommenderade antalet övningar per träningspass?

Du bör sikta på att genomföra cirka 4 till 8 övningar per träningspass, med fokus på stora muskelgrupper och variation mellan övningarna för att täcka hela kroppen över en vecka.

Hur skiljer sig antalet reps och sets för styrkeökning jämfört med hypertrofi?

För styrkeökning rekommenderas generellt färre repetitioner, omkring 1 till 6, med högre vikter och fler set, till exempel 4 till 6 set, medan hypertrofi kräver fler repetitioner, 8 till 12, med måttlig vikt.

Vilket är det ideala antalet sets för att maximera muskeltillväxt?

För att maximera muskeltillväxt bör du utföra omkring 3 till 5 sets per övning. Det är viktigt att balansera intensitet och volym för att undvika överträning.

Hur bör en nybörjare i styrketräning närma sig reps och sets?

Som nybörjare bör du starta med lägre vikter och högre repetitioner, exempelvis 10 till 15 reps, för att lära dig rätt teknik och bygga upp en grundläggande styrka före övergång till tyngre set.

Varför är 3 set en vanlig standard inom många träningsprogram?

Tre set är populärt eftersom det är en balans mellan tidseffektivitet och möjligheten att tillräckligt utmatta muskeln för att stimulera tillväxt och förbättring.

Foto av författare

Hans Olsson

Hans Olsson har mer än två decennium av erfarenhet som elitmotionär inom bland annat vintersport, där styrketräning alltid varit en stor del av helheten. På SKKF.org publicerar Hans utbildande artiklar inom styrketräning och hälsa, och är också en del av teamet som recenserar produkter.